Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

Gravitációs elven működő multifunkciós golyóstollak (Olvasói írás)

2017.04.18. 07:20 golyóstoll

Mindig arra próbállak bátorítani Benneteket, hogy osszátok meg véleményeteket, tapasztalataitokat. Szabolccsal, aki a különleges multifunkciós golyóstollak jó értelemben vett megszállottja, már régóta konzultálunk Facebookon. Most úgy döntött, megosztja Veletek is, hogy hogyan talált rá ezekre a tollakra, és mit érdemes tudni róluk.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy leírjam életem egy meghatározó jelenetét.

A 80-as években folytattam általános iskolai tanulmányaim teljesen átlagos család gyermekeként. Nem volt túl jó kézügyességem sem a rajzoláshoz sem egyéb kézművészeti alkotásokhoz. Viszont mindig megragadt, elvarázsolt ami szép, ami színes, ami látványos és bármi, ami sokmindenre használható. Így volt ez a különleges hétköznapi dolgokkal is mint pl. a többfunkciós szorítófogók, bicskaként összecsukható fésű, vagy mint a különböző alakú éleket metsző papírvágók, de még egy többfunkciós konyhai eszköz is.

Akkor láttam először például vonalzót, ami különböző szögekből különböző ábrákat jelenített meg (egyszerű fénytörés, prizma elven működött) és pl. tudományos számológépet is.
Így akadt, hogy a golyóstollak világa is magával ragadott, na nem azért, mert jeleskedtem volna a használatában, hanem mert érdekelt a belseje, az eltérő technikai megoldások és persze a fő szempont a tollak megjelenésének változatossága volt.

Édesapám irodai munkát végzett az építőiparban, így több és érdekes íróeszközt is sikerült megnéznem, bár használnom nem volt igazán szabad egyiket sem, mindig szerettem volna különleges eszközöket birtokolni.
Amikor megjelent a 0,5 mm-es töltőceruzából az a fajta ahol a becsukódó hegy magával húzza az őt megvezető fémhüvelyt, egy hétig hisztiztem a szüleimnek, de nem jártam sikerrel...

Egy szomszédos évfolyam diákja mutogatott az iskolaudvaron egy hihetetlen dolgot, szerintem varázslat volt, valami mágia, de azonnal elkapott a [kell még] érzés.

gravity_select_1.jpg

Olyan négyszínű tollat kapott Olaszországból, aminek csak egyetlen gombja volt. Egy. Meg egy pöcök, ami visszahúzza az aktuálisan becsukandó hegyet. Úgy működött, hogy a toll palástján körben volt négy színes pötty felfestve, egy fekete, egy zöld, egy kék és egy vörös. A tollat kézben tartva amelyik színt néztem, a toll egyetlen gombja azt a hegyet csúsztatta és rögzítette írásra kész helyzetbe.

Ámítás! Csoda... Varázslat... Mi más lehet?

Miután otthon elmeséltem friss tapasztalataim, egyszerűen kinevettek (nem rossz értelemben), és nem is foglalkoztak tovább a bennem elhatalmaskodó [mégegyszermondom kell nekem] érzéssel.

Aztán, felnőttem, a különleges tárgyak iránti vonzalmam viszont nem változott.

Túl voltam a katonaságon, két szakmán és nyolc év nyomdaipari tapasztalaton, amikor áruszállítói munkát végeztem egy cégnél, csomagolóanyagokért küldtek egy papír-írószer nagykereskedésbe.

gravity_select_2.jpg

Teljesen véletlenül akadt meg a szemem egy golyóstollon, aminek a palástján különböző feliratok voltak.
Megvettem, megmutattam mindenkinek a környezetemben és eltettem. Évekkel később a kezembe került, megcsodáltam, megforgattam és megint eltettem.

Volt idő, amikor a padlást kutattam fel érte (mert emlékeztem, hogy ott van valahol a többi ki nem dobható holmi között) és az íróasztalom fiókjában leltem rá. Hordtam, használtam egy hétig, majd újra eltettem...

gravity_select_3.jpg

Most, hogy saját büdzsével, és internettel rendelkezem, újra elkapott a beszerzési vágy egy ilyen eszközre, csak mert még mindig nem koptatnám a tulajdonomban lévő egyetlen darabot.
Hosszas keresgélés után – persze miután kiderítettem, mit is keresek – sikerült beszereznem néhány példányt a Gravity-select elven működő multifunkciós golyóstollakból.

gravity_select_4.jpg

Némely gyártó két eszközt gyúr egybe (egy tollat és egy töltőceruzát) találkoztam olyannal, amiben kettő illetve három méretű töltőceruza-foglalat lapult – ez bizonyára hasznos műszaki rajznál esetleg grafikai munkák során.
Az általam megvásárolt típusok működése megegyezik, három és négy funkciót látnak el. Gyártóik számomra ismeretlenek, valószínűleg a legnagyobb távolkeleti ország termékei, viszont nevesebb gyártók is használják ezt a technikát általában prémium kategóriás termékeiknél.

gravity_select_5.jpg

A mechanika működése a következő:

  • A tolltestben helyezkednek el a funkcióknak megfelelő hegyek a saját sínükkel, ami az egyenes mozgásukat biztosítja.
  • A toll szárában a nyomógomb alatt egy szabadon mozgó golyócska helyezkedik el, vagy egy pálcika, aminek a toll bekapcsoló gombján rugalmas rögzítése van, így a szabad vége minden irányban elmozdulhat.
  • A golyócska (vagy a pálcika szabad vége) a tehetetlenségénél fogva minden esetben alul helyezkedik el a toll testének hüvelyében, akárhogyan fordítjuk a saját tengelye mentén, bármerre döntjük a toll testet. Így a paláston felül jelzett funkció lesz bekapcsolva ha lenyomjuk az egyetlen gombját. (Tehetetlenség elvén működőnek is hívják)

gravity_select_6.jpg

gravity_select_7.jpg


A rendelkezésemre álló tollak hagyományos négyszínű tollbetéttel megfelelően működnek, viszont a foglalatuk a típusok között eltérőek. Némelyik a hagyományosnál valamivel nagyobb átmérőjű betétet fogadna és tartana megfelelően, így az általam beszerzett betét szárát kicsit el kellett deformálnom, hogy ne csússzon ki a hüvelyből.

A készülékek működése stabil, azonban előfordul, ha nem helyesen tartjuk a tollat, hogy megszorul vagy tévesen kapcsol a mechanizmus.

Tetszés szerint kombinálhatóak a betétek – amiből esetemben egy a töltőceruza-hegy foglalat –, elérhető stylus (telefon, PDA képernyő érintőceruza) betét is.
A tollak jellegzetessége a szokottnál hosszabb bekapcsológomb.

Szabadalom:

Közzétételi száma US4315695 A
Kiadvány típusa Grant
Kérelem száma US 06 / 094.759
Megjelenési dátum Február 16, 1982
Bejelentés napja 1979. november 16.
Elsőbbségi dátum 1978. november 20
További publikációk DE2946653A1, DE2946653C2, US4461590
Feltalálók Antonio M. Alves dos Santos,
Helena Maria B. Alves dos Santos
Pálcikás modell

Ottmar Schmidt Hans

Eredeti jogtulajdonos Alves Dos Santos Antonio M,
Alves Dos Santos Helena Maria

 

A szabadalom teljes szövegét, és a képeket ezen az oldalon találod.

Szólj hozzá!

Címkék: gravitáció mechanika golyóstoll olvasói többszínű

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr2612420595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.