Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: PaperMate InkJoy 500 RT

2013.09.17. 07:38 golyóstoll

A PaperMate márkanév elsősorban az amerikai piacon cseng ismerősen, pedig igen nagy múltú cégről van szó. Termékei közül ma a PaperMate InkJoy 500 RT golyóstollat vesszük közelebbről szemügyre.

A PaperMate meglehetősen hányatott sorsú vállalat, amelynek elődje az első jól működő golyóstollak megjelenése környékén alakult, az 1930-as, 40-es évek környékén. A cég majdnem tönkrement, majd egy Patrick Frawley nevű úr megvásárolta. Saját fejlesztésű, könnyen író, és nem maszatolódó tintájukról kapta később a nevét a cég. Első nyomógombos golyóstollát PaperMate Button-nak hívták, ez 1950-től volt kapható. Az évek során, több tulajdonosváltás történt, majd a márkanév a Newell-Rubbermaid konszernnél kötött ki, ahol a Parkerrel, Watermannel, Sharpieval és rotringgal együtt alkotják a Sanford nevű részleget.

PaperMateInkJoy500RT2-500.jpg

Az USA-ban népszerű márkának számít, sokan kedvelik a különböző PaperMate termékeket, és tollbetéteket, nálunk azonban nagy valószínűséggel a Newell-Rubbermaid felvásárlás után jelent meg, nem túl nagy hírveréssel. Számomra úgy tűnik, hogy a Papermate-tel a konszern az egyszerű, olcsóbb termékek piacát célozza meg.

Néhány évvel ezelőtt, mikor a hibridtintás golyóstollak elkezdtek divatba jönni, a cég a hagyományos, LubriGlide nevű tollbetétei (tintái) mellé kifejlesztette az InkJoy márkát, és igen komoly marketing munkával bevezették azt a piacra. 

Itthon ebből annyi volt érzékelhető, hogy néhány papírboltban kikerültek az InkJoy display állványok, de ezek a legtöbb esetben valamelyik sarokban porosodnak, és az eladóknak halvány gőze sincs, hogy mi a különbség a többi százféle golyóstoll, és az InkJoy között.

A PaperMate weboldalán, ahol egyébként országunkat nem is listázzák a piacok között, egészen odáig fajult a dolog, hogy rögtön az InkJoy termékek közül kell választani, és a hagyományos golyóstollaikat és zseléstollaikat háttérbe helyezték.

PaperMateInkJoy500RT3-500.jpg

A termékcsalád jelenleg hatféle tollból áll, amelyek között a lényegi különbség a tolltest külsejének kialakítása. A drágább darabok több fém alkatrészt tartalmaznak. A betétek nagyon hasonlóak, de itt is vannak méretbeli különbségek. Az írás minősége viszont ugyanolyan az összes általam tesztelt típusnál, de erről majd később.

A teszthez az InkJoy 500 RT változatot választottam, mint arany középutat a rendkívül spártai InkJoy 100 és a valamivel dekoratívabb InkJoy 700 RT között.

PaperMateInkJoy500RT4-500.jpg

A toll kialakítása egyszerű. A tollvég és a kupak fényes, színes műanyagból, a tollszár ugyanilyen színű, de érdesebb anyagból készült. Ha közelebbről megnézzük, az anyagban itt-ott márványszerű minták vannak, ami nem tudom hogy szándékos-e, de kicsit olcsó érzést kelt. A klipsz mellett CHINA és A11 felirat olvasható.

A fogórész vastagított, csúszásmentes puhább műanyag, amiben apró bevágások vannak. Nem szivacsos, de kényelmesen meg lehet fogni, a feladatát ellátja.

A klipsz az egyetlen fém alkatrész a toll külsején. Sajnos egyáltalán nem rugalmas, néhány lap papíron kívül úgy tűnik bármi másra csak nehezen csíptethető rá. 

PaperMateInkJoy500RT1-500.jpg

A tollban 1,0 mm, azaz medium tollbetét van, ennek megfelelően közepesen vastag vonallal ír. Az ismerősi körömben többnyire a vékonyabb vonallal író tollakat kedvelik, és az a gyanúm, hogy hazánkban  ez az általános. Javaslom, hogy a boltban próbáld ki megvásárlás előtt.

A tinta tényleg simán kerül a papírra, azonban könnyen pacáz. Ez ugyebár az a jelenség, amikor különböző helyeken kicsit több tinta jut a papírra mint kellene, és ha véletlenül elkenjük a kezünkkel, akkor összerondítja az írást.

A korábban tesztelt Pilot Acroball esetében tapasztaltam hasonlót, az InkJoy ettől talán egy fokkal jobb, de így sem mondanám, hogy nem lehet észrevenni, hogy nem egyenletesek a vonalak. 

A nagy hírverés után azt kell mondjam, hogy valamivel jobb minőségre számítottam. Nem arról van szó, hogy az ember csodát vár, de ha valamit ilyen agresszíven reklámoznak, akkor nem elég egy közepes minőségű terméket rakni a boltok polcaira. Egyébként be kell valljam, a marketing elérte a hatását, hiszen megvettem a tollat, de a kipróbálás után meglehetősen csalódott vagyok.

PaperMateInkJoy500RT5-500.jpg

A toll szétszedése a klipszet tartó rész kicsavarásával lehetséges. A tollbetét hosszú, vékony műanyag cső, leginkább az olcsó reklámtollakban van hasonló, csak azok valamivel rövidebbek. Ez a változat InkJoy Long refill néven fut, és az 500 RT mellett a 700 RT típusban használható.

A csere betét színét tekintve fekete (1815035), kék (1815236) és piros (1815237) tintával kapható, kizárólag 1,0 mm golyómérettel. Sajnos a betét külsején semmi információ nincs, amely segítene, csak egy "41B" feliratot találtam. Őszintén szólva nem tudom, hogy kapható-e valahol.

Előnyök:

  • könnyen ír

Hátrányok:

  • pacáz
  • átlagos minőségéhez képest kissé drága

Értékelés: 3/5

 

Szólj hozzá!

Címkék: hibrid golyóstoll 30p papermate inkjoy 500rt

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr825515144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása