Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt és történet: Parker Jotter

2013.06.04. 07:22 golyóstoll

A mai jeles alkalomra a világ egyik legismertebb golyóstollát, a Parker Jotter golyóstollat választottam tesztalanynak, aminek még az is lehet, hogy magyar kötődése is van.

ParkerJotter1-500.jpg

Egy kis történelem

GeorgeParker.jpg

George Safford Parker

A történet egy John Holland nevű úriember töltőtollakat gyártó és forgalmazó cégével kezdődik. Ennek a cégnek volt az ügynöke George S. Parker. Parker úr telegráf oktatóként dolgozott az amerikai Janesville nevű városkában, és mellékállásban értékesítette ezeket a bizonyos John Holland tollakat. például tanítványainak is. Sajnos ezek a tollak nem voltak túl megbízhatóak, gyakran meghibásodtak, és ilyenkor Parker úr kötelességének érezte, hogy megjavítsa őket. Egy idő után annyira dühítette a dolog, hogy arra az elhatározásra jutott, ennél jobbat is tudna készíteni. (A John Holland Gold Pen Company egyébként azóta bezárt.)

A Parker Pen Company története 1888-as megalapításával kezdődött. A cég első nagy dobása a Lucky Curve nevű megoldás, illetve az azt felhasználó töltőtollak voltak, amelyek egy egyszerű, de nagyszerű apró változtatás miatt nem folytak, mikor heggyel felfelé ingzsebbe helyezték őket. A cég hamarosan terjeszkedni kezdett, az eladások pedig szépen nőttek. Parker úr 1937-es halála után a cég működésében a legkisebb probléma sem mutatkozott. 1941-ben dobták piacra a "Parker 51" nevű töltőtollat, amelyet bár régóta nem gyártanak már, a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend a töltőtoll kedvelők körében, hiszen kiválóan működik, és gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

t-ball-small.jpg

Parker T-Ball Jotter reklám

Bár Amerikában már jóval előbb elkezdődött a golyóstollak forgalmazása, a Parker csak 1954-ben lépett be a piacra a Jotter nevű típussal, mely azonnal óriási sikert aratott. Az egyik fontos újítás volt a korábbi golyóstollakhoz képest, hogy a Jotter minden gombnyomáskor fordított egy kicsit a betéten, így az írócsúcs más gyártókétól eltérően egyenletesen kopott minden oldalon. Ez a megoldás meghosszabbítja a betét élettartamát, és a legtöbb mai golyóstollban is megfigyelhető.

Ha bővebben érdekel a Jotter történelme, ajánlom figyelmedbe az erről szóló cikksorozatot, melynek első részét itt olvashatod.

Az eredeti Jotter formavilágát egyes források, például a Parker hazai képviselete szerint Moholy-Nagy László nevű honfitársunk tervezte. Sajnos erre vonatkozóan más forrásból hiteles információt sehol sem találtam, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a Parker 51-re gondoltak (aminek megalkotásában valóban közreműködhetett), vagy esetleg a Parker 51 letisztultságának hatására a Jotter stílusában.

Az első példányok még csak hasonlítottak a maiakhoz. A toll alsó része bordázott nylonból készült, és a klipsz sem volt nyíl formájú. Néhány év alatt komoly változtatások történtek, az alsó részt más műanyagra cserélték, és a toll megkapta a jellegzetes, nyílra hajazó klipszet. A Jotter végig hihetetlen népszerűségnek örvendett, és sokak számára a mai napig ez "a Parker" toll.

1957-ben kezdték meg a T-Ball nevű betét gyártását, amelynek formája ugyan megegyezett a korábbi betéttel, de már barázdált volfrám-karbidból készült golyót tartalmazott, és emellett újfajta tintakeverékkel volt töltve. A változtatások lényege, hogy a korábbi tömör acél golyókhoz képest a volfrám-karbid sokkal ellenállóbb, speciális felülete miatt pedig a tintaszállítás is jobb, és mivel a barázdák beleakadnak a papírba, a golyó nem csúszik, így nincsenek kihagyások a vonalban. Ez a megoldás szintén tetten érhető a legtöbb mai golyóstollban.

A Jotter gyártásában a mai napig történnek kisebb-nagyobb változtatások, amely alapján saccolni lehet, hogy a toll mikor készült. 1973-ban például az addigi kúpos nyomógombot lecserélték, az új változatok mélyített végű gombbal voltak szerelve, amelybe a cég logóját ütötték. 1980-ban a toll felső részében levő, addig fémből készült, sűrű menetes alkatrészt műanyagra, magát a menetet pedig ritkábbra cserélték, a költségcsökkentés jegyében. 1987-ben az amerikai Janesville-ből az angliai Newhaven-be költöztették a gyártást. A tollakon a MADE IN USA felirat MADE IN ENGLAND-re, később MADE IN UK-ra változott.

Az előállítás idejének pontos meghatározásához meg kell vizsgálni a tolltesten található feliratokat. A Parker általában a "QUALITYPEN" egy-egy betűjét, és a gyártás negyedévére utaló római számot gravíroz a tollba. (Nem minden példányon szerepel, de a legtöbb esetben igen.) Összefoglaló táblázatot itt találsz. Példa: műanyag belső menetes alkatrészt tartalmazó, MADE IN UK feliratos Jotter, IIN dátumkóddal. Eszerint ez '89-ben, vagy '99-ben készült.

Napjainkban

parker_logo1-200.jpg parker_logo2-200.jpg

Eredeti/ma használt logó, illetve az 1999-2009 között használt új logó


1993-ban a Gilette megvásárolta a Parkert. Néhány évig elérhető volt a Parker Golden Touch márkanevű, sötét testű, aranyszínű heggyel szerelt betét, amely a Parker Penman töltőtoll tintákhoz hasonlóan a luxus kategóriát célozta meg. A vásárlók körében sikeres volt, a cég azonban rövid idő után kivonta a piacról.

parker_goldentouch.jpg

Parker Golden Touch golyóstollbetét, ma már ritkaság

1999-ben tettek egy próbálkozást a céglogó cseréjére, mégpedig az eredeti "céltáblában nyílvessző" logót egy, a Lucky Curve ihlette stilizált P betűre váltották le. A változtatás nem aratott sikert, ezért 2009-től kezdve szép lassan kivezették az új logót, és a mai napig a céltábla szerepel a Parker termékeken.  A Jotter mélyített nyomógombját először lekerekített élű, lapos nyomógomb váltja az új logó, majd kivezetése után teljesen eltűnik a jelzés a nyomógombokról.

parker-jotter-premier-500.jpg

Parker Jotter Premier (50. évfordulós limitált kiadás), a Lucky Curve logóval

2000-ben a Newell Rubbermaid cégcsoport Sanford nevű leányvállalata vásárolta meg a Parkert. A Sanford tulajdonába tartoznak még többek közt a Rotring, Sharpie, Papermate és Waterman márkák is.

2004-ben megjelentek a Jotter gyártásának 50 éves évfordulóját ünneplő speciális modellek, amelyek a műanyag testen különböző mintákat, illetve a fémtestbe fröccsöntött műanyag berakásokat tartalmaztak.

2009-ben a Sanford bezárta a Newhaven-ben, majd a Janesville-ben működő telephelyét is. A gyártást újból áthelyezték, egyes típusokat - például a Jottert - a franciaországi Nantes-ben, míg másokat - például az Urbant - Kínában állítanak elő. Mikor a kereskedőknél felhalmozott készlet elfogyott, az új Jotter tollakon és dobozaikon már a FRANCE szöveg jelent meg.

2010 környékén a Parker a hagyományos golyóstoll betét mellett forgalomba hozta a hibrid tintás QuinkFlow betétet, majd a hagyományos betétet kivonta a piacról. A Quinkflow tollbetét pozitív fogadtatásra talált.

2013-ban, a Parker alapításának 125. évfordulójára többféle, színes metál alsó résszel szerelt acél Jotter változat kerültek forgalomba, valamint pöttyös műanyaggal készült példányok. Az évfordulós tollak az alkalomra szóló gravírozással készültek.

jotter_125th-500.jpg

125. évfordulóra gyártott különkiadású Jotterek (kép: Parker)

jotter_125th_engraving-500.jpg

125. évfordulós különkiadás gravírozása (kép: Rakuten)

A Franciaországban gyártott termékeket néhány gyűjtő kevésbé jó minőségűnek gondolja mint az Angliában vagy Amerikában készítetteket. Én is hallottam történeteket Jotterekről, amelyek a normál használat során "ledarálták" a műanyag belső mechanikát, vagy a ponthegesztés gyengesége miatt a klipsz leválása is gyakori volt egy időben. Ezen kívül azonban az átlag felhasználó nem fog jelentős különbséget tapasztalni.

Érdemes megjegyezni azonban, hogy a Luxor nevű cég Parker licenc alapján hosszú ideje gyárt különféle golyóstollakat (többek között Jottert, valamint Quinkflow tollbetéteket is) Indiában. A Luxor gyártmányú tollak azonban - bár viszonylag olcsón megvásárolhatók az interneten - saját, és más gyűjtők tapasztalatai alapján is elmaradnak minőségérzetben a Franciaországban készültektől.

2016-ban a Parker hosszú idő után először alapjaiban átdolgozta a Jotter termékcsaládot, és kivonta a piacról a műanyag testű változatokat. Helyettük többféle, színes lakkozású, acéltestű verzió került piacra, valamint megmaradtak a különleges felülettel/gravírozással készülő prémium kivitelek is. A másik szembetűnő újdonság a klipszen található nyíl tollainak átalakítása.

parkerclip-500.jpg

2016-ban bevezetett új Parker Jotter klipsz (Parker tájékoztató anyag a kereskedők számára)

2017-ben ismét egy speciális kiadás került piacra London Architecture néven, négyféle tollal. A tollak alsó fele polírozott fém, és különféle lézergravírozott minták díszítik, a felső oldal pedig valamilyen színezett fémből készül. Egyúttal, a tollakból különböző szettek is megjelentek (golyóstoll zseléstollal, golyóstoll és zseléstoll töltőceruzával, stb.), melyeket az angol lobogó mintájával díszített dobozban árusítanak, dacára annak, hogy a toll minden eleme Franciaországban készül. 

jotter_xl-500.jpg

Parker Jotter XL változatai, és méretük a normál Jotterhez képest (kép: Parker)

2019-ben jelent meg a hosszított és kissé vastagított kivitel, Parker Jotter XL néven. A Parker vélhetően meghallotta a vásárlók első számú panaszát: a toll hosszabb használatra nem annyira kényelmes, mivel túlságosan vékony és kicsi.Az XL változatból színes, matt fém, és különkiadásként azonos alsó- és felső résszel gyártott példányok is kerültek az üzletekbe. Ezen kívül visszatért a kínálatba számos, színes műanyag alsó résszel rendelkező példány, Parker Jotter Originals néven.

jotter_originals-500.jpg

2019-es Jotter originals szett (kép: Parker)

2020-ban a londoni építészeti stílusokat felvonultató modellekhez hasonló kivitelű különkiadások jelentek meg, melyeket csak egy-egy országban kínáltak eladásra. A sorozat neve Parker Jotter National, és Japán, Oroszország valamint Kína volt a célpiac.

parker_jotter_russian.jpg

Parker Jotter Special Edition Russia (kép: mypens.ru)

Az orosz típus esetében a Boldog Vazul-székesegyház jellegzetes mintáját gravírozták lézer segítségével a bolti forgalomban is kapható arany klipszes, rozsdamentes acél tollra. A doboz kifejezetten a különkiadás számára készült, nem a szokványos kivitel.

parker_jotter_japan_beauty.jpg

Parker Jotter Japan Beauty (kép: Parker)

Japánban kétféle különkiadás is készült, Japan Beauty néven. A Cherry Blossom nevű típus esetében a felső, fém részt piros lakkozással, míg a toll fényes, alsó részét cseresznyevirágok (Sakura) lézergravírozásával díszítették. A Wave Water Blue nevű másik toll a tetején kékre van lakkozva, míg az alján a Japán művészetben elterjedt végtelen hullámok (Aominami) találhatók, szintén lézeres eljárással. A piros és kék fém felső részek egyébként megegyeznek a boltban elérhető Kensington Red és Royal Blue színeivel, így a különkiadás és a bolti forgalomban kapható toll kombinálásával teljesen piros, vagy kék tollat is lehet alkotni.

 A kínai modell nem a golyósollra épül, így nem tartozik szorosan a blog témájához. A Jotter töltőtoll fém kupakját díszítették jellegzetes, kínai mintákkal.

A Jotter történelméről a Parker Jotter: History of an Icon könyben is olvashatsz. (Rendkívül tartalmas, több mint 300 oldalas könyv, magas ára ellenére is csak ajánlani tudom, ha komolyan érdekel a téma.)

Változatok

A Parker Jotterből az idők során megszámlálhatatlan színvariációt gyártottak, köztük ma már igen ritka változatokat, és a gyártósorok tisztításakor márványszerű színkombinációkat is.

A cikk legutolsó frissítésekor (2021 szeptemberében) a következő típusok érhetők el bolti forgalomban:

Jotter:

  • Szálcsiszolt alsó rész, krómozott klipsszel (Stainless Steel Chrome Trim)
  • Szálcsiszolt alsó rész, aranyozott klipsszel (Stainless Steel Gold Trim)
  • Fekete bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Bond Street Black)
  • Sötétkék bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Royal Blue)
  • Vörös bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Kensington Red)
  • Violaszín bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Victoria Violet)
  • Lila bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Portobello Purple)
  • Világoskék bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Waterloo Blue)

Jotter Originals:

  • Citromsárga műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Yellow)
  • Narancssárga műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Orange)
  • Magenta műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Magenta)
  • Kék műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Blue)
  • Zöld műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Green)
  • Fekete műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Black)
  • Fehér műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (White)
  • Pasztell sárga műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Pastel Eggshell)
  • Pasztell lila műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Pastel Lilac)
  • Pasztell kék műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Pastel Arctic Blue)
  • Pasztell rózsaszín műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Pastel Baby Pink)
  • Pasztell mentazöld műanyag műanyag alsó rész, krómozott klipsszel (Pastel Mint)

Jotter XL "kövérített kivitel":

  • Matt fekete bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Richmond Matte Black)
  • Matt kék bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Primrose Matte Blue)
  • Matt szürke bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Alexandra Matte Grey)
  • Matt zöld bevonatos acél alsó rész, krómozott klipsszel (Greenwich Matte Green)
  • Matt fekete bevonatos, fekete klipsszel (Monochrome Black)
  • Aranyszínű bevonatos, aranyozott klipsszel (Monochrome Gold)
  • Rózsaarany színű bevonatos, rózsaarany klipsszel (Monochrome Rose Gold)
  • Rozsdamentes acél, krómozott klipsszel (Monochrome Stainless Steel)

Betét tekintetében a következőkből lehet választani:

 parker-gel-500.jpg

Parker Gel tollbetét

Vélemény

Ennyi bevezető után itt az ideje rátérni a tesztre. A tesztalany egy FRANCE feliratos, rozsdamentes acélból készült Jotter. A belsejében műanyag menet található, a gombja pedig lapos, és nincs logó rajta. A tolltesten IA felirat is látható. Mindebből, és a fentebb linkelt táblázatból ki lehet találni, hogy ezt a példányt 2012. I. negyedévében gyártották Nantes-ben.

ParkerJotter3-500.jpg

A toll kellemes súlyú, kialakítása egyszerű és elegáns. A csiszolt rozsdamentes acél nem karcolódik, fogása kellemes. A nyomógomb nagyon határozottan működik, és hangosan kattan. A jellegzetes nyíl formájú klipsz szerintem egy kicsit túl szoros. Régebbi Jottereim némelyikén a használat miatt kicsit eltávolodott a vége a tolltesttől.

ParkerJotter4-500.jpg

A toll meglehetősen vékony, és a hegy felé haladva tovább vékonyodik. Érdemes figyelembe venni, hogy emiatt nem igazán kényelmes, ha nagyobb kezed van, vagy hosszabb ideig szeretnéd aktívan használni. Ha "alacsony fogással" írsz, azaz a papír felőli végéhez közel fogod meg a tollat, biztos hogy nem fogod szeretni. További kellemetlenség, hogy a tolltest anyaga ugyan elegáns és ellenálló, de ha izzad a kezed, nagyon könnyen csúszóssá válik. (Hallottam valakiről, aki áttetsző zsugorcsövet melegített rá, hogy ne csússzon ki a kezéből.)

Írás közben, mikor lerakod, vagy felemeled a hegyet, apró kattanást lehet hallani. Ez azért van, mert a betét hegye nekikoccan a tolltest nyílásának. Engem nem zavar, de biztos vagyok benne, hogy van akit igen. Mivel egy jól gravírozható, gyakran ajándékozott típusról van szó, mindezeket érdemes figyelembe venni, ha nem magadnak vásárolod a tollat.

A tesztelt tollban gyárilag medium (1,0 mm) kék, Parker QuinkFlow feliratos, hibrid tintás betét volt. Azonban érdemes megjegyezni, hogy mikor a hagyományos golyóstoll betétet felváltotta a Quinkflow, néhány évig nem volt megkülönböztető felirat a betéteken.

Az eredeti betétek írásminősége príma. Kellemesen siklanak a papíron, és alig okoz nehézséget az írás. Látványos kihagyásokat, pacázást nem tapasztaltam. A QuinkFlow betét láthatóan sokkal sötétebb, teltebb színnel ír, mint a régi golyósbetét, mely már csak emlék, hiszen nem kapható. Sajnálatos módon azonban gyakori probléma, hogy a tollbetétek kupakkal lezárt végén a tinta kifolyik, ezzel tönkretéve a tollat.

ParkerJotter2-500.jpg

A Parker legtöbb golyóstollába a köznyelv által "parker/pax betétnek" nevezett típus való. Ezt a betét végén található műanyag koronáról lehet megismerni. Hivatalos elnevezése G2 betét (nem keverendő össze a Pilot G2 tollával, amelybe ráadásul nem is ilyen betét való), vagy DIN 16554/2 szaványú betét. Szinte minden gyártó kínálatában találunk a saját tintájával töltött G2 betétet.

Bár a toll tapasztalataim szerint elég strapapíró, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Időnként találkozni olyan tollal, melyen a klipsz igen sérülékeny. Ha sokat feszegeted, vagy piszkálod a karikáját, könnyen lepattanhat a tollvégről, és utána nem lehet esztétikusan visszaszerelni. Nem minden Jotternél jelentkezik, de érdemes vigyázni. Ezen kívül, ha túlságosan kifeszíted, úgy maradhat.

A toll belsejében található mechanikát nem lehet kiszedni. Illetve ki lehet szedni, de utána szinte lehetetlen rendesen visszaragasztani. Ezért házilagos javítását semmiképp sem javaslom. Ha ki akarod tisztítani, mert belefolyt a tinta, ezt az írást nézd meg.

Előnyök:

  • elegáns megjelenés
  • bőséges betét választék
  • megbízható típus

Hátrányok:

  • vannak sérülékeny részei
  • a vékony tolltest kényelmetlen lehet

Értékelés: 4/5

Megyjegyzés: Az írás elkészítéséhez a linkelt forrásokat, illetve saját gyűjteményem darabjait használtam, a lehető legnagyobb gondossággal eljárva. Ha mégis bármilyen tévedést tapasztalsz, kérlek oszd meg velem a hozzászólásodban!

85 komment

Címkék: történet hibrid parker golyóstoll quinkflow jotter 40p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr35317639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nattefrost9 2014.01.08. 19:24:19

Áhhhh. A régi stílusú Parker Jotter volt a kedvencem, a céltáblás logóval meg a mélyített nyomógombbal. Évekig használtam egy ilyet (zöld volt, és szomorú voltam, amikor valaki lenyúlta :{)
Az utódját, egy új fajtát a domborúbb gombbal meg a nagypével, már nem tudtam ennyire megszeretni. Vajon dilisnek kell lenni ahhoz, hogy egy golyóstoll ennyit jelentsen az embernek?

A gyenge pontjai közül egyébként tapasztaltam egyet, amit említesz: ha túlságosan kifeszíted, úgy maradhat. Megtörtént, amikor farzsebbe csíptettem.

golyóstoll 2014.01.08. 21:43:46

@Nattefrost9: Nem véletlen, hogy a régi, fém menetes Jottereket kifejezetten ennek feltüntetésével árulják használtan. (brass threads a kulcsszó)

Szerintem a törzsvendégek jó része hasonlóan kötődik az írószereihez, és én vagyok a főkolompos, mert kifejezetten gyűjtöm a régi Jottereket.

Nattefrost9 2014.01.08. 23:16:19

Köszi a tippet! :}

Gyűjtöd a régi Jottereket? :} Mindenféle színűt és szériájút? Van kedvenced, vagy nem diszkriminálsz közöttük?

Van egy Parker Vectorom is, de valamiért túl elegánsnak érzem. Szabályszerű lámpalázam lesz, ha írok vele - nem is tartozik a legelitebb Parker tollak közé, de kicsit olyan érzés hétköznap használni, mintha talpig alkalmi cuccban mennék le bevásárolni.

Nem tudom, van-e ilyen szokásod, hogy külön toll pl. - stílszerűen: bevásárlólistát írni... és ez nem a Vector :} -, külön toll snail-mailt írni, megint egy külön toll feljegyzéseknek, ésígytovább?

golyóstoll 2014.01.08. 23:34:11

@Nattefrost9: Színek tekintetében nem válogatok, a szériában a legjobban az USA és UK/ENGLAND gyártmányúakat, mert tudtommal ott már nem gyártanak Parker tollakat. Most az áttetsző kék/piros verziókra, meg a 125. évfordulós színesekre ácsingózom, de még nem láttam egyiket sem sehol...

Nemrég szereztem egy használt Vectort is, de csak azért, mert kisiskolás koromban volt egy bordó Vector rollertollam, és imádtam. Nem merem használni, mert könnyen reped a műanyagja, és már nem gyártják, szóval el fog fogyni az utánpótlás. Nekem inkább olyan érzésem van, mintha egy csavarhúzó lenne. Egyébként valóban nagyon elegáns, minőségi darab.

Ahogy mondod, válogatok attól függően, hogy mit írok.
- Levelet mindig uni Vision Elite-tel címzek, mert jól olvasható, és biztosan nem fog elmosódni.
- Nyomtatványokat PAX-szal, mert vékonyan fog, és többnyire nem pacáz, de nagyon vacak papíron sem fut szét a tintája.
- Tárgyalásra, meetingre Caran d'Ache 849-et vagy acél Parker Jotter-t viszek, mert jól mutat, és egyszerűen szeretek játszani vele mikor unatkozom. :)
- Bevásárlólistát, meg hasonló dolgokat azokkal az olcsó tollakkal írok, amiket megvettem, mert megtetszettek, de nem bizonyultak olyan jónak, hogy tartósan használjam őket. Ezek szét vannak dobálva a lakásban, jellemzően minden helységben van 1-2 darab.
- Levelet írni, jegyzetelni, firkálni, rajzolgatni mindig van egy kijelölt nyúzós tollam, jellemzően ezekről születnek a cikkek.

Te a toll monogámiát pártolod, vagy szintén van többféle amit használsz? Töltőtollakkal hogy állsz? :)

Nattefrost9 2014.01.12. 20:37:36

A nagy-britanniai meg USA gyártmányokat csak azért, mert már nem gyártanak ott többet - vagy van valami különlegességük, ami ezen felül is exkluzívvá teszi őket?

Ó. Tehát a jelenlegi Vectorod egy nosztalgia jellegű Vector... akarom mondani csavarhúzó? :} De miért éppen csavarhúzó?

Épp azért kérdeztem, mert nálam is különféle tollak vannak különféle funkciókra.

Levélcímzésre vékony hegyű Stabilo Sensor.
Nyomtatványokra a jó, öreg Bic Cristal.
Tab/kotta írására Pilot zselés, valamelyik vastagabb fajta, mert ezt nagyon jól látni.
Mundán dolgokra nálam is vannak "kicci olcó" no-name tollak. Meg a Styb Logos extra smooth, amely elég kicsi, és olyan frankón kéznél van mindig. :}
Levelet vagy a jó kis retró ICO old school tollal szoktam írni (tudod, az a fajta, amelyiknek a hegyét egy oldalsó nyomógombbal lehet visszapattintani), vagy a meglepően remek kis áttetsző fehér műanyag akármivel. Olcsó reklámtollban ritkán tapasztalni ilyen jót, de ez kivétel. És Parker betét is tehető bele. :}
Felnőttködős helyzetekre inkább valami egyszerűbbet viszek, mert behalnék, ha valamelyik drágább kedvencem kallódna el.

Hú, van több töltőtollam is, de már rég nem használtam őket. Tudod mit? Pont a kérdésed kapcsán kotortam elő az előbb az egyiket (mélylila, Montex Hide&Seek, a hegyét egy csavarintással lehet behúzni... a csőbe :}), és éppen a mosásban van, mielőtt újból üzembe helyezném.

Neked is vannak töltőtollaid, ha jól feltételezem? :}

golyóstoll 2014.01.12. 21:27:25

@Nattefrost9: Mindent, amit már nem gyártanak, nagy becsben tartok. A pótolhatatlanságuk a különlegességük számomra. Vagy lehet egyszerű szenvedélybetegség, nem is tudom... :)

A Vectoron ahol a műanyag burkolatból kilóg a fém a végén, az teszi csavarhúzószerűvé. Nem tudom miért, csak az jut eszembe róla ahogy ránézek.

A BIC Cristal-ból a fine vagy a medium változatot használod? Épp most vadászok a fine-ra (asszem narancssárga áttetsző), a mediumot nagyon szeretem, de kipróbálnám milyen a vékonyabb.

Az ICO 70-et én is nagyon csíptem, sajnos viszonylag keveset sikerült mentenem a régi gyártásúból (I C O felirat lépcsősen van a klipszen).

Töltőtollból van pár márkás, de alsókategóriás példányom, ezeket néhanapján használom is, de itthonról csak a LAMY Vistámat viszem el. Van kb. három életre elég üveges tintám a kék összes árnyalatában, és mindenféle tetszetős színekben. Most már szeretnék egy komolyabb töltőtollat is, de mivel úgysem használnám, a lakásból meg végképp nem vinném ki, egyelőre nem szántam rá magam.

Grafitceruzát vagy töltőceruzát használsz?

pipedli21 2014.01.15. 21:21:42

Üdvözletem! Minap találtam meg ezt a roppant jó golyóstoll blogot. Nem vagyok benne biztos, hogy jó helyen teszem fel a kérdését, de van egy Parker Jotter SS CT T.II tollam és sajnos a felső bekapcsoló része rosszul működik. A kérdés az lenne, hogy lehet e valahol alkatrészeket kapni ehhez a tollhoz, szét lehet e szedni? Előre is köszönöm a választ és a segítséget! Szuper a blog, csak így tovább!!!!

golyóstoll 2014.01.15. 21:58:39

@pipedli21: Szia!

Nem tudok róla, hogy alkatrészt lehetne hozzá kapni, esetleg valamilyen donor tollból lehet átrakni. A régebbi típusoknál mintha a PAX és a Parker által használt alkatrészek csereszabatosak lettek volna, de nem tudom az újaknál mi a helyzet.

Mi történt vele, ami miatt nem működik jól? Belefolyt a tollbetét?

A szétszedést egyébként semmiképp sem javaslom. A belső, menetes műanyag alkatrész ragasztva van, és szinte lehetetlen úgy visszarakni a mechanikával együtt, hogy működjön. (Egyet már sikerült tönkretennem a nem megfelelő ragasztóval is.)

pipedli21 2014.01.16. 20:51:05

@golyóstoll: szia!
Sajnos belefolyt a tinta, igaz facsart citromlébe áztattam és nagyon jól feloldotta, de sajnos megpróbáltam szétszedni, amit nem kellett volna. Sebaj, köszönöm a választ, megmarad emléknek. Be kell szerezni egy ujjat, lehet keresek gyűjteményéből eladót.

atomi2500 2014.03.27. 21:06:54

Nem tudom hogy ez szentségtörésnek számít-e, de nekem a régi P-logo is nagyon tetszett. Amúgy én is használok egy Vectort, igaz ez lila és zöld na és töltőtoll és elégé bírja a strapát. És a blogodat látva megismertem a PAX-ot amiből gyorsan vettem egyet, amit azóta is használok és nagyon szeretem, úgyhogy már megérte elolvasni a blogodat! Nekem nagyon tetszik, nagyon szeretem elolvasni a teszteket, de szerintem lehetne összehasonlító teszt is! Csak így tovább!!! :-)

golyóstoll 2014.03.28. 20:55:52

@atomi2500: Egyáltalán nem szentségtörés, szerintem is ötletes volt, de egy ilyen csere mindig komoly ellenállásba ütközik (talán hallottál már a New Coke effektusról).

Nekem is van pár Vectorom, például egy Indiában gyártott acél bevonatú töltőtoll, ami elég jól bírja a használatot. A műanyagoktól félek, hogy elrepednek. Majd ha oda jutok, írok is róluk. :)

atomi2500 2014.03.28. 21:07:28

Na az tényleg nagyon jó lenne, mert nekem ez a kedvenc Parker típusom. Szerinted a rolleres verzióba be lehet tenni a töltőtoll véget? Mármint hogy egy Parker Vector Rollerball átalakítható töltőtollá? Amúgy olvastam a LAMY Vistás teszet, az is tetszett bár nekem a LAMYval negatív tapasztalatom van. Én egy L06-osat használok és a fogórésze állandóan tintás lesz, pedig már kitöröltem a kupakot vagy százszor. :'( Nálam is elég alaposan kúszik a tinta! Az online patron meg leoldotta a Diplomat töltőtollamról az arany(színű) réteget, úgyhogy Parker tintát és LAMY tintát használok azok jók!

golyóstoll 2014.03.29. 19:18:40

@atomi2500: Maximum azt tudom elképzelni, hogy a műanyag tolltestbe bele lehet csavarni a roller fogórészt és a töltőtoll fogórészt is, de most hirtelen nem találom a Vector rolleremet, hogy kipróbáljam. Magát a hegyet meg az adagolót biztos hogy nem lehet transzplantálni mert teljesen más a kialakítása az alsó résznek.

A LAMY-nak állítólag kiváló az ügyintézése, próbáld meg a Logo L06-ot visszavinni a PIrexbe, hátha megjavítják garanciában. Ha nem megy, esetleg érdemes közvetlenül megkeresni a LAMY-t.

Az Online tinta bár nem tartozik a legnevesebbek közé, azért az aranyszínű réteg leoldása nem biztos hogy csak a tinta sara...

atomi2500 2014.03.29. 20:46:39

Az biztos hogy nem a tinta sara, csak hát azért egy Diplomatnál mégse kellene szerintem ennek megtörténnie (főleg hogy ha jól emlékszem odaírtad az ajánlott megnézni kategóriáb a a milyen tollat adjak ajándékba bejegyzésedhez). A LAMY elég régi darab jó pár éve biztos megvan már, de azért köszi megpróbálom. A Vectort pedig úgy értettem hogy természetesen az egész fogórészt heggyel mindennel együt belcsavarni a tolltestbe (erre azért godoltam mert így mégiscsak olcsóbb a gyártása). Még az lenne a kérdésem, hogy Vectorba és I.M.-be milyen konverter való?Előre is köszi!

golyóstoll 2014.04.02. 08:24:45

@atomi2500: Megnéztem, csereszabatos a Vector töltőtoll és rollertoll alja. Konverterből nekem csak a mezítlábas típus van (www.theonlinepencompany.com/product_images/Parker_Converter_Standard.gif), de nem tudom jó szívvel ajánlani, mert nincs rendesen tömítve, és néha a tetejéből is szivárog a tinta töltéskor...

atomi2500 2014.04.03. 21:04:20

Köszi a segítséget! Nekem nem sikerült a roller verzióból töltőt csinálni (nem volt jó a kupak mérete) de nem bej, mert lehet hogy tudok szerezni egy szürke lakkozott Rialtot, és úgy is ez volt nekem az ajándéklistámon :). Amúgy van egy Diplomat töltőtollam, ami kicsit úgy néz ki mint az Attaché, csak ahhoz képest egy mezei változat, de nem tudom meghatározni a pontos fajtáját. Tudsz esetleg ebben segíteni? Előre is köszi! Ja és még azt szeretném kérdezni, hogy ha lehet, akkor hol lehet valami jobb tintát kapni, ami jó az említett Diplomatba? (a noname tinták használatával már tuti felhagyok, elegem lett belőlük.)

golyóstoll 2014.04.05. 20:51:46

@atomi2500: Küldj róla képet, meglátjuk.
Tintából Pelikan (Herlitz-től vásároló boltokban), Koh-I-Noor (ICO-tól vásároló boltokban), és Diamine (Krea-Tipp üzletben) amit jó szívvel tudok ajánlani. Parker is van sok helyen, de az kicsit drága, illetve Caran d'Ache (Green papír), ami magyar pénztárcához mérten nagyon borsos áron van.

atomi2500 2014.04.05. 22:04:42

Hogy tudok képet küldeni? A Parker-féle tintapatron nem jó bele sajnos. Eddig csak noname tintát tudtam beletenni, de abban nem bízok, meg az Online tintapatronoknak azt a bizonyos nem LAMY féle végét, de azt most már nem használnám,. mert nem szeretném ha a hegyről a megmaradt réteg is lejönne. Vagy esetleg érdemes lenne új fogórészt venni heggyel és adagolóval együtt, csak mert a mostani heggyel vannak problémáim, van amikor nem jön belőle tinta, megrázom akkor megint jön, pedig a hegy át van mosva, és a patronban is van tinta.

Mi a véleményed a Parker Rialtoról?

atomi2500 2014.04.05. 22:05:24

A többi általad ajánlott tinta is Parker méretű nyílással rendelkezik?

golyóstoll 2014.04.05. 22:44:12

@atomi2500: @atomi2500: Nincs Rialtom, de ha jól rémlik, egy felspécizett Vectorról van szó, úgyhogy nem lehet nagy különbség.

A Diplomat fogórész csere szerintem drágább lesz mint venni belőle egy újat, ha lehet találni itthon egyáltalán. És semmi garancia, hogy az új jobban fog szuperálni. :( Ha rázogatni kell, ott valami komoly probléma lehet az adagolóval.

Tinta ügyben így hirtelen üvegesre gondoltam, de csak azért, mert én már régóta csak azt használok, és töltöm a patront fecskendővel. De így jobban belegondolva, azok közül amiket írtam, a Parker és a Koh-I-Noor kivételével mind kapható standard méretű patronban is. A Pelikan-ból például van normál rövid, és hosszú patron is, ugyanazzal a nyílással. A Diamine-ból fillérekért van a Krea-Tippben olyan, amit ők csomagolnak, 50 db-os kiszerelésben, standard színekben. A Koh-I-Noor viszont verhetetlen árban van egy csomó más helyen üvegesben. Szóval van választék, csak kicsit utána kell járni. :)

Milyen noname patronokat használtál eddig? Nekem a CORA/Auchan sajátmárkás szirszarjaival voltak eddig érdekes tapasztalataim, na azt kerülöm mint a pestist.

atomi2500 2014.04.05. 22:53:53

Hát igen tényleg semmi garancia :( Csak én azt gondoltam, hogy mivel a Vaterán láttam az enyémhez hasonló Diplomatot, hogy esetleg lehe rendesebb hegyet is kapni hozzá, de ha jól emlékszem akkor ezt a típust semmilyen Diplomat-honlapon nem láttam. Én több félét is vettem, de úgy hogy: "Itt ez a toll adjon olyan betét ami jó bele." Ez persze már tudom hogy hülyeség volt. Itt a fent említett Vaterás Diplomathoz a link: papir-iroszer-irodatechnika.vatera.hu/iroszer/fem_diplomat_toltotoll_1875648455.html
Az enyém is hasonló, csak ilyen márványszerű zöld festése van, és nagyon a szívemhez nőtt. Egyedül a hegye olyan fura. Most ahogy így nézegetem, mintha ferde lenne a tolttesthez képest a hegy. :(ű

Köszönöm szépen a tippeket a tintához, feltétlen kipróbálom őket.

atomi2500 2014.04.05. 23:12:10

És még esetleg az lenne a kérdésem, hogy milyen konverter lehet ehhez a Diplomathoz jó. Egyébként taáltam egy üveg Pelikan 4001Royal Blue tintát, és nagyon megörültem neki.

golyóstoll 2014.04.06. 09:28:36

@atomi2500: Ami a vaterán van, az ránézésre egy 10-20 éves típus lehet, de sajnos nem tudom a nevét.

Van olyan konverter, aminek a szabvány patronnal egyező nyílása van, pl. a Pelikan és a Pilot is árul ilyet, de eddig még sehol sem találtam. Mindenhol a Waterman konvertert ajánlgatják, ami gyakorlatilag ugyanaz, csak 3 ezer forint fölött van az ára. A Diplomat is árul saját márkás konvertert, de az sincs sehol, és árban sem olyan jó. Olyan 600-800 Ft lenne a reális ár, amit szerintem érdemes adni érte. (Ez kb. 20 db Pelikan patron, vagy 8 db Parker/Waterman patron ára.) Elfelejtettem írni a Waterman patronokat, azok is nagyon jók, és sok helyen kapni, bár kicsit drága.

A Pelikan 4001 az egyik legkorrektebb tinta amit ismerek. Kellemes, fakó kék színe van, még sosem száradt bele egyetlen tollamba sem, és ahhoz képest hogy a Pelikan igen patinás gyártó, nagyon jó áron is adják.

atomi2500 2014.04.10. 18:46:54

Na hétfőn megyek a Mammutba, és akkor beviszem hozzá a kérdéses tollakat, meg veszek egy pár konvertert.

Vettem egy Parker Rialtot, és egészen odavagyok tőle. Nagyon jó és szép darab!

Köszi a segítséget mégegyszer mindenben.

atomi2500 2014.04.10. 18:48:47

Egy másik helyen ajánlották hogy ott tudnak kezdeni valamit a LAMY tollammal. Szerinted érdemes odavini?

golyóstoll 2014.04.12. 11:39:20

@atomi2500: Egy próbát megér, hogy tudod-e gariban javíttatni.

atomi2500 2014.04.15. 22:26:09

@golyóstoll: Elég érdekes tapasztalatokkal gazdagodtam! :/ A Budagyöngyében van egy papírbolt, onnan átküldtek a problémámmal a Mammutba egy bizonyos Gárdoshoz. Itt az eladónő vigyorogva közölte velem, hogy jha kérem ez itt egy Premier ajándéküzlet, és ők nemhogy LAMY-t nem, de Parkert sem tartanak, csak Mont Blanc-t, és ez ugye drága (holott a Budagyöngyéből direkt azárt küldtek ide, mert ők forgalmaznak LAMY-t.) De mindegy, az eladónő készségesen átküldött a Pirex Papirba, mondván, hogy ott esetleg majd tudják orvosolni a problémámat. Na átmentem a Pirexbe és ott feltettem a kérdést, hogy vajon miért s lesz a LAMY Logo L06 fogója állandóan tintás. Na erre közli velem az eladó, hogy azért, mert ez egy töltőtoll, és ha hurcolom, vagy nem vízszintesen van, ilyen lesz. Na ekkor már kezdett elegem lenni, ráhagytam (pedig milyen érdekes, hogy eddig pl a Parker Rialtoval, I.M.-el, vagy a Diplomattal ilyen nem fordult még elő). :/ És akkor sorra rázúdítottam a többi problémámat, de megoldás nem lett, tehát vettem egy Parker Jotter töltőceruzát, mert a régi tönkrement.

Az már csak ráadásvolt, hogy a konverter cikkszámát félóráig tartó kutatómunka eredmányeképpen tudták közölni, és a Parker Gelből is csak az utolsó darab volt már meg (ezt persze megvettem, szépen ír, de az a bejáratás.....). Parker konverterük nem is volt, pedig Parker tollból egy rakat volt (Rialto, Duofold, Vector, Jotter, Sonnet), vagy ötször annyi mint LAMYból, holott ha jól tudom ez a Magyarországi képviselete (ha nem kérlek javíts ki). Meg volt ott még számtalan Waterman is.

Szóval elég érdekes hétvége volt, asszem még egy bevásárókörútra kell majd mennem. :////

atomi2500 2014.04.15. 22:29:19

@golyóstoll: Még annyit erről a hétvégéről, hogy azt kötelességemnek érzem ideírni, hogy a Pirexben az eladó nagyon készséges volt, dicséret!!

golyóstoll 2014.04.16. 18:32:06

@atomi2500: Elkeserítő amit írsz.
Természetesen van rá egy elméletem.
A Budagyöngyében a Papír-Sziget üzlet eladója valószínűleg nem ismeri a LAMY márkát, csak egyszerűen átküldött a Gárdosba, amiről mindenki tudja, hogy drága tollakat árulnak. (Ők a Montblanc vezérképviselet, ha jól tudom.)
A Pirex a LAMY kizárólagos forgalmazója, azaz mindenképpen ők fognak tudnak segíteni, a kérdés, hogy akarnak-e, ha nincs vásárlást igazoló nyugtád. A Pirexes eladók általában nagyon rendesek, de ha nem abból a portékából akarsz vásárolni, ami ott a boltban van, akkor a segítőkészség hamar elfogy.

Javaslom, hogy keresd meg a Pirex központi ügyfélszolgálatát telefonon, és kérdezz rá, hogy tudnak-e segíteni a javításban. Ha jól tudom a LAMY tollakra 2 év garancia van, és az, hogy a toll el van repedve, és szivárog a tinta, az egyáltalán nem normális.

Ha ez nem jön be, keresd meg e-mailben a LAMY ügyfélszolgálatát. A külföldi fórumokban szinte kizárólag nagyon pozitívan írnak róluk, és ez nem lehet véletlen.

Ja, és ne felejtsd el megírni, hogy mire jutottál! :)

atomi2500 2014.04.16. 19:55:43

@golyóstoll: Valószínűleg az lesz, hogy felhívm őket, vagy írok egy e-mailt nekik. Csak az az egy baj, hogy ahogy alaposabban megnéztem valószínűleg Németországban eladott darabról van szó (találtam rajta egy feliratot: Landtag Rheinland-Pfalz) és ráadásul apukámé volt, úgyhogy szinte kizártnak tartom, hogy blokk nélkül garanciát vállalnának rá, ráadásul sejtésem szerint legalább 4-5 éves. De a Pirexet majd még megkeresem.

Az elmélet jónak tűnik de elkeserítő :(

Ha jutok valamire természetesen megírom :)

atomi2500 2014.04.17. 22:33:41

@golyóstoll: Ráadásul, amikor a Gárdosban a nőnek megmutattam a Jotter töltőceruzámat, akkkor közölte (szerintem lekezelő stíulsban), hogy az a baj, hogy nem Parker betét van benne. Fél percig próbálta kivenni a betétet, végül sikerült a radírt kiszedni belőle, és ekkor köölte velem, hogy ez nem is toll. Pedig én nem tollat mondtam. :/

Amúgy elég érdekes ez a Jotter töltőceruza. Egyetlen képet se láttam a neten, ami ilyen lenne. A fölső rész ugyanaz, mint a tollnál, az alsó része pedig egy műanyag rúd és egy radír rozsdamentes acél külsővel. Tehát ez egy Parker Jotter SS CT töltőceruza, mélyített nyomógombbal, de a neten talált képek közül valahogy egyikkel se egyezik :/ És nem működik!!!!! :'(

atomi2500 2014.04.18. 22:11:55

@golyóstoll: Igen, csak az enyém ritkított menetes verzió. Na egyébként most már golyóstoll, merthogy kihullott belőle a töltőceruzás rész, és mivel annak a vége úgyis deformálódott, inkább így használom. Raktam bele vadi új Parker Gel betétet ( elég szépen ír, de amíg bejárattam :/) na meg egy rugót kikaptam az egyik noname reklámtollamból. Kicsit nagyobb mint kellene, de legalább nagyot és hangosan kattan ( én ugyanis nem szeretm ha nem kattan, mert mindig attól tartok, hogy belefolyt a tinta. Elég hülyeség....)

atomi2500 2014.04.27. 20:04:51

@golyóstoll: Sajna azt írták vissza a Pirexből, hogy ez típushiba. Mondjuk ha tudják, akkor igazán kijavíthatnák, mert így gyakorlatilag használhatatlan!!! :((((((

golyóstoll 2014.04.27. 20:07:28

Na ne viccelj, a típushiba az gyártási hiba, ami garanciális! Ha a Pirex-ben nem segítenek, keresd meg a LAMY-t!

www.lamy.com/content/products/services/repairs/index_eng.html

B.M.M. 2015.05.27. 23:15:10

Üdv.! Régi álmom egy 1999-es ezüst Parker Jotter, de fogalmam sincs, honnan tudnám beszerezni! Egy ideje nagyon elkezdtem érdeklődni a tollak iránt, de még van mit gyarapítanom a gyűjteményemen. A blogod nagyon izgalmas és segít kialakítani egy értékrendet és megtalálni a tollak rejtett értékeit!

golyóstoll 2015.05.27. 23:35:06

@B.M.M.: Szia! Véletlenül nem a 2004-es Jotter Premier-re gondolsz? Az is ezüstből készült, a fémlemez kivágásai alatt pedig "ablakokban" látszik a műanyag. Fekete (licorice) és sárga (saffron) színekben létezik. Köszönöm a méltatást! :-)

B.M.M. 2015.05.27. 23:46:13

Nem, igazából az évnek is van egy különleges eszmei értéke számomra és tapasztalatom szerint az akkoriak minőségibbek is voltak. Tetszik még a nyomógombjába ütött márkajel is.

golyóstoll 2015.05.27. 23:50:01

@B.M.M.: Azt hiszem értem, eszerint az ezüsttel a színére céloztál, és a lényeg, hogy egy 1999-es gyártású Jottert keresel, a mélyített, régi Parker emblémás nyomógombbal. Jól gondolom?

B.M.M. 2015.05.27. 23:53:54

Igen! (Közben eszembe jutott, hogy Silver Premier-nek hívták a 2004-est és azért gondoltál arra.)

golyóstoll 2015.05.28. 09:17:54

@B.M.M.: Igen, azért gondoltam arra, mert tudtommal az az egyetlen, ami anyagában valódi ezüst volt.

Szerintem azért a '99-es Jotter beszerzése nem lehetetlen, csak kicsit költséges feladat. Ha csak a mélyített nyomógomb lenne a feltétel, akkor ilyenek néha felbukkannak a Vaterán, az Ebay-en pedig több száz van belőle, bár a gomb jellegét csak a leírásban szokták szerepeltetni, tehát nem lehet egyszerűen csak azokat listázni. Az évjáratra pedig a betűkódokból lehet következtetni, ez is benne szokott lenni a hirdetésekben. Ami megdrágítja a dolgot, az a posta Angliából. (A helyi gyártás miatt jellemzően ott tobzódnak az eladó, régebbi Jotter-ekben.)

B.M.M. 2015.06.04. 18:16:16

Az utóbbi napokban bejártam írószerboltokat, írtam e-mail-eket és nézegettem a vaterát, ebay-t stb. Sajnos sehol sem találtam. Lehet, hogy csak én nem veszem észre. Jellemző lenne. :) Más színűből volt mélyített nyomógombos, ami ebből kifolyólag régi is lehetett, de évszám nem volt. Hivatalos boltok és vállalatok pedig már csak a legújabbakat forgalmazzák. Sokszor nem is értették a bolti szakértők, amikor a tőled tanult kicsit bonyolultabb és mélyebb részletekről kérdeztem. (Például az ebben az esetben az 1999-es N-es kód, a Brit gyártás és a mélyített nyomógomb.)

golyóstoll 2015.06.07. 09:07:15

@B.M.M.: Próbáld meg David Shepherd-től megérdeklődni, van-e neki ilyen.
Weboldala: parker51.co.uk/

B.M.M. 2015.06.10. 16:15:19

Köszönöm a tippet, sajnos nemleges választ kaptam. Már mindent megpróbáltam, nem tudom hogyan tovább.

golyóstoll 2015.06.15. 21:07:40

@B.M.M.: Hmm... Sajnos akkor csak az Ebay szorgalmas figyelgetése lesz a jó megoldás.

geza721 2016.03.18. 20:26:38

Sziasztok! A Parker/Pax betét kocogás/kattogás/zörgésre nekem a következő vált be:

a betét keskenyebb, alsó részére,amire ráilleszkedik a rugó, egy keskeny cellux csíkot ragasztok úgy, hogy ne érje teljesen körbe, hanem csak félig vagy 3/4-ed részig

Ha sok lenne a csík, egy kicsit fel kell fejteni és levágni belőle.

Garantáltan nem fog kocogni.

A gondot az okozza, hogy a betét nincs kellően alátámasztva (rugó, holttér stb), így alátéttel (ez lesz cellux-csík) ki kell támasztani

geza721 2016.03.18. 20:28:29

Én úgy csinálom, hogy két, három betétet megveszek, otthon "beállítom". Ha kifogyna, akkor csak kicserélem a "beállított, kocogásmentes" betétet.

geza721 2016.03.18. 20:36:36

Természetesen a betét alsó részét teljes egészében be kell fednie a celluxnak, de az ne érjen körbe.

Így elmondva bonyolultan hangzik, de ennyi az egész:

kepfeltoltes.hu/160318/20160318_203149_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

lényeg, hogy a csík ne érjen körbe, mert akkor nem lehet a nyomógombbal kitolni a betétet.

geza721 2016.03.18. 20:42:22

Természetesen így kell kinéznie a végeredménynek körberagasztva:

kepfeltoltes.hu/160318/20160318_203958_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

golyóstoll 2016.03.19. 19:49:46

@geza721: Ha csinálsz két új képet, amik élesebbek, akkor szívesen kiraknám a módszeredet, külön blogposztban. :)

geza721 2016.03.19. 21:18:11

Lépésről lépésre:

1. kepfeltoltes.hu/160319/13052385221_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2. kepfeltoltes.hu/160319/12627637522_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3. kepfeltoltes.hu/160319/3087810103_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt azért van felhajtva bevágva a cellux, hogy ne érjen teljesen körbe a betéten, mert akkor nem lehet kinyomni a betétet
Illetve ha sikerül is kinyomni, nem lehet visszatolni.

Ilyenkor vissza kell hajtani a cellux-csíkot és levágni egy kicsit belőle

4. kepfeltoltes.hu/160319/12600967464_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt már le van vágva a felesleg.

5. kepfeltoltes.hu/160319/1214850965_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kb így néz ki a végeredmény

Bármilyen más cserélhető betétes golyóstoll esetén a módszer sikeres.

Pl Uni ball SA-S toll esetén nyugodtan körbe is lehet egy-két réteget ragasztani, és nem kotyog a betét.

Igazából ennél a tollnál jöttem rá a módszerre, majd kipróbáltam a Parkernél is és bevált.

Egyúttal fixálja is a betétet és nem mozog a hegye.

geza721 2016.03.19. 22:34:01

A Quinkflow betéthez annyt írnék, hogy nehezebb vele írni, mint a Pax betéttel.

A Pax olyan, mintha hibridtintás lenne, vagyis nagyon gördülékeny az írás.

Viszont a Quinkflow-nak szebb a színe. A Pax nekem világos.

Tapasztalatom alapján a 10 ezer méteres íráshosszt is megkérdőjelezném, mert kb két spirálfüzetet írtam tele - elég nagy betűkkel írok -
és már ki is fogyott.

Én csak vékony tolltestű tollal vagyok képes írni. Pedig elég nagy a kezem. Lehet, hogy ezt szoktam meg, de a "modern" tollakkal nem tudok írni.

Ezért is említettem az Uniball SA-S tollat, illetve még a Jetstream 101 is jó. De ezek kupakos tollak.

A Jotter meg lazán elfér a tárcámban, bármikor előtudom venni.

geza721 2016.03.19. 22:46:25

A Parker betét pedig véleményem szerint azért folyhat ki, mert ahogy elnézem a betét vége hermetikusan van lezárva.

A koronán nincs lyuk úgy, mint a Pax-on.

A tartályban a nyomás nem tud kiegyenlítődni és a hőmérséklettel együtt változik a nyomás (nő vagy csökken) is.

p=VxT p:nyomás, V:térfogat, T:hőmérséklet

Ezek arányosak egymással. Ahhoz, hogy az egyenlőség fennálljon, ha az egyik tényező változik, a másiknak is változni kell.

Hasonló elvek miatt szivárog a töltőtoll a magasban pl. repülőn. Odafent megváltozik a nyomás és ez hatással van a töltőtollban lévő tintatartály nyomására, ami zárt rendszerben van.
A tinta pedig a hegy felé távozik.

Nem úgy mint a golyóstoll, aminek (általában) nyitott a vége és ki tud egyenlítődni a nyomás.

Szerintem ezért folyik ki a Parker betét.

geza721 2016.03.19. 22:52:26

Egyébként ha már kifolyt a Parker betét, akkor olcsóbb arcszesszel is ki lehet tisztítani. Szerintem egyszerűbb beszerezni.

Én csináltam már úgy.
Vagy bármilyen töményebb alkohollal, mivel univerzális oldószer (olajjal, vízzel elegyedik) és oldja az olajalapú golyóstoll tintát.

Esetleg még aceton is jó lehet,de az nagyon büdös.

geza721 2016.03.20. 10:39:26

Kiegészítésként még annyit, hogy több Parker/Pax betéttel is kipróbáltam:

-valamelyik betétnél (ugyanúgy, ahogy az Uni-Ball SA-S betéteknél) akár körbe is érhet a cellux réteg (mert 3/4 résznél még picit kotyog, de már nem annyira)-ezt tapasztalni kell

-a lényeg, hogy a cellux-csík ne legyen annyira vastag, hogy akadályozza a betét kinyomását a nyomógombbal, ekkor kell visszafejteni a cellux réteget

Ezért érdemes otthon legalább két betétet beállítani és a tartalék betétet magánál tartani az embernek.

A másik pedig, hogy tollfüggő is a dolog, mert lehet az egyik tollban már jó, de a másikban kotyogni fog, mert a Jotterek között is van eltérés a rugó és a mechanika között.

Viszont ha egy tollhoz "belőjük" a betétet, akkor működik a dolog.

Igazából nagyon egyszerű, olcsó és hatékony eljárás.

geza721 2016.03.20. 10:55:37

Nemcsak toll, hanem betétmárka-függő is a dolog.

A Pax betét pont olyan, hogy nem érhet körbe a cellux-réteg, mert nem lehet visszahúzni a betétet (a celluxréteg nem engedi).

Parker betétnél körbe érhet a cellux-csík, több mehet rá.

Valószínű a Pax és a Parker betét alsó átmérője nem teljesen egyforma hajszálpontosan.

Illetve a Pax betét hegye jobban kiáll a tollból, mint a Parker hegye.
Ez is minimális méretbeli különbségre utal.

Azért írom ilyen részletesen, mert megmutatni nem tudom és ne adja fel senki, akit zavar a probléma.

Biztos vagyok benne, hogy sok embert zavar a toll kattogása-köztük engem is, főleg, ha én használom, de akkor is, ha más ír a környezetemben.

Ráadásul a betét is instabil lesz, hiszen mozog és kevésbé lehet az írást koordinálni.

golyóstoll 2016.03.20. 11:25:57

@geza721: Némelyik Parker betétnek a korona alján van két nyílás oldalt szabadon hagyva. Szerintem nincs olyan koronás betét, ami a tetején hermetikusan zárt, hiszen öngól lenne.

golyóstoll 2016.03.20. 11:37:04

@geza721: Összeszerkesztettem a hozzászólásaidból egy írást, holnap reggel kirakom. Köszi, hogy megosztottad a módszeredet, szerintem sokaknak hasznos lesz.

geza721 2016.03.20. 12:33:46

Nagyon szívesen! Örülök, hogy segíthettem.

Rendkívül hasznosnak tartom a blogot. Igény is van rá.

Végre nemcsak külföldi oldalakat lehet böngészni.

kirkkapitany 2016.10.26. 21:26:08

szia,

fogsz írni az új jotter-ről? most szereztem be és nagyon jók. minőségben egy felsőbb kategória.

golyóstoll 2016.10.26. 21:38:18

@kirkkapitany: Szia! Az új premium Jotterekre gondolsz? Ha igen, tervben van, csak még nem láttam jóárasítva.

Varga Levente 2018.06.18. 14:08:19

Segítséget kérek!

Értelmezésem szerint:1987 után angliában gyártották a tollakat és MADE IN ENGLAND volt rányomva.Nekem MADE IN USA és IA dátumkód szerepel rajta.A táblázat szerint az IA=1992.

Tehát lehetséges,hogy 1992-ben Amerikában gyártották a tollamat?

golyóstoll 2018.06.18. 15:38:47

@Varga Levente: Igen, 1987 után Angliában _is_ gyártották, de az amerikai Arrow Park gyár (Janesville) csak 2009 után zárt be. Tehát Több évtizedig párhuzamosan folyt a gyártás.

Varga Levente 2018.06.18. 15:40:14

Akkor azt véletlenül nem olvastam!Köszönöm!

kadbar 2019.05.04. 14:45:51

Sziasztok! Ti mekkora különbséget tapasztaltatok a QuinkFlow és a Hungaropenes G2-betétek közt?

golyóstoll 2019.05.04. 14:47:20

@kadbar: Nem elég nagyot ahhoz, hogy indokolja az árkülönbséget :)

golyóstoll 2019.05.04. 16:48:17

@kadbar: Egy ideje leggyakrabban Fisher tollbetétet használok.

kadbar 2019.05.04. 21:05:42

@golyóstoll: köszi, jó ötlet
Budapesten hol lehet beszerezni?

habpite 2019.05.06. 09:38:59

@kadbar: üdv, én merem ajánlani ilyen típusú betétnek az ICO Silver betétjét is. Vékonyan (0.8mm golyó) és szép sötétkék színnel ír, jelenleg két betétet használok, semmi bajom sincs egyikkel sem. Másrészt az ára, kettő darab kb 250-300 Forint, bárhol kapható.

bgakos 2022.12.15. 13:30:38

Sziasztok!

Melyik manapság a legszebben író hibrid tintás G2-es tollbetét?
Illetve keresem a GÉL párját is :)
Az íráshossz nem szempont, egyáltalán nem zavar, ha csak 500 métert bír, viszont írjon szépen.

golyóstoll 2022.12.16. 12:41:47

@bgakos: Sajnos nincs észveszejtő választék. Parker Quinkflow és Schneider Express 755 szerezhető be könnyen. Zselésből pedig a Quink Gel és a Schneider Gelion.

bgakos 2022.12.16. 20:42:43

@golyóstoll: Parker Quinkflowval írok, de nem vagyok megelégedve velük.

Fél éven át Pilot FriXiont használtam (ez idő alatt ~15 betétet írtam el), de aztán a régi emlékek miatt előkerültek a Jotterek, azóta érkezett még hozzájuk pár darab, de a betétek nem az igaziak.

Nem baj, ha nehezebben beszerezhetők (külföldi beszerzés sem akadály), de szívesen kipróbálnék valami sokkal jobbat.
Melyik G2-es betét lenne egy minőségi ugrás?

golyóstoll 2022.12.16. 21:41:15

@bgakos: A minőségi ugrás valószínűleg elmarad, ha a friss Quinkflow-kkal nem vagy elégedett. Ezt azért írom, mert a csúcskategóriának számító Schmidt P900 Soft illetve Schmidt 9000 EasyFlow is igen hasonló - tapasztalataim szerint. Ennél jobbat sajnos én sem ismerek.

bgakos 2022.12.17. 20:50:47

A Uni-ball Jetstream SXR-600 betétet dicsérik nagyon, eddig legközelebb Angliában találtam, de rendelek a Schmidt P900 Soft és Schmidt 9000 EasyFlow párossal együtt, aztán meglátjuk, hogy melyik lesz a legjobb a háromból.

golyóstoll 2022.12.17. 20:52:40

@bgakos: Az SXR-600-hoz még nem volt szerencsém, de némileg lelombozó, hogy csak fekete változata van. Szívesen veszem pár sorban a tapasztalataidat.

bgakos 2022.12.17. 21:43:16

@golyóstoll: Feltétlenül jelzek majd, jobban szeretném én is a kéket, de a fekete is elfogadható kompromisszum, ha szépen ír.
Jelenleg egy Xiaomi betétet alakítottam át és azzal írok egy Parkerben.
Ez ez:
xiaomishop.hu/mijia_pen_tollbetet

golyóstoll 2022.12.17. 21:56:46

@bgakos: Ha elégedett vagy vele, a Premec betéteket érdemes kipróbálni, a Xiaomi-nak úgy tudom ők gyártják: www.premec.ch/refills/

habpite 2022.12.17. 22:59:01

@bgakos:
Van a Patria papírboltban egy Butterflow nevű tollbetét, ami G2-es. 1mm-es golyó, és szépen könnyedén, mélykék színnel ír. És nem drága. Lehet a hegy kicsit lötyögni fog, mert karcsú,de azon kis cellux segít.

bgakos 2022.12.19. 20:50:16

@golyóstoll: Köszi, ha elfogynak a Xiaomi betétek, akkor feltétlenül kipróbálom őket.

bgakos 2022.12.19. 20:51:03

@habpite: Köszönöm, teszek egy próbát velük.

bgakos 2023.01.05. 13:33:50

Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL változat? Sajnos mindenhol csak bliszterben láttam, így nem tudtam kipróbálni, viszont szeretem a Jottert, nem szívesen térnék át miatta egy másik gyártó termékére.

A napokban a kezembe került egy olcsóbb klón, azzal sokkal jobban esett írni, mert vastagabb volt a fogórésze.
süti beállítások módosítása