Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Múltidéző: Hatmillió toll évente

2016.02.17. 07:38 golyóstoll

Hatmillió toll évente
Megjelent a Dolgozók Lapja 125. számának (1970. május 30.) 5. oldalán.

***

Három fiatal lány egymásbafonódó köröket rajzol a papírlapra. Egyiküké szép, szabályos, a másiké kicsit ferde, akadozó. Egy oldalnyit köröznek egy tollal, aztán új tollat vesznek elő.

- Van a golyóstoll beírásának ennél korszerűbb módja is - mondja a művezető a Pest megyei Vegyi és Divatcikkipari Vállalat szentendrei gyárában. Itt, ahol több mint negyvenféle golyóstollat készítenek.

Színes műanyag kupakokat, tolltesteket sajtolnak. Egyszerre 25 darabot "köp ki" a gép. Amott meg hosszú, átlátszó csövet húznak, darabolnak. Ebből lesz a toll bele. A másik teremben készül a toll legkisebb és legfontosabb alkatrésze, a golyó. Svájci automata gép tölti a Pax tollakat.

A hatszáz dolgozót foglalkoztató üzemben egyszerű és bonyolultabb, magasabb igényt kielégítő íróeszközök készülnek. Most született egy könnyen kezelhető, teljesen műanyag alkatrészekből álló tollfajta, amelyet 5-6 forintért hoznak majd forgalomba. De Szentendréről származik a népszerű Pax-toll is. Az utóbbi időben ugyan többen és többször szóvá tették, alig egy-két napi használat után elromlik, akadozik vagy egyszerűen nem ír a toll.

pax-catalog2-500.jpg

A gyárban elmondták, hogy nem a korábbi jó minőség "megromlásáról" van szó. Selejtes festékanyagot kaptak, amelynek hibái csak felhasználás után derültek ki. Harmincezer hibás anyagú toll került forgalomba. Ezért a gyár - a márka védelmében - minden selejtes tollat azonnal kicserél.

A Parkerhez hasonló Pax-tollból tavaly már több mint hárommillió-kilencszázezer darabot adtak a hazai és külkereskedelemnek.

Még néhány évvel ezelőtt is félesztergapadon gyártották a golyót, kézi munkával töltötték a festékanyagot. S a kezdetleges gépekkel, szerszámokkal felszerelt gyárból mégis tetszetős kivitelű, komoly műszaki színvonalú termékek kerültek ki. Azóta beszereztek különböző automata, félautomata gépeket. Korszerűsítették a nagy pontosságot igénylő tollgyártást.

Magyarországon 1948-ban kezdték meg a golyóstollgyártást, 1960 óta folyik üzemi szinten, négy vállalat közreműködésével. A Pest megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat évente 6 millió golyóstollat készít.

Az cikk eredetije ezen a linken érhető el.

4 komment

Címkék: pax gyártás pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr288393270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btprg 2016.02.17. 11:34:12

A legelején még a Pax is készült műanyag betéttel? ("Amott meg hosszú, átlátszó csövet húznak, darabolnak. Ebből lesz a toll bele.") Vagy ez valami más PEVDI termékről szólt amit szintén ott gyártottak? Emlékeim szerint csak olyan magyar átlátszó műanyag tollbetétet láttam eddig, ami formára az itt bemutatottal volt megegyező:
golyostoll.blog.hu/2016/01/20/retro_pevdi_pax_mg_csavaros

golyóstoll 2016.02.17. 11:36:47

@btprg: Az a tippem, hogy ez pont az Orange-ról szól, amit olcsó tollként is említenek ugyanebben a cikkben. De csak spekuláció.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2016.02.28. 11:11:35

@golyóstoll: Köszönöm a visszatekintő Postot!
Csoda, hogy az ICO-val együtt létezik a HungaroPen, az olcsó kínai, és a minőségi japán, és nyugat-európai termékek "szorításában".

golyóstoll 2016.02.28. 11:20:31

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Örülök, hogy tetszik. Találtam még pár érdekességet, lehet számítani a jövőben hasonló visszatekintő írásokra.

Azt gondolom, ma már pusztán gyártásból nem lehet megélni az itthoni piacon. Lásd, az ICO is gyárt tollakon kívül egy csomó mindent (pl. SAX tűzőgép, lyukasztó) kizárólagos importőre más márkáknak (Parker, Waterman, Sheaffer, stb.). A Hungaropen is importál (Rotring, Snopake, Platignum, stb.)

Ezekből a cikkekből azért lehet látni, hogy a tengődő magyar írószergyártásnak igen komoly, nemzetközileg is elismert múltja van.
süti beállítások módosítása