Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Pilot Hi-Tecpoint V5 Cartridge

2013.05.23. 07:54 golyóstoll

Korábban már írtam arról, hogy létezik a golyóstollak között néhány igen-igen jól sikerült típus. Ezeket egyelőre nem szedtem listába, de szép lassan bele fogom csempészni a véletlenszerűen választott, többi tesztelt toll közé. A következő tesztalanyunk, a Pilot Hi-Tecpoint V5 rollertoll új változata.

PilotV5Hitec1-500.jpg

A Pilot céget Japánban alapították, de azóta jelentősen bővült, és az európai piacot például nagyrészt franciaországi gyárukból látják el. Érdekesség, hogy a cégnek van magyarországi fióktelepe is. A Pilot rengeteg féle népszerű tollat gyárt.

Ennek a bizonyos tollnak az elődje Amerikában Pilot Precise V5 néven kapható, és ott a gyártó weboldala szerint 1986 óta a piacvezető rollertoll. Ez nem lehet véletlen, hiszen különböző fórumok tanulsága szerint az iskolákban sok diák ilyennel tanul írni, majd később felnőttként is ragaszkodik a típushoz.

Fontos részlet, hogy a V5 változat 0,5 mm golyóval szerelt, míg a hasonló kinézetű V7 0,7 mm-essel. Mindkét típus tűheggyel kapható, a nyílheggyel szerelt változatot V-Ball néven találjuk. Négy színben létezik (kék, fekete, piros, zöld).

PilotV5Hitec2-500.jpg

Az újdonság, amire a bevezetőben utaltam, hogy míg a sima Hi-Tecpoint V5 illetve Precise V5 eldobható roller, a tesztelt példány tintapatronnal utántölthető, amelyet a tolltestre nyomtatott Cartridge System felirat büszkén hirdet. Ez a rollerek között igen ritka, többnyire az egész hegy-fogórész-tintatartály részt cserélni kell. Nekem kifejezetten tetszik, hogy a típus próbál közelíteni a töltőtollak működéséhez.

Maga a toll a tűhegyet kivéve teljes egészében műanyagból van, a környezettudatosság jegyében 71%-ban újrahasznosított anyagból.  A tolltest sima fogású műanyag, amelynek színe mutatja, hogy milyen tinta található a patronban, amivel érkezik. Van rajta egy kis ablak is, amelyen keresztül a tintaszintet lehet ellenőrizni. A kupak kicsit bumfordi méretű, enyhén érdesített műanyagból készült, amely valamilyen rugós mechanikával rászorul a tollvégre, így megakadályozza a tinta beszáradását. A klipsz kicsit gyengécskének tűnik, és majd az idő eldönti, hogy az egész külső kialakítás tükrözi-e azt, hogy már nem kell kidobnunk a tollat, ha kifogy. Mindenesetre a kupak már kicsit megkopott a hordozástól, a tolltest ehhez képest jól bírja.

PilotV5Hitec3-500.jpg

A fogórész sima tapintású műanyag, és alatta látszik a tintaadagoló, amelyet a Pilot V-System-nek nevez. Ez a kupak végén levő V betűt is megmagyarázza. Az adagolóban a kis lamellák ugyanabból az áttetszű műanyagból vannak, amelyből a tollvég, sokkal dekoratívabb így, mintha átlátszatlan lenne.

PilotV5Hitec5-500.jpg

Le a kupakkal, irány a papír! A fogórész kicsit "olcsó" érzést kelt, de meglepően kényelmes használni. Mint a rollertollak általában, az írás nem karcos, alig kell a papírhoz nyomni, amelyet a folyékony tinta szépen, vékonyan fed. Az íráskép jól néz ki, a tinta nem folyik, nem akadozik, és a papíron sem üt át. Írás közben a tűhegyen kicsit felgyűlik a tinta, amely szokatlan ugyan, de nem okoz problémát.

Jó hír, hogy az írás nagyon gyorsan szárad. Sajnos a vízteszttel eláztattam a száradási tesztet, de higyjétek el nekem, hogy 2 másodperc alatt teljesen megszáradt, nem tudtam elkenni.

Rossz hír, hogy a tinta nem teljesen vízálló. Ez nem abban nyilvánul meg, hogy a tinta eltűnne, hanem a víz hatására kicsit megfolyik, és átüt a papíron. Még mindig jobb, mint azok a tinták amelyek teljesen eltűnnek a papírról.

PilotV5Hitec4-500.jpg

Ha szétcsavarjuk a tolltestet, feltárul előttünk a tintapatron, amely nem a megszokott, rövid szabványméret, hanem egy főleg Pilot/Namiki töltőtollakből ismerős, hosszított típus. A Pilot féle tintapatronok 3 db-os csomagban kaphatóak, különböző színekben. Egy csomag patron ára kb. annyi, mint egy új tollé. A csomagon külön figyelmeztetnek, hogy a tinta töltőtollban NEM használható, kifejezetten ehhez a típushoz van kifejlesztve.

A magam részéről két dologra vagyok kíváncsi. Az egyik, hogy meddig fogja bírni a golyó, és a foglalat a folyamatos használatot. Nem véletlen ugyebár, hogy a golyóstollakban a betéttel együtt cseréljük ezeket az alkatrészeket, hiszen igen nagy igénybevételnek vannak kitéve. A gyártó egyébként 10 újratöltésig garantálja a sima írásélményt. Biztosan növeli az élettartamot, hogy a tűhegyben a golyó nem a hagyományos fészekben forog, hanem csak három kis dudor tartja a helyén. Ezek a hegyen megfigyelhető három apró mélyedés ellenoldalán vannak.

A másik pedig, hogy hogyan lehet tovább csökkenteni a tinta utántöltésével járó kiadásokat, és a termelt szemetet. A vasárnapi-töltőtollhasználó énem már el is gondolkozott, hogy üveges tintával, vagy más patronokkal vajon használható-e a toll. Úgy tűnik nem én vagyok az egyetlen akinek ez eszébe jutott.

Előnyök:

  • szépen fog, kellemes kialakítás
  • olcsón, nagy kapacitású patronnal tölthető

Hátrányok:

  • a külseje sérülékenynek tűnik, de majd meglátjuk
  • nem standard patronnal működik

Értékelés: 4,5/5

2 komment

Címkék: pilot tinta rollertoll hi-tecpoint 45p patronos

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr415307049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delorean81 2013.10.19. 15:49:46

Patront kellett-e már cserélned benne? Mennyire könnyű a beszerezhetősége?

golyóstoll 2013.10.19. 15:54:47

A gyári patron már majdnem kifogyott. Patront hármasával lehet venni, Pirexben és Office Depot-ban láttam eddig. 4-500 Ft körül van.
süti beállítások módosítása