Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

Beszáradt toll életre keltése

2014.07.08. 19:42 golyóstoll

A golyóstollak legnagyobb ellensége a beszáradás. Amiatt ugyanis, hogy a tinta a papírra kerülve ne fogjon az örökkévalóságig, természetesen ha hosszabb ideig érintkezik levegővel, meg kell száradnia. Így az a tinta, amely használat után a golyó külső felületén van, megszárad. Emellett a golyó alakja nem teljesen tökéletes gömb, így nem hajszálpontosan illeszkedik a foglalatba. A levegő így bejuthat a hegybe, és ott is megszáradhat a tinta. A megkeményedett tintadugó miatt a tollbetét nem ír tovább. Ilyenkor beszélünk beszáradásról.

Mit tehetsz ha megtörtént a baj?

Az első lehetséges, megoldás, hogy hirtelen néhány pipát, esetleg nyolcasokat próbálsz írni a tollal. Mivel a golyó felülete barázdált, elméletileg bele kell akadnia a papír szálaiba, és el kell fordulnia. Ha mégsem sikerül meg lehet próbálkozni valami érdesebb anyaggal, mondjuk gumival. Egy radír például tökéletesen megteszi.

A következő megoldás, hogy a tollbetétet kiszereljük, és a nyitott végébe óvatosan belefújunk. Természetesen ez csak akkor működik, ha a vége nyitott. Érdemes ügyelni, mert egyes tollak belseje (főleg a csavarmechanika miatt) olajos vagy zsíros lehet. A gyenge minőségű betétek végén gyakran kifolyik némi szilikonzsír és/vagy tinta is.

Ha ez sem vezet eredményre, a toll végét megfogva, rázzuk meg a tollat, mint a régi lázmérőket. Zselés- és rollertollak esetén nem árt, ha eközben a tollon rajta van a kupak, mert ha a tinta egyszer mégis megindul... Ezzel a megoldással el lehet távolítani, vagy a tintazáró anyaghoz lehet irányítani a tintában képződött buborékot.

Amennyiben a helyzet nem túl súlyos, általában beválik, hogy öngyújtó lángjával rövid ideig (1-2 másodperc) melegítjuk a tollhegyet. Tovább nem érdemes, mert ha felmelegszik, megolvadhat a tintatartály műanyagja.

Végső megoldásként, a tollhegyet be lehet áztatni néhány órára. Hagyományos golyóstolltinta esetén erre denaturált szeszt, zselés- és rollertollaknál pedig vizet érdemes használni.

Ha egyik megoldás sem használt, sajnos meg kell válnunk a betéttől.

9 komment

Címkék: tinta tollbetét beszáradás

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr305336654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2017.03.17. 15:45:41

négyszínű fém ico tollhoz milyen módszer javasolt? sajnálnám kivágni ezt a tollat, mert önmagában véve tök jó és funkcionális LENNE, ha nem a világ legmoslékabb betéteit adnák hozzá.

golyóstoll 2017.03.17. 16:34:17

@Gerilgfx: A betéteket ki lehet húzni a tollból, és helyette berakni új D1-es betéteket :)

Gerilgfx 2017.03.17. 16:39:15

@golyóstoll: kihúzni, azt ki lehet, csak mondjukh a rendelek bele betétet, akkor az drágább, mint maga a toll a posta miatt, plusz az is meg fog halni ugyanúgy gondolom annélkül, hogy bármit is csinálnék vele. a másik témánál már közben fikázom. közben találtam mégegyet belőle, hát nem pont ugyanazok a színek halottak? :D

golyóstoll 2017.03.17. 16:42:02

@Gerilgfx: Itt a tavasz, a jó idő. El kell sétálni egy közeli papírboltba, és rendelni ICO mini tollbetéteket :) Filléres árúak, és szépen fognak.
Lényegesen drágább árfekvésben van esetleg LAMY M21 tollbetét ugyanebben a négy színben, ha van pláza a közeledben, Pirex papírboltban lehet rendelni.

Gerilgfx 2017.03.17. 16:49:46

@golyóstoll: a faluban nagyon sok papírbolt és pláza van, lépni se lehet tőlük. 50 km az gondolom közel :'D

van közelebb is papírbolt, ott lettek véve ezek a tollak 3500 forintért (igen, 3500ért, a 900 forintos négyszínű ico tollak). sajnos nehéz boldogulni ott, ahol a teljes gazdasági élet a helyi politikai maffia pénzmosodáinak fedőszerveként működik.

amúgy szerintem az itt leírt módszerek nem működnek ezzel a fajta tollbetéttel. az abszolút nulla működést azt követően érte el mindkét esetben a betét, hogy öngyújtóval megforraltam pár másodpercig a fejet, meg beáztattam. előtte néha rá bírtam venni, hogy fogjon, ha erősen, és darabosan is. de miután ezt a két módszert alkalmaztam, a tollbetét látszólag végleg elhalálozott. a gond csak az, hogy most van összesen 8 betétem, két jól működő pirossal, két jó zölddel, egy jó kékkel, és 0 db jó feketével.

Gerilgfx 2017.03.17. 17:04:02

na most az egyik feketével megpróbáltam azt, hogy teljesen a víz alá tettem, majd 20 perc múlva kiveszem.

a másiknak csak a hegyét tettem 20 percre vízbe. kíváncsi vagyok.

Gerilgfx 2017.03.17. 17:44:12

végül beletettem az egyik zöldet a fekete helyére, így mindegyik sockettel lehet írni. a világ ismét megmenekült.

Gerilgfx 2017.03.18. 16:39:01

UPDATE: mégis sikerült megmenteni a fekete betéteket. említettem, hogy a több alkalommal való felforralás, teljes víz alá mártás, erős fickálás után egyáltalán nem működtek már.

a folyamat után egyszerűen le kellett tenni a tollat heggyel lefelé, és várni kellett 24 órát. a folyamattól teljesen reorganizálta magát a betét, és hibátlanul, teljes tökéletességgel működik!

MIx 2017.11.15. 18:09:53

Meleg radiátorra téve elég sokszor sikerült életrekeltenem betéteket. Öngyújtó kicsit durva, esetleg egy hajszárító, közelről.