Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Augusztusi keresőszavak

2013.09.01. 19:36 golyóstoll

Ezekkel a keresőszavakkal érkeztek a blogra látogatók augusztus hónapban. Azért, hogy a későbbi látogatók biztosan megtalálják keresésükre a választ, igyekszem röviden írni róluk.

Az írást egyetlen említett cég sem támogatta.

mitsubishi uni ball ár, uni ball golyóstollak

Az uni-ball nem egy konkrét toll neve, hanem a Mitsubishi Pencil cég írószermárkája. A boltokban rengeteg féle uni-ball tollat találsz, amelyeknek ára a párszáz forinttól párezer forintig változik. Az ár függ a toll anyagától (a fém alkatrészekkel szerelt toll drágább), a betét típusától (a Signo zseléstollak, a Vision és Eye rollerek valamint a Jetstream hibrid golyóstollak drágábbak mint a hagyományos tintát használó tollak).

uni ball signo toll, uni ball signo 0,7

Ez elég tág megfogalmazás. A Signo az uni-ball zseléstollait takarja, amelyek aláírásbiztos tintával vannak töltve. A Signo tollak többféle kialakítással, és hegyvastagsággal kaphatóak.

0,7 mm-es Signo tollból is többféle létezik. Sima kupakos toll (pl. UM-100/UM-120), és középkategóriás toll (pl. UMN-207) közül is választhatsz. Javaslom, menj be valamelyik írószerboltba, és nézz körül. Szinte biztosan találsz uni-ball tollakat.

uni ball signo umr-85n betét

Ez egy Signo zselés tollbetét, 0,5 mm hegyvastagsággal. A legtöbb nyomógombos Signo tollban használható, például a Signo 207-ben, vagy a Signo RT-ben.

uni ubr-78 tollbetét

Ez a Vision RT nevű nyomógombos rollertoll betétje. A betét abból a szempontból egyedülálló, hogy valóban folyékony tintát tartalmaz. A piacon levő nyomógombos rollerek többsége zseléstoll. Valószínűleg azért került ide a kedves látogató, mert az egyik bejegyzésben érdekességképp kiemeltem az UBR-78 betét belsejében levő bonyolult tintaadagoló rendszert. Eddig még nem láttam egy boltban sem, de el tudom képzelni, hogy nem filléres darab.

uni sxn-217, uni sxn-217 teszt

Az uni-ball Jetstream hibridtintás golyóstoll egyik nyomógombos változata, itt írtam róla.

uniball signo dx betét ára

Az UMR-1 tollbetétre van szükséged. Ezen az oldalon megtalálod a nettó árat, a kérdés, hogy ez kereskedőknek, vagy végfelhasználóknak szól...

fisher space pen refill betét, fisher space pen tollbetét, fisher tollbetét

Éljen a Hunglish. :)

A Fisher Space Pen legismertebb betétje a Fisher PR. Ez egy speciális méretű tollbetét, amely a legtöbb FIsher Space Pen tollban használható. Ha nem tollal együtt vásárolod, kapsz hozzá egy műanyag adaptert, amellyel Parker "G2" betétté alakítható, és innentől egy rakás más tollban is használható.

Fisher Space Pen tollbetét felépítése (kép: allwrite.com)

Szerintem egész jó betét, bár egyszer már volt vele problémám, és az árát meglehetősen magasnak találom.

A Hungaropen-nél még volt pár darab, mikor ott jártam, de a Fisher weboldala alapján a Krea-Tipp üzletben érdemes keresni.

fisher tollakat

Fisher tollakat... mi? Fisher tollakat hogyan készítik?

pilot toll. pilot toll teszt, pilot toll vélemények

A Pilot egy népszerű, Japán gyártó. Mindeddig három különböző Pilot toll szerepelt a blogon, mégpedig a Pilot G2 és G2 Limited, a Pilot Hi-Tecpoint V5, és a Pilot Acroball. További tesztek várhatók hamarosan.

A blog egyik nem titkolt célja, hogy a lehető legtöbb golyóstollat mutassa be rövid teszt eredményével, és fényképekkel. A képek minőségéért ismét elnézést kérek!

pilot g-2 toll

Középkategóriás műanyag zseléstoll, gumírozott fogórésszel. Érdemes kipróbálni, szerintem elég jól sikerült. Hogy G2, vagy G-2, azt még mindig nem sikerült eldöntenem. :)

pilot g2 limited

A Pilot G2 "elit" változata, fém tolltest, puhább fogórész. Nagyon jól néz ki, cserébe meglehetősen drága. Hosszas kutatás után végül az Office Depot-ban találtam.

pilot 0.5

Sok Pilot toll kapható 0,5 mm-es hegyvastagsággal. Például Acroball (hibrid tintás golyóstoll), B2P (golyós, és zselés változatban is), FriXion (törölhető tintás toll), Super Grip (normál golyóstoll), V-Ball (nyílhegyű rollertoll), Hi-Tecpoint (tűhegyű rollertoll), meg amit kifelejtettem.

pilot hi-tecpoint v7 toll kaphato

Kifejezetten még nem kerestem, mert nekem a Hi-Tecpoint V5 vonalvastagsága jobban bejön, de gondolom mindenhol kapható, ahol a V5.

aktuális pilot toll reklám

Mikor láttam ezt a keresőszót, utána én is megnéztem. Biztos nem fogynak eléggé a Pilot tollak, és a magyarországi fióktelep megelégelte. Pedig Isten a tanúm, én többféléről is írtam már!

vizálló toll

Fontos kérdés! A toll legyen vízálló, vagy az írás? A műanyag, illetve rozsdamentes fémből készült tollak biztosan vízállók. Szóval csak arra kell ügyelned, hogy ne papírból készült tollat használj. Nem vicc, nekem is van ilyen. 

Az írás már egy más tészta. Sok olyan tinta van, amelynek írása vízálló, feltéve hogy hagyod normálisan megszáradni. Ezek általában pigmenteket (a színanyagok egyik fajtája) tartalmazó tinták. Például ide tartozik az uni-ball "Super Ink".

Ha az írás pillanatában is vízállónak kell lennnie, mert mondjuk víz alatt szeretnél írni, akkor ahhoz speciális tinta szükséges. Két ilyet ismerek, az egyik az uni-ball PowerTank, a másik a Fisher Space Pen. Ezek túlnyomásos betétet tartalmaznak egyébként.

fém golyóstoll, acél tollak

Ami eddig volt a blogon, a Pilot G2 Limited, az ICO Kaméleon, Parker Jotter, Zebra Expandz, Zebra F-701. Nézz vissza november környékén, tervezek egy egész hosszú sorozatot, amelyben kizárólag fém golyóstollak szerepelnek majd. :)

pax jellegű toll

Na ilyenért biztosan nem adnék ki pénzt. Akkor már inkább az eredeti PAX, amit némelyik bolthoz képest egész olcsón be lehet szerezni Szentendrén.

milyen a kerámia betétes toll

KeramiaTollbetet.jpg

Ha a kerámiagolyóval szerelt betétre gondolsz, drága, és ritka. Szerintem a világon semmi érezhető különbség nincs a volfrám-karbid golyóshoz képest. Amúgy ha a hegyére esik, valószínűleg mindkettőben betétet kell cserélned.

Ezeket ismerem:

Schmidt Ceramic Roller
Monteverde Capless/Rollerball Ceramic Refills
OHTO Ceramic Roller
Kyocera Ceramic Tipped Ballpoint Pen

milyen tollat vegyek

Olyat, amit szívesen veszel a kezedbe, tudsz vele kényelmesen hosszabb távon írni, és van hozzá betét utánpótlás. Nem árt, ha az írásképe szép, nem folyik, nem pacáz, olyan vastagságú vonallal ír, ami tetszik Neked. Nézegesd meg a blogon tesztelt tollakat, hiszen ezért írom.

tűfilc

Fúj. Feláll a szőr a hátamon, ha a TINTEN PEN eszembe jut.

zebra tollak, zebra toll vélemények

A blogon sok Zebra tollat kipróbáltam már, például a Super Fine, Jimnie, F-301, F-701, Expandz tollakat. Lesz is még többféle, hamarosan.

zebra golyostoll vagy összecsukható golyostoll közötti különbség

Na ezt nem teljesen értem. A Zebra egy tollgyártó, és vannak összecsukható, teleszkópos toll termékeik is. Az egyikről például itt írtam.

zebra f-301 teszt

Parancsolj. Hamarosan lesz Zebra F-301 Ultra is.

zebra f-701, zebra f-701 teszt

Itt írtam róla. Kellemesen nehéz, fémből készült golyóstoll. Talán a betétje lehetne valamivel jobb minőségű.

zebra super fine, zebra h-8000 toll

Egyszerű, vékonyan fogó toll, hagyományos golyóstolltintával. Kicsit pacázott a betétje, de azóta találkoztam sokkal jobb minőségű darabokkal. Sajnos a változó minőség nem egyedi eset a gyártónál.

caran dache goliath betét

Na igen, a híres Goliath betét. A Caran d'Ache tollakba gyártott, speciális méretű tollbetétről van szó. A gyártó szerint 8000 méter hosszan ír, így 600 db A4-es lapot lehet vele teleírni. Emellett azzal vadítanak minket, hogy egyáltalán nem pacáz. Ja igen, Svájcban gyártják és meglehetősen drága. Majd lesz Caran d'Ache tollteszt a blogon, türelem! 

caran d'ache toll ára

Egy szóval: megrázó! :) Komolyra fordítva a szót, az egyetlen hivatalos magyarországi forgalmazónál érdeklődj, A weblapjukon nincs rajta, de talán még megfizethető áron kapható a Caran d'Ache 849 golyóstoll. Nem egy luxus darab, de ugyanaz a Goliath tollbetét kell bele, mint az összes többibe. Töltőtollakről nem tudok nyilatkozni.

bic többszínű tollak

bic-4-color.jpg

Szerintem erre a négyszínű tollra gondolsz. Becsületes neve BIC 4-Color. Nem mondanám, hogy egy szépség, de tipikus példája a "jobban ír, mint ahogy kinéz" esetnek.

négyszínű toll kínai

Ha a mindenhol kapható, noname vacakra gondolsz, ne vedd meg, borzalmas. Itt van például ez a BIC 4-Color, itt, egyel feljebb. Vagy mondjuk az ICO Kaméleon.

négyszinű toll betét cserélni

Ha azt is beírtad volna a Google-be, hogy pontosan melyik típusra gondolsz... mert elég sokféle négyszínű toll létezik ám. Most már életcélomnak tekintem, hogy mindenkit megtanítsak a Kaméleon tollban betétet cserélni. (A Kaméleon cikkben benne van, hogy kell.)

golyostoll hegye gyartas

Angolosok előnyben: Például Mikron fémmegmunkáló gépekkel gyártanak ilyesmit. Van Hogyan készült videó hivatkozás a BIC, Schneider, FIsher, Caran d'Ache tollakról, és nagyjából le is írtam, hogy mi szerepel a videón.

hogyan lehet kényelmesen írni tollal

A mutató- és hüvelykujjad közé kell fogni úgy, hogy ez a két ujjad a tollat körbefogja, de ne érjen össze. A középső ujjad utolsó, vagy utolsó előtti ujjpercével kell megtámasztani, ahogy Neked kényelmes. Ha luxusra vágysz, vannak olyan tollak, amik kifejezettem így vannak kialakítva, például a Stabilo COM4gel/COM4ball, és a LAMY Safari/Vista

hogy kell hasznalni a golyostollat, hogy kell hasznalni a zselestollat

Írni kell vele :)

hungaropen kft, hungaropen márkái

A Hungaropen-nél tett látogatásomról mindent leírtam, amit láttam, és ami eszembe jutott.

zselés tollbetét ico

Létezik ilyen, az ICO által gyártott, Gel-ICO tollakhoz.

parker toll szétszerelése

Ha golyóstollról van szó, akkor többnyire középen szét kell csavarni. A töltőtollaikról nem tudok nyilatkozni.

parker-ball-pen-refill-450.jpgParker golyóstoll betét

parker tollbetét

Az egyetlen dolog ami eszembe jut róla, hogy szerintem őrülten drága. Amúgy a legtöbb példánnyal nincs semmi probléma, viszont...

kifolyt tinta a tollban

Hadd találjam ki, csak nem Parker betétről van szó? Kifolyt a "koronás" végén a tinta, igaz?

Újabban néhány Parker betét (különösen a zselések) olyan mint egy sértődős kislány. Elég csúnyán nézni a tollra, és azonnal bosszút állnak. A forgalmazó meg mondhatja, hogy a tárolási körülmények, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, napfolttevékenység, vásárló zoknimérete a hibás. 

Ha tényleg Parker betétről, és Parker tollról van szó, keresd meg a magyarországi képviseletet. A betétet, és az Index fórum tanúsága szerint a tollat is javítják/cserélik. Ha nem Parker, az óvatos, oldószeres tisztítást javaslom.

hibrid tinta

A zselés- és normál golyóstolltinta között elhelyezkedő speciális tinta. Olyan, mintha hagyományos golyóstolltinta lenne, csak könnyebb vele írni, és gyorsabban szárad.

Voltak már ilyen betéttel szerelt tollak a blogon, például az uni-ball Jetstream, és a Pilot Acroball.

zselés golyóstoll hogyan működik, roller toll működése

Hasonlóan, mint a normál golyóstoll, csak más a tintája. Bővebben a zseléstollakról és a rollertollakról.

rollertoll vagy golyóstoll

Egyéni ízlés kérdése. Ki kell próbálni mindkettőt. Nekem egyébként a golyóstollak jobban bejönnek, de nem tudom megmagyarázni, hogy miért.

miért jobb a zseléstoll

Szebb az írásképe.

montblanc toll feltalaloja, mont blanc toll története

A toll feltalálója (feltalálói) egy dolog, a Montblanc cég alapítói meg egy másik. A Montblanc történelméről például itt találsz néhány szót.

mont blanc meisterstück története

Nagyon jó angol nyelvű cikket találsz róla itt.

mont blanc golyóstoll árak

Meglehetősen drágák. Én inkább ékszernek mondanám őket, mint használati eszköznek.

pevdi tollbetét

Ilyen már csak gyűjtőknél és múzeumban találsz. Legközelebb hozzá a PAX betét van, amit a legtöbb írószerboltban meg tudsz vásárolni.

zselés pax tollbetét

Nocsak nocsak. Eddig azt hittem csak engem érdekel ez a dolog. Valóban létezik ilyen, de el kellett mennem Szentendrére, hogy szerezzek belőle.

parker töltőtoll nem fog

Richard Binder kiváló weboldalának referencia részét javaslom átolvasásra. Ha nincs rá időd, akkor ne használj töltőtollat áztasd ki szobahőmérsékletű desztillált vízben, és 10-20x nagyításban vizsgáld meg a hegyet, hogy megfelelően áll-e.

golyóstoll betét beszáradt

Szomorú. Óvatosan melegítsd meg öngyújtóval egy pár másodpercig a hegyet, ha nem segít, akkor keress egy másik betétet.

waterman carene

waterman-carene-500.jpgWaterman Carene Marine Amber töltőtoll

Véleményem szerint az egyik legszebb ma kapható töltőtoll. A különleges hegy kialakítás miatt nagyon egyedi darab, és természetesen sok dekoratív anyagváltozatban kapható. A golyóstoll verziót meglehetősen túlárazottnak tartom, annak ellenére, hogy a Waterman golyóstoll betétjét kedvelem.

golyóstoll tesztek

Üdvözöllek! A legjobb helyen jársz. Nézz szét a tartalomjegyzékben.

auchan tesztlap, auchan teszt minta

Ez nem tudom mi akar lenni, valószínűleg téves.

golyostoll blog, golyostollblog

Helló törzsvendég :)

pentel kupakos tollak

Sajnos nincs ilyenem, de valahol már láttam az EnerGel-ből kupakos változatot. Az alacsonyabb árkategóriában, és főleg a zselés- és rollertollak esetében gyakori a kupak használata, hogy ne száradjon be a betét.

pentel-energel.jpgPentel EnerGel kupakos változat

pentel retractable ár

A retractable csak annyit jelent, hogy nyomógombos (visszahúzható), úgyhogy sajnos nem tudom, hogy melyik típusra kerestél.

stabilo marathon 318

Egyszerű, olcsó, tartós betéttel szerelt toll, amelyről itt írtam. A problémám az volt vele, hogy a tinta nagyon nehezen indul meg, és elég nehézkes vele írni.

www.töltőtoll cross képviselet

Ez kicsit kusza lett, de ha a Cross márka magyarországi képviseletét keresed, úgy tudom nincsen. Az európai kirendeltség az Egyesült Királyságban van, elérhetőségei:

A.T. CROSS EUROPEAN HEADQUARTERS
A.T. Cross Ltd
Cross House
Unit 14 Windmill Trading Estate
Thistle Road
Luton
Bedfordshire
LU1 3XJ
WEB: http://www.cross.com/en/GB/
EMAIL: crossuk@cross.com

stabilo "exam grade"

Korrekt, olcsó, vastagon fogó kupakos golyóstoll, amelyről itt írtam.

túlnyomásos toll

Nincs túl sok  belőle, én ezeket ismerem:

Fisher Space Pen - a kategória nagy öregje, Magyarországon is kapható, de nem olcsó
Diplomat SpaceTec - Fisher licenc alapján gyártják Németországban, itthon még nem láttam
uni-ball PowerTank - olcsó, műanyag, de nagyon kellemes darab, lesz teszt róla hamarosan
Tombow AirPress - innovatívnak tűnik, de még ezt sem láttam itthon
Schmidt MegaLine - G2 "koronás" tollbetét, ami sokféle tollban használható

Mivel sikerült az első projektem, a következő az lesz, hogy kitaláljam, hol lehet Schmidt betéteket beszerezni az országban. Az azért mégsem járja, hogy külföldi webshopból rendeljek pár darab szerencsétlen tollbetétet...

töltőtoll tesztek

Gondoltam már rá, hogy a pár darab töltőtollamat is bemutatom, de igazság szerint a blog tervezetten golyóstollakról szól, és csak néha-néha lesz majd töltőtoll, különleges alkalmakkor. Sajnos a Töltőtoll blog sem nagyon frissül egy ideje, nem tudom miért. A Fountain Pen Network fórumot tudom esetleg ajánlani.

vicces gravírozás tollba

Nincs ötletem :(

13 komment

Címkék: vélemény keresés

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr535440089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.02.01. 15:39:46

A BIC 4-colorra jöttem... de sok más Posztodat is elolvastam: örülök Blogodnak,és köszönöm, hogy Írod: természetesen lájkoltam a Facebookon is!

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.21. 14:17:42

Az lenne a kérdésem, hogy a hibridtinta az olaj vagy vízalapú tinta?

golyóstoll 2016.11.21. 17:13:05

@Cyberkid Gábor Katona: Úgy tudom, valamiféle emulzió, de pontos összetételt eddig sehol sem olvastam.

btprg 2019.01.27. 18:58:27

Szia! Lenne egy olyan kérdésem, hogy normál golyóstollbetétek esetén milyen tárolási helyzetet ajánlasz? Függőleges (heggyel lefelé), vagy vízszintes? Most újra el akarok kezdeni jobban a tollaimmal foglalkozni, és írni is valamit (a suli vége óta nem írtam sokat), és szeretném biztonságba helyezni a fellelt és még be nem száradt I.CO meg egyéb rézbetéteimet :) Olvastam valahol olyat is, hogy érdemes viaszba mártani a hegyét és úgy elrakni, vélemény? Köszi előre is.

ui.: Az oldaladon írtak alapján párat, ami még véletlenül se akar megindulni, beáztattam a radiátoron heggyel lefelé denaturált szeszbe, kíváncsi leszek menthetőek-e... (Volt egy egész csomag különleges Rotring "fine" rézbetét is, sajnálnám ha kuka lenne az egész.)

Landsmann 2019.01.27. 20:20:44

@btprg: Ha évek óta állnak a betétek, sanszos, hogy az már nem fog megindulni. MIkor a kulturcikk boltot az Áfész eladta, az új tulajdonos nekem adott vagy 8-10 db zöld színű tollbetétet, ami a négyszínű tollba való. Én mindent elkövettem velük. Talán kettőbe tudtam életet verni. Nem azzal volt a baj, hogy a golyónál beszáradt, hanem azzal, hogy az egész tinta volt beszáradva a betétbe. Olyan sűrűvé vált, hogy azt képtelen volt adagolni. Egy 0,4 mm átmérőjű horganyzott huzallal benyúltam a betétbe. Alig tudtam a tinta felszínét áttörni. Amikor sikerült is, a tinta nagyjából a szobahőmérsékletű szurok sűrűségével egyezett meg. Azt is kipróbáltam, hogy nitrohígítót juttattam a betétbe, majd ezzel a vékony huzallal "felkevertem" a tintát. Az anyag folyékonyabb lett, de mégsem adagolta a golyó. Gondolom egészen a golyónál is annyira besűrűsödött, hogy a felkevert, hígított tinta nem tudott eljutni a golyóig, hiszen a sűrűbb anyag ott volt.

golyóstoll 2019.01.27. 23:04:24

@btprg: Többfélét olvastam, de arra jutottam, hogy igazából mindegy. Láttam már kifolyt betétet, ahol a golyó és az írócsúcs illesztésénél eresztett, de olyat is, ahol gyártási hiba miatt a hátulján ömlött a tinta. Azt gondolom, hogy a legjobb mindig a klipsznek megfelelően tárolni, úgy, mintha ingzsebbe csíptetnéd.

Ahogy Landsmann kolléga írta, ha az összes oldószer kipárolgott a betétből, arra már keresztet vethetsz. Az alkohol és a melegítés akkor jelent megoldást, ha a golyónál van beszáradva. Érdekesség, hogy sok tollbetét végében ún. "tintakövető" zsír van, mely miatt csak a golyó felől száradhat be. Az oldószert pótolni pedig esélytelen, hiszen a megfelelő áramláshoz a tintáknak pontosan beállított viszkozitása és felületi feszültsége van.

Landsmann 2019.01.28. 13:30:47

Nekem az a tapasztalatom, hogy a mini betétekben nincs tintakövető. A korábban említett kis huzallal szoktam néha megnézni mennyi tinta van a betétben. Soha nem volt a huzalra tapadva a tintakövető.

golyóstoll 2019.01.28. 15:25:31

@Landsmann: A vékony betéteknél feltételezem, a kapilláris hatás miatt nem szükséges tintakövető.

btprg 2019.01.28. 23:13:44

Ezekben sincs tintakövető, ellenőrizve rögtön tintába ütközik a drót. Egyébként a 6 Rotring betét közül a radiátoron áztatás során már 3 megindult, és jónak tűnik :) Sajnos egy fekete PEVDI No. T16 nem volt ilyen szerencsés, de abba drótot dugva is már olyan kemény a tinta, hogy alig lehet beleszúrni a drótot.

Így, hogy fiókban tárolom a betéteket, nem igazán lehet függőlegesen elhelyezni őket, de lehet hogy keresek nekik valami új helyet.

btprg 2019.02.25. 23:32:49

Sziasztok! Elnézést, hogy megint ide írok, de nem találtam általános kérdezős részt.

Az lenne a kérdésem, hogy a SIGNO tollbetétek eredetét illetően van valami információja valakinek? Ha minden igaz "A2" a típusa annak a hagyományos betétnek, ami az eredeti I.CO 70 tollba is használható volt, ebből nagyon gyakori ez a márka. Pl. "SIGNO METAL EXTRA", itt kapható is:

www.nyomellkft.hu/hu/webaruhaz?product=17633-golyostoll_betet_signo_metal_vidia_extra__10_db_csom__kek&category=16

Elkezdett érdekelni a dolog, de semmi információt nem találtam róla... Lehetséges, hogy az I.CO gyártja/gyártotta?

Köszi!

golyóstoll 2019.02.26. 10:48:07

@btprg: Sajnos semmit nem tudok róla, azt sem, hogy még kapható-e vagy csak a megmaradt készleteket szórják ki. A céget több alkalommal kerestem már e-mailben, de válaszra sem méltattak. A weblapjuk frissítetlen, a SIGNO Kft. ellen pedig kényszertörlési eljárás folyik.

btprg 2019.02.26. 11:00:02

@golyóstoll:
Köszönöm szépen, megválaszoltad a kérdésemet :) Így hogy SIGNO Kft. már megtaláltam őket. Főleg erre voltam kíváncsi hogy magyar cég-e, és hogy van-e köze az I.CO-hoz.
süti beállítások módosítása