Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Érdekességek egy tintagyártó weblapjáról - 3. rész

2014.05.24. 07:43 golyóstoll

Frissítés: Sajnos a Dokumental 2014. végén megújította weboldalát, így a korábban fellelhető érdekes videókat is eltávolították. Emiatt az írásban található hivatkozások nagy része már nem működik.

A cikksorozat előző része a Dokumental által végzett, a tinta minőségére vonatkozó vizsgálatokkal foglalkozott. Ebben a részben a Dokumental által gyártott termékekről olvashattok rövid áttekintést.

A Dokumental termékei

A cég weboldalán megtaláljuk a legtöbb termék adatlapját, amelyből hozzám hasonló laikusok számára is rengeteg érdekes információ derül ki, természetesen a vegyi jellemzőkön kívül. Nem célom, hogy minden információt átemeljek ide, csak hivatkozni szeretnék az egyes termékcsoportoknál a szerintem érdekes termékekre.

Golyóstollba való tinták

A listából látható, hogy a kínálatban a sima golyóstoll tinta mellett (Dokmental Prime/303, Dokumental, Docu, Eco) többféle hibrid tinta (Docufluidal), és különféle speciális tinták is (Fluo, Metallic) is elérhetők.

A tinták különböző minőségi jellemzőkkel készülnek, és eszerint vannak prémium, magas -, közepes -, és alacsony minőségi osztályokba sorolva. Ránézésre a fő különbség az elérhető színek, és a szavatossági idő, amely prémium tintáknál például 4 év.

Az adatlapokon gyakran megfogalmaznak ajánlásokat az írócsúcs anyagával, a tintakövető használatával kapcsolatban, és minden tintánál szerepel az is, hogy radírozható/törölhető-e, valamint megkülönböztetik azokat a tintákat, amelyek nem hagynak nyomot a tollbetét oldalán (TF - transparent flux, vagy clear drain), így ízlésesen használhatók áttetsző oldalú műanyag tollbetétben is.

Táblafilcbe való tinták

A fő különbség, hogy vannak normál tinták, amelyek kb. 2 óra alatt kiszáradnak, ha nem rakod vissza a kupakot a táblafilcre, illetve olyanok, amelyek akár 3 napig is bírják kupak nélkül. Rengeteg színben kaphatók.

Alkoholos filcbe való tinták

Megtaláljuk az alkohol alapú, és víz alapú "permanens" tintákat is. Némelyik fluoreszkál, vagy szagtalan, illetve van olyan, amelyik jobban ellenáll a napfénynek, és olyan is, aminek a színanyagai csak rövid idő elteltével tűnnek elő (ColourBurst).

Szövegkiemelőbe való tinták

Van amelyik festékanyagot, van amelyik pigmenteket tartalmaz. A sima papíron használható tinta mellett van olyan is, amelyiket kifejezetten speciális, savas, esetleg hőpapíron való használatra fejlesztették ki.

Zseléstollba való tinták

Pigmenttel és festékanyaggal színező, víz alapú tintát is találunk. Van, amelyik CE minősítéssel rendelkezik, játéknak minősíthető, gondolom nem mérgező. Az adatlapokon felhívják a figyelmet arra, hogy a zseléstollak esetében rozsdamentes acélból készül írócsúcsot kell használni, illetve a kupakban található tömítő labda anyaga lehetőleg szilikon legyen. A tintakövető használata minden esetben javasolt, és azt is leírják, hogy ennek egy része a tollbetét falán marad majd, tehát úgy tűnik majd, mintha fogyna belőle. Hasznos tanácsokat adnak arra nézve is, hogy hogyan történjen a tinta tollbetétbe való befecskendezése is, hogy ne képződjenek buborékok. (Úgy látszik, ez egy komoly probléma a gyártás során.)

Rollertollba való tinták

Tartályos, és műszálas rollertoll betétekbe való tintát is találunk, A fekete tinták közül van, amelyik megfelel az ISO-14145-2 szabványnak, tehát dokumentumbiztos. Vannak koncentrátumként is megvásárolható rollertinták is, amelyeket 1:1 arányban kell desztillált vízzel higítani, felhasználás előtt.

Filctollba való tinták

Törölhető, illetve egyszeresen és többszörösen színváltós tinták mellett találunk kifejezetten flipchart táblára kifejlesztett termékeket, valamint törlésre, és színváltásra alkalmas folyadékot is. Bevállalósabb gyártok próbálkozhatnak a koncentrátumként forgalmazott tintákból saját színek összeállításával is, amelyhez a Dokumental színkeverési segédletet is ad.

Tűfilcbe való tinták

Normál, és hosszabbított beszáradási idővel rendelkező tinta, valamint áttetsző fólián is használható változat kapható.

Töltőtoll tinták

Töltőtoll tinta koncentrátumok néhány színben, amelyek 1:6 arányban higíthatók desztillált vízzel. Találunk olyanokat is, amelyek vízállóak.

Különleges tinták és folyadékok

A ruhákra rajzoláshoz használatos festékanyagok, folyékony kréták és írásvetítő fóliára való tinták mellett itt találjuk meg például a tintakövető folyadékot, amely golyóstollak és zseléstollak tollbetétjeiben, a tinta kifolyása ellen hasznos.

 

Hogy tetszett ez a cikk a Golyóstoll blogon? Érdekel a golyóstollak gyártása? Foglalkozzak inkább a különböző tollak bemutatásával, összehasonlításával? Várom a véleményeket a hozzászólások között, vagy a blog Facebook oldalán!

2 komment

Címkék: minőség gyártás vizsgálat tinta dokumental

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr106150120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pagrus 2014.06.20. 18:39:58

Szükségünk volt alkoholálló tollra, néhány otthon fellelhetőt kipróbáltunk. A hatodik sorban a Schneider gél betétem tintája teljesen eltűnt, a legjobb a nyolcadik lett, egy Pentel. Az Edding tartós létére szürkére halványult:

kepfeltoltes.hu/140620/DSC01156rn_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

pagrus 2014.06.20. 18:40:55

Ja és a második Pilot VBall eredetileg piros volt.
süti beállítások módosítása