Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Egy érdekes cikk hétfőre

2014.03.03. 08:21 golyóstoll

Egy elgondolkodtató cikk, amely valahogy elkerülte a figyelmem eddig, és csak tegnap bukkantam rá.

http://index.hu/belfold/2012/08/28/a_keziras_vagy_a_folyoiras_hal_meg

Szomorú, de valahol igaza van a szerzőnek. Legutóbb egy tizenvalahány fős megbeszélésen vettem észre, hogy én vagyok az egyetlen, akinél füzet és toll van a jegyzeteléshez, mindenki más a notebookján pötyög. Teljesen egyetértek, hiszen így gyorsabb, és könnyebben olvasható az anyag. Rajzolásra viszont szerintem kevésbé alkalmas. Talán az érintőkijelzők fejlődése majd változtat ezen, addig pedig jót mulatok azokon, akik például a Microsoft Visio nevű programmal kínlódnak, vagy a pontatlan, bumszli vonalakat író műanyag ceruzával próbálják legyőzni a tabletjüket.

Egyetértek azzal, hogy az iskolában a korrekt gépírás megtanulására kellene helyezni a fő hangsúlyt, és hogy a hagyományos "szépírás" nem állja a meg a helyét akkor, amikor gyorsan kell jegyzetelni. Az amerikai ötlet, a "nagybetűsített" kézírás viszont taszít. Annak a gondolata pedig, hogy valaki ne boldoguljon számítógép nélkül, ha talál egy ceruzát, és egy papírt, megijeszt. Lehet, már nem is kell olyan sokat várni erre?

Nan Jay Barchowsky kézírás oktató könyve, felnőtteknek

Szó se róla, én is elcsodálkozom, mikor rozzant lovaskocsit látok, és nem gondolom, hogy át kellene szállni az autóból a bakra. Ugyanígy, a postán mindig gúnyos tekinteteket, és néha elmormolt beszólásokat is kapok a pult mögül, mikor a postakész boríték helyett kifejezetten bélyeget kérek (igen, vannak olyan perverz emberek, akik még mindig gyűjtenek bélyeget). Igen, küldök kézzel írott leveleket, néha képeslapot is, mert ezek többet jelentenek, mint egy 10 másodperc alatt becsépelt hozzászólás a Facebookon. A kézzel írt bevásárlólistának és a Post-It cetliknek is megvan a maga haszna. De be kell ismerni, hogy az emberek leszokóban vannak a kézírásról, és ez a trend várhatóan már nem fog megfordulni.

2 komment

Címkék: vélemény kézírás

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr515840742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2014.03.05. 08:21:41

Azt is érdekes lenne megnézni, hány ember tanulja még a gyorsírást.

Höllenhund 2014.05.14. 19:34:08

Mellesleg így jobban belegondolva ma már tényleg ott tartunk, hogy az általános iskolásokat, gimnazistákat/középiskolásokat, ill. az egyetemisták egy részét leszámítva már tényleg senki nem használ rendszeresen tollat, max. aláírásra.
süti beállítások módosítása