Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

Teszt: LAMY Vista/Safari töltőtoll

2013.11.01. 14:08 golyóstoll

Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat bátran ajánlom töltőtollkedvelőknek! (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.)

A minden év novemberének első péntekjén tartandó Töltőtoll Világnap alkalmából ma a Golyóstoll blogon rendhagyó módon egy töltőtollat fogok bemutatni. Teszem ezt azért, mert hiszem azt, hogy a golyóstollak méltatlanul háttérbe szorították a töltőtollakat a mai világban, pedig mindkét íróeszköznek megvan a maga helye.

Mai tesztalanyunk a korábban már bemutatott LAMY Vista golyóstoll töltőtoll változata, amely annyiban különbözik a LAMY Safari nevű testvérétől, hogy átlátszó műanyagból készül

LamyVistaFP1-500.jpg

A LAMY egy német vállalat, amely családi vállalkozásként indult, és formatervezett tollakat gyárt, méghozzá az utolsó alkatrésszel bezárólag Németországban. A LAMY Safari/Vista/AL-Star termékek stílusjegyeit a '80-as években egy Wolfgang Fabian nevű tervező álmodta meg.

A bemutatott tollat (természetesen kedvenc golyóstollaim mellett) napi szinten használom, amelyhez egy kis magyarázatot is fűznék, hiszen mégiscsak egy golyóstollakkal foglalkozó blogot írok. A felsőoktatásban töltött évek során a rengeteg feszített tempójú jegyzetelés miatt a kézírásom teljesen átalakult, és nem éppen pozitív irányba. Ez később sem javult, hiszen ma már nincs rászorulva az ember, hogy egy-két fecnin kívül bármire írnia kelljen, köszönhetően a számítógépeknek. Emiatt kb. fél éve úgy döntöttem, hogy vásárolok egy töltőtollat, amelyet arra fogok használni, hogy lassabban, átgondoltabban, és szebben próbáljak meg írni, így javítva a kézírásomon.

Sokat keresgéltem, és mérlegeltem, hogy milyen típust vegyek magamnak. Az Interneten meglehetősen sokféle tanácsot találni, amely kezdők számára használható töltőtollat ajánl, de néhány típussal igen gyakran találkozni: pl. Platinum Preppy, Kaweco Sport, LAMY Safari, Pilot MR, stb. Végül az imént említettek közül mindet kipróbáltam, és a LAMY-nál maradtam.

LamyVistaFP2-500.jpg

Ez legfőképp annak köszönhető, hogy a kialakítását elég strapabírónak gondoltam ahhoz, hogy mindenhová magammal hurcoljam, és ne sérüljön meg a táskámban, zsebemben, vagy éppen amikor dolgozom.

Szépnek éppen nem mondanám, de a vonalai letisztultak, semmi sallang nincs rajta, és ezzel igencsak belopta magát a szívembe. Egyedül a klipsz kialakítása az ami kifejezetten taszít, viszont ezt ellensúlyozza, hogy kiválóan működik, és azon kívül hogy kissé kilazult, elpusztíthatatlan.

Elsőre kicsit féltem a műanyag borítás miatt, de az az igazság, hogy a fémből készült töltőtollak többsége messze túlmutat azon a kereten, amelyet erre a mutatványra szántam, és ezek közül az olcsóbb darabok szintén könnyen karcolódnak, esetleg behorpadnak.

Szerencsére a Vista műanyagja (ABS műanyag, ebből készül a LEGO is) meglehetősen kemény, és néhány kivételtől eltekintve jól bírja a strapát, pedig higyjétek el, nem kímélem. A kivételek pedig az ezüstszínű LAMY felirat a toll végén, amely szinte teljesen lekopott a zsebemben, a másik - és emiatt azért kissé haragszom a gyártóra - hogy ha a kupakot toll végére húzod írás közben, akkor a belseje tele lesz jól látható karcokkal. Talán emiatt - és mert könnyen telemegy porral a belseje - a színes műanyag Safari, vagy egyel magasabb árkategóriában az alumíniumból készült AL-Star jobb választás lehet, de én nagyon szeretem nézni, ahogy a tinta lötyög a patronban, és hogy hogyan dolgozik az adagoló.

LamyVistaFP3-500.jpg

A fogórész minden Safari/Vista/AL-Star tollon ugyanolyan formájú, mégpedig két vágott rész van kialakítva a hüvelyk- és mutatóujjnak, ott pedig, ahol a középső ujjra támaszkodik a toll, meghagyták hengeresnek. Ezen kívül semmilyen csúszásgátló okosság nem található rajta, viszont furcsa módon még egyszer sem fordult elő, hogy nehezemre esett, vagy kényelmetlennél vált volna tartani írás közben.

Már kezdő töltőtollhasználóként is tudom, hogy a két legfontosabb alkatrész a hegy, és a tintaadagoló. Az adagolóval még nem volt semmi problémám, de ha mégis lenne, viszonylag fájdalommentesen kiszedhető a tollból (a visszarakásnál kell inkább odafigyelni), ha meg akarja az ember tisztítani. Ez egyébként a normál tisztításhoz nem szükséges, csak ha nagyon makacs a beleszáradt a tinta.

A hegyet viszont elképesztően sokat kínoztam. Például is hozzá kellett szoknom, hogy a töltőtollat nem kell a papírra nyomni, mint a golyóstollat. Gyakorlatilag ha hozzáér, már lehet vele írni. ami egyébként sokkal kényelmesebb, de némi megszokást igényel. Némelyik toll hegye nem viseli túl jól az ilyen erőszakot, és a hasítéknál szétnyílik, esetleg egy kicsit elcsavarodik, amitől az írás karcos lesz.

Egy dolgot azért mégiscsak felrónék, bár igazából nem ront az íráson, csak az esztétikán: Ahogy a képen is látható, a tinta "kúszik" a hegyen, és egy-két apró cseppje láthatóvá válik a vágat két oldalán. A jelenség neve az angol szakzsargonban a "nib creep", és az általánosan elfogadott nézet szerint a tinta összetétele, és a hegy kialakítása miatt történik. Én már elég sokféle tintát kipróbáltam, de eddig még mindegyikkel csinálta, szóval csak a hegyre gyanakszom.

LamyVistaFP4-500.jpg

LAMY Vista, fine hegy, Online Royal Blue tinta

A fine tollhegy vonala kicsit vastagabb, mint amit a golyóstollaimban keresek, de cserébe az írás hihetetlen könnyedén megy, bár vannak olyan papírok, amelyeket nem szeret. Jellemzően a durva felületű, újrahasznosított papírokon, olcsó fénymásolópapíron kicsit határozottabban kell vezetni a hegyet, illetve a vonal szőrösödik (kissé szétfut a tinta). Fényes felületre, hőpapíros blokkokra nem szeretek vele írni, mert nagyon sokáig tart, amíg megszárad. Ebből a szempontból hasonló a rollertollakhoz.

A töltőtollakat nem szokás kölcsönadni, de néhány megbízható embernek az "óvatosan írj vele, nem kell odanyomni" figyelmeztetéssel oda szoktam adni. Van aki az első alkalommal mikor kipróbálta, azonnal szemet vetett a tollra, holott pont korábban mondta, hogy használt töltőtollat, és utálta. Én is nagyon szeretem használni, a friss, nedves tinta száradását figyelni hihetetlen élmény. Írás közben nyugodtabb, megfontoltabb cselekvésre ösztönöz, és ezt az érzést nem lehet szavakba önteni, ki kell próbálni!

Előnyök:

 • kényelmes fogás
 • strapabíró kialakítás
 • teljesen szétszerelhető (a kupakot még nem próbáltam, de állítólag az is)

Hátrányok:

 • az áttetsző műanyagból fakadó hátrányok: kupakban karcok, látszik a por benne
 • a klipsz kilazul a gyakori használattól
 • nem szabványos patron való bele

 

Tintautánpótlás

Mivel töltőtollnak nevezik, azzal is foglalkoznunk kell, hogy hogyan pótoljuk a kifogyott tintát. Erre három módszert szeretnék bemutatni, amelyek közül mindenki a saját igényei szerint választhat. Egyáltalán nem kötelező a LAMY márkájú tinta használata, a töltőtollak egyik előnye, hogy a megszámlálhatatlan különböző színű tinta közül magad választhatod ki azt, amelyik a leginkább tetszik. (Ebben az írásban elolvashatod, hogy hol, és milyet lehet venni.)

Nagyon fontos, hogy a töltőtollakban CSAK ÉS KIZÁRÓLAG töltőtollakba szánt tintát használj, minden egyéb tinta könnyedén tönkreteheti a tollat! Ezen kívül, amikor más színre váltasz, vagy előreláthatólag hosszabb ideig nem fogod használni a tollat, szobahőmérsékletű vízzel tisztára ki kell mosni. (Konverter vagy fülfecskendő használata ajánlott.)

LamyVistaFP5-500.jpg

Üveges tinta és konverter (tintaszívó)

A tollba patron helyett a LAMY Z24 típusú konvertert lehet használni (de egyes források szerint a Z26 is jó bele), amelynek az a lényege, hogy a patron helyére rakva, a toll hegyén keresztül lehet felszívni bele az üvegből a tintát, a piros fogantyú tekerésével.

Előnyei:

 • bármilyen színű tintát használhatsz, amit csak találsz
 • az üveges tinta sokkal olcsóbb mint a patronos
 • viszonylag kényelmes
 • a konverter remekül alkalmas a toll tisztítására

Hátrányai:

 • a konverterbe nem fér annyi tinta, mint egy patronba
 • töltés közben történhetnek balesetek, pl. kiömlik a tinta

 

LamyVistaFP6-500.jpg

Kifogyott patron újratöltése üveges tintából

A gyógyszertárakban kb. egy zsömle árából beszerezhető fecskendő és hozzá való injekciós tű segítségével, a kifogyott patront feltöltheted, és újra felhasználhatod. (Vásárláskor elég ferde szemmel néznek az emberre, de rá se hederíts!)

Előnyei:

 • bármilyen színű tintát használhatsz, amit csak találsz
 • az üveges tinta sokkal olcsóbb mint a patronos
 • elég sok tinta fér bele

Hátrányai:

 • kényelmetlen, veszélyes művelet
 • a patron szája kb. 10-20 használat után kitágul, akkor pedig folyik

 

LamyVistaFP7-500.jpg

Patron használata

A tollhoz a LAMY T10-es patron való, amely 5 db-os kiszerelésben, 7 féle színben (kék, kékesfekete, fekete, piros, zöld, türkiz, lila) kapható, és kb. 1,15 ml tintát tartalmaz.

Ezen kívül tapasztalataim szerint kapható még itthon az Online Kombi patron, amelynek egyik vége a LAMY, a másik vége pedig szabvány töltőtoll nyílással van szerelve. Ez sokkal olcsóbb mint a LAMY, ezen kívül több tinta is fér bele (kb. 1,4 ml). Újratöltéshez ideális.

Vészhelyzet esetén ezen kívül sikerrel használtam már a Parker Quink mini patronokat. Kicsit nehéz kilyukasztani őket behelyezéskor, és nem illeszkednek olyan pontosan mint az előbbi kettő, de működnek. A Parker tinta szintén világos, és meglehetősen drága, cserébe viszont sok helyen lehet kapni.

Előnyei:

 • a legkényelmesebb megoldás
 • könnyen szállítható

Hátrányai:

 • az üveges tintához képest drága
 • csak a patronos változatban létező színeket használhatod

 

Beszerzés

A LAMY tollak magyarországi forgalmazója a Pirex Papír. A LAMY patronokat és üveges tintákat.is megtalálod a boltjaikban, bár időnként a gyakran használt színek kifogynak.

Az Online Kombi patront a Müller drogériában találod meg. Van LAMY patronjuk is, meg néhány féle üveges tinta.

A papírboltokban általában csak Parker Quink és/vagy Pelikan 4001 tintapatron/üveges tinta van (legtöbbször még az sem, sőt, úgy néznek rád mint egy őrültre, ha ilyesmit keresel), de van egy bolt, ahol százával vannak a különböző színű és márkájú remek tinták, mégpedig a Krea-Tipp.

Az említett cégek semmilyen módon nem támogatták az írás elkészítését, sőt, valószínűleg fogalmuk sincs a blog létezéséről. Semmi közöm hozzájuk, azon kívül hogy elégedett vásárló vagyok.

 

Olvasnivaló kezdő töltőtollasoknak

5 komment

Címkék: safari vista ajándék töltőtoll tinta lamy pirex

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr695609145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Destephano Winter 2013.11.04. 17:58:56

Nagyon jó lett a kritika, gratulálok.
Az én ízlésemtől a Lamy külalakja ugyan messze áll, de a tollhegyre nem lehet panasz. Sőt külön elismerés jár nekik azért, hogy a tintásüveg alján van egy kis mélyedés, ahová befér a toll hegye, így szinte az utolsó cseppet is fel lehet vele szívni. Nem beszélve az üveg alján található perforált papírtörlőről, amelynek az egyik oldala nem ereszti át a tintát, így töltés után a hegyet szépen meg lehet tisztítani.

golyóstoll 2013.11.04. 18:03:56

No igen, az a bizonyos német precizitás. :)
A 30 ml-es üvegről egyébként lespórolták a papírt, de az "ink well" itt is megvan.

Landsmann 2017.12.07. 15:29:28

Kaptam egy töltőtollat. Nem patronos, hanem a csavaros végűt, ami felszívja a tintát. Gondolom különösebb szabvány nincs a tintatartály térfogatát illetően, így különféle méretűek lehetnek. Mégis, meghatározható, hogy körülbelül mennyi az íráshossz egy feltöltéssel? Golyóstollaknál a gyártó megadja hogy hány méter az íráshossz. A tollon egyébként nincs gyártói jelzés, mindössze a Germany felirat van rajta. Egy készletben volt, mellette egy üveg tinta és egy golyóstoll, ugyanolyan designal. Használt a készlet, a tintásüvegben körülbelül 3 töltésnyire elegendő tinta lehet. Most megtöltöttem, nagyon szépen lehet vele írni, csak én írok csúnyán. :)

golyóstoll 2017.12.08. 15:27:32

@Landsmann: Aboszolút nincs semmi standard a szivattyús tollaknál :) Csak úgy lehet meghatározni, ha teletöltöd vízzel, utána leereszted és megpróbálod megbecsülni hogy hogyan aránylik egy tintapatron térfogatához. (Vagy ha esetlegesen rendelkezel precíziós mérleggel...:))

Landsmann 2017.12.08. 16:17:10

Vagy húzgálom a csíkokat és a végén megmérem. :)