Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

Retró: PEVDI Dreikant

2018.02.12. 09:20 golyóstoll

Én szóltam! Folytatom az átkosban Magyarországon gyártott írószercsodák bemutatását. Hogy ne érje szó a ház elejét, nem válogattam, hanem kiborítottam mindent az asztalra, és lottósorsolás-szerűen kivettem, amelyik éppen kézre esett. A mai áldozat a PEVDI szövetkezet Dreikant névre keresztelt "gyermeke", és előkelőbb kivitelű testvére, a Super Dreikant.

dreikant01-500.jpg

Annak idején, mikor a látásból sokak által ismert PEVDI 178 MG-ről írtam, azt találtam állítani, hogy ma is megállná a helyét. Nos, a Dreikant esetén ez a veszély biztosan nem fenyeget. A tollnak ugyanis botrányosan kényelmetlen, lapos téglalap keresztmetszete van, mely a vége felé ugyan összeszűkül, de még így sem lehet tisztességesen megfogni. 

dreikant02-500.jpg

Akár jót is kacaghatnánk a formáján, ha nem lenne véresen komoly, hogy szüleink/nagyszüleink ilyen tollakat találtak a boltban. Mint letűnt korból megmaradt kuriózumot, természetesen a szívem csücske, és szívesen nézegetem, de ha ezzel a tollal kellene dolgoznom, az rövid úton rituális öngyilkosságba taszítana.

Számos PEVDI termék esetében felfedezhetők érdekes hasonlóságok (legutóbb például a CARO golyósirón és a Parker 51 szimmetriáján elmélkedtem), de ezidáig nem sikerült megtalálnom azt az elvetemült nyugati írószert, melyről a Dreikant golyósirónt mintázhatták. Persze logikus... melyik írószergyár dobna piacra önként egy ilyen kínzóeszközt?

dreikant-katalogus.jpgA fém díszítő alkatrészekből úgy tűnik csak a klipsz maradt...

A név megfejtése pofonegyszerű, a dreikant ugyanis háromszöget jelent németül. Állítólag ez egy háromszögletű golyóstoll. De vajon mitől? Való igaz, a vége tényleg háromszögre hajaz, de én inkább laposnak nevezném. Egyetértek azonban - ha "Flach" golyósirónnak nevezték volna, nos, annál tényleg sokkal szebben cseng a Dreikant név.

A katalógusban látszik, hogy az alsópolcos, A3 szabványú T16-os (réz) és T23 (műanyag) tollbetét adja az írószer lelkét. A sorok között olvasva az, hogy nincs feltüntetve az acél hegy, és a karbid golyó nyilvánvalóvá teszi, hogy mindkét kritikus alkatrész valamilyen puhább fémből készült, és az akkoriban megszokott, jó minőségű Dokumental 303 tinta helyett is ugyanezen cég - feltételezhetően olcsóbb - Dokudunkelblau nevű, sötétkék tintáját használták.

 dreikants-katalogus.jpgSasszeműek felfedezhetik, hogy a katalógusfotón ferde a klipsz

Szinte érzem az olvasóban felgyülemlett feszültséget: mitől olyan szuper a korábban említett Super Dreikant? Nos, ez a megkülönböztetés azt jelzi, hogy a toll felső része - bár továbbra is műanyag - krómozott bevonatot kapott, és az írócsúcsot körbefogó alkatrész fémből készül. Ugyan a katalógus alapján elvileg ez az elem a sima Dreikant esetén is fém, a valóságban én mindig műanyaggal szerelt tollakkal találkoztam.

Könnyen beazonosítható tehát, hogy az írás elején található két képen a bal szélső toll a Super Dreikant, a másik kettő pedig sima, mezei Dreikant. Mindkét kivitel valószínűleg 1972-es tervek alapján készült, és az 1980-as évek elején megjelent katalógusban már nem szerepelnek. Mely hiányzás oka talán érthető.

 dreikant03-500.jpg

Zárásképpen még egy apróság. Ahogy látható, a Dreikant golyósirón az idők folyamán számos különféle színű műanyag alkatrészből készült, de ha jobban megfigyeljük, a klipsz is egészen érdekes sokszínűséget mutat. A katalógusban még egy sima, jelöletlen és kivágások nélküli lemezből készült akasztó látható, míg a fennmaradt Dreikant tollak többsége háromszög kivágásokat tartalmaz. Azonban egy nálam lévő - valószínűleg késői - öszvér példány már a más PEVDI termékeken is megtalálható, téglalap alakú kivágásokat, és a stilizált P betűt tartalmazó klipszet kapta.

AJÁNLÓ - korabeli propaganda a szentendrei írószergyárról

 

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Esetleg volt ilyened? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy Facebookon!

Az írás elkészítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű segédanyagokat ezúton is köszönöm Kovács Zolinak.

13 komment

Címkék: retró pevdi dreikant

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr413618770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atis78 2018.02.22. 22:57:31

Az olcsóbbikból van 5 darab a gyűjteményemben 2 kék 2 bordó meg 1 fekete. Ez tényleg háromszögletű eredetileg. A klipsz nem csak a katalógusban ferde, hanem szinte mindegyiken csálén áll. És nekem mindben műanyagbetét van. Itt egy kép róluk ha esetleg valakit érdekel: ibb.co/dzLPoH

golyóstoll 2018.02.22. 23:03:47

@atis78: Hűha, akkor bizony lehetséges, hogy ami nekem van az nem Dreikant, és a teljes írás tárgyi tévedésen alapul :) A Tiéd valóban sokkal inkább hasonlít a katalógusban szereplő tollra.

atis78 2018.02.22. 23:30:30

@golyóstoll: Lehet hogy újabb kiadású Dreikant és már ilyen sokat változtattak rajta idővel.

KSándor1 2018.12.09. 12:14:00

A régi katalógus képei honnan vannak?

golyóstoll 2018.12.09. 15:00:54

@varga9: A régi papír alapú katalógusból szkenneltem őket.

KSándor1 2019.06.19. 12:41:17

És valahol elérhető az egész katalógus?

golyóstoll 2019.06.19. 17:57:52

@varga9: Egyelőre nem, és a közeljövőben nem tervezem publikálni. Amikor folytatom a régi magyar gyártmányokról szóló sorozatot, majd csatolom a katalógusadatokat - ha megvan.

KSándor1 2019.06.19. 18:03:47

Szóval fogod folytatni? Ennek örülök.

golyóstoll 2019.06.19. 18:11:34

@varga9: Szeretném, de nem ígérem, hogy mikor :)

KSándor 2019.06.22. 21:05:09

Azt a sorsolást megnéztem volna. Egyébként a dreikant ha jól emlékszem hasonló volt,de nem ilyen.Oroszországba is küldtek ki, de jelzések nélkül.

golyóstoll 2019.06.22. 21:06:25

@KSándor: Oroszországba? Mit tudsz? :)

KSándor1 2019.06.22. 21:20:56

Én nem sok mindent, viszont édesapám több mindent, mert A Pevdi-nél dolgozott.