Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: BIC Cristal Gel

2014.02.23. 13:00 golyóstoll

Korábban már írtam róla, hogy a BIC a filléres tollak királya, és én is szívesen használom a Cristal nevű típust, ha a helyzet megkívánja. A minap az egyik áruházban észrevettem, hogy a szokásos BIC termékeken (Cristal, Orange, BU2, Stic) kívül megjelent a zselés Cristal, azaz a BIC Cristal Gel is a polcon. Lehet hogy csak véletlen, de gondoltam kár lenne elszalasztani az alkalmat, hogy kipróbáljam.

BICCristalGel1-500.jpg

A 4 darabos csomagban kék, fekete, piros és zöld színű toll található, medium vastagságú heggyel, ami ezesetben 0,8 mm, króm-karbidból készült golyót jelent, és a gyártó adatlapja szerint 0,6 mm vastag vonallal ír. Érdekesség, hogy a normál Cristal tollaimmal szemben, amelyeket Franciaországban és Mexikóban gyártottak, ezek Brazíliából származnak. Erre a csomagolás, illetve a toll végén található felirat is felhívja a figyelmet.

BICCristalGel2-500.jpg

A csomagolás eltávolítása után az első dolog, ami feltűnt, hogy a tollbetét félig üres. Legutóbb a Zebra Sarasa esetén találkoztam ilyesmivel, és akkor is kissé bosszantott, hogy ha már ekkorára gyártják a csövet, vajon miért sajnálják belőle ki a tintát?

A másik dolog, hogy egymás mellé rakva a négy különböző színt, ahogy a képen is látható, a gyártáskor nem sikerült eltalálni, hogy ugyanannyi anyag legyen benne, sőt, a fekete tollnál a tinta kissé összekeveredett a tintakövető zselével. Persze ertem én hogy filléres termék, de azért mégiscsak bántja a szememet.

BICCristalGel3-500.jpg

A kupak formára a sima Cristal tolléhoz hasonló, csak kb. egy fél centivel rövidebb, míg maga a toll nagyjából 1 cm-rel hosszabb. A kupak belseje pedig egészen más, ahogy a képen is látható, egy kis gumi golyó van benne. Ennek az a célja, hogy mivel belenyomódik a toll hegye, így megakadályozza a kiszáradást. Egyébként ez is biztonsági kupak, azaz lyukas.

Egy dolog, amit észrevettem, hogy a kupak felhelyezéskor a helyére kattan, viszont ha hátracsapjuk írás közben, akkor a toll végén elég laza, könnyen leesik.

BICCristalGel4-500.jpg

Mintha nem is testvérek lennének, a Cristal Gel szakít a hatszögletű tolltesttel, és hengeres formájú. Fura keveredés ez, mert ha jól tudom, a BIC a hengeres tollait más néven árulja. További különbség, hogy a toll végét lezáró műanyag darab is csak hasonlít ahhoz, amit a hagyományos golyóstoll változatnál láthatunk.

BICCristalGel5-500.jpg

Érdekesség, hogy a BIC weboldalán található adatlapon a toll írócsúcs felé eső vége fémből van, a nálam levő példányon viszont műanyag. Lecsavarni nem lehet, oda van gyógyítva. (Nem is lenne különösebb értelme.)

A fogórészen mattított hullámvonalak vannak, ami nem teszi kevésbé csúszóssá, és nem is túlságosan mutatós. A tolltest a két oldalán ráadásul végighúzódik a fröccsöntő szerszámok illesztését jelző két éles vonal, amitől megintcsak nem a csúcsminőség jut az eszembe.

BICCristalGel6-500.jpg

El is érkeztünk a toll legfontosabb tulajdonságához, az írásához. A tolltest számomra kényelmesen fogható vastagságú, és nincsen rajta semmilyen zavaró elem, ami miatt ne lenne hosszabb távon is használható.

Rövid bejáratás után a piros kivételével mindhárom szín szépen, és szinte ellenállás nélkül siklik a papíron. A piros valamiért gyakori kihagyásokkal, szárazon fog, és így ebben a formában teljesen használhatatlan.

A kék toll írását alaposabban megnézve, hajlamos sínezni (a vonal közepe halványabb, a két széle sötétebb kék), és nem túl egyenletes a tintakiosztás. Ez a száradási tesztnél látható a legjobban: tulajdonképpen egyetlen alkalommal sem sikerült úgy leírnom a számot, hogy ne kerüljön valahová egy nagyobb adag tinta, ami utána könnyen maszatolható. Maga az írás egyébként kb. 3 másodperc alatt megszáradt, de nem igazán vízálló.

Sajnos már rövid használat után is észrevehetően, és gyorsan fogy a tinta. Gyanítom, hogy a toll élettartama lényegesen rövidebb, mint a hagyományos Cristal-é, és mivel az ára is magasabb, ár/érték arányát tekintve kevésbé jó.

Előnyök:

  • olcsó, de elfogadható minőségű zseléstoll

Hátrányok:

  • csak medium vastagságban kapható
  • kialakítása nem a legesztétikusabb
  • kevés tinta, az is gyorsan fogy

Értékelés: 2,5/5

Szólj hozzá!

Címkék: cristal gel bic 25p zseléstoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr475828008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása