Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Parker Jotter történelem - A szárnyatlan

2015.03.11. 07:21 golyóstoll

Szinte mindenki ismeri a híres Parker Jotter golyóstollat, azonban kevesen vannak tisztában vele, hogy milyen komoly történelme is van. Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy áttekintse a toll megjelenésének történetét, és sorra vegye a fontosabb változásokat a típus életében, bemutatva, hogy honnan, és milyen úton jutottunk el a mai napig kapható példányokhoz.

A sorozat előző részének témája a továbbfejlesztett külsővel, és az első volfrám-karbid golyóval szerelt változat, az ún. "T-Ball Jotter" volt.

 3jotter1-500.jpg

Parker Jotter
Gyártási év: 1958/1960 (?)

Biztos vagyok benne, hogy van az olvasóközönségben olyan, akit meglepetésként ért, hogy a Jotter golyóstollakat nem a Parker termékek világszerte ismert védjegyével, a nyílvessző formájú klipsszel kezdték gyártani. Ha elolvasod ennek a cikksorozatnak a korábbi részeit, azt gondolom könnyen belátható, hogy a golyóstollak megjelenésének viharos körülményei óva intették az akkor már igen nagy nevű gyártót attól, hogy a márkajelzésként használt motívumot meggondolatlan módon, egy vakvágánynak bizonyuló termékre pazarolja, ezzel rombolva saját hírnevét. Egyes vélekedések szerint ugyanezen okból nem került az első Parker golyóstollbetétekre semmiféle felirat, vagy cégjelzés sem.

3jotter2-500.jpg

Maga a nyílvessző egyébként egy Joseph Platt nevű formatervező munkája, akit a Parker a forradalmian új, Golden Arrow nevű töltőtollának megtervezésére kért fel. A típus nevét később Vacuum Filler-re, majd Vacumatic-ra módosították, és végül ezen a néven vált igazán ismertté, és az 1930-as évek legnépszerűbb töltőtollává, a nyílvessző pedig a Parker minőségi tollainak szimbólumává.

A Parker a legolcsóbb termékein azonban nem a nyílvesszőt használta. Ide tartozott például a Parker 21 töltőtoll, amely az igen népszerűnek bizonyuló Parker 51 típus "jóárasított" változata volt, és célközönségébe elsősorban a diákok, és a kispénzű vásárlók tartoztak. Kezdetben a Jotter a Parker 21-től örökölte a klipsz formáját, ahogy az az előző két írásból látszik.

A Jotter sikere azonban hatalmas volt. Évente több milliós eladott példányszámával gyorsan a legjobban fogyó golyóstoll lett a piacon, és a Parker hirtelen azzal a problémával találta magát szembe, hogy hogyan gyártson eleget belőle, hogy mindenkinek jusson.

Meggyőző népszerűsége miatt, a közvélekedés szerint 1958-ban (egy hiteles forrás szerint azonban csak 1960-ban) a Jotter "teljes jogú családtaggá" válhatott, és megkapta a nyílvessző formájú klipszet. Viszont nyilván Neked is feltűnt, hogy a fényképeken szereplő darab nem teljesen szokványos - ezen ugyanis a nyílvessző végéről hiányoznak a tollból készült szárnyak.

Nem tudni pontosan, hogy szándékosan történt, vagy porszem került a gépezetbe, de ilyen, vésett minta nélküli példányok is fellelhetők abból az évből, mikor a váltás történt. Ezek, bár nem egyedi darabok, de kellően kevés maradt fenn belőlük ahhoz, hogy gyűjtők számára, érdekességük miatt nagyobb értéket képviseljenek.

3jotter3-500.jpg

Meglepő módon, később ismét gyártottak véset nélküli klipsszel rendelkező Jottereket, mégpedig 2004-ben és 2005-ben, amikor a Jotter gyártásának 50. évfordulóján a Parker többféle különkiadást kezdett árusítani. (Egy későbbi írásban mutatok be egyet ezek közül.)

Ebben az időszakban az említett, speciális "Jubilee" típusokon kívül számos olcsóbb darabon is fellelhető a múltat idéző akasztó, azonban fontos különbség, hogy a hasonlóságtól függetlenül ezekben a "költségcsökkentés" folyományaképp már műanyag belső alkatrészeket, és a ma szokványos ritka menetet találjuk.

3jotter4-500.jpg

Akkor és most...

A sorozat következő részében egy Angliában gyártott Jotter tollat veszek szemügyre.

Köszönöm N. Péternek, hogy rendelkezésemre bocsátotta a mintadarabot, és az írás alapjául szolgáló "Parker Jotter - History of an icon" könyvet, melyet minden a témában érdeklődőnek csak ajánlani tudok.

Szólj hozzá!

Címkék: parker jotter

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr27248481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása