Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

Alapok: Rollertollak

2013.03.28. 08:51 golyóstoll

Rollertollnak nevezzük a teljesen folyékony, víz alapú tintával töltött golyóstollakat. Ez a fajta tinta nagyon hasonló a töltőtollakban használt tintához, a golyóstolltintához képest viszont sokkal hígabb.

A rollertollakat az Ohto nevű cég gyártotta először. A működési elv valahol a golyós és a töltőtoll közé esik. Bár a tollhegy forgó golyót tartalmaz, a tinta adagolását a töltőtollhoz hasonló rendszer végzi. Ez a legtöbb kupakos rollertoll esetében megfigyelhető, a fogórész alatt található kis kerek lemezekből áll.

zebradx7.jpg

Zebra Zeb-Roller DX7

A rollertollak igazán változatosak. Bár a legtöbbnek van kupakja, megakadályozandó a tinta beszáradását, akadnak nyomógombos változatok is, például az uni-ball Vision RT, amelynél a betét hegy felőli végén van kialakítva a tintaadagoló rendszer. (A legtöbb nyomógombos roller valójában zseléstoll, mert nem folyékony tinta található a betétben.)

uniubr78.jpg

uni-ball UBR-78 tollbetét

A megszokott, nyílhegyű változatokon kívül gyakori a tűhegy, ami a toll pontosabb irányítását teszi lehetővé, és jól jön, ha vonalzót kell használni. Érdekes módon léteznek műanyag hegyű rollerek is, például a Schneider Topball. Ezen kívül vannak kerámiából készült golyóval szerelt változatok is (ezek az úgynevezett kerámiatollak, vagy kerámia betétes tollak, de persze a kerámia testű tollakat is így nevezik).

schmidt888.jpg

Schmidt 888M kerámiagolyóval szerelt tollbetét

A golyóstollak között egyedül a rollertollaknál találunk cserélhető tintapatront. Ennek a lényege, hogy a tollhegyet, a golyót, és a tintacsatornát nem kell kidobnunk, ha kifogyott a tinta. Így kevesebb szemetet gyártunk, de ha megsérül a golyó, vagy elkopik a foglalat, új tollba kell beruháznunk. Ezeket a rollereket általában Cartridge Rollerball-ként emlegetik, például Pilot Hi-Tecpoint Cartridge System, Schmidt Cartridge Rollerball System. Ezek általában úgy működnek, hogy a golyó nem szokásos foglalatban van, hanem csak néhány ponton van megtámasztva, így kevésbé kopik. Sajnos ma már a rollertok esetében is eldobható betétekkel találkozni gyakrabban.

A rollertinta valamivel lassabban szárad mint a golyóstolltinta, ezért a balkezeseknek ezt a tolltípust sem ajánlom. A rollertollak írásképe a töltőtollakéhoz hasonló. A vonalak egyenletesebbek, és egészen vékonyak is lehetnek, természetesen a golyó méretétől függően. Az íráshoz alig kell a papírhoz érinteni a tollat, úgyhogy a használatuk nagyon kényelmes, de átírótömbön (pl. számlatömb) a másolat nem biztos hogy tökéletes lesz. Ha sokáig tartjuk a papíron a tollhegyet, a tinta kifolyik, és könnyen átüthet a lapon.

A vízbázisú tinta miatt több más hátrányuk is van. Oda kell figyelni arra, hogy sok rollertinta víz hatására teljesen olvashatatlanná válik, adott esetben nyomtalanul eltávolítható a papírról. A rollertollak emellett elég gyorsan kifogynak, ezért érdemesebb a cserélhető betétes példányokba beruházni. Szintén problémát jelent, hogy a gyenge minőségű darabokból előfordul hogy kifolyik a tinta.

Népszerű roller tollcsaládok a Pilot V-Ball és Hi-Tecpoint és az uni-ball Eye.

2 komment

Címkék: rollertoll kerámiatoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr455165402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xdave 2017.01.02. 11:54:24

Szerintem a Bionic nem teljesen jó példa, mert, bár cserélhető betétes, de a betét tartalmazza a tollhegyet, tintacsatornát is.

A LAMY-nek sincsen tudtommal olyan terméke, ahol csere során a tollhegy és tintacsatorna újrafelhasználható lenne.

Amúgy szuper cikk. :)

golyóstoll 2017.01.02. 12:44:00

@xdave: A visszajelzést köszönöm, a Bionic-et töröltem a példák közül :-)
A LAMY-nak valóban nincs már patronos rollertolla, de volt. Miután megszűnt, a weboldalukon még sokáig például a Vista rollertollnál rossz kép szerepelt. Mindenesetre ezt is kijavítottam.