Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Érdekességek egy tintagyártó weblapjáról - 2. rész

2014.05.20. 07:56 golyóstoll

Frissítés: Sajnos a Dokumental 2014. végén megújította weboldalát, így a korábban fellelhető érdekes videókat is eltávolították. Emiatt az írásban található hivatkozások nagy része már nem működik.

A cikksorozat előző része a Dokumental által végzett, tollbetétek minőségi vizsgálatával foglalkozik, ebben a részben pedig a tintára vonatkozó tesztekről lesz szó.

Mindenképpen csak ajánlani tudom a hivatkozott oldalakon található videók megtekintését.

Tinta folyékonysága

A tinta viszkozitása határozza meg, hogy mennyire könnyen folyik. Például minél hidegebb van, annál kevésbé folyékony a tinta. A mérés során ennek mértékét állapítják meg, hiszen ez egyértelműen utal a minőségre, és a tollbetéttel történő írás nehézségére.

Fényállóság

Fontos iratok esetében nem szerencsés, ha fény hatására az írás megfakul, vagy eltűnik. Emiatt a tintákat az ISO 12757-1/2 szabványnak megfelelő módon tesztelik, és ellenőrzik, hogy mennyire állnak ellen a fénynek. Megadott ideig, a napfényhez hasonló, erős fényforrás alá helyeznek különböző mintákat, majd ellenőrzik az elváltozást.

Hasonló, mint az otthon is könnyen elvégezhető UV-teszt, annyi különbséggel, hogy az otthon végzett teszt esetén az eredményt erősen befolyásolja az évszak, a napsütéses órák száma, és az időjárás.

Minőségi vizsgálat

A vékonyréteg-kromatográfia segítségével a tinták alkotóelemeikre bonthatóak szét. Egy csepp tintát megfelelő anyagra helyezve, majd az anyagot oldószerbe állítva, a különböző anyagok eltérő folyási tulajdonságaik miatt szétválnak.

A kísérlet házilag is könnyen elvégezhető, egy későbbi írásban tervezem bemutatni.

Gázkromatográfia

A gázkromatográfia segítségével szintén kimutatható a legyártott tintában minden összetevő. A vizsgálat lényege, hogy megállapítsáok, hogy az alapanyagok, különösképpen az oldószerek a megfelelő mennyiségben találhatóak-e meg a tintában, és így a tinta megfelel-e az előírásoknak.

Gumisodás

A sűrűbb tintákkal töltött tollbetétek esetén gyakran előfordul, hogy írás közben vékony tintaszálakat látunk. A teszt során a tintát olyan vizsgálatoknak vetik alá, amelyekkel ez kimutatható.

Különösen a filléres golyóstollbetéteknél figyelhető meg a jelenség, mikor folyóírásban hurkokat írunk (g, j, y betűk alján), és közben tintaszál rakódik a papírra, ami könnyen elmaszatolható.

Szavatosság

A tinták komplex vegyületek, így idővel kémiai tulajdonságaik megváltoznak. A tinta élettartamát elsősorban az alapanyagok gondos kiválasztása, és a megfelel őcsomagolás hosszabbíthatja meg. A szavatossági idő megadja, hogy mennyi ideig tárolható a felhasználásra szánt tinta, majd mennyi ideig használható fel az ebből gyártott toll/tollbetét.

 

A cikksorozat következő része a Dokumental által gyártott termékek rövid bemutatásával foglalkozik.

Hogy tetszett ez a cikk a Golyóstoll blogon? Érdekel a golyóstollak gyártása? Foglalkozzak inkább a különböző tollak bemutatásával, összehasonlításával? Várom a véleményeket a hozzászólások között, vagy a blog Facebook oldalán!

3 komment

Címkék: minőség gyártás vizsgálat tinta dokumental

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr716150125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MP 2019.05.25. 13:30:00

VAjon egy üveges töltőtoll tinta meddig tartható el?

golyóstoll 2019.05.25. 13:32:59

@MP: A modern tinták tele vannak tartósítószerekkel (ha jól tudom, legfőképp penész ellen), így valószínűleg jó hosszú ideig. De van az 1940-1950-es években Magyarországon gyártott, bontott EXTRA töltőtolltintám is, amely teljesen jó állapotban van.

MP 2019.05.25. 16:28:03

Kösz akkor merek venni még a limitált színből. :)
süti beállítások módosítása