Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto

2016.11.30. 07:56 golyóstoll

Valamelyik este azon tépelődtem félálomban, hogy legközelebb melyik golyóstollról írjak "litániát". Elég sok van, amiről már régóta szeretnék regélni. De aztán épp, mielőtt teljesen elnyomott volna az álom, eszembe jutott, hogy az egyik legismertebb magyar golyóstoll, az ICO 70 vagy ICO Scripto még nem szerepelt a blogon, és így illendő lenne érdekes történelméről minél több információt megörökíteni az utókor számára.
ico_retro_70-500.jpg
ICO 70, a ma kapható változatok
Ugye ismerős? Kevesen tudják, de ez a közismert toll, ami a 80-as, 90-es években szinte minden magyar háztartásban fellelhető volt, eredetileg nem hazai fejlesztés. A formavilágot az 50-es években az amerikai Scripto Inc. tervezői álmodták meg, az ICO később tőlük vásárolta meg a licencet. A fontos eseménynek az ICO cégtörténete is emléket állít:
1967. június 30-án a szövetkezet szerződést köt a SCRIPTO INC. Georgia USA írószer gyárral golyóstoll gyártására. Ez volt a II. világháború utáni első kooperációs együttműködés egy magyar szocialista szövetkezet és egy nyugati cég között.
Nehéz információt találni ilyen rég elmúlt dolgokról, de annyi bizonyos, hogy a Scripto-nak több golyóstolla is volt, amely nagyon hasonlít az általunk ismert ICO 70-hez. A T210 és T220 nevű típusok például alig-alig különböznek, többnyire csak a nyomógomb formája, és a hegy felőli végen található fémgyűrű tér el.
scripto_pens.jpg
Scripto T210 (jobb oldalon)
A Scripto az amerikai írószer történelemben legalább olyan jelentős név, mint Magyarországon az ICO. Maga a Scripto cég egyébként ma is létezik, de hírneve kissé megkopott, még az is lehet, hogy már rég nem is gyártanak golyóstollakat. Az amerikai gyűjtők viszont valamiért rajonganak az antik Scripto termékekért, legfőképp a ceruzákért.
scripto_reklam.jpg
Korabeli ICO Scripto reklám 1973-ból (kép: retronom.hu)
Magyarországon a toll gyártását 1970-ben kezdték meg. Meglepő módon, kezdetben Scripto golyósirón néven forgalmazták, így az atlantai licencgazda neve került a klipszre, valamint a stilizált S betűs logó, melyet csak néhány évvel később cseréltek az ICO betűkre, és a ma is fellelhető egyszerű vonalkázásra.
ico70_reklam-500.jpg
Korabeli ICO Scripto reklám 1974-ből (kép: retronom.hu)
Az ICO-nál kérdésemre megerősítették, hogy a golyóstollak egyik szülőatyja, Goy Andor maga is segédkezett az ICO 70 gyártásának elindításában, valamint küldtek egy képet a Scripto atlantai gyárából 1968-ban kapott etalonról (mintáról), melyet azt hiszem először tárnak nagyobb nyilvánosság elé. (Kattintásra nagy felbontásban is letölthető!)
scripto-etalon-golyostoll-500.jpg
ICO Scripto gyártási etalon (kép: ICO Zrt.)
Azt hiszem nem kérdés, hogy egy ilyen kép lázba hoz egy gyűjtőt, de egy az átlagember számára is érdekes lehet, ha belegondol, hogy a képen látható, közel 50 éves példány alapján készült az ÖSSZES ilyen golyóstoll Magyarországon. Mindazon tollak, amelyeket a kommunizmusban szüleink, nagyszüleink használtak, és amikkel mi, és iskolatársaink írtunk.
A klipszen található apró feliratok alapján arra következtetek, hogy a "Scripto 100" típus lehetett a minta. Pár darab szerencsére hozzám is került az első hazai gyártmányok közül. 
scripto-500.jpg
Magyarországon készült Scripto golyósirónok
Biztos vagyok benne, hogy fantasztikusan népszerű termék volt, hiszen ma is szinte mindenki azonnal felismeri a jellegzetes, alul színes, felül törtfehér színű műanyag golyóstollat. Nem olyan régen például az egyik munkatársam, miután másodpercekig lefagyva bámult, konkrétan kivette a kezemből, és megdöbbenve mondta, hogy ilyennel írt gyerekkorában, 30 évvel ezelőtt.
ico70_1_generacio-500.jpg
ICO 70, 1. széria
Ezeket még az ICO elődje, az Írószer Szövetkezet (angolul Írószer Co. = I. CO.) gyártotta.  A kezdetben csak felül csontszínű, alul fekete, kék, zöld, bordó, világos- és sötétszürke műanyagból készülő golyóstollakat az évek során a szivárvány minden színében készítették. Fényképen bámulatos gyűjteményeket, és egészen egzotikus árnyalatokat is láttam már, például rózsaszínt, és neonzöldet.
ico70-forgacsa-2-small.jpg ico70-forgacsa-3-small.jpg ico70-forgacsa-1-small.jpg
Képek Forgács Attila gyűjteményéből - kattintásra nagyítható

 

Tapasztalataim alapján egyébként kicsit ritkábbak, és gyűjtők számára kívánatosabbak az alul-felül azonos színű darabok, illetve a fekete nyomógombbal és visszahúzó gombbal szerelt példányok. Aki pedig fejébe veszi, hogy minden lehetséges kombinációt megszerezzen, annak igencsak fel kell kötnie a nadrágját. 
ico70_klipsz-500.jpg
Régi ICO 70 klipsz
Az első szériás ICO 70 ismertetőjegyei:
  • a klipszen lépcsőzetesen az I C O betűk, majd vízszintes vonalak
  • a toll két felét összekötő fémgyűrűn körkörösen az "I. CO. HUNGARY I.CO. HUNGARY" felirat

 

ico70_2_generacio-500.jpg

ICO 70, 2. széria

Vélhetően valamikor a rendszerváltás környékén kisebb ráncfelvarrás történt, mely azonban nem érintette lényegesen a toll elemeit. A második szériásICO 70 ismertetőjegyei:

  • a klipsz változatlan
  • a fémgyűrűn a korábbinál körkörösen nagyobb betűkkel az ICO 70 felirat, majd az ICO régi logója, és HUNGARY felirat

A Magyarországon gyártott Scripto-kban, illetve a régebbi ICO 70 golyóstollakban az A3 és G1 kódú szabványos tollbetéteket lehet használni. Mindkettő kb. 107 mm hosszú, és legfontosabb jellemzője, hogy a mai tollbetétekhez képest lényegesen vékonyabb heggyel szerelték. Az A3 és a G1 között tulajdonképpen csak a tartály méretében van eltérés; a "Jumbo" betétként is ismert G1 esetében a tartály szélesebb a tollbetétnél. Ezek a betétek ma már nem igazán elterjedtek, de néhány Németországban gyártott tollban még mindig használatosak.

 

G1 tollbetét (kép: StarMinen)

Az ICO 70 formavilága és mechanikája más ICO írószereknél is visszaköszön. Itt van mindjárt egy kicsit vastagabb, kényelmesebben megfogható toll, az ICO 2000 műanyag változata, mely akár ikertestvére is lehetne.

ico2000_muanyag-500.jpg

ICO 2000 golyóstoll - műanyag változat

Az egykori csúcsmodell, a presztízs írószernek számító ICO 2000 golyósirón egy korabeli újság tanúsága alapján a '80-as évek közepén Oroszlányban készült. A műanyag változat mellett létezik belőle tekintélyes súlyú, fémből készült alsó résszel szerelt kivitel is. Az ICO 2000-et 1974-től egészen a '90-es évek közepéig gyártották.

ico2000_fem-500.jpg

ICO 2000 golyóstoll - fém változat

Az ICO 70 gyártását azonban mintegy 35 év után, 2005-ben beszüntették.Úgy gondolom, a folyadékos tollakhoz hasonlóan tekinthetjük őket egy teljes generáció közös emlékének. Az elmúlt években aztán a típus szép lassan kikopott az emberek kezéből, feltételezem a nyugati írószerek tömeges megjelenésével megnövekedett választékban sokan valami újat kerestek.

ico_retro-500.jpg

Új kiadású ICO 70 és Retro '66 golyóstollak

Sok év után képzelhetitek, mennyire megörültem, mikor 2010 körül újra megláttam az ismerős formájú tollakat egy boltban.

Az ICO 2000-hez hasonló, vastagabb modellt Retro '66 néven, csíkos, illetve körökből, vagy négyzetekből álló mintával, többféle színű alsó résszel láhattad viszont. Az ICO tájékoztatása alapján 2006-tól kezdődően csak néhány évig gyártották, jelenleg nem készülnek belőle újak.

ico_retro_66-500.jpg

ICO Retro '66 golyóstoll különféle változatai

A közelmúltban az ICO 70 is újra megjelent a kínálatban, kék, piros, zöld és fekete színekben, illetve különböző pasztell árnyalatokban is. Az egyszerűség kedvéért nevezzük ezt a kivitelt 3. szériának.

Természetesen ennyi év után nem változatlan formában kezdték újra a gyártást, hanem történt némi modernizáció. Az egyik változás a toll hegy felőli végén a fém védőgyűrű átalakulása. Az eredeti ICO 70-en ez a műanyagba fixen bele volt préselve, az új "Retro" kiadásnál azonban egy szabadon mozgó alkatrészre cserélték, melyet a toll rugója tart nyomás alatt.

ico_retro_70_2-500.jpg

ICO 70, 3. széria- a hegyet védő fémgyűrű

A megoldásnak sajnos van egy kevésbé kellemes következménye, mégpedig hogy a fém alkatrész könnyen benyomható a tollba kikapcsolt állapotban is, tehát ha a zsebünkben, vagy táskánkban a toll vége nekinyomódik valaminek, akkor könnyen érhet nem várt meglepetés. 

ico_retro_70_3-500.jpg

ICO 70, 3. széria - klipsz az új ICO logóval

A klipszen a lépcsőzetesen elhelyezett ICO feliratot lecserélték, és így már az új, "satírozott" logó található meg a tollakon. További, nem szembetűnő változtatás, hogy a toll közepén levő fémgyűrű korábban egy külső sima, és egy belső menetes lemezből állt, az új változatnál már csak egyetlen alkatrészt találunk, aminek a belsejébe van vágva a menet. Az új alkatrészen nincs semmilyen felirat.

ico70_szetszedve-500.jpg

ICO 70, 1. generáció - szétszedve

Apróbetűs rész: A toll szétszedését csak saját felelősségre javaslom. A klipsz lefeszegetése, illetve a menetes lemez kibányászása nem visszafordítható művelet.

Tollbetét tekintetében mind az új ICO 70-nél, mind pedig a Retro '66-nál a modernebb, szinte mindenhol kapható X-20 betétre váltottak. Ez tulajdonképpen egy 107 mm hosszú műanyag tollbetét, azonban a ma már szokványosnak tekinthető 2,5 mm vastag írócsúccsal van szerelve.

ico_retro_70_5-500_1.jpg

ICO 70, 3. generáció - szétszedve

Használati értékét tekintve, ha megfelelőnek találjuk a toll vékonyított formáját, illetve a sima műanyagot, akkor teljesen jól működő íróeszközt kapunk, melyhez betét utánpótlást sok helyen lehet venni. A gyári betét 0,8 mm-es vonallal, szép kulturáltan ír, és a 2,500 méteres íráshossz miatt sem lehet ok panaszra.

ico_retro_70_4-500.jpg

 

Ahogyan korábban is említettem, van még egy nagyon érdekes tulajdonsága ennek az íróeszköznek: elgondolkodtató, hogy ez az egyetlen golyóstollam, amit nem csak felismernek az emberek, hanem szóvá is teszik. Egyes pletykákkal szemben a toll műanyag alkatrészeit a mai napig Pomázon készítik.

Bevallom, nagyon szívesen használom ezt az apró tollat, és állandó helye van a tolltartómban. Természetesen vannak kényelmesebb, dekoratívabb, szebben író darabok is mellette, de egy olyan sincs, aminél ennyire erős lenne a jóleső nosztalgia érzése.

 

A írás pontosításához számos felbecsülhetetlen információt, az etalon példányról készült képet, és az új csomagolású ICO 70 golyóstollat az ICO Zrt. biztosította, melyért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, azért semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptam. A szétszedett 1. generációs ICO 70-et ábrázoló fényképhez N. Péter ajánlott fel egy tönkrement donor tollat, amiért hálám azóta is üldözi. Köszönöm továbbá Forgács Attilának, az általam ismert legkomolyabb retró toll gyűjtőnek, hogy megosztotta fényképeit. 

14 komment

Címkék: retró 70 66 ico scripto

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr18234698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2017.01.10. 17:56:45

Érdekes ez a színkavalkád. A Jotter-klónnál nem volt ennyi variáció, de ettől függetlenül az nekem jobban bejött, a betét miatt.

btprg 2017.04.25. 22:33:24

Nagyon jó írás, köszönöm szépen!

akarcs 2018.07.31. 18:14:46

A zöld retro ICO 70-ből jelenleg (2018. július 31) még van pár darab a budaörsi Auchanban.

Landsmann 2019.09.25. 14:36:35

Örömmel fedeztem fel a múltkor a debreceni Tescoban a Kishegyesi úton, hogy ismét kapható ez a toll. A klasszikus színes házzal, nem a mintás változatban. 650 Ft-ért kínálták. Vajon ezek is ugyanolyan tartósak lesznek, mint amikor megjelentek? :)

golyóstoll 2019.11.09. 23:23:21

@Landsmann: Én már nyúzom pár éve az újat, és teljesen rendben van. A képeken alapján a felépítése egyszerűbb lett, de a lényeg ugyanaz.

habpite 2020.01.31. 17:59:42

lenne egy kérdésem a tollal kapcsolatban. Bizonyos Schneider típusú tollak (K20) mind az X-20-as mind a G2 "koronás" tollbetétekkel használhatók. Ez a toll is ilyen, vagy csak X-20 as betéttel használható?

golyóstoll 2020.01.31. 20:13:59

@habpite: Csak X-20 betéttel használható a toll.

Rosszmáj 2020.06.12. 22:28:23

Kedves Golyóstoll,

Lenne Hozzád "szakmai" kérdésem.

Úgy látom, itt nem nagyon lehet képet küldeni. A blogomra feltettem pár tollat, itt a linkje.

1.bp.blogspot.com/-f7_NztD43Dg/XuIVfgwl2EI/AAAAAAAABh0/Y_LivJFIfTgbT0XZ5qhgMxL3f9yySyNewCNcBGAsYHQ/s1600/tollak.jpg

- A töltőtoll melletti két golyóstollat a 60-as években "Trio" néven ismertem. Hogy ez márkanév volt-e, nem tudom. Egy puha PVC tokban volt egy-egy kék, piros és fekete toll, a Trio mint trió akár innen is jöhetett.
Sőt annak idején a Trio-t a golyóstoll szinonímájaként használtuk.
- 4 db Satellite golyóstoll.

Ha tudsz ezekről a tollakról valamit, kérlek, oszd meg velem.

És gratula, a blogod igazán élvezetes és profi.

Kösz, szép napot,
Rosszmáj

golyóstoll 2020.06.12. 22:35:35

@Rosszmáj: Szia! Sajnos a Trio teljesen új számomra, most hallok róla először. A Satellite, és hozzá rendkívül hasonló Universal jelzésű ikertestvére viszont már megfordult kezeim között, de nem ismerem a történetüket. Még azt sem tudom, hogy magyar gyártmány, vagy a KGST-n keresztül került be.

varga84 2020.08.25. 18:31:57

Üdvözlet,
A "Trio" az 3 golyóstollkészlet, ez a fényképen a fekete az Saturnus 4x színű golyóstollkészlet egyik darabja.
A Satellite és Saturnus tollak 1966 - ba kerültek forgalomba. ( Írókészítő Kisipari Termelő Szövetkezetet, napjainkba ICO.zrt)

Liu 2023.08.14. 16:39:57

Üdv!
Nem tudom mióta, de már pasztell színekben is kapható az ICO 70 3. szériája. Auchanban láttam, de más írószer boltok webshopjait is kiadja a Google.
Itt egy kép az összes árnyalatról, bár elvileg még van egy világos "mentásabb" zöld is. Az ICO katalógusába is bekerült.
pape.cz/img/0200632_v.jpg
Vettem egy világoskéket, ami ránézésre picit mentába hajló.
www.facebook.com/photo.php?fbid=6584725084904522&set=a.690534387656984

golyóstoll 2023.08.14. 22:50:20

@Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba is a pasztell színű változatok létezése.
süti beállítások módosítása