Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: Schneider Xtra Document

2013.07.03. 07:52 golyóstoll

Merész vállalkozás olyan tollat piacra dobni, ami hasonló, feltűnő külsővel rendelkezik. A Schneider Xtra Document roller akkor tűnt fel, mikor egy áruházban a pénztárnál félredobva megláttam. A kicsi, ezüst-fekete átmenetes téglalapokból álló borítás miatt azonnal megtetszett.

A Schneider egy 1938-ban alakult német vállalat, amely először csavarok gyártásával foglalkozott. Később, amikor megjelent a golyóstoll, betéteket kezdtek gyártani. A Schneider betétek jó minőségük miatt elismertté váltak, és a mai napig igen népszerűek. A betétek sikerén felbuzdulva hamarosan megindult a tollak gyártása. Ma a Schneider betéteket és tollakat két különböző németországi gyárukban állítják elő. Érdekesség, hogy a cég vezetésében a mai napig részt vesznek az alapító Schneider fivérek leszármazottai,

SchneiderXD1-500.jpg

A Schneider Xtra termékcsaládja különböző folyékony tintával töltött rollertollakat tartalmaz. Ezek között találunk nyíl- és tűhegyű változatokat is, de az Xtra Document főként a vízálló tinta miatt tér el a többi típustól, amely aláírásbiztossá teszi a tollat.

A toll kétféle vonalvastagsággal (0,3 mm és 0,6 mm), valamint öt színben kapható. (A 0,3 mm-es változat csak négyfélében). A tesztpéldány egy fekete színű, 0,6 mm vastagságú változat. Ezt az információt a tolltest oldalán találjuk meg.

Az általános célú rollerek szabványos működését az ISO 14145-1 szavány írja le, míg az aláírásbiztos (documentary use) rollerekét az ISO 14145-2. Az Xtra Document a gyártó szerint megfelel az ISO 14145-2 szabványnak.

A rollertollak többsége sajnos vagy eldobható, vagy a cserénél csak a kupak és a toll borításának egy része marad meg, a többit cserélni kell. Ebben az esetben sincs ez másképp, az Xtra Document egy eldobható toll.

SchneiderXD2-500.jpg

A dekorációról már ejtettem néhány szót. Ezen kívül egy matt fekete csík látszik még a tolltesten, gondolom ez való a tintaszint ellenőrzésére. Sajnos egyelőre csak feketeséget látok, a tintaszint csökkenésére semmi sem utal. A klipsz hatalmas, hajlamos a koszolódásra, és nem tűnik túl strapabírónak.

A kupak alatt egy vékony gumi burkolatot találunk a fogórészen, amelyben ovális alakú kis ablakok vannak. Ezen keresztül néhol látszik a tintaadagoló rendszer, de nagyrészt rejtve marad. Ahogy a képen is látszik, a tollnak nyílhegye van.

SchneiderXD3-500.jpg

A fogórész egyszerű. de tűrhető, a gumi borításnak köszönhetően nem csúszik, hosszú távon is használhatónak tűnik. A tinta szép sötét fekete színű, a hegy könnyedén siklik a papíron.

Az írás az én ízlésemnek kicsit vastag, főleg ha lassabban ír az ember. Más rollerekhez hasonlóan, minél tovább marad egy helyben a hegy, annál több tintát szív fel a papír. Szerencsére a teszt során nem ütött át a másik oldalra.

Az írás nagyon gyorsan megszáradt, és vízálló, viszont a tintának meglehetősen kellemetlen szaga van.

Előnyök:

  • vízálló, gyorsan száradó tinta
  • könnyed írás

Hátrányok:

  • nem cserélhető a betét

Értékelés: 3,5/5

Szólj hozzá!

Címkék: schneider document xtra rollertoll 35p dokumentumbiztos

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr745350954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása