Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Mi kell egy tolltartóba?

2014.08.23. 23:45 golyóstoll

Hogyan szereljem fel az iskolás gyerek tolltartóját?

A kérdés mostanában biztosan sok emberben felmerül. A tanárok némelyike természetesen ír ajánlást vagy javaslatot, bár ez főleg az általános iskolában jellemző.

Az alábbiakban összefoglalom, hogy szerintem mit, és miért érdemes egy felső tagozatos, középiskolás, vagy egyetemista tanuló tolltartójában elhelyezni. A válogatás lényege, hogy csak a minimálisan szükséges dolgokat tartalmazza, mivel a mai divatos és/vagy olcsó tolltartók többsége elég szűkös, de megoldást nyújtson a lehető legtöbb esetre.

2 db kékkel fogó golyóstoll

Természetesen ez az órai munkához, a jegyzeteléshez szükséges. Véleményem szerint a legcélszerűbb a hagyományos (olaj vagy hibrid) golyóstollbetét használata,mivel ez nem üt át a papíron, minden felületen fog, és rendkívül tartós. A tartósság és költséghatékonyság érdekében mindenképpen nagytartályos, fém tollbetéttel (ún. "Parker" vagy "PAX" tollbetét) utántölthető írószert ajánlanék rendkívül hosszú élettartama, és a könnyű utánpótlás miatt. Természetesen a tollbetét nem szükséges, hogy Parker vagy PAX márkájú legyen, a kínálat rendkívül széles.

Fontos, hogy a toll kialakítása kényelmes, és strapabíró legyen, hiszen ez az elsődleges munkaeszköz. Előnyben részesíteném a gumírozott, vagy enyhén bordázott, hosszan tartó használat során is kényelmes, a toll vége felé nem keskenyedő fogórészt, és a nyomógombos működésű tollakat.

Néhány általam ajánlott példa:

  • Stabilo Pointball
    Megfizethető, újrahasznosított műanyagból készült toll, egyenes, gumírozott fogórésszel. A tollbetét elég nehezen indul meg, azonban utána kiválóan működik. Nagytartályos tollbetéttel utántölthető. Nagyobb méretű, vastag fogású toll. Hosszú élettartamú, elnyűhetetlen tolltest, amely több tollbetét élettartamát kiszolgálja.
  • Schneider Loox
    Megfizethető, gumírozott fogórésszel szerelt toll. A gyári tollbetétben nincs túl sok tinta, de kiválóan működik. Nagytartályos tollbetéttel (is) utántölthető, több más típus mellett. Tollbetétek tekintetében igazi joker típus.
  • Schneider Suprimo
    A Loox kicsit alacsonyabb árú testvére, műanyag klipsszel. A klipsz letörése könnyen kukázásra ítéli a tolltestet.
  • Schneider Haptify
    Ergonomikus kialakítású, gumis fogórész, remek gyári tollbetét. Nagytartályos tollbetéttel (is) utántölthető. Kicsit magasabb árfekvés, és nem túl gyakori típus.
  • Rotring Tikky III
    Bordázott műanyag-gumi fogórész, mely nem csúszik. Jó minőségű gyári betét. Tartós és komoly darab, mégis elfogadható áron kapható. Nagytartályos tollbetéttel utántölthető. A gumi fogórész élettartama tapasztalataim szerint aktív használat mellett is közel egy évtized.

A második toll akár olcsóbb típus is lehet. Esetleg valami egyszerűbb, kupakos példány, melyet kölcsön lehet adni, és nem nagy veszteség, ha lába kel. De legfőképp azért, mert nem árt egy tartalék, ha az elsődleges toll kifogyna, vagy valami gond lenne vele.

1 db kényelmes mechanikus ceruza

A ceruza remek eszköz vázlatok, piszkozatok, ábrák készítésére, amelyeket később tintával le lehet tisztázni. Érdemes olyat választani, mely kényelmesebb típus. A grafitceruza véleményem szerint nem a legjobb választás. A hegyezés macerás és szemét keletkezik közben, mely újabb gondot jelent.

A töltőceruza mindig hegyes, és kis gyakorlattal problémamentesen használható. A vékony fém csőben végződő ceruzákat eredetileg műszaki rajzolásra találták ki, míg a cső nélkülieket elsősorban írásra. Az első típus véleményem szerint precízebben használható, főként ha néha vonalzóval is kell dolgozni (pl. mértanórán).

A cső azonban ez szúrós és emiatt veszélyes, valamint kevésbé hordozható. Nagyon lényeges, hogy a fém csövecske lehetőleg strapabíró legyen, ugyanis ha akár csak egy picit is elferdül, mondjuk a ceruza heggyel esik a földre, azonnal használhatatlanná válik.

Néhány általam ajánlott példa:

  • Faber-Castell Grip Matic
    Elsősorban írásra ajánlott típus, a hegye miatt. Gumírozott fogórész, gombnyomás nélküli adagolás.
  • Penac Pépé
    Elnyűhetetlen fém ceruza, hibátlan mechanikával és gumi fogórésszel.
  • Pentel P205 (0,5 mm) vagy P207 (0,7 mm)
    Örök életű, pontos és megbízható ceruza, bár nem túl kényelmes.
  • Rotring Tikky III
    Bordázott műayag-gumi fogórész, jó minőségű mechanika. Rendkívül tartós és komoly darab. A gyári betéteket érdemes kicserélni, mert könnyen maszatolódnak.

 

1 doboz töltőceruza hegy (HB)

Egy doboz ceruzabél kis helyen elfér, és igen komoly mennyiségű utánpótlást biztosít. Természetesen néhány darabot érdemes magának a ceruzának a tárában is tartani, azonban egyes típusok túl sok hegy "betárazása" esetén nem működnek megbízhatóan.

Néhány általam ajánlott példa:

  • Pentel Super Hi-Polymer
  • Staedtler Mars micro
  • uni
  • Stabilo

Néhány Magyarországon kapható töltőceruza hegyről írtam itt.

 

1 db puha radír

A természetes gumiból készült, rózsaszín-kék, és szörnyű, morzsálódó fehér radírok kora lejárt. Manapság a PVC radírok divatosak, amelyek tisztán, a papír megrongálása nélkül radíroznak, és a levált radírmorzsák könnyen leseperhető szálakká állnak össze. A 20-as vagy 30-as méretet javaslom, papír borítással.

Néhány általam ajánlott példa:

  • Bármilyen Milan gyártmányú radír
  • Bármilyen Staedtler gyártmányú radír
  • Faber-Castell Dust-Free

A különféle radírok közötti különbségekről írtam itt.

 

1 db hibajavító roller

A legjobb eszköz a tintával elkövetett hibák kijavítására. Az ecsetelős hibajavító egy letűnt kor emléke, a nyomós hibajavító toll meg szerintem eleve komolytalan ötlet volt. A roller gyorsan, és tisztán használható, használat után szinte azonnal felülírható.

 

1 db piros vagy zöld zseléstoll vagy rollertoll

Elsődleges célja, hogy ha valamit ki szeretnénk emelni, vagy javítani, korrektúrázni, akkor ezzel feltűnő módon meg lehet jelölni. A színe gyakorlatilag mindegy, a lényeg hogy elüssön a fekete nyomtatott, és kék tintával kézzel írott szövegtől. A zseléstoll és rollertoll azért jó választás, mert a pigmentált színes tinta sokkal szembetűnőbb mint egy sima piros vagy zöld golyóstoll tintája.

Néhány általam ajánlott példa:

  • uni-ball
  • Pilot
  • Pentel

 

néhány gemkapocs

MacGyver a megmondhatója, hogy a papírok összefogása mellett számos más dologra használható még. Szintén nem foglal sok helyet, de néha szinte életet is menthet.

 ... és azok a speciális eszközök amik még szükségesek (pl. körző, vonalzó).

Ha szerinted valamit kifelejtettem, írd meg hozzászólásban, vagy a Facebookon!

3 komment

Címkék: vélemény tolltartó iskolakezdés tanszervásár

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr166629993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László__ 2014.08.26. 14:08:17

Szia!

Jó ideje elégedett olvasója vagyok a blogodnak, de csak most szólok hozzá. Gumírozott vagy bordázott elsődleges tollról írsz, amelybe koronás „Parker” tollbetétet tennél. Konkrétan melyik típusokat ajánlanád? Schneider LOOX típust találtam eddig. A PAX vagy Parker tolltesten könnyen csúszik lefelé a kéz, hosszú jegyzetelésre nem biztos, hogy ideális, ehelyett keresnék olcsó alternatívát.

golyóstoll 2014.08.26. 14:28:31

@László__: Szia!

Sajnos valóban nincs a két kritériumnak jelentős metszete. A Schneider mellett érdemes megnézni a Pelikan (pl. BigTouch) és a Stabilo (pl. COM4ball) iskolai tollait, és a rOtring Tikky toll is jó választás lehet.

Ezek viszont műanyagból vannak, ha komolyabb, fém tollat szeretne az ember, akkor vagy a tisztességes fogórészt, vagy a koronás betétet fel kell adni...

László__ 2014.08.26. 15:40:50

@golyóstoll: Köszönöm szépen a gyors és részletes választ. Azt hiszem a Stabilo Com4Ball lesz a befutó.
süti beállítások módosítása