Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

Levél a Télapónak

2013.12.05. 18:36 golyóstoll

Kedves Télapó!

Régen írtam Neked utoljára, talán van már vagy 20 éve is. Emiatt, és mert igen jó voltam idén - igyekeztem sok tanácstalan embernek segíteni az Internet segítségével - hosszú listát írtam azokról a dolgokról, amiknek örülnék..

Természetesen nem kérek mindent a listáról, már egy dolog is remek lenne. Ha esetleg idén nem érsz rá ezzel foglalkozni, vagy úgy gondolod, nem érdemlem meg egyiket sem, akkor sem sértődöm meg, de megígérem, hogy ha bármelyik teljesül, írok róla az olvasóimnak.

Kirándulás

Szeretnék meglátogatni egy írószergyárat, ahol tollakat és tollbetéteket gyártanak. Érdekel, hogy hol, és hogyan készül a tinta, milyen fázisokban készítik el a tollbetétet, különös tekintettel a hegyre és a golyóra. Megnézném, ahogy a tollak különböző alkatrészeit megmunkálják - a legjobban a fém alkatrészek kialakítása érdekel - és összeszerelik. Különösen kíváncsi vagyok, hogy hogyan végzik a tesztelést, a minőségellenőrzést, és ezek alapján esetleg milyen változásokat eszközölnek a termelésben. Szívesen beszélgetnék egy cégvezetővel arról is, hogy hogyan látja jelenleg az írószerpiacot, megéri-e egyáltalán gyártani, vagy inkább a kereskedelem a jövedelmezőbb. Érdekelne, hogyan változik a piac, és milyen hatással volt a számítógépek tömeges elterjedése az eladott termékek mennyiségére.

Az egészről írnék egy hosszú cikket az olvasóimnak, és csinálnék rengeteg fényképet. Természetesen, ha ez nem lehetséges mindenféle ipari titkok miatt, akkor magának az élménynek is nagyon tudnék örülni.

Golyóstollak

Tombow AirPress: Nagyon különleges darabnak tűnik, mert a tollbetétben nem gyárilag van túlnyomás, hanem a nyomógomb használatakor kerül nyomás alá. Sajnos nem tudom, hol lehetne beszerezni itthon.

Ballograf Epoca: Egy bankban használtam, és nagyon megtetszett a formája. Igazán minőségi darabnak tűnik. Egy kedves olvasóm segítségével sikerült beszereznem. Ezúton is köszönet érte!

Kyocera Ceramic Tipped Ballpoint Pen: Szeretnék végre kipróbálni egy jó kerámiagolyós tollat. Elég ritka típusnak tűnik, szívesen látnám a gyűjteményemben a kuriózumok között.

Platignum No.9.: Szimpatikus a cég marketingje, ez pedig egy kiforrott tollnak tűnik. Egyelőre még csak méregdrágán láttam. A tollbetétjeikben csalódtam, így a tollból is kiszerettem.

Retro 51 Tornado roller: Nagyon tetszik a dizájn, de nem tudom hogy importálja-e valaki az országba. No meg a képeket nézegetve nem tudom eldönteni, hogy melyik változatot szeretném leginkább.

Diplomat Esteem: Tetszik a formája, és az eleganciája. Nem találtam meg egy boltban sem.

LAMY 2000: Időtlen klasszikus, vágyaim netovábbja. Megleptem vele magam.

Montblanc Meisterstück Classique Gold: Ilyet biztos, hogy nem veszek magamnak, mert nincs szükségem efféle státuszszimbólumokra, az ára pedig felháborítóan magas. De azért szívesen látnám a gyűjteményemben.

Töltőtollak

Sailor 1911 GT (F): Nagyon tetszik a hagyományos kialakítása, és azt olvastam, hogy a Sailor tollhegyek a legkiválóbbak között vannak.

LAMY 2000 (EF): Azt gondolom, hogy ezt töltőtoll változatban is szívesen használnám.

Waterman Caréne (EF): Nem írok róla semmit, ha megnézel egy képet róla, nyilvánvaló lesz, miért.

Pelikan Souverän M405 (F) Black: Sok jót olvastam róla, és a Pelikan termékekben állítólag képtelenség csalódni.

Parker 51 (F) Aerometric, Burgundy/Lustraloy: Tagadhatatlanul része a történelemnek, de nehéz jó állapotban lévőt találni. Rászántam magam, és vettem egyet az Ebay-ről. Egy neves restaurátorral kitisztíttattam, kicseréltettem benne amit kellett, és most időnként előveszem, jellemzően levélíráshoz.

Parker Vacumatic (F) Blue Diamond/Pearl: Kegyetlenül jól néz ki, egyszerűen muszáj, hogy legyen egy ilyenem. Szintén az Ebay-en vadásztam egyet, igaz, nem kék lett, hanem ezüst színű.

4 komment

Címkék: kívánságlista karácsony ico hungaropen

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr185586227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.02.22. 15:15:14

Régi post, de szívesen olvasom újra....és újra! :-)

Írod: >>" Szeretnék meglátogatni egy írószergyárat, ahol tollakat és tollbetéteket gyártanak. "<<

Emlékszel a gyárlátogatásokra 'anno az iskolai időkből? Amikor a Csepeli Fémmű-ben melóztam, hozzánk is jöttek diákok. Szerintem jó marketing lenne mind az ICO-tól, mind a HungaroPen-től, ha legalább évente párszor lenne gyárlátogatás: vásárlási lehetőséggel. Szerinted? Egy nap mind a két hazai írószergyárat meg lehetne látogatni akár....

golyóstoll 2015.02.22. 15:29:49

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Hogyne, mély nyomokat hagyott bennem például a Parádi Üveggyárban tett iskolai látogatás.

Legutóbb pedig egy konzervgyárat jártam körbe, és talán így felnőtt fejjel még érdekesebb, hogy mennyi tervezés és munka eredménye a késztermék, amit megveszünk a boltban.

Szerintem remek ötlet lenne folytatni a régi hagyományt!

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2015.02.22. 15:58:53

@golyóstoll:

Hátha az illetékes elvt... azaz urak, marketing-managerek,igazgatók is (f)elismerik: ez mindenkinek jó lenne!

Kicsit más. Írod: >>" Platignum No.9.: Szimpatikus a cég marketingje, ez pedig egy kiforrott tollnak tűnik. Egyelőre még csak méregdrágán láttam."<<

Én most két és fél ezresért láttam: www.lacsiboltja.hu/termek/26077.GOLYOSTOLL_PLATIGNUM_No_dot_9_ACEL_GOLD

Ez már jó (jobb) ár?

golyóstoll 2015.02.22. 17:56:17

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): Ez már inkább. Azóta egyébként kissé megingott a hitem a márkában, mert a koronás tollbetétjükkel elég rossz a tapasztalatom.