Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Dong-A AnyBall 501

2014.08.19. 07:33 golyóstoll

Kimerészkedve az ismert, népszerű márkák közül, ma a Dong-A AnyBall 501 golyóstollat vesszük szemügyre, amely az itthon is kapható, olcsóbb tollak közé tartozik. A márka kevésbé elterjedt, de mégis kipróbálásra érdemes céget takar. Kíváncsi vagyok, hogy tartogat-e számunkra valami meggyőzőt.

 DongAAnyball1-500.jpg

A Dong-A egy koreai cég, amely több mint 60 éves múltra tekint vissza. A golyóstollak mellett ceruzákat, különféle rostirónokat, festékeket, és számos egyéb művészkelléket is gyártanak. A gyártás egy része Kínában történik, melyre külön leányvállalatuk van.

DongAAnyball2-500.jpg

Bár a weblapjukon több oldalnyi különféle toll szerepel, a magyarországi boltokban eddig viszonylag kevés Dong-A márkájú írószerrel találkoztam. Nem mernék rá megesküdni, de mintha láttam volna a Cronix nevű hibridtintás golyóstollat, illetve töltőceruzát és ceruzabelet, de nagyjából ennyi.

Az AnyBall 501 a hagyományos golyóstollak táborába tartozik, de érdekes módon ehhez képest rendkívül könnyeden ír. Ezt azért kell már az elején leszögeznem, mert a toll rakosgatása közben szinte észrevétlenül sikerült több helyen összefirkálnom vele a kezemet, pedig ez igen ritkán fordul elő.

DongAAnyball3-500.jpg

Kialakítását tekintve feltűnés nélkül bújik meg a polcon a többi áttetsző golyóstoll között. A külseje igényes, bár néhol kissé sorjás a műanyag. A mechanika megbízhatóan teszi dolgát, a klipsz pedig rugalmas, és jól használhatónak tűnik. Elméletileg 0,5 mm-től 1,6 mm-ig terjedő tollbetét vastagsággal kapható, de én eddig egyedül 0,7 mm-es példányokat láttam. (A vastagság a klipszen olvasható.)

Az igazi meglepetés akkor ért, amikor megpróbáltam információt gyűjteni a tollról: számos olyan oldalon találkoztam vele, ahol a toll ujjak közötti pörgetésről (pen spinning) van szó. Mint kiderült, a pörgetéshez olyan, a normálisnál kissé hosszabb írószerre van szükség, amelyet gyakran gumipárnákkal egyensúlyoznak ki, és ehhez a Dong-A AnyBall fogórésze az egyik legnépszerűbb alkatrész.

DongAAnyball4-500.jpg

A fogórész egyébként valóban nagyon rafinált, ugyanis van rajta egy kis árok, amibe tökéletesen belesimulnak az ember ujjai, és így nagyon kényelmes írni vele, bár maga a gumi anyag nem túl puha. Simán el tudom képzelni, hogy hosszú fogalmazások megírása után sem görcsölnének be tőle az ujjaim.

A toll a klipszet tatalmazó, felső kék alkatrésznél csavarható szét. A benne található tollbetét egyszerű, műanyag cső, mely külön is kapható, ha kifogyna.

DongAAnyball5-500.jpg

Azt már írtam, hogy kifejezetten könnyen, és kellemesen ír. A színével sincs semmi gond, azonban a kelleténél gyakrabban ejt kicsi pacákat a papíron, amelyek a képen látható módon, könnyen elkenhetőek. Ezen kívül ha nem használod néhány napig, a tinta hajlamos magától picit megfolyni, és apró golyóvá keményedni a hegyen, amit utána le kell kapargatni, hogy újra írni tudja. Mindezt valószínűleg a tinta összetétele okozza, viszont így jelentősen ront a minőségérzetemen.

Előnyök:

  • kényelmes, igényes tolltest

Hátrányok:

  • nem egyenletes tintakiosztás

Értékelés: 3/5

Szólj hozzá!

Címkék: golyóstoll 30p dong-a anyball

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr486615741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása