Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: LAMY Vista/Safari töltőtoll

2013.11.01. 14:08 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat bátran ajánlom töltőtollkedvelőknek! (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

A minden év novemberének első péntekjén tartandó Töltőtoll Világnap alkalmából ma a Golyóstoll blogon rendhagyó módon egy töltőtollat fogok bemutatni. Teszem ezt azért, mert hiszem azt, hogy a golyóstollak méltatlanul háttérbe szorították a töltőtollakat a mai világban, pedig mindkét íróeszköznek megvan a maga helye.

Mai tesztalanyunk a korábban már bemutatott LAMY Vista golyóstoll töltőtoll változata, amely annyiban különbözik a LAMY Safari nevű testvérétől, hogy átlátszó műanyagból készül

LamyVistaFP1-500.jpg

A LAMY egy német vállalat, amely családi vállalkozásként indult, és formatervezett tollakat gyárt, méghozzá az utolsó alkatrésszel bezárólag Németországban. A LAMY Safari/Vista/AL-Star termékek stílusjegyeit a '80-as években egy Wolfgang Fabian nevű tervező álmodta meg.

A bemutatott tollat (természetesen kedvenc golyóstollaim mellett) napi szinten használom, amelyhez egy kis magyarázatot is fűznék, hiszen mégiscsak egy golyóstollakkal foglalkozó blogot olvasol. A felsőoktatásban töltött évek során a rengeteg feszített tempójú jegyzetelés miatt a kézírásom kapkodós és szinte olvashatatlan lett. Mivel a számítógépeknek köszönhetően ma már nincs rászorulva az ember, hogy fecniken kívül bármire írnia kelljen, javulás később sem történt. Emiatt kb. fél éve úgy döntöttem, hogy vásárolok egy töltőtollat, mellyel lassabban, átgondoltabban, és szebben próbálok majd írni, így javítva a kézírásomon.

Sokat keresgéltem, és mérlegeltem, hogy milyen típust érdemes választani. Az Interneten sokféle tanácsot találni, amely kezdők számára használható töltőtollat ajánl, de néhány típussal igen gyakran találkozni: pl. Platinum Preppy, Kaweco Sport, LAMY Safari, Pilot MR, stb. Végül az imént említettek közül mindet kipróbáltam, és a LAMY-nál maradtam.

LamyVistaFP2-500.jpg

Ez legfőképp annak köszönhető, hogy a kialakítása elég strapabírónak tűnt ahhoz, hogy mindenhová magammal hurcoljam, és ne sérüljön meg a táskámban, zsebemben, vagy éppen amikor dolgozom.

Szépnek éppen nem mondanám, de a vonalai letisztultak, semmi sallang nincs rajta, és ezzel igencsak belopta magát a szívembe. Egyedül a klipsz kialakítása az ami kifejezetten taszít, viszont ezt ellensúlyozza, hogy kiválóan működik, és azon kívül hogy a használattól kissé kilazult, elpusztíthatatlan.

Elsőre kicsit féltem a műanyag tolltest miatt, de az az igazság, hogy a fémből készült töltőtollak többsége messze túlmutat azon a kereten, amelyet erre a mutatványra szántam, és ezek közül az olcsóbb darabok szintén könnyen karcolódnak, esetleg behorpadnak.

Szerencsére a Vista műanyagja (ABS műanyag, ebből készül a LEGO is) meglehetősen kemény, és néhány kivételtől eltekintve jól bírja a strapát, pedig higyjétek el, nem kímélem. Persze az ezüstszínű LAMY felirat például rövid úton teljesen lekopott a zsebemben, illetve a kupak belseje is tele van már jól látható karcokkal. Talán emiatt - és mert könnyen telemegy porral a belseje - a színes műanyag Safari, vagy egyel magasabb árkategóriában az alumíniumból készült AL-Star jobb választás lehet, de én nagyon szeretem nézni, ahogy a tinta lötyög a patronban, és hogy hogyan dolgozik az adagoló.

LamyVistaFP3-500.jpg

A fogórész minden Safari/Vista/AL-Star tollon ugyanolyan formájú. Két kihasított rész van kialakítva a hüvelyk- és mutatóujjnak, ott pedig, ahol a középső ujjra támaszkodik a toll, meghagyták hengeresnek. Ezen kívül semmilyen csúszásgátló okosság nem található rajta, viszont furcsa módon még egyszer sem fordult elő, hogy nehezemre esett, vagy kényelmetlennél vált volna tartani írás közben.

Már kezdő töltőtollhasználóként is tudom, hogy a két legfontosabb alkatrész a hegy, és a tintaadagoló. Az adagolóval még nem volt semmi problémám, de ha mégis lenne, viszonylag fájdalommentesen kiszedhető a tollból (a visszarakásnál kell inkább odafigyelni), ha meg akarja az ember tisztítani. Ez egyébként a normál tisztításhoz nem szükséges, és nem is javasolt, de nagyon makacs beleszáradt tinta esetén hasznos lehet.

A hegyet viszont elképesztően sokat kínoztam. Hozzá kellett szoknom, hogy a töltőtollat egyáltalán nem kell a papírra nyomni, mint a golyóstollat. Gyakorlatilag amint papírt ér, már lehet vele írni. Sokkal kényelmesebb, de tanulni kell a használatát. Némelyik toll hegye nem viseli túl jól az ilyen erőszakot, és a hasítéknál szétnyílik, esetleg egy kicsit elcsavarodik, amitől az írás karcos lesz.

Egy dolgot azért mégiscsak felrónék, bár igazából nem ront az íráson, csak az esztétikán: Ahogy a képen is látható, a tinta "kúszik" a hegyen, és egy-két apró cseppje láthatóvá válik a vágat két oldalán. A jelenség neve az angol szakzsargonban a "nib creep", és az általánosan elfogadott nézet szerint a tinta összetétele, és a hegy kialakítása miatt történik. Én már elég sokféle tintát kipróbáltam, de eddig még mindegyikkel előfordult, szóval csak a hegy lehet a bűnös.

LamyVistaFP4-500.jpg

LAMY Vista, fine hegy, Online Royal Blue tinta

A fine tollhegy vonala kicsit vastagabb, mint amit a golyóstollaimban keresek, de cserébe az írás is könnyedén megy. Jellemzően a durva felületű, újrahasznosított papírokon, olcsó fénymásolópapíron azonban kicsit határozottabban kell vezetni a hegyet, illetve a vonal szőrösödik (kissé szétfut a tinta). Fényes felületre, hőpapíros blokkokra nem szeretek vele írni, mert nagyon sokáig tart, amíg megszárad. Ebből a szempontból a rollertollakhoz hasonló.

A töltőtollakat nem szokás kölcsönadni, de néhány megbízható embernek az "óvatosan írj vele, nem kell odanyomni" figyelmeztetéssel oda szoktam adni. Van aki az első alkalommal mikor kipróbálta, azonnal szemet vetett a tollra, holott pont korábban mondta, hogy használt töltőtollat, és utálta. Én is nagyon szeretem használni, a friss, nedves tinta száradását figyelni megnyugtató élmény. Írás közben nyugodtabb, megfontoltabb cselekvésre ösztönöz, érdemes kipróbálni.

Előnyök:

  • kényelmes fogás
  • strapabíró kialakítás
  • teljesen szétszerelhető (a kupakot még nem próbáltam, de állítólag az is)

Hátrányok:

  • az áttetsző műanyagból fakadó hátrányok: kupakban karcok, látszik a por benne
  • a klipsz kilazul a gyakori használattól
  • nem szabványos patron való bele

 

Tintautánpótlás

Ha már töltőtoll, azzal is foglalkoznunk kell, hogy hogyan pótoljuk a kifogyott tintát. Erre három módszert szeretnék bemutatni, amelyek közül mindenki a saját igényei szerint választhat. Természetesen nem kötelező a LAMY márkájú tinta használata, bár kifejezetten jó tintának gondolom, és nincs vele semmi probléma. A töltőtollak egyik erőssége azonban, hogy a rengeteg különböző színű tinta közül magad választhatod ki azt, amelyik a leginkább tetszik. (Ebben az írásban elolvashatod, hogy hol, és milyet lehet venni.)

Nagyon fontos, hogy a töltőtollakban CSAK ÉS KIZÁRÓLAG töltőtollakba szánt tintát használj, minden egyéb tinta könnyedén tönkreteheti a tollat! Ezen kívül, amikor más színre váltasz, vagy előreláthatólag hosszabb ideig nem fogod használni a tollat, szobahőmérsékletű vízzel alaposan ki kell öblíteni. (A célra tökéletesen megfelel az alábbi képen szereplő konverter vagy fülfecskendő.)

LamyVistaFP5-500.jpg

Üveges tinta és konverter (tintaszívó)

A tollba patron helyett a LAMY Z24 típusú szivattyús ún. konvertert lehet használni (egyes források szerint a Z26 is jó bele). A konverter lényege, hogy a patron helyére helyezhető, és a toll hegyén keresztül üvegből lehet tintát felszívni bele. A Z24 esetén a szivattyút a piros fogantyú tekerésével lehet működtetni.

Előnyei:

  • bármilyen színű tintát használhatsz, amit csak találsz
  • az üveges tinta lényegesen olcsóbb mint a patronos
  • viszonylag kényelmes
  • a konverter remekül alkalmas a toll tisztítására is

Hátrányai:

  • a konverterbe általában sokkal kevesebb tinta fér, mint egy patronba
  • töltés közben történhetnek balesetek, pl. kiborul a tinta

 

LamyVistaFP6-500.jpg

Kifogyott patron újratöltése üveges tintából

Kalandvágyók számára gazdaságos megoldás a gyógyszertárakban fillérekből beszerezhető fecskendő és hozzá való injekciós tű használatával a kifogyott patron újratöltése. A töltött patronnal a konverterhez képest jelentős plusz tintakapacitást lehet nyerni. Sajnos a fecskendő megvásárlásakor igen ferde szemmel néznek az emberre.

Előnyei:

  • bármilyen színű tintát használhatsz, amit csak találsz
  • az üveges tinta sokkal olcsóbb mint a patronos
  • elég sok tinta fér bele

Hátrányai:

  • kényelmetlen, veszélyes művelet (a tinta kiborulhat, megszúrhatod magad)
  • a patron szája kb. 10-20 használat után kitágul, utána folyni kezd

 

LamyVistaFP7-500.jpg

Patron használata

A gyártó által javasolt megoldás a tollhoz való LAMY T10 típusú tintapatron használata. Ez a típusú patron ötösével van dobozolva, és általában 7 féle színben kapható (kék, kékesfekete, fekete, piros, zöld, türkiz, lila), melyet időnként egy-egy rövid ideig elérhető különkiadású extra színnel bővítenek. A T10 patron töltete kb. 1,15 ml.

Ahogyan a nyomtatók esetében, a LAMY patronok világában is léteznek utángyártott megoldások. Online Kombipatrone néven kapható itthon egy olyan patron, melynek egyik vége a LAMY, a másik vége pedig szabvány töltőtoll nyílással van szerelve. Hasonló megoldással találkoztam már Herlitz márkanév alatt is. Az utángyártott megoldások természetesen lényegesen olcsóbbak a LAMY patronjainál, ezen kívül tintából is többet képesek tárolni (kb. 1,4 ml). A benne kapott, egyébként teljesen jó minőségű, bár kissé világos színű tintát kihasználva ezért remekül használhatók a fecskendős újratöltéshez.

Vészhelyzet esetén ezen kívül sikerrel használtam már a Parker Quink mini patronokat. Kicsit nehéz kilyukasztani őket behelyezéskor, és nem illeszkednek olyan pontosan mint az előbbi kettő, de működnek. A Parker tinta szintén világos, és meglehetősen drága, cserébe viszont sok helyen lehet kapni.

Előnyei:

  • a legkényelmesebb megoldás
  • könnyen szállítható

Hátrányai:

  • az üveges tintához képest drága
  • csak a patronos változatban létező színeket használhatod

 

Beszerzés

A LAMY termékek magyarországi forgalmazója a Pirex Papír. A LAMY patronokat és üveges tintákat.is megtalálod a boltjaikban, bár időnként egyes színek kifogynak.

Az Online Kombi patront a Müller drogériában szerezheted be. A Müllerben egyébként LAMY patron is kapható, és 2-3 féle üveges tintát is tartanak, de csak kék színben. A LAMY termékek tekintetében tapasztalataim szerint kissé drágábbak, mint a Pirex-nél.

Tintapatron tekintetében a papírboltokban általában fellelhető Parker Quink és/vagy Pelikan 4001 tintapatron és üveges tinta. Azonban sok esetben egyáltalán nincs semmi ilyesmi, és úgy néznek rád mint egy őrültre, ha rákérdezel. Rosszabb esetben megpróbálnak eladni a töltőtollad biztos halálát okozó tustintát.

A Magyarországon beszerezhető, általam ismert tinták teljes listáját, beszerzési hellyel és ár szerint csoportosítva megtalálod ebben az írásban)

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését, sőt, valószínűleg fogalmuk sincs a blog létezéséről. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok.

 

Olvasnivaló kezdő töltőtollasoknak

12 komment

Címkék: safari vista ajándék töltőtoll tinta lamy pirex

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr615609145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destephano Winter 2013.11.04. 17:58:56

Nagyon jó lett a kritika, gratulálok.
Az én ízlésemtől a Lamy külalakja ugyan messze áll, de a tollhegyre nem lehet panasz. Sőt külön elismerés jár nekik azért, hogy a tintásüveg alján van egy kis mélyedés, ahová befér a toll hegye, így szinte az utolsó cseppet is fel lehet vele szívni. Nem beszélve az üveg alján található perforált papírtörlőről, amelynek az egyik oldala nem ereszti át a tintát, így töltés után a hegyet szépen meg lehet tisztítani.

golyóstoll 2013.11.04. 18:03:56

No igen, az a bizonyos német precizitás. :)
A 30 ml-es üvegről egyébként lespórolták a papírt, de az "ink well" itt is megvan.

Landsmann 2017.12.07. 15:29:28

Kaptam egy töltőtollat. Nem patronos, hanem a csavaros végűt, ami felszívja a tintát. Gondolom különösebb szabvány nincs a tintatartály térfogatát illetően, így különféle méretűek lehetnek. Mégis, meghatározható, hogy körülbelül mennyi az íráshossz egy feltöltéssel? Golyóstollaknál a gyártó megadja hogy hány méter az íráshossz. A tollon egyébként nincs gyártói jelzés, mindössze a Germany felirat van rajta. Egy készletben volt, mellette egy üveg tinta és egy golyóstoll, ugyanolyan designal. Használt a készlet, a tintásüvegben körülbelül 3 töltésnyire elegendő tinta lehet. Most megtöltöttem, nagyon szépen lehet vele írni, csak én írok csúnyán. :)

golyóstoll 2017.12.08. 15:27:32

@Landsmann: Aboszolút nincs semmi standard a szivattyús tollaknál :) Csak úgy lehet meghatározni, ha teletöltöd vízzel, utána leereszted és megpróbálod megbecsülni hogy hogyan aránylik egy tintapatron térfogatához. (Vagy ha esetlegesen rendelkezel precíziós mérleggel...:))

Landsmann 2017.12.08. 16:17:10

Vagy húzgálom a csíkokat és a végén megmérem. :)

lomposfarkas 2019.09.12. 19:16:26

Kedvet hozott az írás kipróbálni a töltőtollat, de áááááá meg kéne tanulnom jobb kézzel írni... Valójában sosem írtam töltőtollal, mert alsóban is használhattam golyósat a suta kezemmel :)

golyóstoll 2019.11.24. 22:16:38

@lomposfarkas: A megoldás balkezes hegy, és gyorsan száradó tinta :-)

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.24. 21:16:40

@lomposfarkas: @golyóstoll: Balkezes vagyok és -- amíg a múlt hónapban el nem veszítettem -- Lamy Vistával írtam, közepes szélességű vágott/kalligráf heggyel. Borzasztóan hiányzik, ide is úgy találtam, hogy elkezdtem a neten beszerzési forrás után túrni, mert tényleg nehéz nélküle élni.
Saját tapasztalatom a Vistával, hogy bírja a napi, életmódszerű használatot, de csúnyán öregszik: lekopik róla a felirat és mattul a test a karcoktól. Viszont annyira megmarad átlátszónak, hogy a tintamennyiség látható -- ez nekem, különösen ezzel a tintapazarló heggyel nagyon fontos szempont. A gyári patron legalább tucatnyi utántöltést kibír a fecskendős módszerrel kikopás nélkül, úgyhogy egy ötdarabos doboznyi gyári patron évekig kitart.
A gyorsan száradó tinta segít (bár én sima Lamy-t és Parker Quink-et használok), a balkezes hegy -- szerintem -- parasztvakítás. Aki balkezes, kicsit újratanulja az írást (a golyóstollról úgyis át kell szokni) és tudomásul veszi, hogy néha tintás lesz a keze. Talán még nem szégyen olyan embernek látszani, aki tud kézzel írni.

golyóstoll 2020.03.24. 21:29:11

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi: Az enyém amellett, hogy mattult, egy kicsit mintha meg is sárgult volna.

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.25. 11:53:01

@golyóstoll: ezt én már csak akkor fogom megtudni, ha veszek egy újat; egyébként levegőminőségtől függően és a fénynek való kitettségtől nyilván minden egyszerű műanyag pusztul.

lomposfarkas 2021.04.09. 16:21:08

Naszóval, kicsit elfeledkeztem a töltőtoll kérdésről, aztán minap a Müllerben kultúrálódás közben észleltem, hogy van töltőtolluk is. Schneider, made in Germany, 900valahány Ft az ára, fehér és fekete is volt, ennyiért már csak beletapicskolok az életérzésbe!
Ugyan nem dedikált balkezes, de remekül lehet tolni is a hegyet, nem akad el a papírban, mert a hegy csúcsa alul kerekített. Ebben a tesztben erről a tollról írnak, a képeken látható a hegy:
www.wellappointeddesk.com/2020/07/fountain-pen-review-schneider-voice-fountain-pen/
És tetszik a dolog! Kicsit érdemes lelassítani a golyóstollal megszokott kapkodást, de cserébe végre olvasható az írásom :)
süti beállítások módosítása