Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: Polar Pen mágneses toll

2014.06.21. 15:01 golyóstoll

Ha nem ismered a Kickstarter nevű oldalt, mindenképpen javaslom, hogy nézz körül rajta. A lényege, hogy amennyiben nem vagy benne biztos, hogy az új ötletedre vagy termékedre valóban van piaci igény, és érdemes belevágni a gyártásba, felrakhatod az oldalra, és ott az érdeklődők támogathatják a projektedet azzal, hogy előrendelik. Az oldal közvetítőként működik, és a rendelések ellenértékét csak akkor vonják le a vásárlótól, ha összejön egy előre beállított összeg a gyártásra, így az valóban elindul.

Az Kickstarter alapgondolata zseniális, nem véletlenül kapott az elmúlt években igen nagy hírverést. Ami miatt számunkra érdekes lehet, hogy több olyan ötlet is felkerült már, amely különféle tollak gyártását tűzte ki célul. Jellemzően a megrendelések összege messze felülmúlta az ötletgazda elképzeléseit.

pentype-a.jpg

CW&T Pen Type-A

Az első figyelemreméltő kampány a CW&T Pen Type-A volt, amely a Pilot Hi-Tec-C betét egyszerű, műanyag testét kívánta egy minimalista rozsdamentes acél tokkal felváltani. Azt gondolom mindent elárul, hogy a gyártás elindításához minimálisan kitűzött, 2.500 dolláros cél helyett, összesen közel 282.000 dollár finanszírozást kapott a projekt. 

ti2pen.JPG

Ti2

Utána következett a Ti2, amely strapabíró, teljesen titánból készült burkolat, szintén a Pilot Hi-Tec-C betéthez. (Érdemes megfigyelni, hogy több Kickstarteres toll ötletnek az alapja ez az igen népszerű japán tollbetét.) Arányaiban kevésbé sikerült jól, de így is hétszeresen túllépték a minimális finanszírozási célt.

boltpen.jpg

Bolt

A Karas Kustoms által gyártott Bolt nevű toll külsejéről szerintem mindenkinek az "ipari" szó jut eszébe, de ez is elég népszerűnek bizonyult, hiszen a minimális célt több mint 11-szeresen túlteljesítették. Ráadásul ez Parker koronás tollbetéttel működik, így biztosan hozzájárult a sikeréhez, hogy olyanok számára is jól használható, akik nem kedvelik a zseléstollakat.

whiskeybarrelpen.jpg

Whiskey Barrel Pen

Jelenleg is gyűjtési fázisban van a Whiskey Barrel toll projekt, amely különféle neves whiskey-k hordójából származó tölgyfából, puskagolyóra hajazó fogórésszel, kézzel készült tollak gyártását tűzte ki célul. 

Mint a felsorolásból is látszik, egy ideje már követem a Kickstarteren megjelenő egyedi tollakat, és mindegyiket alaposan szemügyre vettem, de igazából egyiknek sem ragadott meg a formája, vagy a kivitele. A Pen Type-A-t nem találtam elég ergonomikusnak, a Ti2 és a Bolt kinézete nem jött be igazán, és bár nagyon vagány lenne egy kézzel készült, minőségi fából gyártott toll, a töltény fogórész, és a puska formájú klipsz miatt a Whiskey Barrel sem az én világom. 

PolarPen4-500.jpg

Polar Pen

Mikor azonban az egyik kedves olvasóm a blog Facebook falán megosztotta a Polar Pen Kickstarter videóját, és végignéztem azt, hirtelen határozottan elfogott a "Kuss, és fogd a pénzem!" érzés, úgyhogy beálltam a projektet támogató "backer-ek" igen népes táborába. (A projekt finanszírozása a minimális célösszeget több mint 58-szorosan haladta meg.)

A Kickstarter kampányok esetében előfordul, hogy nem pontosan a várt módon zárulnak különféle gyártási problémák, vagy a túl nagy kereslet miatt, és itt sem volt ez másképp. Az eredeti tervek szerint a tollakat Kanadában gyártották volna, azonban nem sokkal a kampány vége után, a helyi egészségügyi hatóság a mágnesek kockázataira hivatkozva betiltotta a termék előállítását. Az apró mágnesek ugyanis igen veszélyesek gyerekek számára, hiszen ha ezeket lenyelik, nem csak fulladásveszélyt okozhatnak, hanem a testben összetapadva akár komoly belső sérülést, vagy halált is. (Arról, hogy a mágneses mezők általánosságban okoznak-e valamilyen negatív elváltozást, jelenleg nem találtam egységes álláspontot.) A dolgot nem szeretném különösebben kommentálni, azonban emiatt a gyártást át kellett helyezni, így a projekt jelentős csúszásba került. Eredetileg egy korlátozott számú csoportnak, akik még a kampány elején leadták a rendelést (köztük nekem is), 2013 december közepére ígérték a kész tollak megérkezését, azonban a csúszás miatt közel fél évvel később kaptuk meg ezeket.

 

Polar Pen bemutató videó, ami bejárta a világot

Ettől függetlenül, és természetesen a hasonló eseteket észben tartva, továbbra is jó ötletnek tartom a Kickstarter használatát. A népszerű termékek, mint a korábban említett összes toll projekt a Kickstarter kampány lezárultát követően bolti forgalomban is megjelennek, azonban az ár eddig minden esetben növekedett valamelyest. Arról nem beszélve, hogy sokszor a Kickstarter támogatóknak vagy nem számítanak fel külön postaköltséget, vagy ennek összege alacsonyabb, mint amikor később bolti forgalomban vásároljuk meg.

A Polar Pen

A toll alap ötlete, hogy 12 darab azonos méretű neodímium (rendkívül erős, ritkaföldfém alapanyagú, tartósan mágneses fém) mágnesből van összerakva, néhány további apró alkatrésszel, amelyeket csak a mágnesesség tart össze. Nincs semmi összecsavarozva, nincs semmi ragasztva, így egyszerűen szétszedhető darabjaira, és gyorsan össze is rakható. Tollbetétként a Pilot Hi-Tec-C, vagy az uni-ball Signo DX (UM-151) is használható. Gyárilag fekete színű Hi-Tec-C betéttel van szerelve.

PolarPen1-500.jpg

Nekem az ezüst bevonatos, kapacitív érintőképernyőhöz való pötyögővel felszerelt változat van, melynek neve Polar Pen+Stylus (a fenti képen a pötyögő rész nincs rajta). Kicsit magasabb áron lehetett megkapni az arany bevonatos mágnesekből álló darabot, és a Kickstarter támogatók egy nagyobb felajánlott összeg fölött színes tollakat is választhattak, amelyek a gyártó állítása szerint később nem lesznek bolti forgalomban.

A tervező, Andrew Gardner egyértelműen új műfajt teremtett, aminek logikus következménye, hogy a tollat sajnos hamisítják. Nemrég az egyik magyar aukciós oldalon láttam, hogy néhány ezer forintért egy koppintást, amit természetesen eredetiként árultak. Jelenleg az eredeti Polar Pen tollakat az interneten kizárólag a polarpen.com-on lehet megvásárolni, és a cikk írásának pillanatában egyik típus sem elérhető, az előrendelt darabok kiszállítását 2014 augusztusára ígérik. Amennyiben eredeti Polar Pen-t szeretnél vásárolni, a következőket javaslom:

  • Ha teheted, vásárolj a tervező, az INDIEDESIGN oldaláról, a polarpen.com-ról.
  • Ha máshonnan vásárolsz, és az ár jóval alacsonyabb 40 dollárnál (ezüst és fekete színű) vagy 45 dollárnál (aranyszínű), akkor valószínűleg nem eredeti a termék. A reális ára tehát 8 és 9 ezer forint között van.
  • Ha "deep silver" színű típust is árulnak ott, ahol a rendelsz, akkor valószínűleg sem az, sem a több nem eredeti, mert ilyen színben nem gyártanak Polar Pen-t.
  • Hasonlítsd össze a képeimen látható pötyögőt, és a klipsz feliratát a megvásárolni kívánt tolléval. A koppintásokon nagy, bumszli érintővéget, és sokkal nagyobb POLAR feliratot is találhatsz.
  • A pötyögőt takaró mágnes az eredeti terméken teljesen egyforma a tollat alkotó mágnesekkel, míg a koppintások némelyikén erre speciális kialakítású elemet használnak.

Mivel a termék utánzatával nem rendelkezem, ezért nem tudom megmondani, hogy pontosan miben különbözik, vagy hogy van-e egyáltalán minőségi különbség. Azonban úgy gondolom, hogy egyrészt, a koppintások alacsony ára miatt valószínűleg kevésbé jó minőségűek (nem valódi ezüst/arany a borítás, kevésbé erős mágnes, nem annyira igényes megmunkálás), másrészt azt tartom korrektnek, ha az ötletgazdát támogatjuk azzal, hogy eredeti terméket vásárolunk.

PolarPen5-500.jpg

A mágnesek miatt a tollnak már érezhető súlya van, kupakkal és pötyögővel 53 grammot, míg kupak nélkül 40 grammot nyom. Ez könnyen megerőltető lehet, ha hosszabb távon használja valaki, hiszen az igényes, felsőkategóriás fém tollak is általában csak 10-20 gramm körüli súlyúak.

A neodímiumnak ráadásul van egy olyan kellemetlen tulajdonsága is, hogy minél erősebb, annál inkább törékeny. Emiatt érdemes figyelni, hogy ne ejtsük el a tollat, valamint ha szétszedjük, az egyes darabokat ne engedjük túlságosan messziről összekoccanni. Azért is érdemes odafigyelni, mert a mágnesek bevonata mintha nem sikerült volna túl ellenállóra, és egy kissé kopik. Ott, ahol a mágnesek összeérnek, illetve a fekete fém akatrészeket súrolják (például a kupakként használt rész nyitott végénél), láthatóan vékonyodik a bevonat. és a fekete ellendarab is kezd fényesedni.

PolarPen8-500.jpg

A tollat egyébként nem nehéz szétszedni, de a mágnesek ereje miatt kétkezes mutatvány. A dolog jó oldala, hogy magától biztosan nem fog szétesni, a kevésbő jó, hogy a kupak, vagy a pötyögőt védő mágnesdarab leszedéséhez is két kézre van szükség, ráadásul ez némi rutint igényel, mert könnyen előfordul, hogy első próbálkozásra nem a megfelelő darab válik el a másiktól.

PolarPen9-500.jpg

Ha sikerült levenni a kupakot, kezdhetünk gondolkozni rajta, hogy hova tegyük. Logikus gondolat lenne a toll végére cuppantani, de a mágneses polaritás miatt ezt csak úgy tehetjük meg, hogy a kupakot fordítva tesszük oda, így viszont a toll, és a kupak végén levő fekete alkatrészt is koptatjuk. Arról nem beszélve, hogy a toll így erősen farnehézzé válik, kényelmetlenné téve az írást. Szóval inkább rakjuk le valahova a kupakot, de lehetőleg ne túl közel, különben a toll könnyen magához vonzza. Túl távol meg azért ne, mert akkor elgurul, és elveszítjük. Én valamilyen, a közelben, szem előtt levő fém dologra szoktam "ragasztani", például hálós fém irat- vagy tolltartóra.

Érdemes arra is figyelni, hogy a közelünkben lehetnek olyan tárgyak, amelyek nem viselik jól az erős mágneses teret, például notebook számítógépek merevlemeze, okostelefonok, tabletek, vagy mágnesezett plasztikkártyák. Nekem eddig nem volt ezzel kapcsolatban semmilyen negatív élményem, de valahol olvastam, hogy valaki sikeresen utazásképtelenné tette magát, a mágneskártyás bérletének lemágnesezésével.

A toll egyébként tetszetősen néz ki, de komoly helyre azért nem vinném, és gyerekeknek főleg nem adnám időrabló jellege miatt. A tervező videón is bemutatja, hogy a moduláris felépítés miatt, szétszedés után milyen jópofa játékokat lehet belőle összeállítani. (Igen, kipróbáltam. Mindet. Többször is.)

Polar Pen-ből készíthető játékok

Ha szétszedted, akkor tapasztalataim szerint összerakásnál van néhány dolog, amire érdemes figyelni. Az egyik, hogy semmiképp se veszítsd el a kupakrészben található szilikon dugót, ami a tollbetét kiszáradását hivatott megakadályozni. (Még jobb, ha egyik alkatrészt sem veszíted el, mert elég költséges mutatvány lehet pótolni őket.) A visszarakásánál figyelj oda arra, hogy ne nyomódjon bele túlságosan a hegy, mert akkor szivárogni fog belőle a tinta, illetve hogy ne kerüljön túl távolra a sem, mert akkor beszárad.

Ezen kívül ügyelni kell a mágnesek polaritására, különben a kupak nem fog rendesen hozzátapadni a tollhoz, és könnyen leesik majd. (Megoldás, ha megfordítjuk a kupakot, természetesen a szilikon betétet, és a lezáró darabot átszerelve a másik végére.)

PolarPen7-500.jpg

A pötyögő részét ritkán veszem használatba, és bár igazából sosem értettem ezeknek a létjogosultságát, rendesen működik, és ellátja funkcióját.

Összefoglalás

Hogy mindennapos használatra alkalmas-e a toll, azt mindenki döntse el maga. A magam részéről nem bántam meg, hogy megvettem, de különlegessége, és sérülékenysége miatt inkább játéknak és kuriózumnak gondolom, mint használati tárgynak.

Értékelés:

  • Ötlet: 5/5
  • Megvalósítás: 4/5
  • Gyakorlati használhatóság: 2/5

4 komment

Címkék: mágneses polar zseléstoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr936395589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panerai 2014.06.28. 00:20:38

Jó pofa, de a toll+mechanikus óra kombó rajongókat kizárták az élvezetből:)

fchris82 2014.07.13. 18:54:38

1. A mágneses mezőnek semmi egészségügyi hatása nincsen. Egy MR vizsgálatnál elég durva mágneses mezőbe tolnak be, ha lenne bármi hatása, már kiütközött volna azoknál, akik sok MR vizsgálaton esnek át. Röntgennél igen, ott ezt nézik is, hogy mekkora dózist kaptál, és próbálják minimalizálni is.
2. A kis mágnesek tényleg valódi veszélyt jelentenek a gyerekekre, ugyanis az én volt padtársam, aki orvosnak ment, pont ilyesmivel kísérleteztek disznókon. A lényeg, hogy a vastagbélben pl összetapasztanak két mágnest, az állandó nyomás miatt pedig a kettő közötti szövet elhal, és egy új járat keletkezik. Ennek műtéti hasznosításával próbálkoztak, meg nézték, hogyan hegesedik, hogyan hat a szövetekre ez a fajta beavatkozás, hogyan pozicionálhatók a mágnesek, stb, stb. Ez rossz helyen komoly belső vérzést is okozhat, ami nem látványos, a gyerek lassan sokkos állapotba kerül, aztán egyszer csak meghal. Sajnos az összetapadás miatt nem fog önként távozni a szervezetből.

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.19. 22:11:02

@panerai: Az egyébként remek posztot olvasva pont ez jutott az eszembe.

golyóstoll 2016.11.20. 13:15:37

Érdemes a nem-mágneseződő tokos órát használni a toll közelében :-)
süti beállítások módosítása