Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Parker Jotter történelem - Az angol

2015.03.31. 07:32 golyóstoll

Szinte mindenki ismeri a híres Parker Jotter golyóstollat, azonban kevesen vannak tisztában vele, hogy milyen komoly történelme is van. Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy áttekintse a toll megjelenésének történetét, és sorra vegye a fontosabb változásokat a típus életében, bemutatva, hogy honnan, és milyen úton jutottunk el a mai napig kapható példányokhoz.

A sorozat előző részében azzal foglalkoztam, hogy hogyan "fogadta be" a Parker a Jotter golyóstollat a prémium kategóriás termékei közé, és egy olyan példányt mutattam be, amely már hasonló a ma is megvásárolható darabokhoz.

 4jotter1-500.jpg

Parker Jotter (Made in England)
Gyártási év: 1962-1973

A sorozat negyedik részében, csupán nyolc évvel a Jotter piacra kerülése után elérkeztünk az első olyan Jotter golyóstollig, amely kinézetre már szinte teljesen azonos a ma is kapható példányokkal. Aminek kapcsán azonban a ma szemlézett típusról érdemes szólni az az, hogy ezt Angliában gyártották.

Egyes források szerint a Parker már 1899-től jelen volt Angliában, mások szerint a londoni leányvállalatot csak 1924-ben alapították. Az viszont bizonyos, hogy kezdetben gyártást nem végeztek, csak értékesítéssel és marketinggel foglalkoztak, illetve a Parker kanadai gyárában készült tollakat szerelték össze, és javították. A második világháború idején azonban egyre veszélyesebbé vált az alkatrészek behozatala, valamint a korábbi telephelyüket is át kellett adniuk a háború idejére. Mindezen okok miatt a cég vezetése úgy döntött, hogy Európában is létrehoz egy gyártással foglalkozó telephelyet.

 

4jotter2-500.jpg

Hogy a váltás a lehető leggyorsabban megtörténjen, nem kezdtek nagyszabású építkezésbe, hanem inkább kibérelték annak a Valentine Pen Company nevű cégnek a Newhaven-ben található telephelyét, amellyel a Parker már korábban is dolgozott együtt. A helyszín annyira bevált, hogy a háború végével a bérbeadó céget - mely saját termékeivel sohasem volt igazán sikeres - a Parker teljes egészében megvásárolta, és ez lett az angliai gyártóbázis.

A termelés komoly ütemben növekedett, és az angol Parker szép lassan képes volt ellátni termékeivel egész Európát. Mivel az immár saját gyárral rendelkező leányvállalat jobban ismerte a helyi piacot, megfelelő döntési jogköröket kapott, és saját fejlesztésű termékeket is készíthetett, ilyen például a kupaknyomós T-Ball Jotter. Emiatt, a később megjelent, számunkra szokványossá vált nyomógombos kivitelű Jottert T-Ball Special Jotter néven árusították. Ez megmagyarázza, hogy miért lehet sok helyen "Special" feliratot találni a Jotter golyóstollak dobozán: nem különkiadásról van szó, egyszerűen Európában így nevezték el a típust.

4jotter3-500.jpg

Az Angliában gyártott tollakon kezdetben "Made in England", a későbbieken "Made in UK" felirat szerepel. Különös ismertetőjegye az ebben az időszakban gyártott Jotter-eknek, hogy nyomógombjuk még nem tartalmaz semmiféle logót és mélyedést, hanem kissé kúpos. A kupakban a költségcsökkentés előtti, sárgaréz menetes alkatrészt találjuk, további fémből készült elemek társaságában. Az írócsúcsot pedig szintén egy finoman megmunkált, a műanyagba a fröccsöntés során rögzített sárgaréz alkatrész veszi körbe. Ezek alapján lehet megállapítani, hogy a képeken szereplő típus jóval korosabb az utolsó képen alatta látható, egyébként ugyancsak Angliában gyártott (2006) darabnál. Ha "Made in England" vagy "Made in UK feliratot" találsz a Jotter golyóstolladon, viseld jó gondját, mert újonnan egyre nehezebb lesz hozzájutni.

Bár inkább a cég történetéhez tartozik, mint a tolléhoz, talán érdemes megjegyezni, hogy 1987-ben a Parker cég központját Janesville-ből áthelyezték a newhaven-i telephelyre. A janesville-i gyár 1999-es bezárását követően pedig a termelés java része is itt folytatódott, miután számos gépsort átszállítottak.

jotter-colors-500.jpg

A szivárvány minden színében... (kép innen)

A Jottert az idők során a szivárvány összes színében pompázó műanyag testtel gyártották, egyes források több mint 100 színről számolnak be. Azonban az amerikai gyár bezárása után véglegessé vált a Jotter tollak mai kínálata (rozsdamentes acél, fekete, fehér, piros, kék), és ettől csak különleges esetekben tér el a Parker.

A Gillette, majd Newell-Rubbermaid felvásárlások után a tulajdonos azonban 2007-ben először jelentősen lecsökkentette a termelést, majd 2009-ben halálra is ítélte az angol gyárat, melynek kapuit 2011-ben végleg bezárták. A bontás 2014 májusában kezdődött meg, a cikk írásának idején az épületnek már nyoma sincs. (Képek és videó).

4jotter4-500.jpg

Akkor és most...

 

A sorozat következő részében egy szokatlanul apró Jotter tollat veszek szemügyre.

Köszönöm N. Péternek, hogy rendelkezésemre bocsátotta a mintadarabot, és az írás alapjául szolgáló "Parker Jotter - History of an icon" könyvet, melyet minden a témában érdeklődőnek csak ajánlani tudok.

Az íráshoz felhasznált egyéb források:

5 komment

Címkék: parker jotter

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr257315798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bgakos 2015.04.18. 21:18:22

Ma megtaláltam az elveszettnek hitt Parker Jotter tollam (80-as évek közepén vettem :D ), a betétje természetesen beszáradt, már nem ír. Ez annyira nem zavar, mert időközben átszoktam a Zebra tollakra, amikkel öröm az írás, itt jön a problémám: olyan betét szeretnék venni a Parkerba, ami a Zebrához hasonlóan jól ír.

Van tippetek rá, hogy melyiket érdemes megvennem hozzá?

B.M.M. 2015.10.20. 16:39:06

Szia, ma érkezett meg egy Jotter-em, Spanyolországból rendeltem. Eljutottam odáig, hogy 1973-1979 közötti a toll (bélyegzett nyomógomb, acél csavarmenet, hátul a logó és nem a Parker szöveg bal oldalán és nincs dátum kód) és itt jön a fura rész. Made in Spain van ráírva. Sehol nem találtam erre vonatkozó adatot. Tudsz esetleg valamit Spanyol Parker kapcsolatokról?

golyóstoll 2015.10.20. 21:47:21

@B.M.M.: Ilyet még én sem láttam. De nem kizárt, hogy volt Parker leányvállalat Spanyolországban, vagy esetleg helyi megbízott gyártotta, mint a Luxor Indiában a mai napig.

Powerslave 2022.01.19. 16:33:25

Van egy 2008-as éveleji Jotterem, Made in UK felirattal (valamivel pontosabban "MADE IN UK E.III").
Ebből speciel arra következtetek, hogy nem érdemes pusztán az ominózus felirat meglétére hagyatkozni.
Mindenesetre a világ minden kincséért sem válnék meg tőle, nekem ez A TOLL.

golyóstoll 2022.02.04. 20:43:57

@Powerslave: Az E.III dátumkódban a III a 3. negyedévi gyártásra utal. A Made in UK teljesen passzol a 2008-as gyártáshoz, mire gondolsz a felirattal kapcsolatban?
süti beállítások módosítása