Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Retró: PEVDI 178 MG

2016.01.20. 07:45 golyóstoll

A mai toll a bemutatása régóta előkelő helyet foglal el a "TO DO" listámon, szóval itt az ideje túlesni rajta. A szóban forgó áldozat a PEVDI MG család egyik csavarós golyóstoll változata, a 178 MG.

paxmgcs3-500.jpg

PEVDI 178 MG

Igen nehéz helyzetben van az a gyűjtő, aki régi magyar golyóstollakban utazik. A hasonló korú, külföldi daraboknak érthető okból sokkal nagyobb a közönsége, és némelyekről komoly szakirodalom is rendelkezésre áll. Magyarországon azonban ilyesmiről nem tudok. Nagyon kevés embert érdekelnek ezek az írószerek, a többség pedig egyszerűen szemétbe dobta őket, mikor kifogytak, vagy hozzájutott egy nyugaton gyártott, nívósabb példányhoz. Pedig ezeknek a tollaknak is jó részét exportra gyártották.

A beszerzés sem könnyű feladat. A probléma ott kezdődik, hogy azt sem lehet tudni pontosan, hogy hány féle, és milyen toll készült hazánkban, arról nem beszélve, hogy ha esetleg tudomást is szerzünk valamelyikről, szinte esélytelen célirányosan megtalálni.

Ahogy említettem, gyanítom hogy a számomra felbecsülhetetlen értékű ritkaságok nagy része a szeméttelepen végezte, így általában különböző elhunyt megszállottak hagyatékából, vagy az írószergyárakban dolgozók még élő gyerekeinek/unokáinak segítségével lehet megfelelő áron hozzájutni érdekesebb példányokhoz.

Az aukciós oldalakon szórványosan felbukkanó régi, magyar tollakat az eladók gyakran masszívan felülárazzák. (Néha elgondolkodom, hogy a gyűjteményem darabjai, amikben annyi örömömet lelem, vajon egy-két generáció múlva szintén a szeméttelepen, vagy az akkor népszerű aukciós helyeken kötnek majd ki?)

paxmgcs2-500.jpg

 

A 178 MG valamilyen okból nagyobb számban lelhető fel a többi, korabeli PEVDI terméknél, vagy legalábbis ez az érzésem van, hiszen a legtöbbször ennek különféle változataival találkozom a hazai aukciós portálokon. Véleményem szerint ez leginkább annak köszönhető, hogy a toll kialakítása kellően robusztus, és nem mellékesen kinézetre is egészen pofás.

Apropó, pontosan nem tudom, hogy milyen idősek a tollak, de a koruk meghatározásában nagy segítséget nyújt, hogy a PEVDI sokáig év és hónap dátumkódokkal feliratozta az általa gyártott tollbetéteket. Tehát ha eredeti a tollban található betét, akkor a rajta olvasható dátumból legalábbis következtetni lehet a gyártási évre.

Az általam birtokolt 178 MG golyóstollakban található tollbetétek gyártási ideje 1981 és 1989 közé esik, ami azt jelenti, hogy nagy eséllyel legalább a '80-as években gyártás alatt volt a sorozat. Egy régi újságcikk tanúsága szerint, az első MG tollak 1977-ben hagyhatták el a gyártósorokat:

Az üzemben bővítik a választékot. Az új fémházas MG tollcsaládból például öt különböző típust kezdenek gyártani jövőre.

Szolnok megyei Néplap, 1976. december 16.

 

paxmgcs1-500.jpg


Fontos leszögezni, hogy az MG egy termékcsaládot jelölt - a két betű sejtésem szerint a galvanizált fém kivitelre utal -, amely több, különböző terméket tartalmazott:

  • Csavarós golyóstoll:176 MG és MGM, 177 MG és MGM, 178 MG és MGM
  • Kupakos golyóstoll: PAX MG és MGM
  • Kupakos rostirón: PAX MGMF
  • Teleszkópos golyóstoll: PAX MGA
  • Töltőtoll: PAX MGT
  • 4 színű toll: PAX MG 4
  • Nyomógombos golyóstoll: PAX MG LUX
  • Nyomósirón (töltőceruza): PAX MGP

Egy különleges, egészen fiatalnak tűnő példányról, a PAX MGM "SCS"-ről már írtam korábban.

Mint látható, az MG családból egyedüliként a csavarós tollnak nem volt PAX a neve, ez csak egy számot kapott. Amíg ezt nem tudtam, gyakran PAX MG-ként hivatkoztam rá, ami logikusnak tűnt, de sajnos helytelen. A szám egyébként azt jelzi, hogy mit találunk a toll tetején: a 176-os lapos, a 177-es csúcsos, ezüst színű, a 178-as pedig csúcsos, fekete műanyag véggel van szerelve.

Jó kis katyvasz, mi? Szóltam előre, hogy nem lesz egyszerű, és a java még hátra van.

178mg-katalogus.jpg

Ha a 178-as számú csavarós tollaknál maradunk, akkor ebből is rengeteg féle kivitel készült a gyártás során:

  • Selyemfényű fém tolltest. Nem reprezentatív vizsgálataim alapján a leggyakrabban fellelhető változat.
  • Hosszirányban csíkozott, krómozott tolltest. Ilyet csavarósban még nem láttam, de elvileg létezett.
  • Hosszirányban csíkozott, ezüst+ródium tolltest. Szintén nem volt még hozzá szerencsém.
  • Hosszirányban csíkozott, 24 karátos aranyozott tolltest. Fogadni mernék, hogy ez csak mese.
  • Gilosált, fényes króm tolltest. Hullámos, vésett vonalakkal (guilloché) díszített példány. A mintát közelebbről megvizsgálva nehéz eldönteni, hogy kézzel, vagy géppel készülhetett, de bármelyiket el tudom képzelni. Igen ritka, de elvétve fel szokott bukkanni 1-1 darab.
  • Gilosált, ezüst+ródium tolltest. Ugyanaz a minta, drágább anyagokkal. Sosem láttam eddig.
  • Gilosált, 24 karátos aranyozott tolltest. Képen már láttam, de akkor sem hiszem el!
  • Fekete krómozott tolltest. Szintén ritka, de előfordul itt-ott.


Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, attól függően, hogy a toll lecsavarható, hegy felőli vége ezüstös, vagy fekete, rendre MG vagy MGM a toll elnevezése.

178mgm-katalogus.jpg

Nos, azt hiszem olyannyira kibontottam a különféle típusokat, hogy az rajtam kívül már senkit sem érdekel. De a biztonság kedvéért, ismétlés gyanánt a fentebb látható, 4 db tollat ábrázoló képen a következők szerepelnek:

  1. PEVDI 178 MG - selyemfényű kivitel
  2. PEVDI 178 MG - gilosált, krómozott kivitel
  3. PEVDI 178 MGM - selyemfényű kivitel
  4. PEVDI 178 MGM - fekete, krómozott kivitel

 

paxmgcs4-500.jpg


A hosszú áttekintés után vizsgáljuk meg közelebbről a tollat. A képek alapján nyilván látszik, hogy egy elnyújtott formájú, vékony írószerről van szó. A PEVDI számos olyan tollat gyártott, amely különböző nyugati írószerek másolatai voltak, azonban ezidáig nem sikerült azonosítanom, hogy a 178 MG is közéjük tartozik, vagy saját tervezés.

A klipszen megtalálható a jellegzetes PEVDI "P" betű, valamint az MG jelzés. A toll közepén a selyemfényű változatnál vékonyabb, a gilosáltnál és a feketénél vastagabb, fekete műanyag közgyűrűt találunk. Itt kell a toll két felét elfordítani, hogy előbújjon az írócsúcs, és írni tudj.

paxmgcs5-500.jpg


Azok számára, akik szeretik a vékony fogású tollakat, valójában a 178 MG ma is jól használható írószer. Hiába beszélünk egy közel 40 éves modellről, a külseje annyira időtlen, hogy egy kis optikai tuning után, úgy gondolom lazán eladható lenne napjainkban is. A csavarmechanika egytől egyig kifogástalanul működik a nálam levő tollakon.

Gyűjtői értékét a számos felbukkanó példány erősen csökkenti, úgyhogy ha kedvet kaptál a beszerzéséhez, (vagy esetleg van is ilyen golyóstollad), néhány jótanács a használatához:

  • Érdemes odafigyelni, hogy milyen tollbetétet használsz benne. Némelyik 178 MG esetében a betét műanyag vége olyannyira szorosan van a csavarmechanikában, hogy a tollbetét kihúzásakor a műanyag sapka a tollban marad, és szinte lehetetlen onnan kiszedni.
  • A toll alsó felének borítása (legyen az fém, vagy műanyag) feszegetés hatására hajlamos elforogni, vagy lecsúszni a műanyag belsőről. Látszik, hogy vagy nem túl erősen ragasztották rá, vagy csak rá van szorítva. Szerencsére könnyen vissza lehet rakni.

 

paxmgcs6-500.jpg


A 178 MG az ISO 12757-2 szabványban leírt "G1" tollbetéttel működik, amely bár nem olyan népszerű, mint a Parker féle koronás "G2" betét, a mai napig számos cég gyártja, és itthon is több üzletben beszerezhető (pl. Schneider Express 225, Online G1). Arra érdemes odafigyelni, hogy ránézésre könnyen összekeverhető az X-20 Jumbo betéttel. A lényeges különbség, hogy G1 írócsúcsa vékonyított. Természetesen a G1 tollbetétnek semmi köze a Pilot G1 zselés tollbetéthez!

 

A jó méret: G1 tollbetét (kép: StarMinen)

 Az eredeti, PEVDI tollbetét feliratai:

Felirat Jelentés a Golyóstoll blog szerint
PEVDI No.55. PEVDI 55-ös típusú tollbetét = szabvány G1
DOKUMENTAL 303/103 Dokumental 303/103 tintával
MITTENWALD CHEMIE A tinta gyártója a Mittenwald Chemie
EVP 2-25M ???
UVR UV-álló tinta
85.10. A tollbetét gyártási ideje 1985. október

 

Gyártói információ:

ÍRÓBETÉT - N 55

5 mm átmérőjű galvanizált rézhüvely, a csúcsnál beszűkítve
Acélcsúcs, 0,8; 1 mm átmérőjű carbid golyóval, F-M minőségben
Íráshossz: 7-8 ezer méter
Festék: Dokumental 303 szilikon pasztával lezárva (Mittenwald)
Több színben készül

 

Tetszenek a retró cikkek? Vagy inkább porosodjanak tovább a szekrény mélyén ezek az ócskaságok? Esetleg volt ilyened? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy Facebookon!

Az írás elkészítéséhez nyújtott felbecsülhetetlen értékű segédanyagokat ezúton is köszönöm Kovács Zolinak.

9 komment

Címkék: retró pax golyóstoll pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr678277134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vino-et-veritas 2016.03.28. 22:11:11

Pont ma találtam rá egy régi dobozban egy kissé már használt példányra (kb. 15-20 éve rakhattam el). Talán azért került oda, mert "nőiesnek" találtam, illetve korábban főleg töltőtollal írtam (ma meg billentyűzettel...).

Ez balról a második (hosszú hullámvonalas) egyik változata, de fekete klipsszel.
Képet is készítenék, de nem tudom, feltölthető-e valahová.

Üdv, Vino

golyóstoll 2016.03.28. 22:57:31

@vino-et-veritas: No, ez érdekes. Fekete klipsszel még nem láttam ilyet. Szuper lenne, ha tudnál róla képet csinálni. Mondjuk a kepfeltoltes.hu-ra felteszed, és beilleszted ide a hivatkozást.

vino-et-veritas 2016.03.28. 23:49:52

Majd jelentkezem.

Amúgy ez az "ipar" is csak "szocialista" módon működhetett a 80-as években. Azaz, amilyen alkatrész éppen volt, abból állították elő a végterméket. Így aztán rengeteg változat jött létre már-már követhetetlenül (hasonló példa az Ikarus)...

golyóstoll 2016.03.30. 22:23:32

@vino-et-veritas: Nézem a képet, de pont a fekete klipszet tudom nehezen kivenni rajta :)

vino-et-veritas 2016.03.31. 09:01:45

Majd készítek arról külön képet is.

A felirata "szabványos", ugyanaz, mint a fémszínűé.

Varga Levente 2019.04.18. 21:23:05

Nekem van egy fekete hosszirányban csíkozott típus.Gyakori darab?Mert a cikkben nincs megemlítve

golyóstoll 2019.04.18. 21:25:52

@Varga Levente: Nem, elég ritka lehet. A gyári katalógusban sem szerepelt.

vargal9 2019.04.19. 08:02:51

Valószínű hogy MG mert a vége ezüstös.
süti beállítások módosítása