Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • varga9: Valószínű hogy MG mert a vége ezüstös. (2019.04.19. 08:02) Retró: PEVDI 178 MG
  • habpite: nos jó hír, nem kell a fémet fúrni. Egyszerűen kinyomható a fém borításból a belső rész, és lesz e... (2019.03.31. 21:14) Teszt: Zebra F-301 Ultra
  • btprg: @golyóstoll: Köszönöm szépen, megválaszoltad a kérdésemet :) Így hogy SIGNO Kft. már megtalálta... (2019.02.26. 11:00) Augusztusi keresőszavak
  • btprg: Nagyon jó írás, köszi :) (2019.02.25. 22:54) Az 50 Ft-os tollbetét rejtélye
  • Landsmann: Annyira nem lényeges. Egy új toll kevesebbe kerül mint a munkadíj kerülnre. Ráadásul úgy nézem, ez... (2019.02.20. 21:23) Teszt: ICO Kaméleon

Retró: rOtring Tikky

2014.08.27. 07:12 golyóstoll

Borús az ég, és szemerkél az eső, nyoma sincs már a múlt heti kánikulának és strandidőnek. Akaratlanul is eszembe jutott a szívbemarkoló érzés, ami éveken át komoly stresszt okozott: nyakunkon a szeptember, hamarosan kezdődik az iskola. 

Nem kellett sokáig gondokoznom, hogy melyik írószer illik leginkább az évnek ehhez a részéhez. Semmi sem vésődött úgy bele az emlékezetembe, mint amikor kisdiákként a borús, sötét őszi-téli hónapokban a gyengén megvilágított íróasztalom fölé görnyedve elkeseredettem próbáltam megoldani a házi feladatot, vagy megírni a kiadott fogalmazást, kezemben a rOtring művek által gyártott barna Tikky töltőceruzával.

tikkyspecial-500.jpg

Egy kis történelem

A rOtring cég elődjét egy Wilhelm Riepe nevű úriember alapította 1928-ban, Hamburgban. Riepe úr elsődleges célja az volt, hogy minél jobban használható műszaki rajzeszközöket alkosson meg. Kezdetben kizárólag műszaki rajzoláshoz használatos tollakat készítettek Tiku GmbH, majd Riepe-werke néven, például a legendás Tintenkuli nevű töltőtollat, amelynek hegye a hagyományos töltőtollaktól eltérően egy kis fémcső volt. Gyakorlatilag ebből fejlődött ki a műszaki rajzolók rémálma, a csőtoll. Később a cég vezetését Erich Barthe és Helmuth Riepe vette át, akik a kínálatot kibővítették az igen népszerűvé vált RapidoGraph termékcsaláddal.

A termékek között megjelentek a körzők, a különféle sablonok, majd 1979-től a Tikky márkanéven forgalmazott töltőceruzák is, amelyek olyannyira népszerűek lettek, hogy a köznyelvben sokan ma is a rotringceruza (szélsőséges esetben rotlingceruza) szót használják töltőceruza helyett. Véleményem szerint figyelemre méltóak még a rOtring által készített töltőtollak, amelyeket sajnos már nem gyártanak, de kiváló minőségű, igényes és strapabíró termékek voltak, így sok típus ma is komoly népszerűségnek örvend (pl. rOtring 600).

1998-ban a Newell-Rubbermaid konszern Sanford nevű írószer részlege megvásárolta a rOtring céget (hozzájuk tartozik többek közt a Parker, a PaperMate, a Sharpie és a Waterman is), és gyökeres átalakítást hajtottak végre. A termékeik túlnyomó részének gyártását beszüntették, néhány, kifejezetten műszaki rajzoláshoz szükséges írószer megtartásával jelenleg is próbálják újraépíteni a márkát.

A Tikky ceruzákról

A Tikky töltőceruzák gyártását a rOtring 1979-ben kezdte meg, de ezen a márkanéven a mai napig találunk termékeket a boltok polcain. Fontos tehát tisztába tenni, hogy a Tikky-ből eddig három generáció létezik:

tikky1.jpg

rOtring Tikky 1. generáció, alias Tikky special (1979-1996)

Az első generációs Tikky ceruza egy vékony, könnyű műanyagből készült írószer, amelynek fogórésze erősen hullámos formájú. A műanyag kemény, nehezen karcolódik, lehet rajza érezni a minőséget. Nem túl kellemes emlék, de gyerekkoromban gyakran annyira görcsösen szorítottam a ceruzát, hogy a hullámok kipirosodott nyomokat okoztak a középső ujjamon.

Némelyiken a fogórész fölött körben piros karikát találunk (rot ring = piros gyűrű), másokról ez hiányzik. Magát a műanyag testet több színben is gyártották, és elvétve a Parker Jotter-hez hasonlóan márványos mintákkal is lehet találkozni. A párhuzam nem véletlen, véleményem szerint a Tikky a ceruzák között olyan, mint a Jotter a tollak között: egyszerű, letisztult külsejű, és rendkívül népszerű.

Ha lecsavarjuk a ceruza elején levő fémsapkát, látható, hogy a mechanika teljesen sárgarézből készült, némelyik korai modellen a menet műanyag, a későbbi típusokon viszont az is fémből van. A szétszedésre egyébként normál körülmények között ritkán van szükség, ugyanis a mechanika rendkívül megbízható.

tikkymenet-500.jpg

A klipszen típustól függően rOtring, rOtring Germany, vagy rOtring W.Germany mintát találunk. A tolltesten többféle felirat lehetséges, leggyakoribb a Tikky special, illetve rOtring T, valamint a ceruzabél vastagsága (0,35, 0,5 vagy 0,7), de előfordulnak fineliner F feliratos példányok is.

A nyomógombként funkcionáló kupak tönnybire domború, de némelyik korai típuson lapos volt. Alatta kicsi szükségradírt találunk, melynek hátuljában vékony fémrudacska van beszúrva, amivel szükség esetén a mechanikát megtisztíthatjuk a beletört hegydaraboktól. (Ez a mai gyártású töltőceruzák nagy részénél már hiányzik.)

A magas minőséget talán megfelelően szemlélteti, hogy az iskolában gyakran azzal szórakoztunk, hogy kinek a ceruzája áll bele a fából készült padba, ha ráejtjük. (Tudom, állatság, nem kell semmit mondanotok...) Nem emlékszem, hogy bármelyik Tikky-nek származott volna ebből bármilyen baja, mikor becsengettek, szépen írtunk velük tovább...

 

tikky2.jpg

rOtring Tikky 2. generáció, alias Tikky II (1997-2007)

Biztosan sokan találkoztak ezzel a típussal, nekem teljesen kimaradt az életemből, mert sosem tetszett igazán, sőt, egyenesen taszítónak találtam a formáját. Akit kérdeztem, mindenki azt mondta hogy igen jól használható, kényelmes, megbízható írószer volt.

Fogásra vastagabb mint az első generációs Tikky, és a hullámos fogórész is megmaradt, bár a hullámok nem olyan mélyek, így talán egy picit kényelmesebben meg lehet fogni. De a klipszet szerintem sikerült nagyon elrontani. Nem tudom jól leírni, de olyan szögletesen jellegtelen lett az egész.

A tolltest végén ekkor kezdték szabvány színekkel jelölni a ceruzabél vastagságát. A 0,35 mm-es változat sárga, a 0,5 mm-es barna, a 0,7 mm-es pedig kék színű folttal van jelezve. Ezt a korábbi Tikky-n csak a gyártás vége felé, a drágább változatokon láthattuk, mégpedig a fém kupak végén található műanyag színéből.

 

tikky3.jpg

rOtring Tikky 3. generáció (2008-)

A ma is gyártott változat a közelmúltban jelent meg a rOtring kínálatában. Vastagsága saccra megegyezik a Tikky II-ével, azonban a fogórész kényelmes, kemény tapintású gumi bevonatot kapott, melyből helyenként kilátszanak műanyag négyzetek. Többféle színű műanyagból készítik, és hasonló formátumú golyóstoll is kapható.

Szerencsére a klipszet lecserélték, így a ceruza visszakapta megtépázott eleganciáját. Egy kicsit furcsa, hogy a kupak felőli végén a műanyag ferde, és lekerekített háromszög keresztmetszetű, de ettől eltekintve összességében korrektül néz ki.

Sajnos a mechanikáról nem tudok nyilatkozni, mert az elején található fémsapkát nem sikerült róla lecsavarnom, így egyelőre nem sikerült szétszednem. 

A képek és információk egy része Dennis B. Smith kiváló Leadholder oldaláról, illetve erről az oldalról származik. További részletek, és sokkal több érdekesség a Tikky ceruzákról ezen a blogon található.

6 komment

Címkék: vélemény ceruza rotring iskolakezdés tikky töltőceruza

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr546630655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor Mónus 2018.01.25. 23:39:58

Hagy osszam meg a témához kapcsolódó élményeimet:
A Tikky 1 már alsó tagozatban is nagy barátom volt, csak akkoriban mindent elhagytam. Kiváló köpőcső volt órán ha szétszedtük. A cső hullámos része nagyon jó hangot adott a pad peremén! A kupakkal a radírba süteményforma-szerűen lehetett lyukat fúrni. Az elejét letekerve és megpörgetve a padon búgócsigaként is teljesített. Még baleset is volt az osztályba, amiből intő született, mert fegyvernek sem volt utolsó. Szerencsére pár megrágott példány maradt még emlékül. Amikor forgalomba jött a II, akkor a zsebpénzemből egyből vettem kettőt...aztán még ki tudja mennyit. Minden színben akartam birtokolni. Aztán kiválasztódott egy sárga példány. Kb 20 éve koptatom, ha nem is napi, de heti szinten alaposan. A radírja már megkövült:) A gumikúp a tű mögött tökéletesen teljesít. Persze elgyengültem és vettem pár III-as modellt is, de a gumibevonat nem jött be, felsérült, foszlik le. Begyűjti a koszt, ráadásul a tintapacákat is szívja, amit a tolltartóban összeszed. Ügyefogyott egy dolognak érzem. vastagabb is mint a kettes. A lecsavarható feje is ócska szerintem. A hármasok a fiók alján végezték, nem tudták kiütni az elődjüket:)

golyóstoll 2018.01.29. 14:53:21

@Viktor Mónus: Teljesen igazad van! A fenébe, a köpőcsövet, mint felhasználási módot el is felejtettem :)

varga9 2018.11.25. 19:14:28

Lehet kapni itt-ott egy Sakota nyomósirón-t többféle színben, teljesen így néz ki, annyi különbséggel, hogy a belső szerkezete műanyag és semmi márkajelzés nincs rajta.

varga9 2018.11.25. 19:16:43

Mármint, teljesen úgy néz ki mint az 1. generációs

golyóstoll 2018.11.25. 21:59:18

@varga9: És tényleg! :)
www.abctoner.hu/sakota-nyomosiron-0-5-mm.html
Mondjuk ilyen áron nem várnék pazar minőséget.

varga9 2018.11.26. 20:24:44

Van nekem itthon 4, szerintem írni még pont tud.