Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Hungaropen PAX és társai

2013.06.10. 07:18 golyóstoll

Egy kis történelem

1943.06.10-én szabadalmaztatta Bíró László József, a golyóstoll egyik atyja azt a technológiát, amelyre a mai golyóstollak működése is épül. Méltatlanul kevesen tudják, hogy igen jelentős szerepe volt a folyamatban egy Goy Andor nevű úriembernek is. Neki nincs külön Wikipedia szócikke, de a "GO"PEN szócikkben "oyster" fedőnevű tollbarátunknak hála, részletesen le van írva a történet.

Akit részletesebben érdekel, ezeken kívül három kiváló írást tudok ajánlani:

Teszt

A mai különleges alkalomra az ország talán legismertebb golyóstollát választottam tesztalanynak, a Hungaropen PAX típust. Emellett, ahogyan az a címből is látható, két jó minőségű klónról is írok. Azonban a boltokban kapható "PX" jellegű golyóstollakról nem szeretnék szót ejteni.

PAX2-500.jpg

Fentről lefelé: Hungaropen PAX, SaKOTA "PAX jellegű", ICO Polo

Hungaropen PAX

A PAX tollat vélhetően 1962-ben kezdte gyártani a PEVDI (Pest megyei Vegyi és Divatcikkipari Vállalat). Olyan régóta van velünk, hogy az évszám nem is teljesen biztos, például a golyóstoll ma használatos dobozán 1966 szerepel. A Hungaropen Kft. régi weblapján ráadásul a PEVDI rövidítést pedig Pestvidéki Divatcikkipari Szövetkezetként oldják fel.

A rendszerváltás és a PEVDI végelszámolása után a szentendrei telephelyén a termelést az osztrák HEMOS cégcsoportba tartozó Hungaropen Kft. folytatta, és 2016-ig vagy 2017-ig ez a cég forgalmazta a PAX tollakat, és egyéb, PAX márkájú író- és irodaszereket. (Ha valakinek mond még valamit, ugyanebbe a cégcsoportba tartozott a WERLA is.)  2017-től a PAX tollak csomagolásán már a Veritas Group Kft. szerepel, mint forgalmazó. A kivitel és a minőség nem változott.

pax_katalogus.jpg

A gyártásról nem sokat lehet tudni. A Hungaropen weboldala évek óta "átalakítás" alatt áll, így nem található rajta semmilyen tartalom. A PAX márka weblapján van egy katalógus, ami viszont 2005-ös évjáratónak tűnik. A szentendrei telephely a mai napig működik, és 2016-ig egy kincsekben bővelkedő mintabolt is volt, mely azóta sajnos bezárt. Az épületek többsége azonban elhagyatottnak tűnt mikor ott jártam, és gyártási tevékenység helyett csak veterán autócsodákon lehetett ámulni az udvaron.

Megfizethető ára és a hazai gyártásből fakadó könnyű elérhetősége miatt az "átkosban" a PAX igen elterjedt termék volt. Számtalan kisiskolás tanult vele írni, többek között én is - így be kell valljam, hogy némi szentimentális kapcsolat is fűz ehhez a tollhoz. Amikor azonban elkezdtek megjelenni az olcsó külföldi íróeszközök, sokan a fiók mélyére száműzték a korábban népszerű írószert. 

PAX3-500.jpg

Hungaropen PAX, vagy HungaroPAX

Az avatott szem azonnal meglátja, hogy a toll a Parker Jotter szakasztott mása. Viszont rögtön fel lehet ismerni a jellegzetes nyakkendő formájú klipszről, melyen kezdetben egy P betű szerepelt (a PEVDI-re utalva), majd a PEVDI megszűnése után a HP rövidítés (Hungaropen vagy HungaroPAX).

A toll az idők során a Parker Jotterhez hasonlóan több érdekes változtatáson esett át. Egy hitelesnek tűnő forrás szerint először a Parker-hez hasonló nyílhegy klipsszel készítették, majd egy nívótlan, hajtott lemez szolgált akasztóként, és csak később kapta meg a máig használatos nyakkendőt. Írásos források szerint 1972-ig Parker licenc alapján gyártották a tollat. Kutatásaim alapján feltételezem, hogy a licenc lejárat után tűnt el a nyílvessző klipsz.

Kezdetben a nyomógombot is tömör fémrúdból esztergálták, de már régóta préseléssel készül. A toll két felét összetartó belső menet (szintén a Jotter-hez hasonlóan) először fémből készült, majd műanyag alkatrészre váltottak. Hasonlóképp felismerhetők a "békebeli" PAX tollak a fényes krómbevonatról, melyet néhány évtizeddel ezelőtt matt felületkezelésre cseréltek.

pax_katalogus2.jpg

Érdekesség, hogy többféle, ma már szokatlan és ritka kivitelt is gyártottak a PAX tollból. Volt olyan, amelynek egyáltalán nem volt nyomógombja, a teljes felsőrészt kellett lenyomni (PAX TFM, vagy Paxtel),. De létezett a toll alsó felével megegyezű színű műanyagból készült gombbal szerelt típus is (PAX FM), valamint kupakos PAX filctoll (PAX Rost) és PAX töltőtoll is. Egy újságcikk említést tesz még nagyítóüveges PAX tollról is, amely sejtésem szerint hasonló lehet mint a Parker Jotter Window kivitele, és a tollbetétre nyomtatott hirdetést engedi látni. Sajnos még nem volt szerencsém hozzá, mint ahogyan a Hungaropen régi weboldalán szereplő PAX Extra-hoz sem.

regi_pax.jpg

Régi, teleszkópos (kupaknyomós) PAX golyóstoll: a Paxtel, vagy PAX TFM

Ezen kívül nem szabad megfeledkezni a fém kivitelekről sem. A 70-es években gyártottak kétféle különleges felületkezelésű, teljesen fém PAX tollat, melyet PAX MG LUX néven értékesítettek. Az egyik példány hosszirányban igen dekoratívan csiszolt, míg a másik valamilyen sötét színű, matt bevonattal rendelkezik, mely érdekes kontrasztot mutat a fényes klipsszel. Különlegességnek számít, és igen ritka még a fényesre polírozott acélból készült PAX toll, melynek pontos nevét számomra homály fedi.

 pax_katalogus3.jpg

 

A jelenleg kapható PAX típusok színes műanyagból készült alsó résszel, és fémlemezből készült felső résszel vannak szerelve. A műanyagból létezik sima és matt felületű is. A boltok kínálatát elemezve úgy tűnik a hagyományos, sima műanyagból készült típusokat PAX Office néven, a pasztellszínűeket PAX Beauty néven, a mattított műanyag példányokat PAX MattColor néven árulják.

A Hungaropen korábbi katalógusában szerepelt teljesen fémből készült PAX toll (PAX Metal), és áttetsző kék műanyag változat is (PAX Frost), gyárilag zselés betéttel. Ezek közül a fém toll és hozzá tartozó ceruza itt-ott még fellelhető, talán az utolsó legyártott darabokról van szó. (Ezeknek a klipsze nem nyakkendő, hanem kardhoz hasonló formájú.)

Sajnos a Parker Jotterhez hasonló módon írás közben az ujjak könnyen lefelé csúszhatnak a tolltesten, és ezen a fényes műanyag sem nagyon segít. Matt alsó résszel szerelt példány nem áll rendelkezésemre, de lehet hogy ott kevésbé jelentkezik ez a probléma. Írás közben egyébként ugyanúgy nekiütődik a betét a fém tollvégnek, mint az új Jotterek esetén, ami zavaró zajt adhat.

PAX6-500.jpg

PAX toll szétszedve

A PAX tollban természetesen cserélhető a betét, a Parker stílusú (koronás) G2 betétet használja. A tollban található betéteken a Hungaropen Kft. felirat szerepel, de igen valószínű, hogy nem Magyarországon készül, hanem Svájcban, vagy Németországban.

A betéten található másik felirat valószínűleg azt jelenti, hogy fénymásolatokon is használható (nem teszi tönkre a tonerből származó por a hegyet), és tintája aláírásbiztos. Ezen kívül az is olvasható, hogy acélhegyű, F vastagságú 50-es számú betétről van szó. A pontos felirat: DOKUMENT ECHT-KOPIERFEST STAHLSPITZ-F No 50.

PAX1-500.jpg

Korabeli források szerint a tollak és tollbetétek gyártása az első évtizedekben főleg kézi munkával történt. Ezekből az évekből származik néhány gúnyos hasonlat, például a "folyik mint a PAX toll a zsebben", mely idősebbek számára ismerős lehet. A megfelelő gépek beszerzése után azonban ezek a problémák elmúltak, és szüleink, nagyszüleink közül sokan a mai napig a PAX tollra esküsznek.

AJÁNLÓ - korabeli propaganda a szentendrei írószergyárról

Az bizonyos, hogy néhány évvel ezelőtt a PAX betétek baráti áron, elfogadható minőséggel írtak. Többen tapasztalták - köztük én is - hogy rövid, de szükséges bejáratás után szép egyenletes vonallal fogtak, jellegzetes, de apró pacázással, és szinte örök életűek voltak, vagy legalábbis nagyon sokáig működtek.

Aztán valami történt. Talán beszállítót váltottak, és máshonnan veszik a betétet, nem tudom. Az új tollbetétekkel kapcsolatban egyre több panaszt írtok, miszerint írás közben kihagyogatnak, illetve egyszer csak minden előjel nélkül tönkremennek úgy, hogy a tartályban még rengeteg tinta marad.

Őszintén szólva nem tudom mihez kötni a dolgot. Csak egyetlen jól látható változást vettem észre: míg a régi tollbetétek tartálya fény felé tartva ezüstösen csillogott, a külső borítás egy ideje már simára, fényesre van polírozva. Sajnos nem tudom, hogy van-e köze a külcsín változásának az olvasók által tapasztalt minőségcsökkenéshez.

Előnyök:

  • egyszerű, elegáns kialakítás
  • sokféle betéttel használható, de a gyári betét is kielégítő minőségű
  • hazai termék

Hátrányok:

  • csúszik a tolltest
  • magas ár

Értékelés: 4/5

 

SaKOTA "PAX jellegű"


PAX4-500.jpg

SaKOTA "PAX jellegű"

A SaKOTA az Ügyv-Szerv Kft. irodaszer márkaneve. A cég látszólag nem gyártással, hanem importtal és kereskedelemmel foglalkozik. Ebből, és a klipsz kialakításából arra következtetek, hogy ezt a tollat valószínűleg a Hungaropen készítette, csak a klipszet SaKOTA logóval látták el a HP helyett.

PAX7-500.jpg

SaKOTA toll szétszedve

Ne tévesszen meg benneteket a nyomógombok közötti különbség, mert a fényképen szereplő példány sokkal régebbi mint a másik képen levő PAX. Sajnos a SaKOTA termékeknek nincs semmilyen fantázianeve, hanem csak a cikkszámmal azonosítják őket. Így ezt a tollat a legtöbb esetben "PAX jellegű" vagy "PAX típusú"-ként emlegetik.

Mivel a toll ősrégi darab, egy ütött-kopott PEVDI feliratos betétet találtam benne. Használtan került hozzám, nem tudom hogy eredetileg ez volt-e benne, de ha igen, akkor ez is megerősíti a gyanúmat, hogy valójában ez egy "rebranded" PAX. A betét nem fog, illetve a kora miatt nincs túl sok értelme írás tesztet végezni vele, úgyhogy most megelégszem az esztétikai bemutatással.

A SaKOTA kínálatában találtam "PAX jellegű" műanyag tartályos betétet is, azonban ilyenem nincs, és a rossz tapasztalatok miatt igyekszem kerülni a noname tollbetétek használatát.

 

ICO Polo

Az ICO, a legnagyobb magyar írószergyártó szintén csatlakozott a Parker Jotter hasonmásokat gyártókhoz. Ennek eredménye lett az ICO Polo fantázianevű termék, amelyhez szintén oda szokták írni, hogy "PAX jellegű", vagy "PAX típusú". Tudomásom szerint ez a toll nem a pomázi gyárban készül, hanem külföldön gyárttatják.

PAX5-500.jpg

ICO Polo

Az ICO Polo rögtön felismerhető néhány apró küllembeli eltérésről. A klipsz egyszerű, vékony kialakítású. A nyomógomb a vége felé kissé szűkül, a legvége pedig hegyes, mint a régebbi Jottereknél. Ezen kívül a gomb és a fém rész végének illesztése messze nem tökéletes, elég nagy rés van közöttük. Nem tudom, hogy ez mindig így volt-e, de a mostanában kapható darabokon India szerepel, mint származási hely.

Érdekes, hogy a legtöbb nagyáruházban találkozhatunk vele, míg ilyen helyeken az eredeti PAX toll csak elvétve, pár alap színben fordul elő, méregdrágán. Ezt valószínűleg annak köszönheti, hogy egy alacsonyabb kategóriát céloz meg, így ára jóval kevesebb a PAX-énál, a legolcsóbb Parker Jotter árából pedig minimum 10 darabot kapunk a Polo-ból.

ICOPolo1-500.jpg

Naivan abban reménykedtem, hogy a tollban az ICO Silver nevű fémbetétet találom majd, amely önmagában közel annyiba kerül, mint a Polo toll. Leszámítva, hogy némelyik kissé hajlamos folyásra, igen jó minőségű, olcsó betétről van szó. Ehelyett azonban egy jelöletlen, fehér műanyagból készült betétet találtam, amely csak percekig tartó kínlódás után volt hajlandó írni, és nagyon könnyen beszárad. Ezen kívül meglehetősen sok kihagyással, és pici pacákkal ír.

ICOPolo3-500.jpg

ICO Polo szétszedve

Annyit még megjegyeznék, hogy van a gyűjteményemben egy siralmas állapotú, öregebb Polo toll is, amelynek műanyag része még sűrű menetes, és amelyet évekig intenzíven használtak. Ennek hatására a mechanika elromlott, a fém részekről pedig lekopott a vékony ezüstszínű réteg, és kilátszik a sárgaréz alapanyag. Hasonlóan elhasználódik egyébként a PAX fém teteje is hosszú nyüstölés után, azonban a Parker acél köpenyén nem hagy ilyen jellegű nyomot az idő.

ICOPolo2-500.jpgICO Polo, hosszabb használat után

Előnyök:

  • olcsó
  • sok helyen kapható

Hátrányok:

  • hitvány tollbetét
  • olcsósított kivitel

Értékelés: 3/5

18 komment

Címkék: pax polo golyóstoll ico hungaropen 40p sakota

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr965350947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.M.M. 2015.12.19. 23:24:04

Szia!

A minap láttam Tesco-ban és meg is vettem furcsasága miatt egy PAX tollat. A klipsze felső részén egy szélesebb helyre van gravírozva a HP-jel, onnantól lefele vékonyodik és sima a felülete. Továbbá a toll felső része kicsit jobb anyagúnak tűnik, mint amilyenekből a maiak vannak. Volt belőle még több is. Esetleg valami régi készletet találtak és azt rakták mai csomagolásba, vagy csak én nem tudok egy ilyen új változatról?

golyóstoll 2015.12.20. 20:50:31

@B.M.M.: Jól kiszúrtad! :-)
Valóban nemrég elkezdett terjedni egy új variáns. Az az elméletem, hogy ez egy öszvér toll - sima PAX az alja, és PAX Metál (fém PAX) a teteje. A Metálnak az általad leírt módon néz ki a klipsze, és acélból van a teteje is, szemben a sima PAX-on levő krómozott sárgarézzel.

Lásd: m.cdn.blog.hu/go/golyostoll/image/PAX_klipszek.jpg

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2016.02.28. 11:31:28

@golyóstoll: >>" Sajnos a weboldaluk jelenleg átalakítás alatt áll, így nem található rajta semmilyen tartalom. "<<

Szomorú,hogy másfél év után sincs változás : >>" Fejlesztés alatt - Hamarosan!

Hungaropen Kft. 2000 Szentendre, Dózsa Gy. út 24.
Vevõszolgálat: Tel.: (26) 501-321; (26) 501-311;
Mob.: (20) 962-6681, Fax.:(26) 501-331;
e-mail: sales@hungaropen.hu "<< (Forrás: www.hungaropen.hu/ ) Csak halkan reménykedem, hogy nincs (nagy) baj a Hungaropennél.

golyóstoll 2016.02.28. 14:41:36

@Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt): A weboldalon valóban nincs. De a mintabolt megszűnt, és átalakították garázsnak. Nem tudom mire vélni a dolgot.

avada 2016.09.08. 13:20:44

Valaki talált már ilyenekhez zselés betétet? Az olajos (vésős, csuklófájdítós vagy egyéb esetben folyós) tintától undorodom

Kb nem találok sehol. Csak ebay-en aranyáron

vargal9 2018.11.28. 16:21:20

Van egy olyan Pevdi jelzésű pax tollam, amibe az alsó műanyag részben van a menet, és a toll felső részére kell rá tekerni.A tollból lóg ki az a műanyag amit legtöbbször az alsó részen van.

vargal9 2018.11.29. 16:09:10

És ismerem a tollakat, nem. Hanem Pevdi Pax (M6319) Szerintem ritka lehet az ilyen.Ha kell küldök majd képet is.

golyóstoll 2018.11.30. 01:03:06

@varga9: Jöhet a kép, mert olyet még nem láttam.

vargal9 2018.12.18. 14:11:13

Most találtam olyan Pevdi PAX-okat amiknek a gombjaiba P betű van beleütve.Ezt nem minden tollnál látom?Ez valami régebbi példány, vagy miért ilyen?

golyóstoll 2018.12.18. 15:03:54

@varga9: Még ilyennel sem találkoztam... Találtál valami elásott PAX szajrét? :)

vargal9 2018.12.18. 16:28:15

Papír dobozban lehetett régen kapni, ebben volt és nem szoktam sokat bontogatni, most néztem meg alaposabban, mert eddig fel sem tűnt

Horváth Zsolt77 2020.11.06. 06:56:32

Valóban csúszik a Pax toll alsó műanyag része, ahol fogja az ember, hosszú távon fárasztó. A rOtring Tikky lll fogása ideális számomra, és észrevettem, hogy a hungaropen pax tollbetét és a rOtring tollbetét szinte egyformák, mindegyik passzol a másikba. Hogy melyikük koppintotta le a másikat, azt nem tudom, valószínűsítem, hogy a rOtring másolta le a Paxot, az esélye kicsi, hogy véletlenűl egyeznek meg a méretek minden irányban. Ez azért lehet fontos, mert a rOtring nem gyárt csak kék színű tintás betétet, meg talán feketét, de ha valaki piros vagy zöld tintát szeretne a rOtring tollába , akkor a Pax passzol bele.

golyóstoll 2020.11.06. 06:57:34

@Horváth Zsolt77: Nem koppintás, szabványos "G2" típusú tollbetét :)

Horváth Zsolt77 2020.11.06. 07:31:35

@golyóstoll: értem. És melyiknek jobb az írásképe? Rotring vagy Pax?

Horváth Zsolt77 2020.11.06. 22:51:54

@golyóstoll: Valahogy nekem is úgy tűnik, de annyira nem szembetűnően. Írtam pár napig most rOtringgal, mindenképpen kényelmesebb a fogása. Viszont ma találtam a pincében iskolás koromból egy PAX-ot. Kb 30 evesnek saccolom minimum. Enyhén rozsdás a bekapcsoló gombja, de a mechanika kifogástalanúl műkődik. Még a menet fém a felső részében és nem HP , hanem P jelzés van a csíptetőjén gravirozva. A tollbetét nem fogott már, de elkezdtem izomból rázogatni , és egy fél óra mulva elkezdett fogni. Néha szaggatottan, de fog. Azért kíváncsi lennék, hogy egy rOtring 30 év mulva működik e majd? A műanyag test valószínűleg elöregszik addigra. Ha egy Pax 10000m íráshosszra van kalibrálva, akkor egy rOtring vajon mennyire lehet? Nem tűnik kissebbnek a tartálya, az adagolása nem tudom , hogy precízebb e annak.?
süti beállítások módosítása