Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Felnőtt színezők, avagy relaxálás gyerek módra

2015.10.12. 07:32 golyóstoll

Furcsa divat van kibontakozóban tavaly óta az írószerek és papíráruk világában. Most, hogy eljutottunk oda, hogy a gyerekek az iskolában már-már nem is fognak kézzel írni, és okostelefonok, tabletek, Smart TV-k és okosórák vesznek körül minket, úgy tűnik, hirtelen vonzóvá vált visszatérni a régi gyökerekhez, egy nehéz nap után elővenni a színes ceruzákat, egy fekete-fehér ábrát, és kiszínezni.

Nem tudom, hogy mesterségesen gerjesztett őrületről van szó, vagy valóban ez a leghatékonyabb módja a kikapcsolódásnak, mindenesetre örülök, hogy valamelyest még mindig van szerepe az analóg eszközöknek. Elismerem - kipróbáltam - egy szép kép kiszínezése nem csak a gyerekeknek, hanem felnőtt szemmel is vonzó tevékenység. Ráadásul érettebb korban az embernek olyan kreatív ötletek is újra eszébe jutnak, amit a gyerekekből talán már sikerült kiölni, például hogy nem feltétlenül kell a fűnek zöldnek lennie, és az ég kéksége is lecserélhető hangulatunktól függően egy kevésbé sablonos színre.

johannabasford_500.jpg

Johanna Basford

Az új hullámot talán leginkább Johanna Basford könyvei okozták, vagy legalábbis Ő lovagolja meg legügyesebben. A skót rajzoló teljesen kézzel - ceruzával és tollal - készíti az ábrákat, amelyek részletességük miatt önmagukban is gyönyörködtetnek, de szinte kívánják, hogy az ember életre keltse őket valamilyen módon. Ezen kívül minden könyve a színezésen kívül a kincskeresés élményét nyújtja, mivel számos kevésbé odaillő tárgyat is elrejtett az oldalakon (pl. cápa, palackba rejtett üzenet, kincsesláda). 

titkos_kert-500.jpg

Eddig két színezőkönyve jelent meg, a Titkos kert (Secret Garden) és a Bűvös erdő (Enchanted Forest), valamint a Titkos kertből létezik egy kiszínezhető képeslapokat tartalmaző könyv is. Hamarosan megjelenik a Lost Ocean című harmadik könyve is. A magyar kiadások itthoni boltokban 3 és 4 ezer forint között kaphatóak, de az interneten előrendelve 3 ezer forint alatt is hozzá lehet jutni. A kevésbé igényesen kivitelezett, de eredetinek tűnő, kínai szöveges változatok már 500 Ft körül (!) beszerezhetők aukciós oldalakon. (Értsd: Kb. két mondat van az egész könyvben.)

Feltétlenül javaslom, hogy próbáld ki, milyen az, amikor a külső ingereket kizárva 100%-ban, egy egyébként teljesen agyhalottnak tűnő feladatra koncentrálsz. Így könnyen el tudod dönteni, hogy érdemes-e megvásárolnod valamelyik színezőkönyvet.

stabilo_point88-500.jpg

A blog szerzője egy hasonló Stabilo point 88 készlettel vágott neki az első rajznak

Amire szükséged lesz:

  • 2-3 szabad óra, melyet kikapcsolt telefonnal, és minden egyéb zavaró tényező nélkül tölthetsz
  • 1-2 m2 szabad asztalterület, a rajzoknak és színező eszközöknek
  • színes ceruza hegyezővel (az apró ábrák miatt folyamatosan hegyezni kell)
  • színes tűfilc készlet (Johanna a Staedtler-t ajánlja, amelyet maga is használ)
  • színes zseléstollak (az arany- ezüst színű például remekül mutat)
  • megfelelő fényviszonyok (legjobb a természetes fény)
  • kedvenc italod
  • háttérzene

Három jó minőségű, ingyenesen letölthető mintát tudok ajánlani. Az első, Petrovits Olga rajza, amely nagyobb méretű kiszínezhető elemeket tartalmaz, így könnyen használható ceruzával, esetleg vékonyabb ecsettel, vagy akár zsírkrétával is. A második, Johanna Basford Valentin napi színezője, ami kicsit nehezebb minta, de jól bemutatja, hogy mire számíthatunk a könyveiben. Ehhez már hegyes ceruza, vagy tűfilc ajánlott. A harmadik, az egészen apró elemeket is tartalmazó Karáncsonyi színező, szintén a skót rajzolótól.

szinezo_pelda-500_1.jpg

Lakos-Molnár Szilvia alkotása (forrás: Facebook)

Színezési ötleteket számos helyről lehet meríteni, például Johanna Basford oldaláról, de a Titkos kert könyvnek van Facebook csoportja is, ahová bárki feltöltheti saját elkészült műveit. A könyv népszerűsítésére számos próbálkozás van hazánkban, például nemrég közös kirakatszínezést tartottak.

Szólj hozzá!

Címkék: stresszoldás színező titkos kert johanna basford

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr647956610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása