Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Retró: Folyadékos toll, úszós toll

2016.05.18. 07:16 golyóstoll

Biztos vagyok benne, hogy nincs Magyarországon "retróbb" golyóstoll az ún. folyadékos vagy úszós tollaknál. Egy bizonyos életkor fölött azonnal mindenki felismeri, és még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne kedvelte volna. Süt róla, hogy egyfajta generációs emlék, mint a nyaralás a Balatonon, vagy a Kacsamesék megszakítása Antall József halála napján.

uszostoll1-500.jpg

Persze sokmindent lehet szeretni rajta. A színes műanyag tolltest, a jópofa ábrák, és persze a benne található mozgó tárgy úsztatásával, a toll billegtetésével elpocsékolt eltöltött percek mind mind hozzátartoznak a folyadékos tollakhoz. Ja, és írni is lehet vele! Abszolút nem hátrány egy golyóstoll esetében.

A minták között megtaláljuk a népszerű magyarországi kiránduló- és üdülőhelyeket, nagyobb városokat, meséket, futballcsapatokat, és néhány korabeli vállalatot is. Az úszkáló figurákból is igen nagy a választék, láttam már kirándulócsoportot, fürdőzőket, focistát, különféle járműveket, mesefigurákat, céglogót, stb. Saját kutatásaim alapján olyan 50 féle kivitel biztosan létezik a tollból, és ennél még több is lehet, ha beleszámoljuk a háttér, és úszkáló figura esetleges variációit - például a Mézga család esetében többféle szereplővel is készítették.

uszostoll2-500.jpg

Honnan származnak ezek a tollak? Ki gyártotta őket? Sajnos nem tudom, még a pontos nevüket sem ismerem. Annyi bizonyos, hogy az alap ötlet valahonnan külföldről származik, és egészen biztos vagyok abban, hogy Magyarországon gyártották a tollakat, valamikor a 70-es, 80-as években. A betét alapján azt gondolom, hogy a Pax-hoz, és a szintén közismert rokonához, a vetkőzős tollhoz hasonlóan ezek is Szentendréről származnak, a PEVDI tollüzeméből, de ez csak spekuláció, és lehet hogy helytelen következtetéseken alapul.

uszostoll4-500.jpg

Mai szemmel talán kicsit nevetséges megoldás, hogy az íráshoz a toll hegy felőli végét kell elcsavarni. Lehet rajta érezni, hogy nem mai gyártmány: a hitvány, vékony műanyag kissé olcsó érzést kelt, miközben csavargatjuk. Ahogy a tollbetét vége előbújik, abbahagyhatjuk a csavarást, és lehet vele írni. Ha szeretnénk visszahúzni a hegyet, akkor természetesen a másik irányba kell forgatni.

uszostoll6-500.jpg

Ha viszont tovább tekerjük, még enged egy kicsit, majd mikor már olyan másfél centire kilóg a tollbetét, megakad. Ebben az állapotában lehet betétet cserélni, egyszerűen meg kell ragadni, és kihúzni a régi tollbetétet, majd visszadugni a helyére az újat. A szabványos, "D1" méretű pótbetétet a legtöbb írószerboltban megtaláljuk.

uszostoll5-500.jpg

Annak idején mindenkit érdekelt, hogy hogyan működik ez a toll. Na nem az írásra alkalmas része, hanem az úszkálós. Az egyik ismerősöm találóan úgy fogalmazta meg, hogy amelyik toll nem a szemétbe került, az bizonyosan két tégla között végezte.

Nos, most lerátom a leplet a nagy titokról. A műgyantából készült áttetsző test belsejében csak egy keskeny, egyenes falú üreg van. Az egyik oldalára belülről felragasztották a hátteret és a feliratot tartalmazó mintát, majd eléhelyeztek egy áttetsző, vékony műanyag lemezkét, melyen az úszkáló figura található. Azután az üreget olajjal (valószínűleg paraffinolaj) töltötték meg, és légmentesen lezárták.

Sajnos a technológia nem 100%-os, mert néhány tollban a mintát tartalmazó matrica levált, és hullámosodott, ami megakasztja az úszkáló figurát. Más tollaknál pedig a lezárás nem sikerült igazán jól, mert az olaj szivárog, és így apró buborékok keletkeznek. Amíg kicsik, nem okoznak gondot, de mikor már nagyobbak, szintén gátolják a figura mozgását. Az olajnak egyébként jellegzetes, szúrós szaga van.

Természetesen ilyen tollakhoz bolti forgalomban már nagyon régóta nem lehet hozzájutni, ezért igazi ritkaságnak számítanak.

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Esetleg volt ilyened? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy Facebookon!

5 komment

Címkék: retró úszós folyadékos

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr348695996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ace22 2016.05.19. 08:44:03

Vajon azok a fajta tollak, ahol az amúgy is lenge öltözetű hölgyek tovább lengültek, hol készültek? Hazai kisiparosoknál, vagy a hanyatló nyugatról csempészték be?

golyóstoll 2016.05.19. 09:17:58

@ace22: Sokféle volt, de az egyik valószínűleg ugyanabban az üzemben, mint a fentiek. Pár éve ismét árulják/árulták PAX Strip-pen néven. :)

Christinee 2019.05.11. 20:39:25

En ma szereztem egyet Becsben. Tramway-Tag volt kinn es a bezart remiz souvenir reszlegen akadtam ra. Ferjem nagyon nem ertette milyen vizben uszo tollvegrol hablagyolok neki fel percig. Feladta es kozolte hozzam. Ujra gyerek vagyok :)

golyóstoll 2019.05.11. 20:44:42

@Christinee: Szuper, hogy még manapság is lehet találni :) Nekem is van retró sárga villamosos.

habpite 2019.07.19. 19:00:34

Londonbna is van szuvenír shopokban, többféle is. Amit én láttam az emeletes buszos volt.
Ha jól látom ezen tollak gyűjtőneve: "floaty pen"
süti beállítások módosítása