Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: uni-ball Signo UMN-152

2013.08.28. 07:05 golyóstoll

Augusztusban iskolakezdési hónapot tart a Golyóstoll blog: ezt a tollat egyetemre/főiskolába ajánlom.

Az felsőoktatásban tanulók általában maguknak vásárolják az iskolaszereket, és közismert tény, hogy anyagilag nincsenek túlságosan eleresztve. A fő szempont emiatt az alacsony ár, és a megbízhatóság. Egy előadáson nem ritka, hogy tízes nagyságrendben készülnek a hihetetlen tempóban teleírt oldalak, és tapasztalatból mondhatom, nem kellemes mikor a ZH alatt mondja be az unalmast egy íróeszköz.

A mai tesztalany az uni-ball Signo 0,5 zseléstoll (UMN-152), amely néhol Signo Gel Impact RT, vagy Signo Micro néven kapható. A kiválasztáskor a következő szempontokat vettem figyelembe:

  • kényelmes, vékonyan fogó zseléstoll
  • aláírásbiztos, nem fakuló tinta
  • egyszerű, megbízható típus

Természetesen nem szeretném titkolni a hátrányát sem:

  • versenytársaihoz képest az ára kicsit magas, a betét sem olcsó hozzá

 

UniSignoMicro1-500.jpg

Sokat haboztam, hogy merjem-e ezt a tollat ajánlani, hiszen a zseléstollak nem az olcsóságukról, és az élettartamukról híresek. Végül úgy döntöttem, hogy ebben a kategóriában is kell hogy legyen helye egy olyan tollnak, amely egy kicsit kilóg a többi közül.

Kialakítását tekintve ez egy egyszerű külsejű, Japánban készült nyomógombos toll, amely nem kelt feltűnést. 0,5 mm-es vastagságú, nagy tartályos betéttel, három színben (kék, fekete, piros) kapható. 

UniSignoMicro3-500.jpg

A klipsz műanyagból készült, és annyi extrát tud, hogy ha a hegy kint van, és úgy megmozdítjuk meg, akkor visszahúzza azt. Így elkerülhető, hogy véletlenül kidugott heggyel csíptessük ingzsebbe, vagy egyéb helyre a tollat, és összetintázzuk magunkat. A megoldás hátránya, hogy ha a klipszet letörjük, a toll használhatatlanná válik.

A tolltest áttetsző, de a teli betét tintaszintjét a mechanika, a majdnem üresét pedig a fogórész takarja.

UniSignoMicro2-500.jpg

A fogórész nem gumi, hanem csúszásmentes, puha műanyag. Süppedősnek egyáltalán nem mondanám, de ha körömmel piszkáljuk, akkor azért érezni, hogy más, mint a tolltest műanyagjáé. A közepén egy kicsit vékonyabb mint a két végén, de ez az összes ergonómiai elem, amit találunk. Látszik, hogy nem a kényelem volt az elsődleges szempont, de azért jobb ezt markolni, mint a sima műanyagot.

UniSignoMicro5-500.jpg

A Signo tollak általában nem okoznak meglepetést. Az íráskép jól néz ki, bár a tinta világoskék. Nekem tetszik a szín, de ha a sötétebb színeked kedveled, valószínűleg a konkurens gyártók termékei között érdemes keresgélni.

A 0,5 mm betétektől kicsit félek, mert előfordult már, hogy kissé karcos darabot fogtam ki. Szerencsére ez az uni-ball betét kényelmesen használható, nincs nyoma ilyesminek. A vonal vastagsága tökéletesen alkalmassá teszi kis betűkkel történő jegyzetelésre.

A tinta az uni-ball-tól megszokott tulajdonságokkal rendelkezik: vízálló, UV-álló, és elég gyorsan szárad. Korábban használtam már egy szintén 0,5 mm Signo tollat, más típusú betéttel, de elvileg ugyanezzel a tintával. Az valamivel lassabban száradt. Nem tudom elképzelni mi lehet a különbség a kettő között. 

UniSignoMicro4-500.jpg

A toll a közepén csavarható szét. Nehéz eltéveszteni, mert az áttetsző műanyag alatt látszik a menet. :) A betét utánpótlást UMR-85N típussal, vagy bármelyik, a Signo 207-ben használatos betéttel tudjuk megoldani. Bár a pontos íráshosszát nem ismerem, általánosságban a zselés betétek gyorsabban fogynak mint a hagyományos golyóstoll betétek, így nagy írásterhelésnél készüljünk fel a gyakori betétcserére.

Értékelés: 4,5/5

A következő írásban egy szintén egyetemistáknak ajánlott golyóstollat fogok megvizsgálni.

4 komment

Címkék: iskolakezdés signo zseléstoll uni-ball 45p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr775432935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

golyóstoll 2016.08.28. 18:27:55

@Glynch: A kihagyogatást okozhatja a szennyezett papír, esetleg az a kevés olaj ami mindig ott van az ember kezén. Szerintem az uni-nál, Pentel-nél és Pilot-nál jobb zseléstollat nehezen lehet találni. Normál körülmények között alig rányomva is kellene fognia.

Viszont! A jó öreg golyóstollat azért kár temetni, nagyon jól tartja az magát. A tintája természetesen folyamatosan fejlődik, és némelyik simán háta mögé utasítja a zselés- és rollertollakat is.

A tapasztalataidat szívesen olvasom, nyugodtan írd meg őket, esetleg más is tanulhat belőlük. Ja, és üdv köreinkben, drukkolok, hogy találj valami jót :-)

golyóstoll 2016.08.29. 07:37:20

@Glynch: Nos, a cello az egyik legnagyobb indiai írószer gyár. India Svájc után egyfajta fellegvára a golyóstollgyártásnak, gondolom azért, mert ott a digitalizációban évekkel (évtizedekkel?) le vannak maradva. A cello pedig ha jól tudom BIC érdekeltség. Azt nem tudtam, hogy itthon lehet kapni a termékeiket... (Irány a SPAR! :))

Katalógus: www.cellowriting.com/images/Cello%20%20Pens%20Catlogue.pdf
süti beállítások módosítása