Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Toll kategóriák

2013.03.29. 07:04 golyóstoll

Elöljáróban leszögezném, hogy a golyóstollak kategóriákra osztása teljes egészében a szubjektív véleményemen és tapasztalataimon alapul.

Alsó kategória

Ide tartozik a legtöbb olyan toll, amelyben a betét nem cserélhető, vagy cserélhető lenne, de nem kapható hozzá betét. Többségében jól működnek, de semmi extrát nem biztosítanak. A legfontosabb szempont, hogy olcsók, és írni lehet velük. Nem ritkán 4-12 darabos csomagban vásárolhatók meg, így filléres tömegterméknek számítanak.

A noname, vagy márkázott céges repitollak többsége ebből a kategóriából kerül ki, ezt majd egy későbbi írásomban tervezem fejtegetni. Több olyan gyártó is van, akik kifejezetten ebben a szegmensben utaznak.

 

Az egyik népszerű alsókategóriás toll a BIC Cristal (kép: Wikipedia)

 

Középkategória

A középkategóriás tollaknál már fontos szempont a gyártók számára, hogy kényelmesebb legyen a használatuk, vagy többet nyújtsanak mint az alsó kategória. Ilyen lehet például a gumírozott vagy ergonómikus fogórész, az igényesen kialakított műanyag tolltest, vagy például a hibrid tintás betét.

Általánossában elmondható, hogy itt már cserélhető betétes példányokat találunk. Ha a tolltestet kényelmesnek találjuk, a toll áránál valamivel olcsóbban vásárolhatunk betétet hozzá. Viszont ebben a kategóriában nem feltétlenül tartjuk meg a tolltestet, pontosan a kis árkülönbség miatt.

A papírboltokban és az áruházakban a tollak nagy többsége ebből a kategóriáből kerül ki. Az irodai felhasználásban is inkább ezek a jellemzők, ezért a népszerűbb márkákat sokan felismerik.

 

PilotG2_1.jpg

A Pilot G2 a legnépszerűbb zseléstoll Amerikában

 

Felső kategória

Ide tartoznak azok a tollak, amelyeknél a tolltestnek már lényegesen nagyobb az értéke, mint a betétnek, tehát a betét pótlása valóban gazdaságosabb mint új tollat vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy a tolltest jó minőségű, altalában részben, vagy teljes egészében fémből készült, így normális ember nem dobja ki.

A felső kategóriás tollakban legtöbb esetben ugyanazokat a betéteket találjuk, mint a presztízs tollakban, tehát amennyiben a külcsín nem kiemelten fontos szempont számunkra, nem érdemes ennél feljebb lépni. A betétek kiváló minőségűek, gyakran szabvány méretűek, és a gyártó hosszú ideig biztosítja az utánpótlást.

Áruházakban ritkán, inkább papírboltokban találhatók meg, gyakran vitrinekben. Megvásárláskor sok esetben dobozt, vagy akár díszdobozt is kapunk hozzájuk, bár néhány típusnál létezik bliszteres csomagolás is, amely gazdaságosabb, ha nem ajándékba szánjuk a tollat. Általában 1-3 év garanciát kapunk az esetleges gyártási hibákra.

 

ParkerJotter.jpg

A világ egyik legismertebb tolla, a Parker Jotter

 

Presztízs- és divat tollak

Ebbe a családba sorolom azokat a golyóstollakat, amelyek különböző kollekciók részeként, általában egy drága, és kiváló minőségű töltőtoll dizájnja alapján kerülnek kialakításra. Sok esetben aranyozott kiegészítőkkel vannak szerelve. Vannak gyártók, akik kifejezetten ezt a szegmenst célozzák.

Az áruk egészen a csillagos égig mehet, de valójában itt már nem a funkciót kell megfizetni, hiszen ugyanazt a betétet találjuk a felső kategóriás tollakban is. (A töltőtollak esetében más a helyzet, ott valóban indokolt lehet némi árkülönbség a tollhegy miatt.) Nem ritka, hogy a megvásárolt tollhoz élettartam garanciát kapunk.

 

MontBlancMeisterstuck.jpg

Sokan vágynak rá: Montblanc Meisterstück Classique Gold

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr435174364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása