Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Megszületett a használható kínai írócsúcs

2017.01.15. 15:25 golyóstoll

Két éve rátaláltam egy érdekes cikkre, melyben azt fejtegették, hogy Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke elégedetlen a kínai gyártású golyóstollak minőségével, és mivel a világpiac 80%-át Kína látja el, szeretné ha a belföldi gyártók valamelyest előrelépnének a termékek javításában. Azt hiszem, ezzel alaposan feladta a leckét az iparágnak, akik úgy tűnik azonnal el is kezdtek foglalkozni a témával. 

Nem tulajdonítottam az írásnak különösebb jelentőséget, hiszen a piaci elemzéseket olvasva nem titok, hogy a Kínában készült jó minőségű golyóstollak két alapvető komponense, a tinta, illetve az írócsúcs importált alapanyag. Egyes gyártók ki is emelik, hogy a festékanyag Németországból származik, az írócsúcs pedig vagy teljes egészében Svájcból, vagy svájci gyártású gépeken készül.

mikron-multistar-lx24.jpg

Az egyik legnépszerűbb írócsúcs készítő gép, a Mikron Multistar LX-24 -videóért kattints a képre!

Aztán pár nappal ezelőtt az egyik munkatársam jegyezte meg, hogy Kínában elkészültek az első - megfelelő minőségű - belföldi gyártású tollhegyek. Meg is lepődtem, mert ritka hogy az átlagember ilyesmivel foglalkozik, de valóban, az Indexen is megírták a hírt. Másnap az olvasóim is aktiválták magukat, és Facebook üzenetben, illetve blog.hu üzenetekben és kommentekben is megkaptam az írás címét. (Köszi!) Az eredeti forrást, az egyik kínai hírügynökség beszámolóját itt olvashatod angolul.

Az írásból kiderül, hogy 5 évig kísérleteztek a megfelelő acél alapanyag kifejlesztésével, ami lehetővé teszi, hogy a hegy minimum 800 méter íráshosszt produkáljon. Az új terméket várhatóan a következő években kezdik majd el használni a kínai golyóstollakban.

Aki már követi a blogot egy ideje, az biztosan nem tartja az említett 800 métert akkora áttörésnek, hiszen már egy ICO Signetta, vagy egy BIC Cristal is legalább 2.000 méteres vonalat tud húzni, egy felső kategóriás tollbetétnél pedig ez az érték akár 8-10 kilométer is lehet. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ezeket az írócsúcsokat sok esetben erre specializált svájci cégek készítik, de annál a kevés tollgyártónál, ahol házon belül állítják elő, ott is többnyire német vagy svájci gépekkel, import alapanyagból teszik. (Kevesen tudják, de évtizedekig Magyarországon is állítottak elő írócsúcsokat. Ma már tudtommal importáljuk.)

Mindenesetre én nagyon örülök ennek a fejleménynek, és remélem, a piaci verseny erősödése arra sarkallja az eddig szinte egyeduralkodó svájci gyártókat, hogy tovább tökéletesítsék, vagy korszerűsítsék a forgalomban levő írócsúcsokat.

Szólj hozzá!

Címkék: Kína írócsúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr6012118185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása