Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Múltidéző: A golyóstollak Mekkája

2016.09.21. 07:22 golyóstoll

A golyóstollak Mekkája
Megjelent a Szolnok megyei Néplap 1968. február 21-i számában.
Kiegészítve a Békés megyei Népújság 1968. április 12-i számában szereplő, azonos című írásból.

***

Újkori pennák kedvelői órákig válogathatnának itt. Tömzsi és karcsú, kék, zöld, sárga és piros köpenyű, feketébe burkolózott, szerényen olcsó és cifrábban drága: negyven golyóstoll-típus s ezek sokféle változata sorakozik a tollasok Mekkájában. A Mekka neve hosszú. A Pest megyei Vegyi és Kézműipari Vállalat Szentendrei Tollüzemének hívják. A hazai termelés hatvan százalékát adja ez az üzem. Negyven típusból húszmillió darabot évente.

Percenként őtven

Ördöngős masina. Egyik végén beletöltik a festéket, a csúcsot, ahogy itt a golyót, s az azt takaró apró csövet nevezik, majd a tartály-palástot, a másik végén pedig kijön a kész, akár azonnal használható betét. Percenként ötven, naponta 48 ezer darab. Persze, az olasz gyártmányú automatába más is kerül: festékzáró zsír, tartályvég-dugasz... de hát ez már az itteniek gondja. A fogyasztóé annyi: ír-e, s ha igen, meddig?

paxbetet-500.jpg

Ős-PAX tollbetét

Másik gépet mutatnak. Markában egyszerre tíz, a Parker tollak nagy betétjéhez hasonló Pax tartály. A gép húzza-húzza a vonalakat, mindaddig míg kiürül a tartály. Beírógép a neve, feladata, hogy ellenőrizze: az előírt 4500 méteres vonalat produkálja-e a betét? Többségük majdnem a kétszeresét: nyolckilométeres vonal húzható velük.

Néhány éve még kezdetleges, zömében kézzel végzett gyártás folyt. Ma ötszázon fölül van a foglalkoztatottak száma, olasz és svájci automaták, többmillió darabos export a Szovjetunióba, Romániába, Csehszlovákiába, Jugoszláviába, s persze a hazai piac.

Ezévi újdonságok

Az üzem laboratóriumában e napokban érnek véget a vizsgálatok, megkezdődhet az ez évi újdonságok gyártása. Közülük néhány: a Pax-család Paxtel változata, azaz a teleszkópos toll; a Pax nagyítóüveges típusa, a hatszínű forgódobmechanikás irodai "lúdtoll", olcsó diáktollak, új, tetszetősebb változatai, a Pax-készlet, aranyhegyű töltőtollal, bőrtokban, a bécsi Hemos-céggel kooperációban készülő néhány újdonság... A bőséges választéknak köszönhetik, hogy éppen a közelmúltban került be a belkereskedelmi árucserébe - részese valamennyi európai szocialista ország - a szentendrei golyóstoll is.

paxtfm2-500.jpg

PAX TFM alias Paxtel

A hagyományos töltőtollak iránti kereslet rohamosan csökken. Golyóstollból minden mennyiség vevőre talál: csak Paxból évente kétmilliót készítenek, s hatmillió tartalékbetétet.

Nemcsak az úr ír...

A tervezők rajzlapjain új, tetszetős formák öltenek végső alakot. Külső kép, praktikusság - ez maga nyolcféle feltétel! -, biztonság, kifogástalan írókészség, s persze az ár: nagyjából ezek a követelmények. A régi olvasókönyvekben - mondják a tervezők - az állt: úr ír. Nos, napjainkban mindenki ír, valóban nélkülözhetetlen eszköz a toll. Ezért kell nyolc forinttól százhúszig terjedő fogyasztói árskálát biztosítani, s minden más tekintetben is a legbővebb választékot.

Végül néhány jótanács a tervezőktől. Lehetőleg csak papírra írjunk a golyóstollal, főként a meszelt falakat nem szereti... ne nyomjuk túlságosan a papírra, minél meredekebb szögben tartsuk, időnként apró vattával tisztítsuk meg az írócsúcsot... És ha nem tesszük mindezt? Úgy tervezzük tollainkat, hogy akkor is írjanak...

 

A cikkek eredetije itt és itt érhető el.

Szólj hozzá!

Címkék: pax gyártás pevdi

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr698395058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása