Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Pilot B2P Gel

2013.09.20. 07:47 golyóstoll

Az írószergyártók mostanában sokféle környezettudatos terméket állítanak elő. Az első ilyen, amit láttam a Pilot B2P (Bottle to Pen) zseléstoll volt, amit méregdrágán, egy nagyáruház pénztára mellett találtam. Már akkor megtetszett, és eldöntöttem, hogy szerezni fogok egy ilyet, és később, egy papírboltban a korábban látott ár feléért sikerült hozzájutnom.

PilotB2PGel1-500.jpg

A toll a Pilot BeGreen sorozat tagja, amelynek legfőbb jellemzője, hogy a termékcsaládba tartozó minden toll nagyrészt újrahasznosított hulladékból készül. A tényt a középre ragasztott címkén is megtaláljuk, a gyártás helyére utaló Made in France szöveggel, és a vastagságra vonatkozó 05 jelzéssel. Ez a konkrét darab előző életében ásványvizes palack volt, legalábbis a neve, és a tolltest mintázata erre próbálja felhívni a figyelmet. A betétet leszámítva a toll 89% újrahasznosított anyagot tartalmaz, ami igen szép mennyiség.

Azóta egyébként kiadtak golyóstoll változatot is, ami szintén B2P néven kapható, de kicsit más formája van. A nyomógombja például nagyon jópofa, a műanyag palack kupakjára hasonlít, erről lehet megismerni.

PilotB2PGel2-500.jpg

A különleges kialakítású tolltest jól néz ki, emellett elég feltűnő ahhoz, hogy az emberek észrevegyék, és így lehetőséget adjon egy kis beszélgetésre. A klipsz első (és második) ránézésre nem tűnik túl strapapírónak, inkább dekorációs célja van.

Mivel a morgás joga engem is megillet, azért elmondom, hogy illúziónak tartom azt, hogy ezeknek a termékeknek bármilyen mérhető hatása lenne a világban termelt szemét mennyiségére, ez egyszerűen egy jó marketing, és valami, amivel egy gyártó kitűnhet a versenytársak közül. Persze a többi cég sem rest, lásd uni-ball ECO, Pentel Recyclology, BIC Ecolutions stb. Kezdetnek inkább be kellene szüntetni az eldobható tollak gyártását, és a betét műanyag részeit is újrahasznosított anyagból készíteni, hiszen ebből lényegesen többet dobnak ki az emberek, mint a tolltestből. 

PilotB2PGel3-500.jpg

Alapvetően a kék tintával író tollakat szeretem, ebből azonban véletlenül feketét vettem, mégpedig 0,5 mm változatban. Érdekes, hogy a nyomógomb ugyanaz mint a G2 zseléstollé, és a betét is egyezik. Tulajdonképpen felfoghatjuk egy másik "gazdatestnek" a G2 betéthez. Sajnos a gombot nem sikerült kicserélnem kékre, mert nem tudtam kioperálni, de valahogy biztos meg lehet csinálni.

A betét színe meggyőzően fekete, a vonal vastagsága kedvemre való, de a hegy még az azóta kifogyasztott kéknél is sokkal karcosabb. Ebben a formában nagyon kényelmetlennek találom, bármilyen szép is a színe. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a sokáig napi használatban tartott G2 kék betétje is javult idővel.

A másik komoly probléma, hogy a bordázott tolltest elég csúszós, igazából semmilyen külön fogórész nincs rajta, és így kevésbé alkalmas hosszabb írásra. Nem kényelmetlen, de látszik, hogy a küllem fontosabb szempont volt, mint az ergonómia.

PilotB2PGel5-500.jpg

A 4 másodperces száradási idő jónak számít, ráadásul 2 másodperc után már alig maszatolódott. A korábbi G2 tesztben is hasonlókat tapasztaltam a 0,5 mm betéttel kapcsolatban. Ez a vízállóságra is igaz, a tinta nem tűnt el, és nem is folyt meg komolyabban, de a festék egy része mégis feloldódott.

PilotB2PGel4-500.jpg

A szétszedés a tollvég lecsavarásával lehetséges. A betétcserén kívül mást ne nagyon várj tőle, mert a forgató mechanika és a nyomógomb nem fér ki az alsó nyíláson. A betét a szokásos Pilot BLS-G2-5 (extra fine, 0,5 mm), illetve BLS-G2-7 (fine, 0,7 mm). Elvileg léteznek 0,38 mm (ultra fine, BLS-G2-038) és 1,0 mm (broad, BLS-G2-10) vastagságú változatok is, de ezek valószínűleg kevésbé népszerűek, így ritkák, vagy nem kaphatók.

Halkan jegyzem meg, hogy a normál G2-höz hasonlóan, ez a toll is használható a folyékony tintás Pilot Hi-Tecpoint V5/V7 RT (a nyomógombos változat, nem a kupakos!) tűhegyű tollbetétjével, amely BXSV5RT/BXSV7RT típusszámmal kapható, valamint a nyílhegyű Pilot V-Ball RT (szintén nyomógombos!) tollbetétjeivel, melyek a BLSVB5RT és a BLSVB7RT. Ezek szintén igen jó minűségű rollertoll betétek.

A tollat alaposabban megvizsgálva rájöttem, hogy a tolltest a klipsz felső harmada környékén van összepattintva két alkatrészből. Ez megmagyarázza, hogy a gyártás során hogyan rakták bele a korábban említett műanyag alkatrészeket. Alaposabban megcibálva a teteje kicsit mozog is, de bármennyire is szeretném szétszedni, inkább nem erőltettem, nehogy kárt tegyek benne.

Előnyök:

  • jópofa kialakítás és koncepció
  • nagy választék jó minőségű G2 tollbetétekből

Hátrányok:

  • a fogórész kialakítása lehetne jobb is
  • karcos 0,5 mm betét

Értékelés: 3,5/5

Szólj hozzá!

Címkék: pilot zseléstoll 35p b2p

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr45433659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása