Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Stabilo Marathon 318

2013.04.04. 07:43 golyóstoll

A mai áldozat a Stabilo Marathon 318 nevű golyóstolla. Kellemes kinézetű, viszonylag olcsó darabról van szó, amely a német gyártó Liner 308 termékének egy igényesebb változata. A kettő között ránézésre a fő különbség, hogy a Marathon fogórésze gumírozott, míg a Lineré sima műanyag. A működtetés ugyanazzal a mechanikával történik, a tollhegy nyomógombbal varázsolható elő, és az oldalt található műanyag gomb megnyomására visszaugrik.

A toll meglehetősen kevés alkatrészt tartalmaz. A tolltest egyetlen műanyag öntvény, a nyomó mechanika egy másik, és ezen kívül csak a gumírozás és a rugó van. Na meg persze a betét.

StabiloMarathon1-500.jpg

A Stabilo a tartós betétet ajánlja a figyelmünkbe, amelynek élettartamát 5,5 km-nyi írásra becsülik. Ha figyelembe vesszük, hogy egy független teszt szerint a golyóstollak kb. 1-2 km írásra alkalmasak, illetve a nagyrészt hasonló árkategóriába eső BIC golyóstollak a gyártó szerint 2-3 km-re, akkor ez kiemelkedő a mezőnyben.

Mikor a kezembe veszem a tollat, az első dolog amit nehéz figyelmen kívül hagyni, a nyomógomb holtjátéka. A tesztpéldány gombja konkrétan egészen komoly mértékben lötyög, ezzel is megmutatva, hogy azért ennyi pénzért csodát nem kell várni.

Sokáig azt gondoltam, hogy ez egy eldobható toll, mivel nincs lecsavarható alkatrésze, de a gyártó szerint újratölthető. Nekiveselkedtem, és komoly kínlódás arán sikerült kihúznom a nyomógombot és ezáltal a betétet is. A művelet elég drasztikus, ezért gyorsan hozzáteszem, hogy a gomb lötyögése előtte is fennállt. Egy dolgot viszont nem értek: a betét matt fekete műanyagból készült, így nem látszik, mennyi tintát használtam el eddig, és mikor kell gondoskodni a csere beszerzéséről.

StabiloMarathon3-500.jpg

Elismerést érdemel a dekoratív akasztó, és a gumi fogórész. Keserű tapasztalataim vannak arról, hogy ez a legtöbb olcsó tollnál elvetemedik. Az egyik fajta gumi először csak elkezdi őrült módon gyűjteni a szöszöket, majd nyúlós masszává változik, és mindent összeken ragaccsal a környezetében. A másik idővel kiszárad, megszilárdul, majd apró darabokra töredezve lepotyog a tolltestről. Ezzel szemben a Stabilo Marathonból sok évvel ezelőtt vásárolt példányaim is vannak, amelyeken a gumírozás olyan mint újkorában. Külön piros pontot érdemel, hogy a tolltest kialakítása miatt a gumi egyáltalán nem csúszik el.

StabiloMarathon2-500.jpg

A tesztpéldányon "fine" feliratot találunk. A Stabilo szokása, hogy a teljesen lényegtelen golyó átmérőt nem adja meg, helyette a vonal vastagságát teszi közzé az adatlapon. A fine 0,38 mm vastag vonalat jelent.

Az írás elég nehézkesen megy neki, mintha a tinta túl ragacsos lenne. A gumírozás kellemes, hosszú távon is használható. Az íráskép szép, nem pacáz, minimális kihagyások vannak benne. Egyetlen dolog zavaró csupán: a golyó mintha nehezen indulna meg. Ha egy darabig nem használom a tollat, az első néhány szó biztosan csak nyomokban tartalmaz majd tintát. Ezért írás előtt egy kicsit körözni kell vele a papíron, ami nagyon kellemetlen. Az összehasonlítás kedvéért elővettem egy másik típusú, szintén Stabilo golyóstollat, amelyet hetek óta biztosan nem használt senki. Ennek 2-3 mm-re volt szüksége, hogy "feléledjen".

Előnyök

  • remek gumírozás
  • hosszú élettartam

Hátrányok

  • nehezen kezd írni, és utána sem siklik kellemesen
  • lötyög a gombja
  • a betétet nehéz kiszedni, és nem látszik mennyi tinta van még benne

Értékelés: 3/5

Szólj hozzá!

Címkék: marathon golyóstoll 30p stabilo

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr825185470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása