Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Választási toll - Kisokos

2018.03.21. 07:16 golyóstoll

Az átlagember ma már ritkán használ golyóstollat. A választások alkalmával azonban ismét sok ember találkozik vele a szavazófülkében. Mivel elég sok tévhit és fals információ kering a témával kapcsolatban, szeretném megosztani a gondolataimat, hátha segít kicsit oszlatni a ködöt. (Az írást a választás napján frissítettem.)

Tényleg magától eltűnik/kiradírozható/lemosható a tinta a szavazólapról?

Röviden: Nem, ugyanis egy sima golyóstoll van a fülkében.

Hosszabban

A toll radírozhatóságát könnyen megvizsgálhatod. A legtöbb ilyen toll tintája (pl. Pilot FriXion) hő hatására tűnik el. Ha van nálad egy darab papír és egy radír, ellenőrizheted, reagál-e egy kis radírozásra. (Az érvénytelen szavazat veszélye miatt nem javaslom, hogy ezt a kísérletet a szavazólapon végezd el!) És ha már ott a saját papírod, nyugodtan rajzolj is valamit rá, vidd haza, és nézd meg, pár óra múlva megvan-e még.

Minden választás alkalmával előkerül a mendemonda, hogy valamelyik oldal eltűnő tinta használatával akar csalni. Mióta tömegesen elterjedtek a radírozható tintás tollak, az is felmerül, hogy egyszerűen eltávolítják a szavazólapról a jeleket. Kiradírozzák. Speciális vegyi anyaggal lemossák. A szavazós toll tintája és a szavazólapba kevert vegyszer hatására magától elhalványul.

Érdekességképp leírom, hogy például Anglia, Németország, Kanada, Hollandia és Ausztrália közönséges ceruzát használnak a választásokon. Na jó, picit hazudtam, mert Hollandia piros színűt. Ezeken a helyeken is sokszor felmerül a csalás lehetősége, ezért úgy tudom, engedélyezett a toll használata is, de a többség mégsem él vele. A Brexit szavazáson például az euroszkeptikus oldal buzdította toll használatára saját szavazóit.

Választási ceruzák (kép: fredspencils.wordpress.com)

Az angolok szerint a ceruza sokkal praktikusabb: olcsóbb, nem szárad be, nem folyik, nem fogy ki, ráadásul azonnal fog, amint papírt ér. Ettől függetlenül szerintem is szerencsésebb a toll használatának előírása a választópolgárok megnyugtatása végett. Magyarországon a ceruzával leadott szavazatok pedig a törvény értelmében érvénytelenek.

Tényleg a golyóstollon múlik a szavazás tisztasága?

Röviden: Nem, ugyanis ez a szavazatszámlálás lebonyolításától függ.

Hosszabban:

Gondolj bele, hogy mi történik a szavazás után. Ha nem vagy képben, leírom. (Forrás: 2013.évi XXXVI.törvény)

A szavazókör 7 órakor bezár, addig az urnákat lepecsételve tárolják. A pecsétet az első szavazó jelenlétében helyezik el, akinek ezt tanúsítania is kell. A szavazatszámlálók közé bármelyik képviselő (párt) delegálhat tagot, akik érthető módon azért vannak ott, hogy így minimalizálják a csalás lehetőségét. Zárás után a szavazatokat azonnal összeszámolják (ezt akár többször is megismétlik, ha szükséges). Az eredményeket egy olyan nyomtatványon rögzítik, amit a bizottság minden tagjának alá kell írni, majd utána mindenki kap belőle egy-egy példányt. Ezt nevezik jegyzőkönyvnek.

Szavazatszámlálás 2014-ben (kép: 24.hu)

Mivel ezen a ponton a szavazatok már meg vannak számolva, a szavazólapokat ugyan lepecsételt dobozokban biztonságba helyezik egy esetleges újraszámlálás esetére, de a jegyzőkönyv adatai azok, melyek bekerülnek az összesítésbe.

Szóval a kérdésem a következő: Ki, és mikor radírozza ki a több ezer szavazólapot, vagy mossa le róla a jeleket, illetve ikszeli be az immár üres szavazólapon a megfelelő jelölt karikáját? Valamint ezalatt hol van, és mit csinál a szavazatszámláló bizottság többi tagja?

Milyen tollat használunk a választásokon?

A 2018-as választások alkalmával az ICO Star típusú golyóstollát használtuk, fehér színű műanyag elemekkel, a tolltesten kék színű címerrel, a klipszen pedig szintén kék VÁLASZTÁS felirattal. A 2010-es és 2014-es országgyűlési választáson, és a 2014-es európai parlamenti választásokon az ICO Olimpia nevű golyóstolla volt kihelyezve a szavazófülkékben.

 valasztasitoll4-500.jpgICO Olimpia a 2014-es országgyűlési választásokról

2015-ben sikerült szert tennem egy választási tollra. Természetesen szétszedtem és megvizsgáltam. (Nem a fülkéből loptam el, hanem egy szavazatszámláló bizottság tagjától került hozzám.) Igazából nincs benne semmi különleges, azon kívül, hogy lila színnel ír.

Honnan jön, és mennyibe kerül az adófizetőknek ez a rengeteg golyóstoll?

Az ICO golyóstollak Pomázon készülnek, és úgy tudom, kizárólag a tollbetétben található tinta, valamint a golyót tartalmazó hegy (írócsúcs) származik külföldről. A toll összes többi alkatrészét Magyarországon gyártják, sőt, a fröccsöntött alkatrészeket a munkások kézzel szerelik össze. A tinta Németországból, egy nagy nevű, és kizárólag tintákat gyártó vegyi üzemből, míg az írócsúcs tudomásom szerint Svájcból származik.

A tollakat boltban megvásárolhatod, az Olimpia magyaros mintával ellátott változatával már több üzletben találkoztam. Ára jellemzően 100 és 200 forint között mozog. Mivel a választásokra igen nagy mennyiségben (2014-ben 195 ezer példányban) vásárolják, közvetlenül a gyártótól, vélhetően igen nyomott áron kerül a választási irodához. Ha tippelnem kellene, idén is jóval 100 Ft alatti árat mondanék, de természetesen ez csak találgatás.

Miért írt lila színnel a fülkében található toll a korábbi választások alkalmával?

Bevallom, ez a kérdés nekem is birizgálja a kíváncsiságomat, de nem tudom rá a pontos választ. Valószínűleg a választási iroda rendelte ilyen színnel a tollbetétet, ugyanis az ICO normál kínálatában nem találtam hasonlót. A 2018-ban használt tollban tapasztalataim alapján hagyományos, kék színű tollbetétet használtak.

valasztasitoll5-500.jpg

Írásminta a 2014-es országgyűlési választáson használt golyóstollal

Nem gondolom, hogy a nem lila színnel jelölt szavazatok bármilyen hátrányt szenvednének, tekintve, hogy a törvény nem írja elő a fülkében kihelyezett toll használatát. Azonban mivel a szavazók többsége nagy eséllyel "lilával" szavaz, ha túl sok az eltérő színű szavazat, esetleg üres boríték is kerül az urnába, akkor felmerülhet a láncszavazás gyanúja.

Paranoid vagyok, szeretnék biztosra menni. Mit tegyek?

A jó hír, hogy viheted a saját tolladat, és használhatod is. A törvény ugyanis csak azt írja elő, hogy kell lennie egy tollnak a fülkében, illetve hogy az érvényes szavazathoz tollal kell két egymást metsző vonalat írni a karikába, de hogy a kettő ugyanaz legyen, azt egy szóval sem. (A szavazatszámláló bizottság tagjai azonban csak a hivatalos írószert használhatják, és nem is lehet náluk másik.)

A rossz hír, hogy a korábbi években több eset is volt, ahol nem engedték a szavazókörben saját, bevitt írószer használatát. Természetesen kivédhető a dolog: vigyél tollat, de ne mutogasd, és ne hívd fel rá a figyelmet. A fülkében pedig úgysem láthatja senki.

Olyan tollat válassz, ami dokumentumbiztos tintával rendelkezik. A blogon igen sokat foglalkoztam már a témával, illetve az egyes golyóstollak víz-, alkohol- és UV-állóságának vizsgálatával. Jó tapasztalataim vannak például a fekete Fisher Space Pen és a Ballograf archív minősítésű tollbetétekkel, de a legjobban eddig az uni-ball Signo termékcsaládja teljesített, amely szintén kifejezetten erre a célra kifejlesztett, speciális tintával rendelkezik, és sok helyen beszerezhető itthon.

uvteszt2015-500.jpgUV-fény hatása néhány golyóstoll tintájára

Töltőtollkedvelők számára a vasgallus (iron gall) tinták jöhetnek szóba, melyeket a mai napig használják néhány országban az anyakönyvvezetők. Az írás szinte eltávolíthatatlan, és valószínűleg soha nem fakul ki. Magyarországon tudtommal egyetlen helyen lehet vásárolni, például a Rohrer&Klingner vagy a Diamine gyártásában (Diamine Registrar's Ink).

8 komment

Címkék: választás golyóstoll ico

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr1013712466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Landsmann 2018.03.21. 21:31:21

Elővettem én is ezt a 4 évvel ezelőtti választási tollat. Az akkori választáskor kaptam, tehát én sem a fülkéből nyúltam le. :) Kipróbáltam. Kiradírozni, hővel eltüntetni az írást nem lehet. Igaz, 4 évvel ezelőtt még nem került szóba, hogy csalásra alkalmas, speciális tintával ellátott tollak lesznek a szavazó fülkékben. A hírek után biztosra veszem, hogy rengeteg toll fog eltűnni a fülkékből, vagy legalább a betétet veszik ki, hogy otthon majd teszteljék, milyen módszerrel lehet eltüntetni a tintát. De majd rájönnek, hogy sehogy. Ha csalnak, azt nem ilyen módszerrel teszik. Gyakorlatilag már megtették, de ezt a témát nem is feszegetem tovább.

golyóstoll 2018.03.21. 22:13:51

@Landsmann: Áh, minden választáson előkerült ez a butaság. 2010-ben is, 2014-ben is... Az átlagember számára ez kézzelfogható, könnyen érthető összeesküvés elmélet. Az átalakított választási rendszert (mert feltétlezem arra céloztál) nem érti, nem is érdekli.

Landsmann 2018.03.21. 22:31:33

Csak részben gondoltam az átalakított választási rendszerre. Az csak pár %-ot módosít, de vannak ettől fajsúlyosabb dolgok, amivel gyakorlatilag már el van döntve a választási eredmény. Gyakorlatilag valóban csak egy nagy részvételi aránnyal van lehetőség, hogy másik kormány alakuljon. De ez már politika, nem a blog témája.

Kobaljov 2018.04.08. 10:43:21

Az idei tinta kék és nem akar eltűnni a vitt papíromról ;-)

promo921 2018.04.21. 14:48:36

Legjobb tudomásom szerint az iron gall tinták a töltőtollak esetében nem használhatóak, mivel az károsítaná a tollat. Jó hír, hogy a Noodler kínálatában van 'Bulletproof' kategória, mely szintén ellenáll a hamisítási kísérleteknek, viszont nem pigment alapúak, kifejezetten töltőtollakhoz készült.

golyóstoll 2018.04.21. 14:56:55

@promo921: Az én olvasatomban a modern iron gall tinták használhatók töltőtollban, mert nem annyira savas kémhatásúak. A problémát inkább az idővel kicsapódó pigmentek jelentik, ezért nem javasolt huzamosabb ideig a tollban hagyni. De a Noodlers tintái valóban még jobbak, mert míg az iron gall más módszerekkel eltávolítható, a bulletproof tinták atombiztosak.

júliusz48 2022.04.02. 17:37:17

Engem inkább az zavar, hogy a számlálóbiztosoknál lehet toll. Ugyanis egy plusz érvénytelenítő jelölőst nem olyan nehéz ejteni a papíron, ha az illetőnek nem tetszik a véleményem. A számlálóbiztosoknál ha kell írószer akkor csak egy eltérő színűnek szabadna lenni, vagy grafitceruzának.
süti beállítások módosítása