Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: ICO Signetta Orient

2014.04.23. 07:14 golyóstoll

Semmiképpen sem mehetünk el szó nélkül Magyarország talán legismertebb golyóstolla, az ICO Signetta mellett. Régóta adós vagyok ennek a típusnak a bemutatásával, és most jött el az ideje, hogy a tettek mezejére lépjek. (Ha érdekel, hogyan gyártják a Signettát, nézd meg ezt a videót.)

ICOSignettaOrient2-500.jpg

Biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki az internet eme szegletére vetődik, látott már, vagy esetleg használt is Signetta golyóstollat. Egy egyszerű, eldobható tollról van szó, amely nagyon olcsón kapható (jelenleg jóval 100 Ft alatt van a darabára, természetesen bolttól függően), és mégis használható minőségű íróeszköz. Nem véletlen, hogy a Signetta különböző hivatalokban, cégeknél igen népszerű ügyféltoll, és emlékeim szerint tanárok is gyakran használnak ilyet például osztályozásra, bár nem biztos, hogy önszántukból.

Az ügyféltoll alatt természetesen azt az íróeszközt értjük, amelyet aláíráshoz, vagy nyomtatványok kitöltéséhez a kezedbe nyomnak a bankban, a postán, vagy például a benzinkúton, miközben az ügyintéző, vagy hivatalnok féltve szorongatja sajátját. Van ahol furfangos módon lánccal, vagy műanyag dróttal rögzítik, nehogy lába keljen, de sok helyen egyszerűen fogják a legolcsóbban, tömegben beszerezhető golyóstollat, vesznek belőle egy vagonnal, és ha mégis eltűnne, egyszerűen pótolják. (Lehet hogy az alapelv az lenne, hogy egy ilyen filléres tollat talán nem visznek el az emberek, de mivel Magyarországon még a WC kefét is le kell láncolni a nyilvános helyeken, nem biztos hogy az ötlet hosszú távon működőképes...)

Jelenleg többféle kivitel is kapható:

  • Signetta Classic: kék, fekete, piros és zöld színű műanyagból, az adott színnel író típus
  • Signetta Mix: pasztell színekben pompázó, kék tintával író típus
  • Signetta Orient: áttetsző, kék, fekete, piros és zöld csíkozású, az adott színnel író típus

Elméletileg létezik még egy Signetta Lenia nevű típus is, ami onnan ismerhető fel, hogy a színes tolltesten a fehér csíkozás sűrűbben van. Ezt azonban még sosoem láttam egyetlen boltban sem, és a kereséseimre is többnyire csak külföldi webshopok bukkantak fel, így lehetséges hogy exportra gyártják.

A kiszerelést tekintve típustól és színtől függően meg lehet találni zacskózva, 3-4-5 darabos csomagban, de 50 db-os doboz is vásárolható, ami leginkább a kereskedőknek, és a vállalati felhasználóknak hasznos. A legtöbb papírboltban egyébként darabra is árulják.

ICOSignettaOrient3-500.jpg

Bevallom, nekem a legjobban az áttetsző műanyagból készült Signetta Orient tetszik, mivel így látom a tinta fogyását. A műanyag színét leszámítva egyébként formájában mindhárom említett típus azonos, csak a Lenia lóg ki a sorból.

Azt mondják, az utánzás a hízelgés legőszintébb formája, bár nem hiszem hogy az ICO különösebben megtisztelve érezné magát, a rengeteg Signetta koppintás láttán. Merthogy szép számmal találhatunk különböző boltokban igen hasonló, ám többnyire gyatrább minőségű hasonmásokat.

ICOSignettaOrient4-500.jpg

Alaposabban megnézve láthatjuk, hogy a Signetta egy úgynevezett "direct fill" toll, amely azt jelenti, hogy nincsen külön tollbetét, hanem maga a tolltest alkotja a csövet, amit megtöltenek tintával. Ez azt jelenti, hogy minimális számú alkatrésszel, nagyon gyorsan, és olcsón lehet legyártani. (Megint csak a már említett videót tudom ajánlani, tényleg nagyon érdekes.)

A tolltest formáját valószínűleg a grafitceruza ihlette, a hatszögletű keresztmetszet miatt jól meg lehet ragadni, bár hosszabb íráshoz véleményem szerint nem annyira kényelmes, mert ha kicsit jobban szorítod, az élei egy idő után zavaróvá válnak. Nem igazán javaslom továbbá olyanoknak, akiknek vastag ujjai vannak, mert ebben az esetben nehéz a megfelelő, szabályos fogást tartani.

ICOSignettaOrient1-500.jpg

Az olcsóság csak az egyik, mégis talán a legfontosabb előny, a másik viszont, hogy a Signetta az árához képest igen jól fog, és ezt kiszámíthatóan, állandó minőségben teszi.

Az egyetlen valódi panaszom erre a típusra, hogy a tintája hajlamos gyorsan megbosszulni, ha nem használja az ember. Ilyenkor nehezen indul meg, azaz egy pár betűt a mondat elején festék nélkül karcol a papírba. Komolyabb pacázást nem tapasztaltam, bár hosszabb vonalaknál, vagy lendületesebb írásnál kissé felgyűlhet a tinta a hegy szélén.

A toll szép, vékony vonallal ír, a hegy a gyártó adatai szerint 0,7 mm-es golyóval van szerelve, amellyel 2.500 méternyi vonalat lehet húzni. Erre megint azt kell mondjam, hogy ebben az árkategóriában valóban szép teljesítmény.

 

Előnyök:

  • olcsó
  • sok helyen kapható
  • magyar termék

Hátrányok:

  • nem annyira kényelmes
  • kevésbé igényes, eldobható kivitel

Értékelés: 3,5/5

15 komment

Címkék: golyóstoll ico 35p signetta

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr186070861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Höllenhund 2014.04.25. 15:41:38

Anno a Signetta Classic részben fehér csíkozású volt, de gondolom már sok éve nem ilyen formában gyártják. A vonalvezetés tényleg szép meg vékony, viszont úgy vettem észre, hogy aránylag hamar beszárad, ha nem használják.

golyóstoll 2014.04.25. 20:15:51

@Höllenhund: Az élei még most is fehérek, ha erre gondolsz. A beszáradással kapcsolatban én is hasonlókat tapasztaltam.

Höllenhund 2014.04.26. 13:53:16

@golyóstoll: Igen, azok most is fehérek, de régebben a tolltesten a hat lap v. oldal (nem tudom, hogy mondjam) közül három fehér volt, a többi meg olyan színű, mint az adott toll tintája. Mondjuk ilyen régebbi Signettát már vagy 10 éve nem láttam sehol.

Mellesleg a Patio Office márkájú kupakos tollakkal találkoztál már? Én a helyi Coop áruházban láttam, de a neten semmit nem találni róla, sem a cégről. Az árához képest egész jó minőségű.

golyóstoll 2014.04.27. 18:21:10

@Höllenhund: Valóban, most hogy mondod, nekem is rémlik ez a színkombináció!
Patio Office-ról még nem hallottam, de ha találok, kipróbálom, köszi a tippet. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2016.05.02. 23:27:30

Ez a kedvenc golyóstollam :)
Lehet csak én vagyok helikopter, de meggyőződésem, hogy teljesen másképpen írok tolltól függően. Van, amivel iszonyat rondára sikerül az írásom, míg más tollakkal gyönyörű, szabályos gyöngybetűk gömbölyödnek a papíron. Ismét más tollakkal, főleg a szupervékony zselés tollakkal, szálkás, sovány betűkkel írok. Lehet ez valamiféle tudathasadás, nem tudom :)
De pont a Signettával szép szabályosan tudok írni, valahogy a papír megfogja a tintát, nem céltalanul kenődik a felületen. Meg talán azért is, mert a tollhegy nem mozog-lötyög, mint a több részből összeszerelt tollakban. Mivel vékony, nagyon kellemesen fekszik a kis kezemben és hosszú távon (esti naplóírás) sem kényelmetlen.
Most látom, hogy pasztell színekben is van, le is adtam gyorsan egy rendelést. Mindig tucatnyi van otthon, mert rettegek, hogy egyszer megszűnik!
(A másik kedvencem egy zselés, a Pilot Hi-Tec C 0.4 toll, ezzel is szépen írok, ráadásul olyan hamar szárad, hogy balkezesen sem kenem el, ami zselés tollnál nagyon ritka!)

golyóstoll 2016.05.03. 08:45:44

@Réka ‎: Dehogy tudathasadás. Valószínűleg teljesen normális. Mondjuk nekem pont a Signettával lesz olvashatatlan macskakaparásom... :)

btprg 2017.04.25. 23:27:23

Volt valamikor a 2000-es évek elején egy I.CO Galaxy nevezetű Signetta-jellegű toll. Ugyanúgy "direct fill" típusú, csak hatszögletű helyett kerek, és sötétkék színben volt csillámdarabokkal. Az Interneten semmi nyomát nem találom érdekes módon. Otthon lehetséges hogy van belőle még, ha megtalálom akkor csinálok képet (már ha neked nincs ilyen esetleg).

Egyébként van otthon egy csomó régi Orient is, sok közülük beszáradt. Ezekkel lehet valamit csinálni, hogy újra használhatóak legyenek? Próbáltam valamelyiknél öngyújtóval melegítgetést, de ahogy kihűl rögtön megszakad a működés...

golyóstoll 2017.04.26. 08:45:56

@btprg: Sajnos nem tudok más módszert az újraélesztésére. Ami már nagyon régi, az valószínűleg menthetetlen.
Nincs ICO Galaxy-m, de rémlik, hogy melyikre gondolsz.

btprg 2017.05.01. 12:36:35

Csináltam fényképet erről az ICO Galaxy-ról:
comm8472.uw.hu/ICO_Galaxy_1.jpg
comm8472.uw.hu/ICO_Galaxy_2.jpg
Érdekes módon Signetta csomagolásban volt (megvan az is), csak a ráragasztott matricán van hogy "GALAXY KÉK". Van még egy Jet Tec tintapatron szóróanyag is a csomagban, amit az ICO forgalmazott Magyarországon :) Ha valakinek hiányozna esetleg ilyen a gyűjteményébe, akkor egyet fel tudok ajánlani.

Sajnos már ez se az igazi ennyi év után. Ugyan megindult (pár régi Orient-tel együtt), de nem olyan gördülékenyen ír mint eredetileg, hanem ragacsosan, nehézkesen :S

golyóstoll 2017.05.02. 17:35:39

@btprg: Köszi a képeket. A Galaxy esetében valami más lebegett lelki szemeim előtt. Érdekes!

aquark 2018.07.28. 05:51:01

Szia!
Találtam otthon egy tollat, olyan ICO signetta szerű eldobható, kupakos. háromszög keresztmetszetű, Arany színű ICO TRIO –nyomással. Fehér színű, az élei vékony feketék. A neten egy fél szót se találtam róla, vagy nagyon régi, vagy ritka. Sajnos nem fog, de talán érhet valamit. Nem lenne valami infód róla?
Előre is köszi, üdv. aquark

golyóstoll 2018.07.28. 15:39:20

@aquark: Szia! Sajnos nem ismerem.

aquark 2018.07.29. 09:51:53

Találtam még egy ICO Pandát is, meg 3 ahhoz hasonló, de csak ICO feliratú tollat. Hiába no, ha tősgyökeres Pomázi az ember (szüleim, nagyszüleim is itt születtek...)

avada 2019.07.05. 17:46:40

Vajon miért nincs sehol Orient amikor sima Signettát kb mindenhol lehet kapni.

habpite 2019.07.08. 10:19:19

@avada: Én elvétve a Tescoban szoktam látni tízes csomagban, más kiszerelésben nem. Iskolakezdés körül van főképp. Ami miatt én sem venném, és lehet más is így van vele: nem volt a tízes csomagban kettő toll amiben ugyanannyi tinta lett volna, igaz ez egyesével árulva nem feltűnő. Nem nagy probléma, de lehet emiatt nem fogy úgy, mint a Signetta, vagy nem tudják hogy ez a toll a Signetta testvére. Esetleg a gyártása drágább, mert a hulladék (a tolltestre gondolok öntés után) nem úgy újrafelhasználható mint a Signetta esetében, de ez csak tipp.
süti beállítások módosítása