Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Teszt és történet: Palomino Blackwing 602

2017.05.17. 07:01 golyóstoll

Korábban írtam már, hogy majd többet szeretnék foglalkozni ceruzákkal a blogon, de ezt eddig vehettétek üres fenyegetőzésnek. Azonban most már huzamosabb ideje igyekszem egyre többször ceruzát használni, így gyűlnek a tapasztalatok, melyekről be tudok számolni. És mi lehetne jobb indítása a témának, mint a gyakran a világ legjobb ceruzájának kikiáltott Blackwing 602?

Mi az a Blackwing 602?

Aki járatos a grafitceruzák világában, már hallhatott az Eberhard Faber cégről. Az alapító, John Eberhard Faber az 1800-as években Németországban született, majd fiatalon Amerikába költözött. Ahogyan az a nevéből sejthető, rokoni szálak fűzik a Faber dinasztiához, mely a Faber-Castell néven működő írószervállalat tulajdonosa.

blackwing602.jpg

A Blackwing 602 egyike volt az Eberhard Faber vállalat számos Amerikában gyártott grafitceruzájának. Két különlegessége a rendkívül simán és sötéten író, de mégis lassan elhasználódó grafitbél, valamint a végén található, lapított, cserélhető radírt tartalmazó fémhüvely. 

blackwing602-box2.jpg

Korai Eberhard Faber Blackwing 602 doboz

blackwing602-box1.jpg

A doboz belső oldalán található ismertető

Szerintem fantasztikusak ezek a korabeli reklámok. Hogy megmaradjon az utókornak, lefordítottam.

BLACK WING

Tükörsima Ceruzák

"írjon fele erővel, kétszeres sebességgel"

Pihentetőnek fogja érezni az írást a BLACKWING ceruzával. Egy új típusú íróbél - elképesztően sima, koromfekete, vékony, de erős, és alig szükséges odanyomni - teszi mindezt lehetővé. Írjon olyan gyorsan, ahogy kedve tartja, annyit, amennyit szeretne - nem fog elfáradni a keze. Az állítható radír a ceruzánál is tovább tart.

A Blackwing 602 úgy tűnik, igen népszerű volt, főleg a zeneszerzők és az akkor még ceruzával dolgozó rajzfilmes szakemberek körében. Használói közé tartozott például John Steinbeck irodalmi Nobel-díjas író, Chuck Jones rajzfilmes (Bolondos dallamok, Tom és Jerry), Quincy Jones többszörös Grammy-díj nyertes zeneszerző és Stephen Sondheim zeneszerző is.

Miután az Eberhard Faber vállalatot 1988-ban felvásárolta a Faber-Castell, majd 1994-ben a Newell-Rubbermaid konszern Sanford nevű írószer részlege, a ceruza gyártását 1998-ban befejezték. Egyes források szerint a ceruzák végén található radírmegoldás fém alkatrészét gyártó gép hibásodott meg, és az akkoriban már csak kis számban értékesített kuriózum termék miatt a javítás nem volt gazdaságos.

A gyártás megszűnésével hirtelen megnövekedett az addig lanyha érdeklődés a Blackwing-ek iránt. Természetesen azonnal kialakult egy másodlagos piac, amin sokan a korábban vásárolt ceruzáiktól igyekeztek megszabadulni. A keresletről sokat elárul, hogy, a Blackwing 602 dobozonként 12 dollárért volt kapható utoljára bolti forgalomban, ami ceruzánként mai árfolyamon kevesebb mint 300 forintos árat jelentett. Jelen pillanatban az Ebay-en egyetlen hegyezetlen Blackwing 602-t sem találtam, aminek 10.000 Ft alatt lenne az ára. 

Nem nagyon jut eszembe más az írószerek világából, amely annyira keresett lenne, mint a régi Blackwing ceruzák.

Ha bővebben szeretnél olvasni az Eberhard Faber ceruzák érdekes történelméről, Sean Malone fantasztikus részletességű blackwingpages.com oldalát javaslom tanulmányozásra. Számos információt bátorkodtam átvenni Tőle ebbe a bejegyzésbe.

Palomino Blackwing

Bő tíz évvel a Blackwing 602 megszűnése után egy amerikai faipari vállalat, a California Cedar merész lépésre szánta rá magát. Megvásárolták a Blackwing márkanevet, és jelentős marketing tevékenység mellett piacra dobtak néhány új Blackwing ceruzát, gyakorlatilag úgy beállítva, mintha a gyártást indították volna újra.

blackwing602_1-500.jpg

A Palomino Blackwing sorozat első ránézésre valóban sokban hasonlít az Eberhard Faber Blackwing-jére. Megtalálható rajta a furfangos radírtartó, és a téglatest alakú radír. Elődjéhez hasonlóan, tekintélyes vastagságú lakkozással, igényes festéssel, kaliforniai gyantásciprus fájából készül. Azonban számos különbség is van. Például a Palomino ceruzákat Japánban gyárttatják, és mivel a legfontosabb elemnek, az Eberhard Faber speciális grafitkeverékének nem ismert a pontos összetétele, egy több-kevesebb sikerrel összeállított utánzatról van szó.

A reklám persze megtette a hatását. Az amerikai írószer blogok kivétel nélkül ódákat zengenek a Palomino ceruzákról, a gyártó pedig véletlenül, vagy szándékosan, de sikeresen mossa össze az általuk gyártott, és a legendákban szereplő Blackwing ceruzák érdemeit.

Jelen pillanatban négyféle Blackwing ceruzát gyártanak:

  • Palomino Blackwing: Első próbálkozásuk egy igen puha (kb. 4B-nek felelhet meg), és nagyon sötéten író, főleg rajzoláshoz javasolt ceruza. Lakkozása fekete, a radírja pedig fehér.
  • Palomino Blackwing Pearl: A másodjára bevezetett termék egy kicsit keményebb (kb. 3B), de még így nagyon kellemes grafittal bíró írószer. Lakkozása fehér, a radírja fekete.
  • Palomino Blackwing 602: A harmadikként piacra dobott ceruza leginkább írásra ajánlott, mivel kevésbé gyorsan kopik. Lakkozása metálszürke, radírja pedig fekete. Az eredeti Blackwing 602 ceruzákon található feliratot (HALF THE PRESSURE, TWICE THE SPEED) is tartalmazza.
  • Palomino Blackwing Volumes (számozott különkiadások): Valamilyen speciális alkalom, vagy híres személy által "ihletett" ceruzák, többségében a Palomino Blackwing 602-ben is található grafitkeverékkel.

Sajnos az Eberhard Faber nagyra becsült Blackwing ceruzájának megmaradt példányai elérhetetlennek tűnnek a magas ár miatt, de a Palomino Blackwing 602-ből azért némi nehézség árán sikerült szereznem. Amerikában a grafitceruzákat szinte kizárólag 10-12 darabos dobozos kiszerelésben lehet megvásárolni, és nem használják a nálunk szokványos "kosárból darabra kiveszed" módszert. A környező országokban több helyen is lehet kapni, de magyar specialista webshopokban is hozzá lehet jutni egy ideje.

Milyen a ceruza?

Amikor rászántam magam, hogy kihegyezzem életem első igazi luxus ceruzáját, először két dolog tűnt fel. A hegyező a fát teljesen egységes színű és mintájú, papírvékony rétegben esztergálta le a ceruzáról, közben pedig leginkább az írószerboltokból ismert, kellemes fa illatot lehetett érezni. (Érdemes megjegyezni, hogy a Palomino márkát birtokló California Cedar szállítja a világ nagy részére a prémium ceruzák alapanyagát.) 

A ceruza hatszögletű, némileg lekerekített élekkel, és a végén található radír miatt szokatlan, de meglepően kellemes súlyeloszlással.

blackwing602_2-500.jpg

Az utóbbi időben sokféle grafitceruza megfordult a kezeim között, de alig néhány van, amit hasonló érzés kézbe venni mint a Blackwing 602-t. Bevallom, lenyűgözött a tükörsima tapitású, leginkább egy autó fényezésére hasonlító metálszürke bevonat. Az aranyszínű feliratok kellő mélységgel vannak préselve, így valószínűleg kevésbé kopnak. Sajnos néhány prémium ceruzánál erre nem ügyelnek eléggé. Persze tudom, hogy a jövő a környezetbarát, vízbázisú festékek használata, és kedvelhetőnek tartom a faanyagot sejttető, vékony lakkozást is, de ez egy másik kategória.

A grafit tökéletesen elhelyezve, pontosan középen van. Ez azért fontos, mert ha akár csak egy kicsit is rossz helyre kerül a gyártás során, akkor hegyezéskor könnyen eltörhet, no meg persze nem is túl esztétikus látvány.

Érdekes, de számomra nem pótolhatatlan a ceruza végén található sajátos szerkezet. A már említett, lapított fémhüvelyben U alakra hajlított lemez tartja a radírt. A lemezen található fülek segítségével a radír kihúzható, és a helyzete állítható, vagy elfogyása esetén cserélhető. A lapított forma abban is segít, hogy így a ceruza nehezebben gurul el.

blackwing602_3-500.jpg

A radír a leggyengébb láncszem: bár nem maszatol, de a legnagyobb jóindulattal is csak közepes minőségűnek mondanám. A grafit nagy részét eltávolítja ugyan a papírról, de jól látható nyomok maradnak utána, melyeket egy másik, sima szintetikus gumi radírral szinte nyomtalanul ki lehet radírozni. A ceruza végén található radírt így maximum szükségmegoldásnak javasolnám, a cseréje pedig értelmetlen, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az "utántöltő" csomag árából két-három darabra is futná a világ legjobb radírjaiból.

Golyóstollhoz szokott emberként természetesen nagy váltást jelent a ceruza használata. El kell fogadni, hogy bármilyen összetételű is a grafit, biztosan nem nyújtja azt a sima, hangtalan siklást a papíron, amit egy golyóstoll. Úgy gondolom, ez vállalható kompromisszum, hiszen cserébe a grafitceruzák a világ egyik legnemesebb anyagából készülnek, jó illatúak, és számomra például megnyugtató írni velük. Ugyancsak megszokást igényel, hogy a ceruza a használat során egyre rövidebb lesz, mígnem már csak egy csonk marad belőle, amit nem lehet tovább használni. (Természetesen vannak különféle megoldások ennek elkerülésére, amelyekről későbbi írásokban lesz szó.)

A Palomino Blackwing 602 grafitja sötéten ír, saját - igen korlátozott - tesztjeim alapján is egy átlagos 2B keménységű ceruzához hasonlítanám. Bár a rajongók többsége szerint boszorkányos módon siklik írás közben, én inkább kicsit porózusnak érzem, és a legtöbb papíron némi ellenállást tapasztaltam.

Azonban egy 2B-s ceruzához képest sokkal jobban tartja a hegyét (közel sem kopik annyira gyorsan, így nem kell olyan gyakran hegyezni), de könnyen maszatolható, így már rövid használat után is az ember kezére, és a papír egyéb részeire tapad némi grafitpor. Az írás eltávolításával jó minőségű radírok esetén nem lehet gond, nyomtalanul le tudtam szedni többféle papírról is.

blackwing602_4-500.jpg

Az írás a Blackwing 602-vel számomra enyhe csalódás. A ceruza egyáltalán nem rossz, de nem is kiemelkedően jó. Sosem használtam az eredeti Eberhard Faber ceruzákat, így nem tudom megállapítani, hogy mennyi valóságtartalma van a legendáknak, de ha már ezt a nevet használja a Palomino, akkor valami különlegesre számítottam. Mivel a Palomino Blackwing 602 még amerikai szemmel is elég drága mulatság, azt gondolom, ennyi pénzért, de akár már a feléért is több, ennél kellemesebben író ceruzát lehet vásárolni.

 

Hogy tetszett ez a cikk a Golyóstoll blogon? Hagyjuk meg a töltőtollakat, ceruzákat, radírokat, táblafilceket és egyéb ördögtől való írószereket másnak? Várom a véleményeket a hozzászólások között, vagy a blog Facebook oldalán!

8 komment

Címkék: blackwing palomino eberhard-faber

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr9212428311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigTom 2017.12.08. 22:32:15

Ehhez hasonló ceruzát lehet kapni a flying tiger boltban, ami van Budapesten is - én is vettem.
Itt egy cikk erről a ceruzáról: bleistift.blog/2017/10/tigers-blackwing/

BigTom 2017.12.09. 10:49:20

Nincs összehasonlítási alapom sem az eredetivel, sem a Palomino verzióval, úgyhogy nem mérvadó a véleményem. Ezzel együtt nekem nagyon tetszik. Szerintem tök jól fog, szerintem jól tartja a hegyét, nekem nagyon tetszik ez a radir megoldás, és nagyon tetszik az ára is (300Ft egy 4 db-os csomag). :-)

lomposfarkas 2019.09.13. 21:17:15

Valamikor tavaly olvastam ezt a blogot és rögtön felcsigázott a feketén fogó, könnyen sikló ceruza kérdése (micsoda? hogy ilyen is létezik?)
A helyi boltban vettem 6, 8, 9 B-s ceruzákat és lenyűgöztek! Sötéten fognak és könnyű a használatuk, persze könnyebben el is kopnak, de erre ott az asztalra szorítható csehszlovák kurblis ceruzahegyező, amit a bolhapiacon vettem egy, a cégnél nyugdíjba vonult volt kolléganőmtől (honnan szerezhette??) Beszereztem még hozzájuk a ceruza végére dugható védőt/radírt, szóvel megcsapott a ceruzák szele :) Sokáig az volt az én tudatalatti bajom, hogy nem láttam túl az iskolában használt HB-s ceruzák világán, az meg az én gusztusomnak kemény, kaparó és alig látszik. Szóval ez a blog kulturális küldetést is végez :)

golyóstoll 2019.09.14. 10:18:00

@lomposfarkas: Az igazi megvilágosodás, amikor rádöbbensz, hogy a függvény nem csak a fekete - könnyen sikló - gyorsan kopó, és a kaparós - világos - ritkán hegyezendő ceruza között értelmezhető. Vannak olyan ceruzák, melyek teljesen kilógnak az addig ismert világodból, és fantasztikusan írnak - már egy ceruzához képest. Sok kísérlet után, laikusként arra jutottam, hogy a gyártástechnológia és a nyersanyagok minősége lehet a különbség. Hogy csak néhány példát említsek: Staedtler (Lumograph), Tombow (Mono 100), Apsara (Platinum) Mitsubishi Pencil (hi-uni), CARAN d'ACHE, Viking...

lócsöcs 2020.07.25. 13:01:00

A Blackwing egy ruppót nem ér... Nem beszélve arról a rusnya evezőről a végén.
Viszont, van a Palominónak egy brutálbitang jó cerkája. Sima, narancssárga színű, B-s és japániai, natürlich. Úgy ír, mintha vizes szappant húzgálnál egy vizes üvegen.

Nálam a krém ezekből áll (a helyezés mindig papír-fügvénye):
Mitsu Hi-Uni B, Tombow Mono 100 B, Palomino B, Caran d'Ache Grafwood B, Staci Mars Lumograph 2B - ez utóbbi a leggyengébb, de egyszerűen, gyönyörű és rohadt jó illata van, szóval, szerelem egy buta nőbe...
(Persze, a szemetek ezeknek a beleit nem adják ki 2mm-es mechanikus ceruza tölteléknek, naná..., bár 0,5-ösben a Mitsu kiadta a Hi-Unit, heroin áron, viszont nem érezni a kétszeres árszorzót az Ain Stein-hez viszonyítva.)
süti beállítások módosítása