Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Hogyan készül a golyóstoll? - Caran d'Ache

2013.07.26. 07:14 golyóstoll

Egy kis érdekességként, a tollak és hozzájuk való tollbetétek gyártását/összeszerelését/minőségi ellenőrzését bemutató, angol nyelvű videókat szedtem össze. Azok kedvéért, akik nem tudnak olyan jól angolul, vagy nincs kedvük végignézni a videókat, mindegyikhez készítettem kommentárt.

Caran d'Ache luxus golyóstollak (frissítés: a videót törölték, de itt egy másik)

Különböző tolltestek elkészítését mutatják be, például egy kínai gyantával bevont típusét (Varius). A gyantát speciális, emberi hajból készült ecsettel viszik fel. Maga a tolltest sárgarézből készül, de emiatt hosszában fekete csíkok lesznek rajta. A gyanta száradása után átmossák, majd fényesre polírozzák a tollakat.

Egy másik típust (Ecridor) gravírozott vonalakkal díszítenek, melyet gyémánt késsel vájnak ki. A tolltest itt is sárgaréz, de valamilyen nemesfém bevonattal, ami lehet például arany, platina, vagy ródium. 

A tollak megkapják a megfelelő klipszet, melyet egy présgép segítségével helyeznek fel. Minden klipszet géppel megvizsgálnak, hogy megfelelően kihajlítható-e, és visszatér-e alapállapotba. A tollvég anyaga sárgaréz, de arany, ezüst, vagy ródiumbevonattal. A tollvéget kifúrják, ebbe a furatba kerül majd a betét vége.

A betét elkészítése a következő. (Minden Caran d'Ache golyóstollban a híres Goliath betét található, kivéve a Frosty nevű modellben.) A sárgaréz betétet megtöltik tintával, majd beleütik a végébe a rozsdamentes acél golyót (???) tartalmazó hegyet. A betét végébe zsír kerül, amely lezárja a tartályt. Ezután jön a cetrifuga, amely rendet rak a betét besejében. (Sajnos ennél többet nem tudunk meg, pedig én kifejezetten kíváncsi lennék. Tekintve viszont a Goliath betét presztízsét és árát, gondolom ezeket a részleteket jól titkolják.) Véletlenszerűen néhány betétet géppel letesztelnek, hiszen legalább 8 kilométert kell írnia megfelelő minőségben. A csavarós típusok mindegyiként több ezerszer tesztelik, hogy megfelelően bírja-e a csavargatást.  

Újabb típus (Varius) elkészítését látjuk, amely fémgolyókkal van díszítve. A megfelelő anyagot munkások vágják méretre, majd ráerősítik a sárgaréz tolltestre. Többszöri tisztítófürdő után kézzel ragasztják össze a toll két másik darabjával. Ez után rugóval ellátott betétet helyeznek bele, majd megkapja a nyomógombot, esetleg csavarmechanikát.

A gyárból történő kiadás előtt még utoljára minden egyes tollat egy munkás nagyító alatt megvizsgál.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló golyóstoll carandache

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr615408724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása