Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt: United Office Gel (LIDL)

2013.10.24. 07:53 golyóstoll

Néhány kivételtől eltekintve igyekszem kerülni a különböző áruházak sajátmárkás termékeit. Írószerek esetében a rossz tapasztalatok miatt ez hatványozottan igaz. A LIDL-ben kapható termékeket sokak szemében pozitív előítélet lengi körül, emiatt kipróbálás céljából beszereztem az United Office Gel fantázianevű zseléstollat, amelyről a tapasztalataimat ma megosztom Veletek.

UnitedOfficeGel2-500.jpg

A termék három darabos csomagban kapható, szezonálisan. A LIDL-ben az író- és irodaszerek egységesen United Office márkanév alatt vásárolhatók meg. Halkan jegyzem meg, hogy az általam látogatott LIDL áruházban ezek a tollak nem örvendtek túl nagy népszerűségnek, így a következő akcióváltáskor némi árengedménnyel, kifutó termékként lehetett megvenni őket. (Az eredeti áron én sem tartottam túl jó vételnek.)

A doboz tanúsága szerint a gyártó az OWIM GmbH nevű németországi vállalat. A weblapjuk nem túl informatív, csak annyi derül ki róla, hogy a LIDL főhadiszállásához hasonlóan ők is a Stuttgart mellett található Neckarsulm nevű városban vannak bejegyezve. Ha a weblapon megadjuk a tollra írt számokat, letölthetjük a tinta biztonsági adatlapját, bár ebből számomra nem derült ki túl sok minden.

Valamivel több infót találtam a TÜV Rheinland minősítő szervezet weboldalán, ahol lekérdezhető az OWIM GmbH által bevizsgáltatott termékek listája. Ebből megtudjuk, hogy a cég rengeteg sajátmárkás terméket gyárt a LIDL-nek, a felfújhatós matractól a WC ülőkéig. Számomra ebből az jött le, hogy a tollat valószínűleg nem ők gyártják, hanem gyárttatják, vagy megvásárlás után átcímkézve adják tovább (rebranding). 

UnitedOfficeGel3-500.jpg

A toll egyébként az alkatrészeken éktelenkedő öntési nyomokat leszámítva kultúrált darabnak tűnik. Formáját tekintve babapiskótára hasonlít, mivel  a közepe kissé keskenyebb, a fogórész és a klipsz alatti terület pedig vastagabb. A boltban egyedül fekete színben, és 0,7 mm vastagsággal láttam, de nem tartom kizártnak, hogy léteznek belőle más változatok is. A tolltest a tinta színének megfelelően fekete, és jó része gumírozott, a tollvég és a klipsz pedig ezüstös színben pompázik.

A fogórészen három domború pont jelöli, hogy hová kell esnie a hüvelykujj és mutatóujj közötti résznek, az ujjaink alatt pedig három domború vonal segíti a jobb tapadást. A gumírozás nem kifejezetten puha, célja kizárólag az, hogy ne csússzon ki a kezünkből a toll.

A nyomógomb korrektül, és nem túl hangosan működik, a klipsz pedig vastag és strapabíró, bár nem túl rugalmas. Az igénybevételt egyelőre jól bírja, jó ideje a táskámban hányódik már, és ettől függetlenül csak a klipszen látható egy kis kopás.

UnitedOfficeGel1-500.jpg

Kézbe véve a tollat, a fogórész a vastagsága miatt kényelmesen használható, és a középső ujjnál semmilyen zavaró minta nincs, ami esetleg kikezdhetné azt. Az egyik tollon azonban végig van egy éles sorja, valószínűleg a pontatlan öntésből fakadóan.

A tintakiosztás meglehetősen egyenetlen, amikor a hegyet a papírhoz érintjük, vagy elvesszük onnan, gyakran tintapaca keletkezik, ami igen lassan szárad. Ez egyébként a tinta egészére igaz: valami elképesztően sokáig kell várni, mire biztonságosan hozzá lehet érni. 10-12 másodpercig teljesen kenődik, és a kis pacák még utána is. Kb. 20-21 másodperc után száradt meg teljesen biztonságosra, a tesztelésre használt papíron. Némileg ellensúlyozza a jelenséget a tinta vízállósága, viszont tiszta, pontos munkára nem javaslom a tollat.

Egy másik probléma, hogy a betét hajlamos a sínezésre, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy a vonal közepe gyakran jól láthatóan halványabb, mint a két széle. Ez más 0,7 mm vastagságú zseléstollaknál is gyakran előfordul, de az eddig kipróbáltak közül talán itt a legsúlyosabb, valószínűleg a tinta összetétele miatt. A sínezésnek nincs káros következménye azon kívül, hogy nem néz ki jól.

UnitedOfficeGel4-500.jpg

A tollban a dobozon található felirat szerint cserélhető a betét, és valóban, az ezüst színű tollvéget lecsavarva pont belefér a Pilot G2 és uni-ball UMR-8x betét is, bár ezek darabjáért nagyjából annyit kell fizetnünk, mint egy egész doboz ilyen tollért.

Gyanús viszont, hogy a tintazáró zselé a betét végén levő kis lyukon már megpróbált megszökni (Parker Gel szindróma), mert a tollbetét teteje kissé ragacsos.

Előnyök:

  • olcsó (akciós áron)
  • strapabíró

Hátrányok:

  • nem egyenletesen ír
  • lassan szárad

Értékelés: 2,5/5

5 komment

Címkék: office lidl united 25p zseléstoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr725589236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teréz_Pitykéz 2023.08.22. 10:47:39

Hali!

Ennyi év után vettem a LIDL-ben zselés, de kupakos tollat. A minőség érdekes. A 6db-ból, amit 700 forintért adtak, nekem 4 nem ír frankón.
Anyumnak adtam egyet. Szerinte jó.
De a többi állandó kihagyással ír. Van, amikor szépen elvan sok soron keresztül, de aztán mikor kezdeném a betűt, kimarad. Újra végigmegyek rajta. Kimarad. Vagy éppen akkor jó lesz.
Van aki szerint ez azért van, mert bal kezes vagyok. Meg azért is mert biztosan összezsírozom a papírt a kezemmel. De akkor kérdem én: a golyós Mitssubishi tollam miért nem csinálja ezt?
Én értem, hogy a zsír is lehet hibás. De ennyire?

golyóstoll 2023.08.22. 10:48:19

@Teréz_Pitykéz: A zseléstollak rendkívül érzékenyek a papír szennyeződéseire és felületére. Lehetséges, hogy ebből fakad a tapasztalt probléma.

Teréz_Pitykéz 2023.08.22. 17:44:24

@golyóstoll: Értem. Pedig annyira szeretem, ahogy simán siklanak a papíron., mindenféle nehézség nélkül.
Balkazesként, eleve nehéz jót találni. Ez egy kicsit maszatolós az első másodpercekben. De még ezt is megszoktam volna..
Tudnál javasolni finoman sikló, és kicsit vastagabban író darabot, ami jobban bírja a koszt, úm.?

Teréz_Pitykéz 2023.08.22. 17:52:06

@golyóstoll: Ja, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a kedvencem jelenleg egy ki tudja mikori Mitsubishi UNI Powertank 0.7-es.
Ennyire jó tollam sosem volt még, de már sajnos fogyóban van, és valahogy az istennek nem találok a környéken pótlást. Ami van, az meg méregdrága. Mármint egy tollhoz képest..
Ha valami hasonló finomságot tudnál, azt megköszönném! :)

golyóstoll 2023.08.22. 22:03:26

@Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb lenne, mint a többi. Olyat igen, ami lényegesen rosszabb :-) A megfejtés a vizes tinta lehet, ami csak a száraz, tiszta, friss papírt szereti.

Ha ragaszkodsz a zseléshez, akkor érdemes egy próbát tenni az uni-ball Signo-val és a Pentel Energel-lel. Igazából mindegy, hogy melyik kivitel, hasonlóan jó mind. (Az uni One-t kerülném, az még inkább érzékeny erre.)

Golyóstollban, ahogy írtad, a PowerTank verhetetlen. Annál jobbat szerintem nem találsz. Valamit valamiért azonban: a tollbetét élettartama igen rövid, és kifejezetten drága. Az árak, amiket láttál, bizonyára nem elírások :-)

Sima golyósban nehéz melléfogni, a Mitsubishi mellett kiváló a Pilot (pl. Progrex), a Pentel (pl. BK417), a Penac (pl. CCH3), a Schneider (pl. K15), ... De valóban nem adják azt a könnyen sikló érzést, mint a zselések.

A hibridben az uni Jetstream és a Pilot Acroball kiváló, azonban mindkettő kicsit kényesebb, hajlamos maszatolódni és kicsit magasabb az ára is.
süti beállítások módosítása