Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Teszt: uni-ball Vision Elite UB-205

2013.10.15. 07:34 golyóstoll

Régóta adós vagyok már magamnak ezzel az írással, amelyben az uni-ball Vision Elite (UB-205) rollertollat veszem szemügyre. Ez jelenleg az egyik leggyakrabban használt darab azok közül, amik mindig nálam vannak.

Az uni-ball a Mitsubishi Pencil nevű japán cég márkaneve, amely cég számtalan fajta népszerű tollat gyárt. Érdekes, hogy a Wikipedia szerint semmi köze a Mitsubishi cégcsoporthoz, de ettől függetlenül ha a Mitsubishi csoportról szóló oldalt nézzük, ott már a kapcsolódó vállalkozások listájában van, és az uni-ball tollakon több helyen találkozhatunk a "három gyémánt" logóval is. 

UniVisionElite1-500.jpg

Az uni-ball többféle rollertollat is gyárt, de igazából az elnevezéseiket tekintve nem jöttem rá, hogy mi a koncepció mögöttük. Az biztos, hogy a legtöbb különböző változat a Vision és Eye nevűekből érhető el, de ezen kívül léteznek Grip nevű (a gumírozott fogórész miatt) és csak modell számmal jelölt típusok is. Akadnak közöttük tűhegyű és nyílhegyű darabok is, és némelyik egészen sokféle színben kapható, a szabvány kék-fekete-piros hármason kívül.

Abban biztos vagyok, hogy Magyarországon az Eye (UB-157) és Eye micro (UB-150) a legnépszerűbb rollertollak közé tartozik, mivel különböző irodákban naponta látom, és a boltok is főleg ezt a típust tartják készleten. Az áruk általában alacsonyabb mint a Vision termékeké.

A Vision Elite viszont az uni-ball roller tollak egyik zászlóshajója, ezért ezt választottam a mai napra, kipróbálásra. A kétféle változat közül a 0,5 mm golyóval szereltet használom (UB-205), ugyanis a 0,8 mm-es (UB-200) nekem túl vastagon fog. Az UB-205 a szokásos kék, fekete és piros színben kapható, az UB-200 azonban elérhető ezen kívül bordó, narancs, sötétkék és zöld színben is.

Nemrég jelent meg a Vision Elite Designer Series típus, amely újfajta tolltestbe öltözteti az UB-200-at. A blog Facebook oldalán  az uni-ball tollak magyarországi forgalmazója, a Telér-Trade Kft. jelezte, hogy jelenleg vizsgálják, hogy érdekli-e ez az új változat a hazai vásárlókat.

UniVisionElite2-500.jpg

A gyártó szerint a toll rendkívül sok területen domborít, Az elegáns megjelenésen kívül a töltőtollhoz hasonló írásképet, a kihagyásmentességet biztosító tintaadagoló rendszert, és a toll egyik legfontosabb előnyös tulajdonságát, a repülőbiztos tintatartályt ajánlják figyelmünkbe.

A repülőgépek fel- és leszállásakor fellépő légnyomásváltozás miatt a töltőtollak, és folyékony tintával töltött rollerek többsége vagy folyik használat közben, vagy egyszerűen minden előjel nélkül ömleni kezd belőle a tinta, és az sem biztos, hogy a helyzet javul a leszállás után. A probléma egyébként nem érinti a zseléstollakat és golyóstollakat.

A Vision Elite esetében az uni-ball nyomáskigyenlített tintatartályt ígér, amely megelőzi a repülőgépen történő problémák kialakulását. A megoldás titka valószínűleg a tintaadagoló rendszerben keresendő, illetve a más általam ismert rollertollaktól eltérő, sötét színű tintavezető szálban, amely a teljes tintatárolón végignyúlik.

UniVisionElite3-500.jpg

A toll jól néz ki, és kellemes felépítésű. A burkolata sima, fényes műanyag, amely az UB-205 típus esetén fekete-szürke, az UB-200-nál pedig fehér festésű. A festés egyelőre csak itt-ott kopik, az intenzív igénybevétel ellenére. A tolltesten találunk egy tintaszint ellenőrző csíkot kétoldalt, ami végighúzódik az egész tintatárolón, viszont nem igazán látszik rajta keresztül semmi, mert a sötét tolltest "leárnyékolja" a tartályt.

Gyakran előforduló probléma, hogy a toll a táskámban magától szétcsavarodik. Ez azért lehet, mert a hasonló tollakat nem merem túlságosan szorosan összetekerni, félve hogy a megrepednek, és használhatatlanná válnak.

A kupak csúcsán egy kicsi, színes műanyagból készült rész mutatja az írás színét. A klipsz hosszú, és rugalmas, ráadásul valamilyen sötétebb anyaggal van bevonva, ami jól passzol a tolltest alapszínéhez. Határozott kattanással lehet rögzíteni a toll végére, ilyenkor a hegy egy rugózott kis belső kupakba nyomódik, így biztosan nem szárad ki.

A fogórész áttetsző, színtelen műanyagból készült, így látszik alatta a tintaadagoló. A csúszásmentességet úgy oldották meg, hogy gyémántmintázatot alakítottak ki rajta.

UniVisionElite4-500.jpg

Kézbe véve a tollat, a mintás fogórész egyáltalán nem tűnik kényelmetlennek, nem dörzsöli ki az ember ujjait, még hosszabb írás esetén sem. A műanyag miatt viszony könnyebben válik csúszóssá, mintha gumiból lenne. Szerencsére a Vision Elite-tel nagyon könnyen lehet írni, szinte nem kell odanyomni a papírhoz, így egyáltalán nem kell görcsösen szorítani.

Az írás alapján azt kell mondjam, hogy a rollerek között ez egy ideális darab. Megfelelő vastagsággal fog, ami nyilván nem olyan vékony, mint egy tűhegyű zseléstoll, de nem is túl vastag ahhoz, hogy az apró betűvel írók dühösen félredobják.

A hegy akadálymentesen siklik a papíron, olyannyira, hogy néha kedvem sincs felemelni a betűk, szavak között. A gyártó ígéretéhez híven valóban kihagyás nélkül ír, még nagyon gyors firkálásnál is. A tintakiosztás egyenletes, a tinta pedig érdekes, világoskék vonalat húz. A hegyet azért nem érdemes sokáig a papíron hagyni, mert ilyenkor azért folyamatosan szivárog belőle a tinta, és így átüthet. Normál használat során viszont ez nem fordult még elő nálam.

A tinta nagyon gyorsan megszárad, és vízálló. Az uni-ball Signo termékeihez hasonlóan ez is a pigmentes Super-Ink tintát használja, amely aláírásbiztos, azaz nem lehet egykönnyen kiszedni a papírból. Emiatt nagyon szívesen használom olyankor, amikor valamilyen hivatalos dokumentumot kell kitöltenem. Viszont mivel rollertollról van szó, a folyékony tinta miatt kevésbé szeretem elővenni akkor, amikor fényes, sima felületre (blokkra, képeslapra, esetleg öntapadós post-it címkére) kell írni vele. Ezeken sem veszélyes a száradási idő, de azért tovább kenhető a tinta, mintha hagyományos golyóstollat használnék. A másik eset, amikor nem ez a toll az első választásom, ha valamilyen nagyon nedvszívó, jellemzően újrahasznosított papírra kell írnom, ilyenkor ugyanis a tintája vastag vonalat ír, és eseteknként szétfut a papírszálak mentén. 

UniVisionElite5-500.jpg

A legtöbb rollertollhoz hasonlóan itt sem beszélhetünk igazán külön töllbetétről, ugyanis betétcsere esetén csak a kupakot, és a tolltestet tartjuk meg. A képen alul látható alkatrész a betét maga, amelyhez hozzátartozik a fogórész, és a hegy is. Ennek típusa egyébként UBR-95 a 0,5 mm változatnál, és UBR-90 a 0,8 mm-nél. 

Emiatt nem különösebben gazdaságos külön betétet vásárolni hozzá, lévén hogy az árkülönbség az új tollhoz képest minimális. Azt már hozzá sem teszem, hogy eddig sehol sem láttam ilyen betétet, sőt, a toll is viszonylag kevés helyen szerezhető be, a legtöbb eladó helyette az Eye roller vásárlását ajánlotta. (A Telér-Trade weboldalán sem szerepel egyik betét sem az árlistában, viszont az UBR-95 adatlapja elérhető az UB-200-as toll oldaláról.)

Előnyök:

  • kellemes kialakítás
  • kiváló tinta, szép íráskép

Hátrányok:

  • nem éri meg a betétcsere

Értékelés: 4,5/5

Szólj hozzá!

Címkék: elite vision rollertoll uni-ball

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr855433640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása