Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Az igazi töltőceruza

2017.06.14. 07:37 golyóstoll

Ahogyan ígértem, folytatom a ceruzák érdekes világának felderítését. Ha helikopternézetből vizsgáljuk, a ceruza lényege a grafitrúd, melyet a kezünk, és egyéb holmijaink beszennyezésének elkerülése miatt csomagolnak fa, vagy újabban akár habosított műanyag burkolatba. Ahogyan a ceruzahegy fogy, úgy hegyezzük el a borítást, a ceruza pedig szépen rövidül, míg egyszer csak túl rövid nem lesz, hogy kényelmesen használni tudjuk.

Egy kis történelem

Miután a 16. század környékén felfedezték a grafitot, azonnal nyilvánvalóvá vált: valamivel be kell borítani, hogy ne piszkoljon össze mindent. Rövidesen arra is rájöttek, hogy az akkor még a nyers grafit fűrészelésével előállított "író rudak" meglehetősen törékenyek voltak.

A korai ceruzák leginkább a mai krétafogókhoz hasonlítottak. A grafitdarabot valamilyen módon egy üreges fa burkolatba helyezték be, és ahogy fogyott, úgy tolták egyre kintebb. Amikor teljesen elfogyott, akkor új rudat tettek a tartóba. Tulajdonképp az első ceruzaszerű megoldások közelebb állnak a töltőceruzákhoz, mint a ma használatos fából készült grafitceruzákhoz.

Az ok, amiért a ragasztott faceruzák mégis jobban elterjedtek az, hogy a kezdetleges "újratölthető ceruzák" nem igazán voltak alkalmasak a pontos munkára, melyet a művészek, és az akkor még főleg grafittal dolgozó tervezőmérnökök igényeltek. Legtöbb esetben a hegyet karmok közé helyezték, melyeket egy ráhúzott, vagy rácsavart gyűrű szorított össze. Ha sikerült is megoldani, hogy rajzolás közben az íróbél ne csússzon vissza a ceruzába, a hegyezés során fellépő csavaró mozgás még akkor is könnyen elforgatta azt.

A helyzet gyökeresen megváltozott, mikor 1929-ben egy Carl Schmid nevű svájci mérnök kifejlesztette a gombnyomással nyitható, rugós karmokkal rendelkező töltőceruzát. A találmányt a CARAN d'ACHE cég vásárolta meg, akik rövidesen piacra dobták az első változatot Fixpencil néven. A precízen megmunkált befogó karmok rendkívül stabilan tartották a grafitot, így sem a rajzolás, sem a hegyezés nem okozott többé problémát. Az új megoldás igen gyorsan elterjedt, és teljesen kiszorította a szorítógyűrűs töltőceruzákat, így rövidesen a műszaki rajzolók egyik legfontosabb eszközévé vált.

Íme, mutatom, hogy miről is van szó:

versatil.jpg

KOH-I-NOOR / Grafo Versatil 5205

Nem véletlenül választottam ezt a képet. A rajta látható Versatil töltőceruza és a nyomógombjában található jellegzetes hegyező, széles körű elterjedtsége miatt egyfajta generációs emlék lehet a korombelieknek. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek akadt ilyesmi a családban, hiszen szüleinknek ez volt a töltőceruza, még a rOtring hazai elterjedése előtt. 

Egy olyan precíz írószerről van szó, mely munkaeszközként évekig vagy akár évtizedekig is kiszolgálta a tervezőket. Később, először a mindig hegyes mechanikus ceruzák, majd pedig a számítógépes tervezés elterjedésével teljesen kikopott a közéletből. Tapasztalataim szerint ma már leginkább csak rajzolók és grafikusok használják, akiket zavar, hogy a fából készült ceruza hossza és súlypontja annak elhasználódása során folyamatosan változik.

Vissza a jelenbe

Nos, elárulom, hogy a ma már retrónak számító VALÓDI töltőceruzák még mindig léteznek, kaphatók, és remekül használhatók írásra, és skiccelésre is. Ha külföldi szakirodalomban keresgélsz, a "leadholder" és "clutch pencil" kulcsszavakat kell használnod.

fixpencil_stamp.jpg

CARAN d'ACHE Fixpencil emlékbélyeg (2005)

Számos előnyük közül néhány:

  • A környezetvédelem jegyében, nem kell egy faburkolatot elhegyeznünk a használat során. (Emellett azonban meg kell jegyezzem, hogy a legtöbb márkás ceruza ma már felelős erdőgazdálkodásból származó fából készül.)
  • A töltőceruza egyszerűen szállítható visszahúzott heggyel, míg egy kihegyezett faceruzánál ehhez külön kiegészítő kupakra van szükségünk.
  • A hegyet fogyása során újabb, kis méretű hegyekkel pótolhatjuk az éppen használt darab mögötti üres helyen.
  • A kisebb darab hegyeket (akár körzőhegy méretű darabokat is) gond nélkül lehet használni.
  • A grafitot hosszabban is ki lehet engedni a ceruzából, például amikor meg akarjuk jelölni a fránya fürdőszobaszekrény csavarjainak a helyét.
  • A vékony hegyű töltőceruzákhoz képest a grafit sokkal nehezebben törik.
  • Színes hegyek is elérhetők, bár a választék közel sem olyan nagy, mint a fából készült színes ceruzák esetében.
  • A mechanikus  ceruzákhoz képest egyszerű konstrukcióról van szó, kevesebb hibalehetőséggel.
  • A vastagabb grafit miatt kiválóan használható hegyezésmentes ácsceruzaként, például asztalosmunkához.

Általam ismert hátrányaik a következők:

  • Mivel kifejezetten rétegtermékről van szó, a beszerzés nehézkes lehet. Leginkább művészellátókban, és az interneten érdemes próbálkozni.
  • A hegy utánpótlás beszerzése szintén problémába ütközhet, a fenti okok miatt. Ezért érdemes egyszerre többet vásárolni.
  • Vastagságtól függően a grafitot hegyezni kell, amihez esetleg külön hegyező alkalmatosság szükséges. (Erről még ejtek szót.)
  • A grafitbél igazából nem lényegesen olcsóbb, mint az azonos minőségű hegyet tartalmazó faceruza. Az árazást figyelembe véve olyan, mintha a fa burkolat ajándék lenne.
  • A mechanikus ceruzáktól eltérően ritka a kupak alatt található szükségradír, így külön radírt kell használni.

Beszerzés

Ha esetleg kedvet kaptál kipróbálni egy töltőceruzát, először érdemes kiválasztani a grafit vastagságát, hiszen később minden tartozékot ehhez mérten kell megvásárolni.

A legnépszerűbbek az írásra is remekül használható, 2 mm-es grafittal működő példányok. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb fából készült ceruzában is 2-2,1 mm vastag hegy található, így a ceruzagyárak tulajdonképpen a félkész terméket értékesítik hegy utánpótlásként. Sokkal ritkább, és inkább rajzolásra való a 3-3,15 mm, 3,8 mm illetve az 5,6 mm-es vastagságú grafit.

mars_technico-500.jpg

Staedtler Mars technico 780C

Egy másik eldöntendő kérdés, hogy a hagyományos, "kiejtős" megoldás megfelelő számodra, vagy a mechanikus ceruzához hasonló, a hegyet gombnyomásra kifelé tologatós ceruzát keresel. Ugyanis a töltőceruzák többsége a gomb megnyomásakor hanyag eleganciával engedi el a hegyet, ami különösen kellemetlen, ha alatta nincs papír, asztal, hanem csak másfél méter mélység, és járólap. A hegy ugyanis egy ilyen ballépésnél ripityára törik. A kis darabokat utána azért még lehet használni, csak nem éppen elegáns mutatvány.

Azt mondtam a többségük ilyen, de természetesen vannak kivételek. Például a Staedtler 925-XX-20 és a KOH-I-NOOR 5608 a gomb nyomogatásával adagolja a hegyet. Olyan hegy is létezik, aminek a végére egy apró műanyaggyűrűt ragasztanak, így megakadályozva, hogy kipottyanjon a ceruzából. Hátránya, hogy ez az okosított kivitel csak arra alkalmas ceruzában használható. 

925_25_20-500.jpg

Staedtler 925-25-20 (a 25 a típusszámban az ezüst színt jelenti)

A ceruza

Ceruza tekintetében az alábbi gyártók termékeiről hallottam már:

  • KOH-I-NOOR Versatil: Többféle típus, 2, 3, és 5,6 milliméteres kivitelben is.
  • Faber-Castell TK sorozat: TK4600, TK9400, TK9500 (2 mm) 
  • Staedtler: Mars technico 780C és 788C (2 mm), illetve a 925-XX-20 sorozat (2 mm)
  • KaWeCo: Számos ceruzájuk létezik 2 mm-es és 5,6 mm-es méretben.
  • Kita-Boshi: natúr, illetve többféle színű és mintájú, fából készült testtel (2 mm)
  • Mitsubishi Pencil (uni): MH-500 és Field (2 mm)
  • rOtring: 300, 600, 800 és Rapid Pro ceruzáik is léteznek 2 mm-es kivitelben
  • CARAN d'ACHE Fixpencil: Fixpencil 22 és Fixpencil 33 (2 mm illetve 3 mm)

Korábban Magyarországon problémás volt a beszerzés, és külföldi webshopok és aukciós oldalak jelentették az egyetlen elérhető forrást. Szerencsére már vannak olyan magyar specialista webshopok, ahol széles választék érhető el töltőceruzákból.

Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen anyagú, és legfőképp, hogy milyen fogórésszel rendelkező ceruzát szeretnél használni. A legtöbb töltőceruzát eredetileg műszaki rajzoláshoz tervezték, ahol a vékony vonalvezetés érdekében folyamatosan forgatni kellett őket. Legtöbb esetben ezért az érdesített fém markolat az alap, mely kényelmetlen meglepetést okozhat az írószert szorongatók számára. Finomabb kezű vásárlók részére természetesen elérhetők barátságosabb fogórésszel rendelkező típusok is.

Ha a cél a rajzolás, érdemes több egyforma példányba beruházni, hogy többféle keménységű hegyet is használhass cserélgetés nélkül. Egyes gyártók, pl. a Faber-Castell és a Mitsubishi a HB skálával feliratozott töltőceruzákat is árul, míg például a Staedtler hegyek vásárlásakor a dobozban van egy, a hegy keménységétől függő színű kupak a Mars technico ceruzákhoz. Más gyártók, pl. rOtring forgatható keménység kijelző gyűrűt szerelnek a ceruzára.

A hegy

Ha sikerült kiválasztani egy jó minőségű töltőceruzát, nagy esélyed van rá, hogy sok évig megbízhatóan szolgál majd, csak a grafitbetét utánpótlásról kell gondoskodni. 

A következő cégek biztosan kínálnak hegyet:

  • ICO: 2 mm, HB (rövid)
  • KOH-I-NOOR: 2 mm 8H-10B grafit, 6 féle színes, rengeteg egyéb méretben is
  • Faber-Castell: 2 mm 6H-3B
  • Staedtler: 2 mm 4H-4B grafit, kék, piros
  • Kita-Boshi: 2 mm HB, B, 2B, 4B, 13 féle színes
  • KaWeCo: 2 mm HB grafit, piros, kék, 5,6 mm piros, kék, zöld
  • rOtring: 2 mm HB
  • CARAN d'ACHE: 2 mm 4H-3B, 3 mm HB, 3B, 6B
  • Mitsubishi: 2 mm 4H-4B grafit, piros

Fontos megjegyezni, hogy minden (normál méretű) hegy egy egész grafitceruzának felel meg, és minél kevesebbet hegyezel, logikusan annál tovább fog tartani. Egy doboz általában 6, 10, vagy 12 szálat tartalmaz, ami attól függően, hogy mennyit írsz/rajzolsz, akár hosszú ideig is kitarthat. (Egy normál grafitceruza hossza általában 17-18 cm, a 2 mm-es hegy pedig 13 cm. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a fa borítású ceruzát egy bizonyos hosszúság alatt már rendkívül kényelmetlen tartani, míg a töltőceruzában az extrém rövid hegyek is jól használhatók.

A különböző gyártók által forgalmazott hegyek tapasztalataim alapján ugyanolyan minőségűek, mint amit az adott gyártó grafitceruzájában találsz. Tehát ha van kedvenced a fából készült ceruzák között, érdemes ugyanazt a márkát vásárolni.

Az igazán elvetemültek az általuk kedvelt fa ceruza két felét feszegetik szét, vagy elégetik a ceruzát és az így kinyert grafitbelet használják a töltőceruzában. Bár a 2 milliméteres hegyekből korlátozott kínálat áll rendelkezésre, de ezek jellemzően igen jó minőségűek. A fából készült ceruzák ok nélküli elpusztítását nem helyeslem. Ha egyszer érdeklődés hiányában már nem lesz kapható 2 mm hegy, talán revideálom az álláspontomat.

A hegyező

Attól függően, hogy mennyire zavar a tompa hegyű ceruza, lehetséges, hogy előbb-utóbb szeretnéd majd a grafitrudat kihegyezni. Ha csak firkál az ember, éppen el lehet boldogulni hegyezés helyett a ceruza forgatásával, mert a 2 mm-es hegy nem veszélyesen vastag. De beismerem, hogy sokkal jobb az idegrendszernek mindig egy szépen kihegyezett ceruzával írni.

Jól jöhet, hogy a legtöbb (de nem minden!) töltőceruza gombja alatt, vagy magában a gombban egy kis méretű szükséghegyezőt találunk. Nem túl precíz, és nem lesz világbajnok az eredmény, de írásra éppen megfelel. A grafitpor további sorsáról azonban a gyártók elegánsan hallgatnak, pedig nagyon kényes kérdés. Érdemes fokozott óvatossággal eljárni, amikor az ember megszabadul tőle.

Ha az általad választott ceruzában nincs beépített hegyező, vagy valami komolyabb célszerszámra vágysz, akkor külön hegyezőre van szükséged. Jelenlegi ismereteim szerint háromféle hegyező megoldás létezik:

  • Csiszolós
  • Késes
  • Forgácsolós

A fejlett, rugós szerkezetű töltőceruzák 1930-as években történő elterjedésének idején a hegyezésre általában nyélre tűzött csiszolópapírt használtak. Mivel jelentős szabadságot biztosít a hegy formájának kialakításában, ismét divatba jött, és több gyártó is kínálja retró megoldásként. A keletkező finom grafitpor kezelése azonban komoly problémát jelent, és elrettentő erővel bír..

staedtler-sandpaper.jpg

Staedtler 923 23 csiszolópapíros ceruzahegyező

A korabeli felhasználóknak 1939-ig kellett várni, amikor George Dessonnaz, svájci mérnök megalkotta az első kifejezetten töltőceruzákhoz tervezett hegyezőt. Az egyetlen mozgó alkatrészt tartalmazó készülék nyílásába mindössze ütközésig be kell illeszteni a kissé kiengedett hegyű töltőceruzát, és az étel keveréséhez hasonlóan néhányszor körbeforgatni. Egy belső, érdesített felületű alkatrész eközben tűhegyesre csiszolta a grafitot, annak vastagságától függetlenül. A grafitpor pedig békésen a készülék belsejében maradt.

gedess.jpg

Gedess hegyező (a DUX által gyártott kétféle kivitel)

A jellegzetes szürke-piros hegyezőnek, mely később minden műszaki rajzoló asztalán megtalálható volt, az alkotó nevének kezdőbetűiből a Gedess nevet adták. Érdekesség, hogy bár az eredetit már nem lehet kapni, a DUX nevű, hegyezőkkel foglalkozó cég megvásárolta a licencet, és némileg egyszerűsített kivitelben a mai napig gyártja.

Amerikában egy másik, hasonló eszköz vált szinte egyeduralkodóvá. 1949-ben Edward L. Cayo megalkotta hegyezőgépét, melyet a Tru-Point Products nevű cég kezdett gyártani. Elterjedését mégsem ennek, hanem a Dietzgen nevű, mérnöki eszközöket forgalmazó vállalatnak köszönheti, mely azonnal meglátta a fantáziát a robusztus hegyezőben, és saját márkanév alatt hozta forgalomba a szerkezetet. A köztudatban ezért egyesek Tru-Point, mások Dietzgen hegyezőként ismerik.

trupoint.jpg

Tru-Point hegyező (kép: Etsy)

A fél kilós, öntöttvas, Tru-Point hegyezőgépnek az 50-es, 60-as években szinte minden amerikai tervezőmérnök asztalán állandó helye volt. Óriási sikerének köszönhetően feltalálója állítólag azonnal visszavonult, és idejét a világ beutazásával töltötte. Működőképes állapotú Tru-Point gépek a mai napig igen nagy számban lelhetők fel amerikai internetes aukciókban.

Természetesen a normál ceruzáknál megszokott késes hegyezőknek is létezik töltőceruzához használható változata, melyből az általad használt grafitnak megfelelő méretet kell vásárolni. Nagyobb átmérőjű grafit esetén akár a sima ceruzához való hegyezőkkel is megpróbálkozhatsz.

Manapság leginkább az említett késes hegyezők elterjedtek. Laikusként az eszköz igen egyszerűnek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy a ceruzahegy grafittal szennyezett, kiégetett kerámia, könnyű belátni, hogy a tartósságot a kés megfelelő keménysége adja. A minőségi példányok magas széntartalmú, rendkívül kemény acélpengével készülnek, mely sok esetben házilag cserélhető is. Az alacsonyabb árú darabok esetén a kés éle hamar elfárad, és tépni kezdi a grafitot ami, egyenletes hegyezés helyett nagyobb darabokban hasad.

 

kum.jpg

KUM-Onit 250 töltőceruza hegyező, kétféle hegyvastagsághoz, gyűjtőtartállyal

Sokféle, minőségi késes hegyezőt gyárt például a németországi KUM, melynek néhány terméke az ICO jóvoltából nálunk is fellelhető. Létezik egyszerű kivitel, de a grafitpor gyűjtésére szolgáló tartállyal egybeépített példány is. A dupla nyílással rendelkező hegyezők általában 2 mm és 3 mm grafithoz is használhatók. Tapasztalataim alapján a töltőceruza hegyező szerkezetek túlnyomó része a KUM gyárából kerül ki, változatos márkanevek mögé bújtatva.

Üdítő kivétel a szintén Németországban tevékenykedő Möbius&Ruppert (M+R). Sajnos helyi márkaképviselete nincs. Termékei a legmagasabb minőséget képviselik, de csak külföldről szerezhetők be..

Kiemelkedően népszerű még az internetes közösségben a Mitsubishi zsebméretű, tartályos hegyezője. 

uni_dps600.jpg

Mitsubishi Uni DPS-600 zsebméretű töltőceruza hegyező, beépített gyűjtőtartállyal

A jelenleg ismert legkorszerűbb megoldás a forgácsolós hegyező, mely a csiszolással és a késsel működő típusok előnyeit egyesíti. A belsejében egy racsnis fémgyűrű van (nevezhetjük akár körkésnek is). A Gedess-hez hasonlóan tekerni kell a ceruzát benne, miközben a gyűrű a kívánt formára forgácsolja a hegy végét.

Előnye, hogy hosszabb az élettartama mint a csiszolós  és a késes változatnak, mert nem telítődik grafitporral, és a kés kopása csak igen tartós használat után következik be. A hegyezék pedig könnyen eltávolítható belőle egy kefe segítségével. 

Hátránya, hogy a helyes működéséhez a töltőceruza kompatibilis kell legyen a nyílással. Nem megfelelő formájú ceruzák felületében kárt tehet, vagy előfordulhat, hogy egyáltalán nem fér bele a ceruza. 

staedtler502-500.jpg

 Staedtler 502 töltőceruza hegyező

Az legismertebb forgácsolós hegyező a Staedtler 502, mely a Staedtler Mars technico ceruzákkal működik igazán jól. Hasonló, de a hozzá biztosított többféle műanyag betétnek köszönhetően igen sok fajta ceruzával használható a Möbius&Ruppert 0970-es készüléke. 

Mindkét említett típus valódi remekmű, hiszen kétféle hegyforma közül lehet választani, ha hegyezés előtt az előlapon található beállító nyílásokhoz méred a kiengedett hegy hosszát. A hegyezés után alkotásodat a hegyezőn található fehér szivacshengerbe szúrva megtisztíthatod a grafitportól, és már kezdhetsz is írni.

 

Hogy tetszett ez a cikk a Golyóstoll blogon? Hagyjuk meg a töltőtollakat, ceruzákat, radírokat, táblafilceket és egyéb ördögtől való írószereket másnak? Várom a véleményeket a hozzászólások között, vagy a blog Facebook oldalán!

Az íráshoz felhasznált források, és további olvasnivaló:
- A Toolguyd cikke a 2 mm-es töltőceruzákról
- Penciltalk blog cikke a töltőceruza hegyezőkről
- Dennis B. Smith kiváló Leadholder oldala - sajnos már csak archívumban elérhető

15 komment

Címkék: ceruza grafitceruza töltőceruza

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr2912445807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siófoki35 2017.06.15. 22:45:25

Levéltárban is használjuk még a jó öreg Versatil-t. Hosszú a kezem, így a gyorsan fogyó faceruza hamar kényelmetlenné válik. Rotringgal meg nem jó írni a régi papírra, mert a vékony hegy felszaggatja a málladozó papírt...
Viszont hegyezőt égen-földön nem találok hozzá sajna... :/

golyóstoll 2017.06.15. 22:57:27

@siófoki35: Sejtettem, hogy titokban még előfordul itt-ott... :) Igazi kultusztárgy.

A Müllerben kapható KUM és Faber-Castell késes hegyező. Egy szakavatott barátom véleménye szerint a KUM jobb minőségű.

Millennium környékén 2017.07.18. 16:26:13

Üdvözlet!

Elnézést, hogy ide írok, de félek, hogyha a pontos cikk alá írok, akkor senki nem fogja észrevenni.

A PAX tollakkal kapcsolatban szeretnék kérdezni egy dolgot (a blog és a cikkek alapján itt érdemes).

A saját PAX tollamról, hogy az tulajdonképpen milyen "eredetű"... Mivel nem hasonlít a többi PAX tollra, viszont egyértelműen az (csiptető, és a gravírozás is stimmel). Nos, ez a toll végig fémből van, alul és felül is, szürke-metál(?) színben, és nem sima a toll, hanem kicsi "vágások"(?) vannak benne. Mivel két ilyen toll is van a családban, feltételezem ez gyakori toll volt, viszont itt még nem láttam róla képet. Meg tudná mondani, hogy ennek van-e valami különlegessége? (Számomra igen, mert 10 éve ez a tollam). Ha nagyon rossz volt a leírásom küldök képet róla. A google keresőben ne sikerült róla képet találnom - de még hasonlót sem!). Érdekelne, egy tollszakértő véleménye. Segítségét előre is köszönöm!

Millennium környékén 2017.07.18. 16:26:13

Egy rosszabb minőségű kép a "másik" ilyen tollról amit találtam, nagybátyám padlásán:

kephost.com/image/0z7N

A KENO kulcstartó mellett. Nem biztos, hogy látszik rajta a felületére jellemző sok-sok kis csík barázda (nem egyenletes, nem végig, nem mintás). A logo rajta egyértelműen a "régi", szóval a "H" betűnek még nyoma sincs. Én 12 éve kaptam anyámtól, aki állítólag nagyanyámtól kapt (és akkor kapta nagybátyám is). De nem láttam még hasonlóan elegáns hatású, de emellett furán robosztus tollat. Imádom, messze a tollgyűjteményem éke (igazából a posztban szereplő töltőceruzához hasonlóm is van, ami valami csehszlovák őrület a grafit meg jóóóó vastag benne) a többi PAX és Parker sem hasonlít rá. (Lehet csak azért, mert régi?)

golyóstoll 2017.07.18. 16:37:40

@Millennium környékén: Üdv! Minden hozzászólás jó kezekbe kerül nálam! :)
A kérdéses toll minden jel szerint egy PAX MG LUX. Formájában hasonló a sima PAX tollhoz, de dekoratív felületkezelése (ún. Pforzheim csiszolás) miatt különleges kivitel. A 70-es/80-as évek elején volt kapható, ha jól tudom. Ma már ritkaság, a fekete, csiszolatlan párjával együtt, mert hogy kétféle is létezett belőle.

Millennium környékén 2017.07.18. 17:44:45

@golyóstoll:

Köszönöm a választ - és tényleg az! A google rögtön vissza is irányított a blogodra és ott is van a kép erről és a fekete változatról is. Azt hiszem végig fogok olvasni pár cikket itt, csak megcsípett a bolha a tollam ügyében...

A kora is beleillik a képbe, nagyapámék mindig PAX tollakat vettek, nagyapám mai napig azt mondja, hogy "ez a legjobb toll". Örülök, hogy ritkaság, jó egy ilyen tollal dolgozni :)

(Ezen kívül még a Zebra, UNI (ezekből minden szín megvan, kék, piros, fekete (az vastagabb a többinél) és zöld) - és bizonyos szituációkban a Stabilo amit kedvelek)

segélyvonókészülék 2018.05.31. 22:11:22

Van rOtring "valahányszázas" 2mm-es töltőceruzám, és szerintem nem a tengeren túlról. Talán valami Ápisz kisöprésben "lett". Kifejezetten apart kis darab, bár igen ritkán írok ceruzával, nem tenném ki "A" tolltartóból. :)

lócsöcs 2020.08.07. 02:13:15

"...A különböző gyártók által forgalmazott hegyek tapasztalataim alapján hasonló, vagy jobb minőségűek, mint amit az adott gyártó grafitceruzájában találsz. "

- ez, nettó butaság. Pont fordítva: eszük ágában sincs töltelékként árulni a csúcscerkáik grafitjait. Mindig az eggyel alacsonyabb kategóriát árulják töltőcerkába. Mutass már nekem Grafwood, Mono 100, Lumograph, vagy Hi-Uni 2mm-est...

golyóstoll 2020.08.07. 08:56:34

@lócsöcs: Hát persze... Külön gyártanak gyengített minőséget a töltőceruzába... :-)

lócsöcs 2020.08.07. 10:09:57

@golyóstoll: Nem. Az olcsóbb ceruzáik beleit árulják a töltőkhöz, a csúcsváltozatokét nem. Pl. a Caran 2mm nem a Graphwood, hanem a gyengébb minőségű Technograph. A Mitsubisi sem adja a Hi-Unit töltőbe, csak az Uni-t, stb...

golyóstoll 2020.08.07. 12:21:32

@lócsöcs: Egészen biztos vagy benne, hogy különbözik a hi-uni hegy az unitól? Én nem éreztem különbséget. A CARAN d'ACHE annyira ingadozó még két azonos típusú és beosztású, de külön gyártási sorozatba tartozó ceruzánál is, hogy lehetetlen megállapítani.

lócsöcs 2020.08.07. 12:43:19

Sajnos, nagyon más az Uni-bél, mint a Hi-Uni cerka. Persze, mondjuk, egy Maruman papíron szép vajasan fut mindkettő, de egy talpas 80 grammos géppapíron már ló húzza a különbséget. Mondjuk, érthető is, ki a fene adna jóval több pénzt egy analóg cerkáért, ha azt mondjuk becsusszanthatná egy mittudomén, Staedtler Tecnicoba (leszámítva a nagyon nosztalgikus/érzelmi alapon firkálókat). Rengetegféle grafitbelet vettem már a világ minden részéről, no meg hagyományos ceruzát is. Én lennék a legboldogabb, ha megvehetném a Hi-Unit 2 millisben. Persze, attól még befigyelne a hagyományos változat is, nem beszélve arról, hogy már a Hi-Unit is elkezdte "koppintani" márka olcsóbb cerkája, az Uni - ami nonszensz és vicces. Nem olyan fincsi, de überbrutál gyönyörű, itt egy kép róla:
www.penman.hu/termek/hi-uni-kohitsu-shosha-4b-grafitceruza/

(Az oldalon tévesen van feltűntetve a Hi-Uni-k közt, ez bizony, egy mezei Uni. Annyit még róla, hogy hiába 4B - lassan fogy. Ez egyébként a Tombow kalligráf grafitceruzájának a pandantja. Az is csak irdatlan puhában létezik, de ez szerintem jobb. Najó..., szebb :))) Bár én óvatos vagyok a saját véleményemmel szemben - ez ám a skizó, mi? - , hisz a Staedtler Lumograph-ot is csak a színe, meg a hegyezéskori illata miatt szeretem, de nagyon.

golyóstoll 2020.08.10. 11:36:42

@lócsöcs: A Staedtlerhez volt kontaktom, megkérdeztem. Ők konkrétan ugyanazt használják a Lumograph 100-ban, mint amit kiadnak 2 mm-es Mars Carbon néven. Az egyetlen különbség a hosszirányú csíkozás a hegy oldalán. Egyedül a 4B esetén használnak eltérő receptúrát. A többi gyártót is érdemes lenne megkérdezni.

Flowey 2022.02.19. 14:03:49

Ilyenem van, ráadásul szépen feltüntetve rajta a csehszlovák eredet. Igaz sosem használtam, de olyan bizarr régiségnek tűnt, amit muszáj volt eltennem, amikor dédmamám házából pakoltunk ki. A többiek meg leszarták.

Jelenleg a múzeumként használt tolltartómban van a Pax MG Lux tollam mellett, amiből nekem van még egy, amit használok, ez a másik pedig a "kiállítási tárgy" :D
süti beállítások módosítása