Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @lomposfarkas: Az igazi megvilágosodás, amikor rádöbbensz, hogy a függvény nem csak a fekete - kön... (2019.09.14. 10:18) Teszt és történet: Palomino Blackwing 602
  • lomposfarkas: Kedvet hozott az írás kipróbálni a töltőtollat, de áááááá meg kéne tanulnom jobb kézzel írni... Va... (2019.09.12. 19:16) Teszt: LAMY Vista/Safari töltőtoll
  • segélyvonókészülék: Ikonikus darab. Viktor leírása pontosan lefedi, mire is használtuk általánosban. Én is elhagytam m... (2019.08.20. 14:53) Retró: rOtring Tikky
  • habpite: Londonbna is van szuvenír shopokban, többféle is. Amit én láttam az emeletes buszos volt. Ha jól l... (2019.07.19. 19:00) Retró: Folyadékos toll, úszós toll
  • Nagy Zakó: A vékonyhegyű Rotring és más vékonyhegyű töltőceruzák a hagyományos ceruzákat és betéteket teljese... (2019.07.15. 17:36) Teszt: Faber-Castell TK4600, TK9400, TK9500

Teszt: uni-ball Jetstream SXN-217

2013.04.18. 07:20 golyóstoll

Mai áldozatunk az uni-ball Jetstream SXN-217 golyóstoll, amely Jetstream RT és Jetstream Retractable néven fut más országokban. Az "alap" tollak közé tartozó, igen jól eltalált sorozatról van szó.

Ez egy hibridtintás golyóstoll, amelynek lényege, hogy a normál golyóstolltintánál hígabb, így gyorsan szárad, és könnyebb vele írni, azonban a rollertintánál sűrűbb, emiatt nem üt át a papíron.

Az uni-ball a Mitsubishi Pencil nevű japán cég márkaneve, amely cég számtalan fajta népszerű tollat gyárt. Érdekes, hogy a Wikipedia szerint semmi köze a Mitsubishi cégcsoporthoz, de ettől függetlenül ha a Mitsubishi csoportról szóló oldalt nézzük, ott már a kapcsolódó vállalkozások listájában van, és az uni-ball tollakon több helyen találkozhatunk a "három gyémánt" logóval is.

UniJetstreamSXN2171-500.jpg

A Jetstream családban találunk egyszerű, kupakos tollat (Jetstream SX-101), de komolyabb darabot is (Jetstream Premier SXN-510). E kettő között van a mai tesztalanyunk, amely nyomógombos, 0,7 mm, kék betétes változat. Ugyanez a toll létezik kupakos kivitelben is (SX-217). Minden Jetstream cserélhető betétes, ebbe konkrétan SXR-7 típusú betét kell.

A gyártó ennél a darabnál a gumis fogórészt, a lágy írásélményt, a gyors száradást és a hosszú élettartamú betétet ajánlja figyelmünkbe.

UniJetstreamSXN2172-500.jpg

A toll valóban jól néz ki, bár az eleganciától véleményem szerint messze van. Leginkább sportosnak mondanám. Ha kézbe fogjuk, először a gumi borítás tűnik fel. A klipszet tartó áttetsző kék műanyag részt leszámítva az egész tolltest vékony gumiréteggel van bevonva. Piros pontot érdemel, hogy úgy tűnik a szöszök nem ragadnak rá, de a tartóssága majd csak idővel derül ki. A fogórésznél van négy kis átlátszó műanyag csík, valószínűleg a tintaszint ellenőrzésére.

A klipsz elég hosszú, de fémből van, és tetszetős kialakítású, mellette a tolltesten kétoldalt térhatású Jetstream feliratot találunk. Dekoratív, de ennek az árából inkább a tollvéget és a nyomógombot cseréltem volna fémnek álcázott műanyagről valami igényesebbre.

A nyomógomb közepén egy műanyag szegecsszerű valami van, aminek először nem értettem a célját, de aztán rájöttem: bár a gomb nem rugózott, tehát ha be van nyomva, beesik, a szegecs miatt írás közben nem zörög. Zseniális! A tollat működtető mechanika ezt leszámítva sem hasonlít más gyártók egyszerű megoldásaira.

 UniJetstreamSXN2173-500.jpg

A betét hosszú élettartamával kapcsolatban kétségeim vannak. A magyarországi importőr oldalán található PDF állomány szerint a Jetstream Premierben található SXR-10 betéttel 500 méter hosszan lehet írni. Mivel a 0,7 mm golyó kevesebb tintát vesz fel, a tesztalanyunk valószínűleg valamivel tovább bírja, de nem sokkal. Sajnos a legtöbb gyártó titkolja az íráshosszt, ezért nem tudom ez mennyire számít jó értéknek a mezőnyben.

UniJetstreamSXN2176-500.jpg

A tintával valóban jól sikerült ötvözni a golyós- és rollertollakat. Szép sötét vonalakat ír, és alig-alig kenődik. A száradás már a papírra kerüléskor majdnem tökéletes, de 2-3 másodperc után az írás már teljesen száraz. A golyóstollakhoz képest alig látni kihagyásokat, és a pacázás is elfogadható mértékű.

Valóban könnyű írni vele, bár igazából semmi egetrengetőre nem kell számítani egy folyékony tintás rollerhez képest. Egyszerűen kényelmes, és a fogórész is használhatónak tűnik, hosszú távú használathoz is.

A tinta tökéletesen vízálló, hiába áztattam át annyira, hogy a másik oldalról már átütött egy korábban tesztelt toll tintája, ezen kívül semmi sem történt.

UniJetstreamSXN2174-500.jpg

A toll szétszedésekor fentűnt a betéttel kapcsolatban néhány furcsaság. Először is, a tintát egy, a zseléstollakból ismerős áttetsző folyadék zárja le. Másrészt, a betét oldalán van egy megvastagított rész, amely látszólag felül nyitott, a betét belsejében viszont ezen a részen vékonyabban van a tinta, mint máshol. Olyan mintha, valami szellőzőnyílás lenne. Ezen kívül a vastagított rész és a hegy között is van egy kis szűkítés.

UniJetstreamSXN2175-500.jpg

A Fountain Pen Network fórumoldalon van egy téma, amely azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet a Parker Jotter tollba applikálni a Jetstream betétet. Itt a WillSW nevű kolléga levágta a vastagítást, hogy megfelelő méretűre alakítsa a betétet, és azt tapasztalta, hogy az így két darabra esett. A műtétről fényképet is készített.

unijetstreamcollar-500.jpg

Forrás: Fountain Pen Network, WillSW

Végezetül van egy érdekes marketing videó a youtube-on, ha érdekel, nézd meg mit mond az egyik Jetstream tollról dr. uni-ball (angol).

Frissítés:

Az írásban szereplő tollbetét, és azóta már két újonnan vásárolt másik is röviddel a megvásárlás után beszáradt, és megszűnt működni. Emiatt - a toll amúgy remek tulajdonságai ellenére - a továbbiakban nem használom, és nem ajánlom senkinek ezt a típust, helyette a Jetstream kupakos változatait tudom javasolni.

Előnyök:

  • kiváló tinta

Hátrányok:

  • nincs

Értékelés: 4,5/5

Szólj hozzá!

Címkék: hibrid parker golyóstoll jetstream uni-ball jotter 45p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr805221275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.