Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Milyen tollat ajándékozzak?

2013.05.21. 07:21 golyóstoll

Szeretnék egy minőségi tollat adni ajándékba ballagásra/születésnapra/Karácsonyra, mit vegyek?

Ez a cikk azokat a szempontokat tartalmazza, amelyeket célszerű figyelembe venned az ajándék kiválasztásánál. Ha konkrét típusokat keresel, a blog tartalomjegyzékében a tesztek között jelöltem azokat a tollakat, amelyek megfelelőek lehetnek számodra. Ettől függetlenül mindenképpen javaslom, hogy olvasd végig ezt az írást is!

A toll egy rendkívül személyes tárgy, ezért nagyon fontos, hogy jól ismerd a megajándékozni kívánt személyt. Ha ez nem áll fenn, inkább tegyél le róla, és válassz más ajándékot, mert nem biztos hogy sikerül olyan íróeszközt adnod, amelyet a megajándékozott valóban szívesen használ majd.

Az első kérdés, amelyet fel kell tenned, hogy a célszemély ír-e egyáltalán kézzel, vagy inkább számítógépet használ. Az egyetemisták jellemzően tetemes mennyiségű jegyzetet készítenek tanulmányaik során, és még csak most kezd terjedni a hordozható számítógépeken történő jegyzetelés. Bizonyos munkakörökben (pl. tanárok, jogászok esetében) a kézzel írás mennyisége még mindig jelentős.

Most a blog témája ellen fogok szólni, de kétségtelen, hogy a legszebb ajándék egy jó minőségű, gondosan kidolgozott töltőtoll. Mielőtt elrohannál a boltba, hozzátenném, hogy töltőtollat CSAK ÉS KIZÁRÓLAG akkor szabad ajándékba adni, ha biztosan tudod, hogy a célszemély jelenleg is töltőtollat használ, vagy a múltban használt, és kedvelte. A töltőtollak nem karbantartásmentesek, tehát rendszeres időközönként tintát kell benne cserélni, esetleg át kell mosni és kiszárítani, valamint másképp kell őket használni mint egy golyóstollat, sérülékenyebbek, és szállíthatóságuk is többnyire korlátozott.

waterman-carene-500.jpg

Waterman Caréne (kép. penclassics.com)

Választ kell találnod a célszemély íróeszközökkel kapcsolatos preferenciáira, mint például:

  • A golyós-, zselés- vagy rollertollakat kedveli?
    A golyóstoll jól használható klasszikus, de az írásképe hagyhat kívánnivalót.
    A zseléstoll írásképe szebb, de lassan szárad, és sokan komolytalannak tartják.
    A rollertoll írásképe a legszebb, de a tinta szétfuthat, átüthet a papíron, ezen kívül nem mind repülőbiztos.
  • Vékony, vagy vastag vonallal író tollakat kedvel?
    A vékony vonal szebben néz ki a papíron, de az írás nehezebb lehet.
    A vastag vonal több tintát fogyaszt, és könnyebben kenődik el, de könnyű írni vele.
  • A vékony vagy vastag tolltestet kedveli?
    A vékony tolltest elegáns, de hosszú távon csak a kis kezűek tudják kényelmesen használni.
    A vastag tolltestet kényelmes megfogni (normál méretű kéz esetén), de bumfordi kinézete lehet.
  • A könnyű, vagy nehéz tollakat kedveli?
    A könnyű tollal hosszú távon is kényelmesen lehet írni.
    A nehéz toll könnyebben irányítható, használata rövid távon kellemesebb.

Ha nem tudod ezekre a kérdésekre a választ, ne keseredj el. Ha megoldható, beszélgetés közben próbáld megszerezni őket, vagy egyszerűen nézz szét a céleszemély íróasztalán, tolltartójában.

Valószínűleg szeretnéd, ha az ajándék íróeszköz minél tovább lenne használatban. Egy igazán jó toll akár egy életen át is kiszolgálja a gazdáját, ha az vigyáz rá, és nem veszíti el. Természetesen időnként betétet/tintát kell benne cserélni.

Fontos tudni, hogy a megajándékozott milyen körülmények között fogja használni az íróeszközt. Amennyiben például nem irodai munkásról van szó, hanem olyasvalakiről aki a szabadban dolgozik (mondjuk az utcán dolgozó rendőr), úgy válassz, hogy ezt a használatot bírja az ajándék. A hosszú távú, intenzív irodai használat úgyszintén komoly igénybevételt jelent.

fisher-ag7-500.jpg

Fisher AG7 Original Astronaut Space Pen (kép: spacepen.com)

Általánosságban a tolltestnek két része van, és amikor választasz, el kell döntened, hogy milyen anyagú, és milyen szerelékekkel rendelkező tollat szeretnél venni. Tolltestet készítenek például műanyagból, nemesgyantából, fából és rozsdamentes acélból is. A szerelékek (tollvég, klipsz, díszítőgyűrű) lehetnek például arany, platina, ezüst illetve krómbevonatúak. Sajnos a legszebb példányok általában a legdrágábbak, és legsérülékenyebbek, a strapabíró darabok viszont olcsók, de nem annyira elegánsak.

Gondold át, hogy mit fog érezni a megajándékozott, amikor először karcolódik meg a tolltest, vagy véletlenül elejti és megreped? Az intenzív használat során a lakkozás, és a matt borítás könnyen lekophat, letöredezhet. Hosszú távú, napi írásra szánt ajándék esetében ezért többnyire a csiszolt acél tolltest a célravezető. Az aranyozott szerelékek könnyen kopnak, foltosodnak, a krómozás viszont igen sokáig kitart.

parker-jotter-ssct-500.jpg

Parker Jotter SS CT (stainless steel with chrome trim)

Ha nem szempont a használat (van ilyen?), természetesen megveheted a legszebb, legelegánsabb darabot. Viszont gondold át, hogy lesz-e kedve a célszemélynek egyáltalán elővenni a díszdobozból, vagy attól fog rettegni, hogy megsérül és tönkremegy?

Jó hír, hogy a drágább tollak többsége a kipróbálás lehetősége miatt nincs becsomagolva, így büntetlenül kinyithatod a dobozt, és kicserélheted benne a betétet, ha szükséges. Így lehet például a gyárilag golyós betéttel szerelt tollból zseléset, illetve túlnyomásos tollat alkotni. Sajnos a magasabb árkategóriában általában a szép tolltestet fizeted meg, viszont lehet hogy egy másik gyártótól sokkal jobb betétet tudsz olcsón beszerezni. Ne szégyelld kicserélni a betétet, ha úgy ítéled meg, hogy ezzel az ajándék még jobb lesz! (Természetesen némi plusz munkát igényel a megfelelő méretű betétek felkutatása, és a félreértések megelőzéséhez érdemes közölni a megadjándékozottal a csere tényét.) A betét utánpótlás mellesleg igen fontos szempont, ha nem akarod, hogy a gyári betét kifogyásakor a toll egy fiók mélyére kerüljön, a beszerzés nehézsége miatt.

easyflow-refill-sky.jpg

Schmidt EasyFlow 9000 hibrid tintás tollbetét (kép: schmidttechnology.com)

A végére hagytam az egyik legfontosabb szempontot, mégpedig hogy mennyit szánsz az ajándékra? Bár általában ez dől el először, azért nem ezzel kezdtem a cikket, mert mindenképp érdemes szétnézni a "piacon", mielőtt kőbe vésünk egy összeget. Ebben az esetben ugyanis hajlamos az ember olyan kompromisszumokat kötni, amelyek később visszaütnek. Általában a különböző gyártók hasonló kategóriába eső termékeinek ára is hasonló. Ha követted a cikk iránymutatását, és kinéztél néhány típust, de a keretösszegen jelentősen túlmutatnak az árak, akkor nem javaslom hogy emiatt az igényeket add alább, mert valószínűleg nem fogsz olcsóbban olyan tollat találni, amely megfelelő ajándék lenne. Ebben az esetben lehet hogy más ajándék után kell nézned.

Végezetül egy jótanács: Ne tedd azt, amit az emberek jó része csinál, hogy a keretösszeggel a zsebében besétál egy papírboltba/menedzser shopba, és megkérdezi a vitrines résznél levő eladót, hogy mit ajánl. A Te érdeked, hogy a megfelelő ajándékot találd meg, a kereskedőt pedig általában teljesen más motiválja (tisztelet a kivételnek), például hogy megszabaduljon a régóta ott álló készlettől, vagy a legnagyobb árréssel forgalmazott termékét adja el. Könnyen lehetséges, hogy olyan termékkel jössz ki a boltból, amely nem felel meg az eredeti elképzelésednek, mert az eladó simán rámondja a készleten maradt golyóstollra, amit el akar adni Neked, hogy ugyanolyan jó mint a roller, amelyet rendelni szerettél volna. De egy biztos: nem fog átküldeni másik boltba, hogy nem tud olyan terméket adni, amit szeretnél, hanem elad Neked valami hasonlót.

Ha kiválasztottál néhány szimpatikus típust, menj el a forgalmazókhoz, és nézd meg élőben, valamint próbáld ki. Olvass utána különböző helyeken (pl. Fountain Pen Network-ön és egyéb fórumokon, Amazon és más cégek oldalain a reviews részben), hogy mit tapasztalnak a tulajdonosok. Sok hasznos infót lehet megtudni, ami egyébként csak hosszú használat után derülhet ki.

Néhány prémium gyártó, akiknek kínálatát javaslom megvizsgálásra:
(szigorúan betűrendben, valamint ezt az írást egyetlen felsorolt gyártó és forgalmazó sem támogatta)

Szólj hozzá!

Címkék: ajándék töltőtoll golyóstoll rollertoll zseléstoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr245306953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása