Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

 • golyóstoll: @Kobaljov: Hálistennek :) (2018.04.08. 19:49) Választási toll - Kisokos
 • habpite: Ma volt egy kis időm. Fogtam egy másik írócsúcsot, kitisztítottam belőle az előző tintát teljesen ... (2018.03.09. 18:16) Pilot és uni-ball bajok
 • Viktor Mónus: @habpite: Ilyet, és ehez hasonlatosakat vettem nemrég. Döbbenet milyen ócska, hitvány, és mégis mi... (2018.03.06. 11:22) Teszt: Koh-i-Noor Hardtmuth Versatil 5201
 • Viktor Mónus: Ma vettem egy ilyen remek kis dolgot. (a pénztár alól kapta elő a csaj, amikor rákérdeztem.) Gumib... (2018.03.02. 22:59) Teszt: ICO Kaméleon
 • Landsmann: @golyóstoll: Nem tudom most milyen betétet tesznek gyárilag a Kaméleonokba, de gyanítom már betétt... (2018.02.27. 22:45) Az ICO-nál jártam...

Retró: PEVDI AIDA

2018.04.17. 19:22 golyóstoll

Megérkezett a tavasz, és erre az alkalomra egy friss és üde példányt szedtem elő a gyűjteményemből. Viszonylag későn került a látókörömbe a PEVDI AIDA golyósirón, és sajnos először csak képet sikerült szereznem róla. Túlzás nélkül állíthatom, hogy utána évekig vadásztam rá, míg sikerült egy külföldi gyűjtő barátomtól beszerezni ezt a ritkaságot. A rá következő években aztán egyre többet találtam belőle, és ha nem is minden bokorban, de sok helyen felbukkant. 

pevdi_doboz_500.jpg

AIDA golyósirón PEVDI gyűjtődoboz borítóján (balról a negyedik)

A tapasztaltak egybecsengenek azzal az évek során kialakult véleményemmel, miszerint a gyűjtemény bővítéséhez vagy tekintélyes vastagságú pénztárca kell, vagy sok türelem. Aki gyorsan szeretné megszerezni az összes áhított tollat, az ki kell fizesse a valóságtól sokszor elrugaszkodott gyűjtői árakat. Ha viszont az ember hajlandó várni az alkalmi vétel lehetőségére, általában jobban jár. Mindenki maga dönti el, melyik utat választja.

aida001-500.jpg

Az AIDA egy hosszúkás, filigrán toll, melyet színes műanyag testtel, fémből készült felső résszel és díszítő elemekkel gyártottak. A nyomógomb mindig a műanyag testtel azonos színű.

A névválasztás talányos. Lehet, hogy a modellt női tollnak szánták, melyre a kivitel alapján látok némi esélyt. De az is elképzelhető, hogy Giuseppe Verdi híres operájáról kapta a nevét. Egy biztos, eddig még semmiféle információt nem sikerült kiderítenem az eredetére vonatkozóan.

aida002-500.jpg

A klipsz érdekessége, hogy bele van ütve a toll neve. A PEVDI gyárában készült írószerek közül egyedül az "MG" sorozatnál találkoztam hasonlóval, a többi terméknél egyáltalán nem volt jellemző. A felirat nagyban megkönnyíti a gyűjtők dolgát, hiszen más korabeli tollak nevének kiderítése sokszor fejtörést okoz, és még komoly kutatómunka árán sem mindig lehetséges. A név mellett a másik elem a klipsz tetején található stilizált P betűs márkajelzés, amely azonban gyakori a PEVDI termékeken.

aida003-500.jpg

Szerkezetét tekintve a toll nem egy nagy eresztés. A műanyag és fém rész valószínűleg tartósan egybe van gyógyítva, ezért a betétet kivenni a hegy felőli fémvég kicsavarásával lehetséges. Gyakori betétcserével a műanyag testben található menetet könnyen használhatatlanra lehet koptatni.

Azonban mégsem ez tűnik a legjellemzőbb problémának a fennmaradt példányoknál, hanem a kapcsolószerkezet meghibásodása. Egybegyártott kiviteléből fakadóan a javítás valószínűleg nem lehetséges. A másik érdekesség a műanyag fakulása, mely az első képen látható, a zöld tollon. Talán túl sokat tartották napon?

aida-katalogus.jpg

Jó eséllyel 1973-as tervezésű a toll, mely az A3 szabványú, alacsony árú műanyag és réz tollbetétekkel került forgalomba. (A nálam lévő példányokban kivétel nélkül réz betét található.) A gyártói adatok alapján legalább 10 évig volt forgalomban, azonban a fennmaradt kis mennyiségből ítélve nem volt különösebben népszerű.

AJÁNLÓ - korabeli propaganda a szentendrei írószergyárról

 

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Esetleg volt ilyened? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy Facebookon!

Az írás elkészítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű segédanyagokat ezúton is köszönöm Kovács Zolinak.

Szólj hozzá!

Címkék: retró aida pevdi

Választási toll - Kisokos

2018.03.21. 07:16 golyóstoll

Az átlagember ma már ritkán használ golyóstollat. A választások alkalmával azonban ismét sok ember találkozik vele a szavazófülkében. Mivel elég sok tévhit és fals információ kering a témával kapcsolatban, szeretném megosztani a gondolataimat, hátha segít kicsit oszlatni a ködöt. (Az írást a választás napján frissítettem.)

Tényleg magától eltűnik/kiradírozható/lemosható a tinta a szavazólapról?

Röviden: Nem, ugyanis egy sima golyóstoll van a fülkében.

Hosszabban

A toll radírozhatóságát könnyen megvizsgálhatod. A legtöbb ilyen toll tintája (pl. Pilot FriXion) hő hatására tűnik el. Ha van nálad egy darab papír és egy radír, ellenőrizheted, reagál-e egy kis radírozásra. (Az érvénytelen szavazat veszélye miatt nem javaslom, hogy ezt a kísérletet a szavazólapon végezd el!) És ha már ott a saját papírod, nyugodtan rajzolj is valamit rá, vidd haza, és nézd meg, pár óra múlva megvan-e még.

Minden választás alkalmával előkerül a mendemonda, hogy valamelyik oldal eltűnő tinta használatával akar csalni. Mióta tömegesen elterjedtek a radírozható tintás tollak, az is felmerül, hogy egyszerűen eltávolítják a szavazólapról a jeleket. Kiradírozzák. Speciális vegyi anyaggal lemossák. A szavazós toll tintája és a szavazólapba kevert vegyszer hatására magától elhalványul.

Érdekességképp leírom, hogy például Anglia, Németország, Kanada, Hollandia és Ausztrália közönséges ceruzát használnak a választásokon. Na jó, picit hazudtam, mert Hollandia piros színűt. Ezeken a helyeken is sokszor felmerül a csalás lehetősége, ezért úgy tudom, engedélyezett a toll használata is, de a többség mégsem él vele. A Brexit szavazáson például az euroszkeptikus oldal buzdította toll használatára saját szavazóit.

Választási ceruzák (kép: fredspencils.wordpress.com)

Az angolok szerint a ceruza sokkal praktikusabb: olcsóbb, nem szárad be, nem folyik, nem fogy ki, ráadásul azonnal fog, amint papírt ér. Ettől függetlenül szerintem is szerencsésebb a toll használatának előírása a választópolgárok megnyugtatása végett. Magyarországon a ceruzával leadott szavazatok pedig a törvény értelmében érvénytelenek.

Tényleg a golyóstollon múlik a szavazás tisztasága?

Röviden: Nem, ugyanis ez a szavazatszámlálás lebonyolításától függ.

Hosszabban:

Gondolj bele, hogy mi történik a szavazás után. Ha nem vagy képben, leírom. (Forrás: 2013.évi XXXVI.törvény)

A szavazókör 7 órakor bezár, addig az urnákat lepecsételve tárolják. A pecsétet az első szavazó jelenlétében helyezik el, akinek ezt tanúsítania is kell. A szavazatszámlálók közé bármelyik képviselő (párt) delegálhat tagot, akik érthető módon azért vannak ott, hogy így minimalizálják a csalás lehetőségét. Zárás után a szavazatokat azonnal összeszámolják (ezt akár többször is megismétlik, ha szükséges). Az eredményeket egy olyan nyomtatványon rögzítik, amit a bizottság minden tagjának alá kell írni, majd utána mindenki kap belőle egy-egy példányt. Ezt nevezik jegyzőkönyvnek.

Szavazatszámlálás 2014-ben (kép: 24.hu)

Mivel ezen a ponton a szavazatok már meg vannak számolva, a szavazólapokat ugyan lepecsételt dobozokban biztonságba helyezik egy esetleges újraszámlálás esetére, de a jegyzőkönyv adatai azok, melyek bekerülnek az összesítésbe.

Szóval a kérdésem a következő: Ki, és mikor radírozza ki a több ezer szavazólapot, vagy mossa le róla a jeleket, illetve ikszeli be az immár üres szavazólapon a megfelelő jelölt karikáját? Valamint ezalatt hol van, és mit csinál a szavazatszámláló bizottság többi tagja?

Milyen tollat használunk a választásokon?

A 2018-as választások alkalmával az ICO Star típusú golyóstollát használtuk, fehér színű műanyag elemekkel, a tolltesten kék színű címerrel, a klipszen pedig szintén kék VÁLASZTÁS felirattal. A 2010-es és 2014-es országgyűlési választáson, és a 2014-es európai parlamenti választásokon az ICO Olimpia nevű golyóstolla volt kihelyezve a szavazófülkékben.

 valasztasitoll4-500.jpgICO Olimpia a 2014-es országgyűlési választásokról

2015-ben sikerült szert tennem egy választási tollra. Természetesen szétszedtem és megvizsgáltam. (Nem a fülkéből loptam el, hanem egy szavazatszámláló bizottság tagjától került hozzám.) Igazából nincs benne semmi különleges, azon kívül, hogy lila színnel ír.

Honnan jön, és mennyibe kerül az adófizetőknek ez a rengeteg golyóstoll?

Az ICO golyóstollak Pomázon készülnek, és úgy tudom, kizárólag a tollbetétben található tinta, valamint a golyót tartalmazó hegy (írócsúcs) származik külföldről. A toll összes többi alkatrészét Magyarországon gyártják, sőt, a fröccsöntött alkatrészeket a munkások kézzel szerelik össze. A tinta Németországból, egy nagy nevű, és kizárólag tintákat gyártó vegyi üzemből, míg az írócsúcs tudomásom szerint Svájcból származik.

A tollakat boltban megvásárolhatod, az Olimpia magyaros mintával ellátott változatával már több üzletben találkoztam. Ára jellemzően 100 és 200 forint között mozog. Mivel a választásokra igen nagy mennyiségben (2014-ben 195 ezer példányban) vásárolják, közvetlenül a gyártótól, vélhetően igen nyomott áron kerül a választási irodához. Ha tippelnem kellene, idén is jóval 100 Ft alatti árat mondanék, de természetesen ez csak találgatás.

Miért írt lila színnel a fülkében található toll a korábbi választások alkalmával?

Bevallom, ez a kérdés nekem is birizgálja a kíváncsiságomat, de nem tudom rá a pontos választ. Valószínűleg a választási iroda rendelte ilyen színnel a tollbetétet, ugyanis az ICO normál kínálatában nem találtam hasonlót. A 2018-ban használt tollban tapasztalataim alapján hagyományos, kék színű tollbetétet használtak.

valasztasitoll5-500.jpg

Írásminta a 2014-es országgyűlési választáson használt golyóstollal

Nem gondolom, hogy a nem lila színnel jelölt szavazatok bármilyen hátrányt szenvednének, tekintve, hogy a törvény nem írja elő a fülkében kihelyezett toll használatát. Azonban mivel a szavazók többsége nagy eséllyel "lilával" szavaz, ha túl sok az eltérő színű szavazat, esetleg üres boríték is kerül az urnába, akkor felmerülhet a láncszavazás gyanúja.

Paranoid vagyok, szeretnék biztosra menni. Mit tegyek?

A jó hír, hogy viheted a saját tolladat, és használhatod is. A törvény ugyanis csak azt írja elő, hogy kell lennie egy tollnak a fülkében, illetve hogy az érvényes szavazathoz tollal kell két egymást metsző vonalat írni a karikába, de hogy a kettő ugyanaz legyen, azt egy szóval sem. (A szavazatszámláló bizottság tagjai azonban csak a hivatalos írószert használhatják, és nem is lehet náluk másik.)

A rossz hír, hogy a korábbi években több eset is volt, ahol nem engedték a szavazókörben saját, bevitt írószer használatát. Természetesen kivédhető a dolog: vigyél tollat, de ne mutogasd, és ne hívd fel rá a figyelmet. A fülkében pedig úgysem láthatja senki.

Olyan tollat válassz, ami dokumentumbiztos tintával rendelkezik. A blogon igen sokat foglalkoztam már a témával, illetve az egyes golyóstollak víz-, alkohol- és UV-állóságának vizsgálatával. Jó tapasztalataim vannak például a fekete Fisher Space Pen és a Ballograf archív minősítésű tollbetétekkel, de a legjobban eddig az uni-ball Signo termékcsaládja teljesített, amely szintén kifejezetten erre a célra kifejlesztett, speciális tintával rendelkezik, és sok helyen beszerezhető itthon.

uvteszt2015-500.jpgUV-fény hatása néhány golyóstoll tintájára

Töltőtollkedvelők számára a vasgallus (iron gall) tinták jöhetnek szóba, melyeket a mai napig használják néhány országban az anyakönyvvezetők. Az írás szinte eltávolíthatatlan, és valószínűleg soha nem fakul ki. Magyarországon tudtommal egyetlen helyen lehet vásárolni, például a Rohrer&Klingner vagy a Diamine gyártásában (Diamine Registrar's Ink).

5 komment

Címkék: választás golyóstoll ico

Pilot by Mika kollekció

2018.03.09. 07:23 golyóstoll

Kedves üzenet várt valamelyik nap a blog facebook oldalán a Pilot Magyarországtól. Tudjátok, szabadidőmben, hobbiból írom ezt a blogot, de nagyon jó érzés, amikor azok a gyártók is felfigyelnek rá, akiknek a termékeit vásárolom. Nekik csak egy üzenet, esetleg egy termékminta, nekem viszont az a jóleső érzés, hogy kipróbáltam valami újdonságot, és írhatok is róla Nektek. Így esett, hogy kaptam néhány Pilot tollat, hogy ha van kedvem, legyen miről írni. Az első néhány darabról konkrétan ebben a posztban fogok beszámolni.

pilot-mika-01-500.jpg

A tollak különlegessége, hogy a Pilot cég alapításának 100. évfordulójára kiadott különleges változatok, melyeket kizárólag Európában lehet megvásárolni (ezt a Mika rajongók fórumán talált csalódott japán és amerikai hozzászólásokból tudom), és csak a 2018-as évben. Itt-ott még azt is tudni vélik, hogy Mika tervezte őket, és a MIKA felirat jól láthatóan szerepel is mindegyiken.

Tuti, hogy most kiállítom magamról a világ előtt a szegénységi bizonyítványt, de rá kellett keresnem, hogy ki az a Mika. Persze, rémlett, hogy zenész az illető, és vezetés közben a rádióban hallhattam valamelyik alkotását, de hiába erőltettem az agyamat, nem tudtam rájönni, hogy pontosan melyik lehetett az.

Nos - nevess ki nyugodtan, hogy csak most jutottam el ide - Mika egy popdal énekes. Zeneszámai közül leginkább a Relax, Take It Easy, Grace Kelly, Happy Ending azok, amik számomra ismerősek, és tisztán emlékszem, hogy nem éreztem késztetést, hogy a rádión adót váltsak, amikor megszólaltak. Hangja egyébként jól felismerhető, még ha hirtelen nem is tudtam a nevéhez kötni.

pilot-mika-04-500.jpg

Szóval itt vannak előttem ezek a MIKA feliratos tollak, mindenféle jópofa mintákkal. Rögtön el kell keserítsek mindenkit, mert én nem gondolom, hogy egy tehetséges énekes azzal foglalkozna, hogy tollak mintájáról készít vázlatot kockás füzetben. Inkább arról lehet szó, hogy egy ügyes keresztmarketing ötlet nyomán a Pilot és Mika összefogtak. Aki szereti a Pilot tollakat, az jobban megismeri Mikát, aki pedig Mika rajongó, az kipróbál néhány Pilot tollat.

Persze ami leginkább lényeges, hogy milyenek ezek a tollak. Bevallom, én nem túrnék fel egyetlen papírboltot sem, hogy megkeressem őket, azonban jó ötletnek gondolom, hogy a szokványos "steril" kivitel helyett mindenféle minta van a tolltesten. Biztosan láttál már olcsó, kínai írószereket, melyekre azonosíthatatlan apró állatok, virágok és mindenféle egyéb dekoráció garmadát nyomtatták. Megnyugtathatlak, ezek nem ilyenek. A minták ízlésesek, és látványosak. (Ebből is azt gondolom, hogy profi munka, és nem egy énekes görnyedt hajnalig az asztala fölött, hogy kitalálja a díszítést.) 

pilot-mika-02-500.jpg

Ami méginkább különlegessé teszi őket, hogy olyan színekkel írnak, melyek túlmutatnak a szokványos kék-fekete-piros-zöld Pilot tollakon. Eddig ugyanis nagyrészt csak ezzel a négy alap színnel találkoztam az írószeres polcokon. Bár engem konkrétan nem villanyoz fel a lila és rózsaszín tinta, a világoskék kifejezetten tetszik. Azt is tudom, hogy a fiatal lányok számára pusztán a különleges színek miatt is érdekes lehet ez a sorozat.

pilot-mika-03-500.jpg

És persze sem a tinta, sem pedig a dekoráció nem változtat a tollak belső értékein. A G-2 zseléstoll ugyanazzal a betéttel, ugyanolyan jó választás, mint amit már korábban kipróbáltam. A Hi-Tecpoint V5, bár nem a már ismerős patronos, hanem az eldobható típus, tintakiosztása hasonlóan kiváló a korábban bemutatott változathoz. Egyedül a FriXion törölhető tintás toll koncepcióját nem tudom magamévá tenni, mely szerintem a ceruza és a golyóstoll hátrányait egyesíti (könnyen eltávolítható, de bonyolult, és korlátozott élettartamú).

Szólj hozzá!

Címkék: pilot mika g2 frixion hi-tecpoint

Teszt: Koh-i-Noor Hardtmuth Versatil 5201

2018.02.28. 07:44 golyóstoll

Ez az írás egy töltőceruzákkal foglalkozó sorozat része. A golyóstoll mellett a 2 mm-es töltőceruza véleményem szerint a legsokoldalúbb írószerek egyike, azonban használata régen kiment a divatból. Ezért célul tűztem ki, hogy bemutassak néhány minőségi töltőceruzát. Ha érdekel, kövesd 2018-ban is a Golyóstoll blogot!

Unalmas kis kétajtós szekrényben lakott a kartondoboz, melynek előkerülése mindig nagy izgalommal töltött el gyerekkoromban. Nem maga a doboz volt különleges, annál inkább a tartalma. Jellegzetes zörgése és semmivel össze nem téveszthető szaga - melyben az olcsó töltőtolltinta savanykás aromája és a papírboltokból ismerős ceruzaillat keveredett - kellemes emlékem.

Mi volt a dobozban? Igazi kincsek. Minden olyan írószer, és kallódó alkatrészeik, melyet édesapám nem tartott elég különlegesnek ahhoz, hogy a fiókjában őrizgesse, de nem voltak elég köznapiak ahhoz, hogy a lakásban szétszórva használatba kerüljenek. A legkülönfélébb rugók, tollbetétek, félig szétesett, alkatrészhiányos golyósollak, régi, iskolai töltőtollak, no meg persze ceruzahegy darabok, és néhány Versatil töltőceruza is.

versatil5201-1-500.jpg

Sajnos már nem emlékszem pontosan hogyan történt, de egy napon megkaptam szüleimtől az egyik töltőceruzát. Egy fekete és egy sárga példány között vaciláltam, hogy melyik tetszik jobban. Végül a feketét tettem a tolltartómba, és büszkén vittem el a suliba. Azt hittem arra való, hogy a kitört ceruzahegyeknek adjon új életet, és nagyrészt erre is használtam.

Egy kis történelem

A Koh-i-Noor Hardtmuth igen komoly történelmi örökséggel rendelkező írószergyár, melyet Joseph Hardtmuth osztrák vállalkozó alapított az 1700-as évek végén. Hardtmuth úr nevéhez fűződik a darabolt grafitrudak helyett grafit-agyag keverék használata, mely a gyenge minőségű grafit feljavításával forradalmasította a ceruzagyártást. Ötlete emellett a különböző keverési arányok segítségével a későbbiekben többféle keménységű íróbél előállítását is lehetővé tette. Az Európában máig használatos HB-skálát is neki tulajdonítják, bár ezt csak jóval halála után kezdték használni. 

Osztrák emlékbélyeg Joseph Hardtmuth arcképével (kép: stampsoftheworld.co.uk)

Az L&C Hardtmuth ceruzaüzem kezdetben Bécsben működött, azonban 1848-ban egy hatalmas új gyárba költöztek a történelmi Csehországban - Bohémiában - található České Budějovice városában. (Sörkedvelőknek: A város leginkább a szintén itt található Budweiser sörgyárról híres.) A Koh-i-Noor nevet, melyet a híres indiai gyémánt ihletett, 1888-ban kezdték használni az 1500-as típusú grafitceruzák márkaneveként. A ceruzákat akkoriban szokatlan módon sárga színűre festették. A szín mára összeforrt a grafitceruzákkal, hasonlóképpen ahogyan a Koh-i-Noor márkanév az idők során felváltotta az L&C Hardtmuth nevet. Érdekesség, hogy az 1500-as Koh-i-Noor ceruza a mai napig megtalálható a gyártó kínálatában.

L&C Hardmuth "KOH-I-NOOR" 1500 ceruzák (kép: mypencilsdrawworlds.wordpress.com)

A Koh-i-Noor Hardtmuth vállalat mindkét világháborút átvészelte, a második világháború után azonban a többi nagy ipari üzemhez hasonlóan államosították. 1946-ban kezdődött meg a fémből készült Versatil töltőceruzák gyártása, melyek az évek során számos különböző márkanéven kerültek a "Cseszkóból" Magyarországra a KGST-piacon. Találkozhatunk velük Bohemia Works, Technicolor, Toison d'Or Colorama, Grafo, L&C Hardtmuth és Koh-i-Noor Versatil márkanévvel is, de a kivitelben nincs jelentős különbség.

Antik Grafo Versatil 5217 töltőceruzák (kép: todocolleccion.net)

A grafitceruzákon és töltőceruzákon kívül a vállalat hazánkban leginkább az elefántos radírjairól ismert, azonban ezeken kívül még rengeteg különböző írószert és művészkelléket gyárt. Legnagyobb mennyiségben forgalmazott termékük a temperafesték.

Bővebben a ceruzáról

A Koh-i-Noor Hardtmuth Versatil 5201 egy fémből (valószínűleg alumínium ötvözetből) készült, 2 mm-es grafitbél befogására alkalmas töltőceruza. Formáját, méretét és színét tekintve is nagyon hasonló a gyártó zászlóshajójának számító 1500-as típusú grafitceruzájához. 

versatil5201-6-500.jpg

A Koh-i-Noor számozási rendszerében eligazodni szinte lehetetlen, de a katalógusból azért nagyjából összeállt, hogy főleg 5,6 mm-es (krétaméretű) és 2 mm-es töltőceruzákat gyártanak, jellemzően fém alkatrészekből - de létezik néhány műanyag kivitel is. A Versatil 5201-es egy alap típus, mely a jellegzetes sárga színben, klipsszel és anélkül is kapható, hatszögletű testtel és "kiejtős" mechanikával készül. A Versatil 5217-es pontosan ugyanez a ceruza, csak hatféle különböző színű festéssel, klipsz nélkül forgalmazzák, illetve szettben is megvásárolható, a bevonattal megegyező színű ceruzabéllel töltve.

A festés vastag, zománc jellegű, és meglehetősen ellenálló. Csak extrém esetekben válik le a ceruzáról, és akkor is igen kis darabokban (ezt nagyjából fél évszázados korú példányok birtokában merem megállapítani). Inkább az apró karcok miatti mattulásból lehet felismerni, hogy viseltesebb példányt találtunk. Tapintása kellemes, talán egy kicsit csúszós. Méretében tökéletesen megegyezik egy hatszögletű ceruzával, és klipsz nélkül majdnem ugyanazt az érzést hozza kézbe véve. Természetesen a fém kivitel miatt súlyosabb, de nem zavaróan.

versatil5201-2-500.jpg

A ceruza végén található gombot lenyomva kinyúlnak a befogókarmok, melyek a grafitot tartják. Belső oldalukon jól látható körkörös minta biztosítja, hogy a hegy akkor se csússzon vissza a ceruzába, ha erőteljesen a papírra nyomjuk. Az oldalirányú elfordulást csak a karmok szorítása gátolja, ennek ellenére hegyezéskor sem tapasztaltam semmilyen problémát.

versatil5201-3-500.jpg

A mechanika érezhetően erős, azonban a nyomógomb a ceruza töltött és töltetlen állapotban is lötyög egy kissé. A hegy felőli fémvég kicsavarásával a teljes belső szerkezet kivehető. A rugót szükség esetén ki lehet cserélni (nekem még nem volt indokolt), illetve leolvashatjuk a rányomtatott gyártási dátumot. Az interneten néhányan a szerkezet használat közbeni kicsavarodásáról írnak, melyet az antik példányokon én is tapasztaltam, de gyanítom hogy a gyakori szétszedés következménye lehet. Néhány évtized után a fém karmok elfáradására is lehet számítani, mely azt jelenti, hogy a gomb megnyomásakor már nem feszülnek szét, így nehezebb a ceruzahegyet betölteni.

versatil5201-5-500.jpg

A nyomógombot kicsavarva megkapjuk a szükséghegyezőt, mely a Koh-i-Noor töltőceruzák jellegzetességeként négy apró pengéből áll. Az íróbél végét a pengék között tekergetve a megoldás kellemes hegyet esztergál számunkra. Gyerekkoromban a hegyezőt nagyon jópofának tartottam, most hogy felnőttem, érdekes mérnöki megvalósításnak tűnik. A pengékre ragadt grafitport érdemes alaposan eltávolítani, mert bár a gomb visszacsavarása után csak a ceruza belsejébe potyoghat, a hegy cseréjekor, vagy mozgatásakor a befogókarmok mellett fog kiszóródni. A nyomógomb alatti nyílás szűkebb, mint az íróbél átmérője, így a ceruza csak az eleje felől tölthető.

versatil5201-4-500.jpg

Sokat törpöltem rajta, hogy mit írjak a ceruzában kapott íróbélről. Szóval - nagy levegő és - tessék: A Koh-i-Noor 2 mm-es HB grafit szerintem nem jó. Kellemetlen vele írni, kifejezetten száraznak, és túlzottan porózusnak érzem minden papíron. 

Mielőtt Joseph Hardtmuth elkezd forogni a sírjában, gyorsan hozzáteszem, hogy többfélét is kipróbáltam, mert azt hittem hibás szériát fogtam ki. Az 1770-es típusú Koh-I-Noor HB iskolai ceruza írás közben néha karcolja a papírt, talán szó szerint homokszem került a "gépezetbe". Az 1500-as, középkategóriás HB ceruza, és a 4190-es típusú, 2 mm-es ceruzába való HB grafitbél szimplán kellemetlen. A 4190-ből több, különböző időben beszerzett mintám is van (az egyiket külföldről rendeltem), és egytől egyig ugyanezt produkálják. Úgy vélem, hogy nem gyártási hibáról van szó, hanem egyszerűen ilyen, és kész. 

kohinoor4190-500.jpg

Tehát azt javaslom - és én is így tettem - hogy a hegyet, ami eredetileg benne van, tedd el jó mélyre, vagy dobd el jó messzire, és használj valamilyen más márkájú grafitot. (A 4190-es grafitbél 20 féle keménységben kapható ugyan, de ezek után nem volt kedvem kipróbálni másikat.)

 A Versatil 5201 ceruza pontosan annyit nyújt, amennyit feltétlenül szükséges. Nem gyönyörködtet a kidolgozásával, nem presztízstermék, és maximum egy művésznek lehet jó ajándék. Azonban olcsó, megbízható, érdekes történelme van, és jól használható a mindennapokban.

 

A írás alapjául szolgáló Koh-i-Noor Hardtmuth Versatil 5201 típusú töltőceruzát a FIÓK papírbolt biztosította, melyért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. A leírtak a saját véleményemet tükrözik, az írás elkészítéséért semmilyen ellenszolgáltatást nem kaptam.

Felhasznált források:

 • Wikipédia (Joseph Hardtmuth, Koh-i-Noor, České Budějovice szócikkek)
 • Koh-i-Noor cégtörténet

11 komment

Retró: PEVDI Dreikant

2018.02.12. 09:20 golyóstoll

Én szóltam! Folytatom az átkosban Magyarországon gyártott írószercsodák bemutatását. Hogy ne érje szó a ház elejét, nem válogattam, hanem kiborítottam mindent az asztalra, és lottósorsolás-szerűen kivettem, amelyik éppen kézre esett. A mai áldozat a PEVDI szövetkezet Dreikant névre keresztelt "gyermeke", és előkelőbb kivitelű testvére, a Super Dreikant.

dreikant01-500.jpg

Annak idején, mikor a látásból sokak által ismert PEVDI 178 MG-ről írtam, azt találtam állítani, hogy ma is megállná a helyét. Nos, a Dreikant esetén ez a veszély biztosan nem fenyeget. A tollnak ugyanis botrányosan kényelmetlen, lapos téglalap keresztmetszete van, mely a vége felé ugyan összeszűkül, de még így sem lehet tisztességesen megfogni. 

dreikant02-500.jpg

Akár jót is kacaghatnánk a formáján, ha nem lenne véresen komoly, hogy szüleink/nagyszüleink ilyen tollakat találtak a boltban. Mint letűnt korból megmaradt kuriózumot, természetesen a szívem csücske, és szívesen nézegetem, de ha ezzel a tollal kellene dolgoznom, az rövid úton rituális öngyilkosságba taszítana.

Számos PEVDI termék esetében felfedezhetők érdekes hasonlóságok (legutóbb például a CARO golyósirón és a Parker 51 szimmetriáján elmélkedtem), de ezidáig nem sikerült megtalálnom azt az elvetemült nyugati írószert, melyről a Dreikant golyósirónt mintázhatták. Persze logikus... melyik írószergyár dobna piacra önként egy ilyen kínzóeszközt?

dreikant-katalogus.jpgA fém díszítő alkatrészekből úgy tűnik csak a klipsz maradt...

A név megfejtése pofonegyszerű, a dreikant ugyanis háromszöget jelent németül. Állítólag ez egy háromszögletű golyóstoll. De vajon mitől? Való igaz, a vége tényleg háromszögre hajaz, de én inkább laposnak nevezném. Egyetértek azonban - ha "Flach" golyósirónnak nevezték volna, nos, annál tényleg sokkal szebben cseng a Dreikant név.

A katalógusban látszik, hogy az alsópolcos, A3 szabványú T16-os (réz) és T23 (műanyag) tollbetét adja az írószer lelkét. A sorok között olvasva az, hogy nincs feltüntetve az acél hegy, és a karbid golyó nyilvánvalóvá teszi, hogy mindkét kritikus alkatrész valamilyen puhább fémből készült, és az akkoriban megszokott, jó minőségű Dokumental 303 tinta helyett is ugyanezen cég - feltételezhetően olcsóbb - Dokudunkelblau nevű, sötétkék tintáját használták.

 dreikants-katalogus.jpgSasszeműek felfedezhetik, hogy a katalógusfotón ferde a klipsz

Szinte érzem az olvasóban felgyülemlett feszültséget: mitől olyan szuper a korábban említett Super Dreikant? Nos, ez a megkülönböztetés azt jelzi, hogy a toll felső része - bár továbbra is műanyag - krómozott bevonatot kapott, és az írócsúcsot körbefogó alkatrész fémből készül. Ugyan a katalógus alapján elvileg ez az elem a sima Dreikant esetén is fém, a valóságban én mindig műanyaggal szerelt tollakkal találkoztam.

Könnyen beazonosítható tehát, hogy az írás elején található két képen a bal szélső toll a Super Dreikant, a másik kettő pedig sima, mezei Dreikant. Mindkét kivitel valószínűleg 1972-es tervek alapján készült, és az 1980-as évek elején megjelent katalógusban már nem szerepelnek. Mely hiányzás oka talán érthető.

 dreikant03-500.jpg

Zárásképpen még egy apróság. Ahogy látható, a Dreikant golyósirón az idők folyamán számos különféle színű műanyag alkatrészből készült, de ha jobban megfigyeljük, a klipsz is egészen érdekes sokszínűséget mutat. A katalógusban még egy sima, jelöletlen és kivágások nélküli lemezből készült akasztó látható, míg a fennmaradt Dreikant tollak többsége háromszög kivágásokat tartalmaz. Azonban egy nálam lévő - valószínűleg késői - öszvér példány már a más PEVDI termékeken is megtalálható, téglalap alakú kivágásokat, és a stilizált P betűt tartalmazó klipszet kapta.

AJÁNLÓ - korabeli propaganda a szentendrei írószergyárról

 

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Esetleg volt ilyened? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy Facebookon!

Az írás elkészítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű segédanyagokat ezúton is köszönöm Kovács Zolinak.

3 komment

Címkék: retró pevdi dreikant

Retró: PEVDI CARO

2018.01.29. 21:54 golyóstoll

"Mindig csak ígérget, aztán semmi sem lesz belőle." - gondolhatja a visszatérő olvasó, hiszen már számos alkalommal fenyegetőztem vele, hogy a nagyközönség elé tárok néhány, az átkosban Magyarországon gyártott írószercsodát.

caro03-500.jpg

Nos, eljött a nagy nap. Leporoltam a gyűjteményem, és idén igyekszem valóra váltani a fenyegetést. Az első érdekesség, melyet megosztanék veletek, a PEVDI szövetkezet gyárában készült CARO nevű golyóstoll. Hogy miért CARO? Egyáltalán hogyan kell ejteni, karó, vagy káró? Fene tudja, de ha Te esetleg ismered a sztoriját, kérlek szólj hozzá ehhez az íráshoz, és oszd meg velünk.

caro01-500.jpg

Ha mindenképpen kellene valamilyen elméletet gyártanom, akkor a tippem, hogy a kárókatonáról, egy kampós csőrű vízimadárról kapta a nevét, hiszen a tollbetét végének igen fura, enyhén hajlított kialakítása van. A kárókatonán kívül a formavilágáról határozottan a Parker 51 nevű töltőtoll ugrik be. Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a '40-es években megjelent, különlegességével és rejtett hegyével hatalmas sikert arató amerikai termékhez.

p51.jpg

Parker 51 töltőtoll

Érdekesség azonban, hogy míg a Parker 51-et 1972-ig gyártották, és hasonló formában sosem készítettek golyóstollat, a PEVDI CARO feltételezésem szerint pont 1971-ben, vagy 1972-ben került a piacra. Nem lehetett népszerű konstrukció, ugyanis eddig még csak egyetlen példányt láttam belőle, azt, ami a képeken szerepel. A tollbetéten 1977-es gyártási dátum olvasható, azonban a PEVDI 80-as évek elején kiadott katalógusában már nyoma sincs sem a tollnak, sem a bele való speciális betétnek.

caro04-500.jpg

Maga a konstrukció egyáltalán nem szokványos, és nálunk készített kortársai közül kiemelkedően igényes. A tollbetétet a rajta található illeszték miatt csak egyetlen pozícióban lehet a tollba helyezni, a végét pedig egy rugózott műanyag tartja a helyén. 

 caro-katalogus.jpg

Érdemes megfigyelni, hogy a katalógusban szereplő képen és az én tollamon eltér a klipsz. Számos PEVDI tollat gyártottak márkajelzés nélküli, három ugyanolyan formájú kivágással díszített klipsszel, de az általam végzett mintavétel alapján azt mondanám, hogy időnként ráadásul jól meg is keverték az alkatrészeket.

AJÁNLÓ - korabeli propaganda a szentendrei írószergyárról

 

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Esetleg volt ilyened? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy Facebookon!

Az írás elkészítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű segédanyagokat ezúton is köszönöm Kovács Zolinak.

2 komment

Címkék: retró caro pevdi

Boldog új évet kívánok!

2018.01.01. 12:34 golyóstoll

Megkezdődött a 2018-as év, így a már megszokott módon néhány évzáró gondolatot olvashattok.

Tegnap számot vetettem a 2017-es évvel, és arra jutottam, hogy mind a munka, mind pedig a magánélet szempontjából rendkívül gyümölcsöző volt. Számos kitűzött célomat sikerült teljesíteni, és maradt idő a kikapcsolódásra is.

A blog szempontjából talán inaktívnak tűnhet az év, hiszen a szokványosnál kevesebb írás született. Azonban elégedettséggel tölt el, hogy végre sikerült figyelmet fordítanom a golyóstollak mellett a ceruzákra, radírokra is. Számos érdekes grafit- és töltőceruzát is sikerült beszereznem. Ezen kívül említésre méltó történés volt még a Golyóstoll kiállítás, valamint az ennek nyomán készült riportműsor a Rádió Bézs internetes rádióban.

 

Néhány érdekesség:

Az öt legnépszerűbb írás 2017-ben

 1. Teszt és történet: Fisher Space Pen AG-7
 2. Milyen tollat ajándékozzak?
 3. Beszáradt toll életre keltése
 4. Teszt és történet: Parker Jotter
 5. Teszt: Zebra F-301

Az év legérdekesebb keresőkifejezései

 • a fogam tol szedulheteke vagy nem
 • hajós golyóstoll, amiben úszkál a hajo
 • kezben a penz kotegben

 

A blogról 2017-ben összesen közel 60.000 oldalletöltés történt, amely kb. megfelel a tavalyi statisztikának. A növekedés hiányát az új bejegyzések ritka megjelenésének tulajdonítom.

Minden olvasómnak boldog új évet kívánok (és kézben a pénzt kötegben)!

Szólj hozzá!

Címkék: újév

A golyóstoll kiállítás képei

2017.12.07. 09:11 golyóstoll

Kőszegi Ádám képei a kiállításról

Ha esetleg nem volt lehetőséged megtekinteni a Fiók írószerüzletben a Golyóstoll kiállítást, mely a Budapesti Design Hét alkalmából volt látogatható, Ádám képein megnézheted, mit hagytál ki.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás ajándék

Mi az a radír?

2017.10.18. 07:20 golyóstoll

Ostoba kérdés - gondolhatja az újdonsült olvasó, hiszen mindenki tudja: az a kis dirib-darab valami, amivel a ceruzanyomokat el lehet tüntetni a papírról. Rutinosabb követőim azonban már sejtik, hogy ha előkerült a téma, akkor célom, hogy legyen végre egy kellően részletes radírológiai ismertető magyar nyelven, ami segít a választásban.

Van néhány olyan tárgy, melynek használati értéke véleményem szerint jóval magasabb, mint az ára. Az egyik mindenképpen a gyufa, ami rendkívül olcsó ahhoz képest, hogy milyen sokrétűen használható, és mekkora szolgáltatot tehet. A másik pedig a radír. Fantasztikus dolog, hogy a világ legjobb minőségű radírjait megveheted a boltban, mindössze 2-300 forintért.

Mi a különbség a radírok között? Melyiket érdemes megvenni?

Alapvetően háromfajta radír van, amit iskolai vagy irodai használatra érdemes megvenni: a természetes gumiból, a szintetikus gumiból, és a műanyagból készült típusok. Azonban a teljesség kedvéért muszáj a különféle műanyag radírok között különbséget tenni, és megemlíteni a műveszek számára készített speciális termékeket is.

Azt, hogy egy radír milyen jellemzőkkel bír, elsősorban az határozza meg, hogy miből készül. Én is ezt a csoportosítást fogom használni. Hogy könnyebben követhető legyen, készítettem egy ábrát, melyen minden általam ismert radírfajta szerepel, és sorban írok mindegyikről.

radirok-tipusai4.jpg

Radírok típusai

1. Természetes gumi

A természetes gumi radír viszonylag olcsó, és ez a legrégebb óta gyártott típus. Nagyon elterjedt, de nem kifejezetten modern, egyes vélemények szerint már eljárt fölötte az idő. Hátrányai közé tartozik, hogy a meleg, és az UV fény hatására elöregszik, kiszárad, és utána már nem lehet vele hatékonyan radírozni, mert töredezik, és maszatolni kezd. Ezen kívül használata a papírt károsítja, szélsőséges esetben a vékony lapokat fel is szakíthatja. Függetlenül a hátrányaitól, alapvetően használható, de a modernebb kivitelű típusok kezdik kiszorítani. 

A természetes alapanyagú radírok három fontos összetevőből készülnek. Bár a radírt a legtöbb nyelvben guminak nevezik, mégsem ez a a leglényegesebb része a receptúrának, hanem egy faktisz nevű anyag. A faktisz nem más, mint valamilyen növényi olaj - például repceolaj - melyet vulkanizálással szilárdítanak meg. Tudom, nehéz elképzelni hogy olajjal radírozunk, de a vulkanizálási folyamat során az olaj részecskéi között olyan kötések keletkeznek, amitől a folyadék "térhálósodik", és egy rugalmas anyag jön létre.

piros-kek-radir1.jpg

Piros-kék iskolai radír

A faktisz szerepe, hogy megpuhítsa a gumit, így a papírnál ragadósabb felületére a dörzsöléstől keletkező hő hatására rátapadnak a szabad grafitrészecskék. Fontos jellemzője még, hogy morzsálódik, így az elhasznált darabkái leválnak, és folyamatosan friss felülettel tudsz radírozni.

Természetesen a radírban van gumi is. Ez úgy készül, hogy a kaucsukfából nyert sűrű folyadékot, a latexet vulkanizálják. A gumi egyébként önmagában leginkább elkenné a ceruzát, ezért nem használnak belőle túl sokat. Elég annyi belőle, hogy a faktiszt és egyéb alapanyagokat megkösse, és rugalmasságot biztosítson a radírnak.

A faktiszon és a gumin kívül többnyire valamilyen dörzsanyagot is adagolnak a keverékbe, például finomra őrölt habkövet, apró szemcséjű homokot, porított üveget, vagy csiszolóport. Ez azért szükséges, hogy radírozáskor ledörzsölje a papírszálak egy részét, így kiszabadítsa a közéjük ékelődött grafitrészecskéket is.

elefantos-radir1.jpg

KOH-I-NOOR 300 - latex gumi radír

Az latex radírnak általában kellemes, enyhe gumi illata és szemcsés tapintása van. Nagyon ellenálló, nehezen törik, inkább csak vágni lehet, és az is elég fárasztó mutatvány.

A piros-kék iskolai radírt azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom. Totális rejtély számomra, hogy mi értelme van egy ilyet megvásárolni. A kék oldaláról senki sem tudja, hogy igazából mire jó, mert a tollat ugyebár nem lehet vele normálisan kiradírozni, a ceruzához viszont túlságosan durva. Tehát a termék fele rögtön használhatatlan. Kiszáradása után a piros rész is maszatolni kezd, rossz esetben az apró törmeléke piros nyomokat hagy a papíron. 

Megbízható választás azonban a nálunk is igen elterjedt, elefántos KOH-I-NOOR 300 radír. A csehországi gyártó, a KOH-I-NOOR Hardtmuth vállalat a környéken a leghíresebb, gumi radírokat előállító cég. Természetesen modernebb kivitelű radírokat is készítenek, de azok kevésbé ismertek, és tapasztalataim alapján nem kiemelkedő minőségűek.

2. Szintetikus gumi

A szintetikus gumi radírok képviselik a következő generációt. A latex radírhoz képest alaposabban, kisebb erőfeszítéssel radíroznak, és legtöbbször nem tartalmaznak dörzsanyagot sem. Radírozás közben jobban morzsálódnak, ami a papír számára kíméletesebb. Az alapanyag miatt bár a felületük kiszáradhat, de lassabban öregszenek, hosszabb ideig tárolhatók érzékelhető minőségromlás nélkül. 

Azonban a papír megóvásának ára van. Ha a grafitrészecskék a szálak közé ágyazódtak, dörzsölés hiányában ott is maradnak, ami a radírozás után szabad szemmel is látható halvány nyomokat hagy. Ezen kívül a szintetikus radírok felülete könnyen telítődhet grafitporral, amitől maszatolni kezd.

maped-softy.jpg

Maped Softy - szintetikus gumi radír

A szintetikus radírok nem természetes, hanem szintetikus kaucsukból készülnek. Az alapanyaguk valamilyen kőolajszármazék (pl. sztirol-butadién), és szintén vulkanizálás során válnak rugalmassá. Ez egy modernebb típus, a természetes alapanyagok elhagyásával a gyártás olcsóbb, a latex hiánya miatt ráadásul az erre allergiás emberek is használhatják. (A "latex free" és "PVC free" felirattal is lehet találkozni itt-ott, ami csalóka, ugyanis a műanyag radírok sem tartalmaznak latexet, és létezik PVC mentes műanyag radír is.) Többféle színben és keménységben lelhetők fel a boltok polcain. Illatuk általában erősebb, és kissé lisztes tapintásukról ismerhetők fel.

milan-radir1.jpg

Milan 420 - szintetikus gumi radírok

Jó választás lehet például az itthon is sok helyen kapható, Milan cég által gyártott valamelyik szintetikus gumi radír, melyet a "Miga de Pan" feliratról lehet felismerni, mely a dobozon, vagy a radír papír tokján szerepel. A Milan a világ egyik, ha nem a legnagyobb radírgyára, így más típusú radírokat is gyártanak. Sőt, számos nagy nevű cég számára végeznek bérgyártást.

3. Műanyag

A műanyag radír képviseli a legmodernebb, és legdrágább típust. A laikus vásárló is könnyen felismeri használat közben, hogy itt valami teljesen másról van szó. Tapintása sima, és gyakorlatilag bármilyen kemény vagy puha kivitelben lehet gyártani, a szívárvány összes színében, akár még illatosítva is. A minőség függvényében nagyon hatékonyan, szinte erőfeszítés nélkül lehet radírozni vele, és a végeredmény általában tisztább, mint a gumi radírok után.

rotring-tikky1.jpg

Rotring Tikky - PVC radír

A műanyag radírt szinte mindig kartonpapír tokban találjuk, mivel egyébként puha anyaga miatt a használat során könnyen eltörhet. A papírt célszerű a radíron hagyni, szükség esetén az elhasználódás ütemében rövidebbre lehet vágni. 

A műanyag radír megbosszulja, ha a felülete szennyeződik. Ha például a kezünktől zsíros lesz, vagy túl sok grafitot vesz fel, a papírt összekenheti, amit később igen nehéz eltávolítani. Jó megoldás, ha gyanús esetben, használat előtt egy picit koptatjuk a radír felületét üres papíron. Ha nagyobb mennyiségű grafitot szeretnénk eltávolítani (például egy vastagon besatírozott részt), akkor pedig először gyurmaradírt érdemes használni.

Egy jó ökölszabály egyébként, ha a radír keménységét a kiradírozni kívánt ceruza keménységéhez igazítjuk. Azaz a H-s, és annál keményebb ceruzákat a tömörebb, a B-s és puhább ceruzabelet pedig a lágyabb radírokkal lehet eltüntetni. A HB ceruzáknál többnyire minden műanyag radír jól teljesít.

Hasonlóképpen,érdemes odafigyelni a papír durvaságára. Egy érdes papír gyorsan "elfogyasztja" a puha műanyag radírokat, és sokkal jobb eredményt érhetünk el keményebb, akár gumiból készült radírral.

pentel-radir.jpg

Pentel Hi-Polymer - PVC radír

Valójában egy modern vegyipari termékről van szó, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a gumiból készült radírra hasonlítson. Összetételében és gyártásában azonban gyökeresen eltér a korábban említett két típustól. A műanyag radírokat szokták polimer, termoplasztik és vinyl radíroknak is nevezni. 

Gyártásakor egy mesterséges anyagokból álló, zselés masszát kevernek, amit nem kell vulkanizálni, hanem egy végtelenített adagolóval (extrudálással) formázható, majd a kívánt méretre vágható. Azt, hogy a radír mennyire legyen puha vagy kemény, a hozzá adott lágyító anyagok mennyisége határozza meg. A könnyebb morzsálódás miatt a műanyagkeverékhez valamilyen töltőanyagot is kevernek, például nagyon finomra őrölt krétát, vagy kaolint. Dörzsanyagot azonban általában nem tartalmaz, így rendkívül kíméletes a papírhoz.

Nem titok, hogy a legjobbnak tartott radírok műanyagból készülnek. Néhány példa, amivel tapasztalataim alapján nem lehet melléfogni (a sorrendnek nincs jelentősége):

Név Tulajdonságok Megjegyzés
Pentel Hi-Polymer
Staedtler Mars plastic ftalátmentes
Faber-Castell Dust-Free ftalátmentes, forgácsmentes
Milan Tecnik 920 ftalátmentes, forgácsmentes
Mitsubishi Boxy forgácsmentes belföldön nem kapható
Sakura / Pilot Foam tapadáscsökkentett, forgácsmentes belföldön nem kapható

 

A felhasznált anyagoktól függően többféle, lényegesen eltérő fajtájú műanyag radír is létezik, ezért érdemes tovább boncolni az alapanyag kérdését.

3a) PVC

A boltokban kapható műanyag radírok többsége PVC-ből készül. A PVC alapesetben egy kemény, ellenálló műanyag, amivel nemigen lehet radírozni. Ahhoz, hogy rugalmas legyen, lágyító adalékokra van szükség. 

stabilo-radir.jpg

Stabilo legacy - PVC radír

A lágyító anyagok jelenléte (és kipárolgása) megfigyelhető, ha hosszabb ideig - néhány hétig, vagy hónapig - valamilyen műanyag tárgyat hagyunk a radírral érintkezni. Akár egy tollat, ceruzabelet tartalmazó műanyagcsövet, de még a tolltartó anyagát is képes "megolvasztani" egy rosszul elhelyezett, csomagolás nélkül tárolt műanyag radír. 

radir-serules.jpg

Műanyag radír által okozott sérülés

3b) Ftalátmentes PVC

A PVC lágyítására a közelmúltig főleg a ftalátok családjába tartozó vegyületeket használták, azonban kutatások során kiderült, hogy ezek kifejezetten egészségtelenek. Mivel a PVC az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott műanyag, a ftalátokkal gyakorlatilag a Földön mindent elszennyeztünk. Így - bár a radírgumi kis mennyisége miatt kevésbé jelentős tényező - ma már minden gyártó ügyel, hogy legyen a kínálatában ftalátok nélkül készült termék is.

staedtler-mars1.jpg

Staedtler Mars plastic - ftalátmentes PVC radír

A ftalátmentes radírok sokszor büszkén hirdetik eme előnyüket, ha azonban nem látjuk a "phthalate free" feliratot, érdemes egy percet rászánni, és utánaolvasni a gyártó weboldalán. Nem titok azonban, hogy a ftalátok használata nélkül készült radírok ha minimálisan is, de kevésbé jók.

3c) Forgácsmentes

A csúcsminőségű radírok egyik fajtája azt ígéri, hogy a kiváló radírozás mellett a letöredezett forgács nem ezernyi apró morzsában terül el a papíron, hanem a radír felülete alatt nagyobb szálakban összeragad, és így könnyen leseperhető. Az ilyen radírokon általában "dust-free" felirattal lehet találkozni, de itt sem minden gyártó emeli ki ezt a képességet, tehát inkább a szemünkre hagyatkozzunk.

faber-castell2.jpg

Faber-Castell Dust-free - forgácsmentes és ftalátmentes PVC radír

Valamit valamiért: általában ezek a legpuhább radírok, a hatékony radírozás miatt jobban tapadnak a papírhoz, és könnyen törnek. Aki arra tippelt, hogy ezt még nagyobb mennyiségű lágyító anyag hozzáadásával érik el, az nyert.

boxy-radir1.jpg

Mitsubishi Boxy- forgácsmentes PVC radír

3d) Tapadáscsökkentett

A prémium radírok legújabb típusa megpróbálja a puha radírok hátrányait csökkenteni úgy, hogy a tisztítási képesség lehetőleg ne csökkenjen. Nevezik habradírnak (foam eraser), vagy könnyen radírozó típusnak (light erasing, light touch), de a leírások alapján számomra úgy tűnik, mindkettőnek ugyanaz az alapja. 

A radírgyártók rájöttek, hogy egyszerűen az összetevők variálásával lehetetlen olyan terméket előállítani, ami minden tulajdonságában remekel: kiválóan radíroz, nem morzsálódik túlzottan, és nem törik könnyen, miközben teszi a dolgát. A megoldás az, hogy gyártás során kétféle, különböző keménységű alapanyagot készítenek.

A szilárdabb rész felel azért, hogy a radír kemény és ellenálló legyen, és van egy lágyabb, ragacsosabb alkotóelem, mely a lehető legjobb radírozási képességet biztosítja. A két részt olyan módon keverik össze, hogy a kemény anyag szivacsos vázat alkosson, melyben az üres lyukacsokat a puhább anyag tölti ki. Így a radír összességében kemény marad, de mégis kiválóan radíroz, és a leváló darabjai is összetapadnak. A vásárló pedig csak annyit tapasztal, hogy a radír könnyen siklik, és akkor is jól működik, ha nem nyomja a papírhoz.

sakura-foam2.jpg

Illusztráció a Sakura szabadalmi beadványából (bővebben)

A remek teljesítmény nincs ingyen, ugyanis ezek a radírok rendkívül gyorsan elhasználódnak, tehát kényelmesek ugyan, de nem túl gazdaságosak. A tapadáscsökkentett radír egyelőre csak Japánban terjedt el, így nálunk még ritkaságszámba megy.

sakura-foam.jpg

Sakura Foam - tapadáscsökkentett radír

3e) PVC mentes

Az utolsó általam ismert műanyag radírtípus az, amelyik nem PVC-ből készül. Lényeges jellemzőjük, hogy kinézetre és tapintásra olyanok, mint egy kemény PVC radír, de a non-PVC, vagy PVC-free felirat árulkodik a csomagoláson. Alapanyaguk valamilyen nem PVC alapú hőre lágyuló műanyag, például TPE vagy TPU

faber-castell1.jpg

Faber-Castell PVC-free - PVC mentes radír

Sajnos azt kell mondjam, bármennyire is jó ötletnek tűnik csökkenteni a PVC termékek mennyiségét, a radír nem a legideálisabb ebből a szempontból. A PVC mentes radírok ugyanis keményebbek, és kevésbé hatékonyak, mint a PVC-alapú keverékből készült társaik. Ettől függetlenül, ma már szinte minden neves gyártó kínálatában találunk PVC mentes terméket is.

4. Művészradír

A lágy, nyersguminak is nevezett művészradírok többnyire faktiszból és kisebb részben különféle adalékokból készülnek. Szinte mindig barna színűek, és rendkívül könnyen, apró darabokra morzsálódnak. Leginkább művészellátókban lehet találkozni velük, de tapasztalataim alapján nem túl nagy választékban.

Grafitceruzához kevésbé, inkább szénceruza és nagy mennyiségű grafitpor radírozásához használhatók, a papírt szinte teljesen érintetlenül hagyják, ami fontos, ha az ember radírozás után például festeni szeretne rá. Azonban mind a gyors fogyás, mind pedig a drasztikus morzsálódás miatt alkalmatlanok általános iskolai, irodai használatra.

 

milan-muveszradir.jpg

Milan Master Gum - művészradír

5. Gyurmaradír

A gyurmaradír trükkje, hogy anyaga eleve ragad, tehát nem szabad dörzsölni vele a papírt. Egyszerűen oda kell nyomni, és a grafitszemcsék ráragadnak, így leemelhetők a felületről. Azaz nem morzsolódik, mint a hagyományos radírok, hanem saját anyagában köti meg a szennyeződést. Ez azt is jelenti, hogy egy idő után hiába gyúrod át a szennyezett felületet, teljesen tele lesz szénporral, és nem használható tovább, mert nyomot hagy. A radír színének sötétedése alapján észrevehető, hogy mikor kell a telítődése miatt újat vásárolni. 

faber-castell4.jpg

Faber-Castell - gyurmaradír

A gyurmaradír dörzsölés hiányában a papír szálai közé beékelődött szénport/grafitot nem tudja eltávolítani. A használatát ilyen esetekben más radírral kell kombinálni. Ezt a típust is művészellátókban forgalmazzák, de néhány papírboltban is fellelhető.

A gyurmaradírok természetes, vagy szintetikus gumi alapanyagból, különböző adalékok hozzáadásával készülnek, vulkanizálás nélkül. Szinte kizárólag szénceruza és grafitpor eltávolítására vannak kitalálva, azonban könnyű formálhatóságuk miatt tetszőlegesen apró területen, vagy akár kifejezetten erre a célra gyártott radírozó sablonnal is használhatók.

***

Végezetül néhány apróság, amely az írás elkészítése közben eszembe jutott:

Radír a ceruza végén

Többnyire használhatatlan vacak, tisztelet a kivételnek. Egyébként főleg Amerikában divatos, az európai szokás a mártott végű ceruza, melyhez külön radír dukál. Létezik cserélhető radíros ceruza is.

Tintaradír

A tintaradír olyan radír, melyhez a szokásosnál nagyobb mennyiségű, vagy nagyobb szemcséjű dörzsanyagot kevernek. Így használat közben a papír felső rétegét - melyben a tinta található - a tintával együtt ledörzsöli. A drágább tintaradírok tartalmazhatnak a tinta színanyagát semlegesítő anyagot is (pl. Mars Plastic combi).

A tintaradírt legfőképpen vastagabb papírokra (pl. műszaki rajzlap), vagy műanyag fóliára ajánlják, a vékony anyagokhoz túl durvák. Nekem kétségem van azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán bármilyen gyakorlati hasznuk van.

Fekete radír

A fekete radírok alapvetően kutya közönséges műanyag radírok, melyeknek anyagához fekete pigmentet kevernek. A gyártás során ugyanis tetszőleges adalék használható, amely nem hagy nyomot a papíron. Ugyanígy készülnek a színes, figurás, és illatos műanyag radírok is.

milan-natanegra.jpg

Milan nata negra - fekete PVC radír

Azon kívül, hogy a fekete szín vagányan néz ki, egyetlen előnye van, mégpedig hogy nem látszik rajta a grafit szennyeződés. Régen ritkaságnak számított, ma már szinte minden cég gyárt műanyag radírt fekete színben is.

Néhány általam ismert fekete radír:

 • Stabilo Exam Grade
 • Mitsubishi Boxy
 • Papermate Black Pearl
 • Staedtler Rasoplast black
 • Muji black
 • Pentel Hi-Polymer Black
 • Milan nata negra
 • Rotring Exam Standard
 • Factis Black (már nem kapható)

Színes ceruza radír

Mivel a színes ceruzákban található hegy viaszt tartalmaz a pigmentek megkötésére, így zsíros nyomot hagy. Ezt a radírok túlnyomó része nem tudja teljesen eltávolítani, amelyik viszont igen, az a papírt is károsítja. 

Speciális radírok: elektromos radír, radírceruza és radírzsák

Az elektromos radír egy apró villanymotor által forgatott, jól morzsálódó műanyag radírbetét, melyet főleg nagyobb felületek gyors és fáradtságmentes tisztítására lehet használni. Hátránya, hogy a betéteket aranyárban mérik, és óvatosan kell bánni vele, mert kikezdheti a papírt.

derwent-elektromos.JPG

Derwent elektromos radír

A radírceruza egy hosszú műanyag radírhenger, amely valamilyen fa- vagy műanyag tokban van. A tokból hegyezéssel, vagy gombnyomással adagolható. Amennyiben apró részleteket szeretnél nagy pontossággal radírozni, hasznos lehet, ellenkező esetben praktikusabb és gazdaságosabb egy hagyományos, hasáb formájú radír használata.

faber-castell3.jpg

Faber-Castell Perfection radírceruzák

A radírzsák egy olyan textilbatyut takar, amelyben apróra reszelt radírforgács van. Ha egészen nagy területet akarsz radírozni, a papírra szórsz belőle valamennyit, egy kicsit gyöntölöd a zsákkal a reszeléket, majd lesepred. Így néz ki a használata. 

Radír méretek

A méretet a legtöbb gyártó a szállításra használt dobozban elhelyezhető radírok száma alapján adja meg. Pl. a Rotring Tikky 20 radír esetében egy dobozban 20 db fér el, Tikky 30 esetében 30 db, és így tovább. (Tehát a 20-as nagyobb, mint a 40-es.) A 20-as, 30-as, 40-es téglatest radírok általában a különböző gyártók között is hasonló méretet jelentenek.

 

Az írás elkészítéséhez felhasznált források:
1) Nyilvánosan elérhető szabadalmi leírások
2) Product Information - Erasers | Staedtler Mars GmbH & Co. KG - 07.2002
3) http://pubs.acs.org/cen/whatstuff/stuff/8050erasers.html
4) http://www.conservation-wiki.com/wiki/Surface_Cleaning

Szólj hozzá!

Címkék: radír grafitceruza

Golyóstoll kiállítás a Design Héten

2017.10.07. 22:33 golyóstoll

Kedves tollkedvelő olvasóim!

Figyelmetekbe szeretném ajánlani az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat egyik helyszínét, mégpedig a Budafoki út elején (a Szent Gellért tér mellett) található Fiók papírboltban, kedden (október 10-én) nyíló Golyóstoll / Biro kiállítást.

Hivatalos oldal: Design Hét Budapest
Megnyitó: október 10., 17:30 
Nyitvatartás: október 10-31., hétfő, kedd, szerda, péntek: 8:00-16:00, csütörtök: 8.00-13.00

Ami miatt feltétlenül érdemes benézni, hogy a golyóstollak ősatyjának számító, Goy Andor által tervezett és gyártott "GO"PEN valamint a Biró László féle tollakból is számos felbecsülhetetlen értékű különlegesség lesz kiállítva. A gyűjtemény így Bíró és Goy szerepét együttesen próbálja érzékeltetni a golyóstollak történelmében. A kiállított példányok némelyike Magyarországról származik, de több is van, amelyik Angliából, vagy éppen Argentínából került hazánkba.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló kiállítás biro goy gopen