Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Parker Jotter történelem - A nőies

2015.05.12. 07:15 golyóstoll

Szinte mindenki ismeri a híres Parker Jotter golyóstollat, azonban kevesen vannak tisztában vele, hogy milyen komoly történelme is van. Ennek a cikksorozatnak a célja, hogy áttekintse a toll megjelenésének történetét, és sorra vegye a fontosabb változásokat a típus életében, bemutatva, hogy honnan, és milyen úton jutottunk el a mai napig kapható példányokhoz.

A sorozat előző részében a Parker angol leányvállalatának történetét, és az angliai gyártás okát és körülményeit vizsgáltam meg.

5jotter1-500.jpg

Parker Jotter Compact (avagy Lady Jotter, Girl's Jotter)
Gyártási év: 1964 - ? ~1970

A figyelmes olvasóban a kép láttán felmerülhet a kérdés, hogy vajon ez az újabb Jotter miben más, miben tud többet, mint az eddigiek? Hiszen küllemre teljesen azonosnak tűnik a cikksorozat előző két részében bemutatott, és tulajdonképpen a Jotter végleges formájának tekinthető típusokkal. 

Ha csak a képet nézzük, az valóban megtévesztő. Nagyjából két hónappal ezelőtt segítettem egy másik, hasonló Compact Jotter beszerzésében egy kedves ismerősnek, aki az Ebay aukciós oldalon szúrta ki egy sima Jotterként hirdetett toll képein, hogy valami nem stimmel az arányokkal. Ennek ellenére kikiáltási áron sikerült elhozni a tollat, mert úgy tűnik, a többi nézelődő nem vette észre, hogy valójában egy igencsak félreárazott tétellel van dolga. A Compact Jottert ugyanis csak néhány évig, az 1960-as évek elején gyártotta a Parker, így gyűjtők számára jóval komolyabb értéket képvisel egy normál Jotternél.

5jotter2-500.jpg

 Parker "Man's" Jotter (2007) vs. Parker "Girl's" Jotter (1964)

Természetesen a különbség azonnal feltűnik, ha mellé rakunk egy normál méretű példányt. Ahogyan a képen is látható, a tesztalany olyan másfél centivel rövidebb, és kicsit vékonyabb is. Amiről esetleg fel lehet ismerni, az a sűrűbb tollazású klipsz, és azt is érdemes megfigyelni, hogy a nyílvessző hegyét formázó gravírozott minta a klipsz kisebb méretétől függetlenül ugyanakkora mindkét tollon.

A Jotter Compact forgalmazása 1964 decemberében indult meg, hirdetésében pedig a nőies méretű kezekhez illő nőies méretű tollra hívta fel a figyelmet a gyártó. Így, bár a nevében nem, de közönségét tekintve mindig is a hölgyeknek szánták. Emiatt a Compact Jotter elnevezés helyett gyakran találkozni a Lady Jotter és Girl's Jotter megnevezésekkel is, amelyeket hivatalosan tudtommal sohasem használtak.

parker_compact_jotter.jpg

Hirdetés 1965-ből (a képet az Ebay-ről csentem)

Meglepő módon egyébként a tollbetét szempontjából nincs különbség, ugyanúgy az akkor forgalomban levő T-Ball-lal működött mindkét toll, és az ár is egyformán $1.98 volt.

A Parker ekkor már közel 10 éve kísérletezett egy kisebb méretű, nőiesebb golyóstoll piacra dobásával. Kezdetben egyszerűen a műanyag rész lerövidítésével próbálkoztak, de mivel ehhez a jól bevált tollbetét méretén is változtatni kellett volna, az ötletet hamar elvetették.

5jotter4-500.jpg

Minta nélküli, sima nyomógomb, régi stílusú klipsz gyűrű

Egy nagyon különleges, és néhány évig bolti forgalomban is kapható próbálkozás volt a Minim nevű toll. Érdekes története miatt - amennyiben sikerül hozzájutnom egy ilyenhez - később egy külön írást szentelnék neki. A Minim születése jócskán megelőzi a Compact Jottert, de hasonlóan a női célközönségnek szánták. A kettő között a lényeges különbség, hogy a Minim esetében a mechanika a Jottertől eltérő módon nem a tollbetét fölött, hanem mellette, a kupakban helyezkedett el, így maga a toll is vaskosabb lett. A Compact Jotter esetében a normál Jotterben jól bevált váltóvillát használták, így megmaradt a kecses forma, és a tollbetét is minden gombnyomásra fordult egy kicsit.

A tesztalany érdekessége, hogy az eredeti tulajdonosának nevét is belegravírozták - nem meglepő módon egy hölgy tulajdonában volt. Olyan tollak esetében, amelyeket már régóta nem gyártanak, össze lehet futni különböző vásárokban és aukciós oldalakon hasonló gravírozott példányokkal, amelyek jellemzően jóval olcsóbbak, mint a szinte érintetlen, gyűjteményi darabok. Azt gondolom, ha amúgy vágyunk egy ilyen "antik" tollra, érdemes lehet elfogadni, hogy egy korosabb írószernek akár a mi születésünk előtt kezdődő története is lehet, és ha egyébként szimpatikus állapotban van, akkor megvásárolni. 

Valljuk be, hogy az eredeti Jottert is kellemes kézbe venni, a formája, és kialakítása miatt egyszerűen jól áll az ember ujjai között. Hosszabb használatra véleményem szerint nem olyan kényelmes, de tagadhatatlanul jól eltalált, gondosan megtervezett használati tárgy.

A Compact Jotter még ennél is kisebb, és be kell valljam, hogy emiatt igen fura volt írni vele. Olyan aprócska, hogy leginkább egy olyan noteszbe fűzhető mini toll jutott eszembe róla. (Természetesen kipróbáltam egy mai koronás tollbetéttel, tökéletesen működött.) Tudom, hogy a tulajdonosa szereti használni, de igazából nem tudok úgy tekinteni rá, mint használati tárgyra, inkább különlegességnek gondolom. Hasonlóan a normál Jotterhez, a vékony kialakítása miatt jobban terheli az izmokat írás közben, így igazán kényelmesnek sem gondolnám.

5jotter5-500.jpg

Természetesen szétszedtem :-)

A típus utolsó érdekessége, hogy a korai, a kupakban fém menetet tartalmazó Jotterektől eltérően a benne levő menet ritkább. Ez leginkább az elmúlt 15 évben készült, költségcsökkentésen átesett változatokra jellemző, ahol a kupakban levő alkatrészt egy olcsóbban gyártható fröccsöntött műanyagra cserélték, és a Compact Jotteren kívül egyetlen másik típuson sem láttam hasonlót.

A sorozat következő részében egy frissebb, új nyomógombos példányt veszek szemügyre.

Köszönöm N. Péternek, hogy rendelkezésemre bocsátotta a mintadarabot, és az írás alapjául szolgáló "Parker Jotter - History of an icon" könyvet, melyet minden a témában érdeklődőnek csak ajánlani tudok.

Szólj hozzá!

Címkék: parker jotter

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr657445026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása