Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Golyóstollak extrém körülményekhez

2016.04.13. 07:40 golyóstoll

Néhány alkalommal írtam már olyan, túlnyomásos tollakról, amelyek extrém körülmények között is működnek. Egyelőre nincs nagy választék, szóval lássuk, melyek voltak ezek:

Megjegyzem, a Fisher tollbetét, a hozzá adott apró, műanyag adapterrel bármilyen tollban működik, amiben Parker "koronás" tollbetétet lehet használni.

Amikről nem írtam, de talán egyszer sorra kerülnek majd:

  • uni-ball PowerTank - műanyag változatok
  • Schmidt MegaLine túlnyomásos tollbetét
  • Diplomat Spacetec túlnyomásos tollak
  • Pilot Down Force
  • Tombow AirPress

 

Felmerülhet a kérdés, hogy mi az ördöghöz kellenek ezek a tollak egy hétköznapi ember számára? Úgyhogy az alábbiakban összeszedtem néhány példát, ami eszembe jutott.

Zsíros környezet. Ha olyan helyen dolgozol, ahol olajos, zsíros tárgyakat tapogatsz egész nap, nehéz lehet papírra írnod. Amint összezsírozol a kezeddel egy papírlapot, a zselés- és rollertollak többsége rögtön bemondja az unalmast, és nem fog rá írni. A golyóstollak, tintától függően nehezen, vagy egylátalán nem fognak zsíros, csúszós felületre, ha pedig a golyót is összezsírozod, akár tönkre is mehet a tollbetét. (Némelyiket már attól kukázhatod, hogy a kezedre írsz valamit.) A túlnyomásos tollaknak nem árt a zsíros, olajos felület.

Poros környezet. Nemrég egy olvasó írta Facebookon, hogy poros munkahelyén az általa kipróbált többféle, új tollbetét közül 1-2 hét alatt mindegyik végleg tönkrement. A por a golyó mellett bekerülhet az írócsúcs belsejébe, és eltömheti az apró tintacsatornákat. A túlnyomásos tollaknál azonban a tinta mindig kifelé nyomódik, így ha esetleg be is forgat a golyó valami szennyeződést, az ki fog kerülni onnan.

Vizes környezet. Nem hiszem, hogy sokan írnak víz alatt - bár állítólag búvárok is használnak golyóstollat odalent - de a pára is okozhat gondot, ha például Geocaching során töltögetnél naplófüzetet. A víz természetesen a papírt is eláztatja, így ha esőben, vagy párás környezetben szeretnél írni, speciális papírra, és túlnyomásos tollra van szükséged.

Fagyos környezet. Aki télen, a szabadban dolgozik, vagy esetleg hűtőházban, fagyasztó raktárban végzi munkáját, nehezen találhat olyan tollat, amely rendesen működik. A tintákat ugyanis úgy keverik, hogy szobahőmérsékleten legyenek pont megfelelően folyékonyak az íráshoz. Ha ennél lényegesen hidegebb van, számíthatsz rá, hogy az olajokhoz hasonlóan az olajos tinták is besűrűsödnek, bedermednek. A túlnyomásos tollakban a nyomás ilyenkor is a golyóra préseli a tintát, ráadásul a tinta összetétele is más, tehát sokkal nagyobb eséllyel tudsz írni.

Nagy hőingás. Van egy hely, ami nyáron 50-60 fokra forrósodhat, télen pedig akár -20 fokra is lehűlhet. Ez pedig a kint álló autód belső tere. Igen, a kesztyűtartó is, ahol a menetlevélhez, vagy baleseti bejelentő laphoz használatos tollat tartogatod. Nagy melegben a tintából igen gyorsan elpárologhatnak az oldószerek, így a toll beszárad, és éppen akkor nem fog majd, amikor szükséged lesz rá. Rosszabb esetben a tollbetét végében található szilikonzsír kifolyik, az követően pedig a tinta is, összekenve mindent maga körül. Egy hideg téli estén pedig, mikor a nyárigumis kocavezető beléd rongyol a jeges úton, a bedermedt tintával nem fogsz tudni írni.

 

Ha esetleg eszedbe jut más olyan helyzet, amikor hasznos egy megbízható, elpusztíthatatlan golyóstoll, írd meg, és kiegészítem a listát.

3 komment

Címkék: golyóstoll

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr318449036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.21. 13:48:20

Nem pont ide tartozik a kérdés, de éppen Fisher Mediumot használok (elég régi), és nehezebben ír, mint a Parker G2 Quickflow. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy létezik vajon eljárás, ahol objektíven hasonlítják össze a betétek "ellenállását"? Mindenhol csak szubjektív véleményeket lehet olvasni (az enyém is az).

Cyberkid Gábor Katona 2016.11.21. 14:27:25

Ja, az előbb elfelejtettem: Schmidt P950M, túlnyomásos betét. Bármilyen Parker-szabvány szerinti toll "űrtollá" alakítható, adapter nélkül.

golyóstoll 2016.11.21. 17:09:22

@Cyberkid Gábor Katona: Speciális géppel lehet mérni az erőhatásokat, de ilyet még csak videón láttam.

A Schmidt P950-et álruhában (Online Gasdruck Mine néven) már próbáltam. Nem rossz, de nem győzött meg. A Fisher lényegesen jobb érzésre.
süti beállítások módosítása