Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Iskolakezdési szezon a nagyáruházban

2013.08.15. 09:48 golyóstoll

Most értem haza az egyik nagyáruházból, ahol szemügyre vettem az iskolakezdési szezonális írószer választékot. A helyzet elég siralmas, ezért gondoltam írok róla pár sort.

Mint azt már kifejtettem, nem vagyok híve a hipermarketekben történő toll vásárlásnak. Tapasztalatból mondom, hogy az ilyen boltokban nem ritkán 30-40%-kal többe kerülnek ugyanazok a termékek, mint egy tetszőlegesen választott papírboltban, de ennél sokkal durvább, felháborító mértékű árkülönbségeket is láttam már.

Ebben a bizonyos áruházban, már a bejáratnál szembetaláltam magam egy hirdetéssel, mely egy tanszerekkel megrakott bevásárlókocsi blokkját mutatta az adott áruházban, és a konkurenciánál. Természetesen a gonosz konkurencia drágább, a pontos összegre nem emlékszem, de kőkemény, 200 Ft körüli megtakarítást sikerült elérni egy több ezer forintos vásárlás során. A blokkokat alaposabban megvizsgálva feltűnt, hogy bár a termékek sorrendje azonos, de maguk a megvásárolt árucikkek mégis különböznek. Kategóriára azonos volt minden, de több esetben más márkájú, 5-10 Ft-tal drágább dolgokat vásároltak a konkurenciánál. Nos kérem, így könnyű...

Ha mégis szükséges ilyen helyen írószert vásárolnod, leírom néhány javaslatomat, hogy könnyebb legyen dönteni.

Ne vegyél 100 Ft alatti árú tollat. Ha több van egybe csomagolva, értelemszerűen a darabárat kell nézni, de mivel sok esetben képtelenek ezt normálisan feltüntetni, lehet hogy le kell osztanod az árat a darabszámmal. A legdurvább példa, amit ma láttam, a 25 Ft-os golyóstoll, amiből 10 darabot lehetett megvenni egy csomagban. Korábban már említettem, hogy főiskolai tanulmányaimnak egy hasonló árfekvésű, "SKY" márkájú tollkészlettel kezdtem neki. Ezeknek egy része már az első használat során széttört, leesett a vége, a kupakot nem lehetett egy kézzel levenni, beszáradt, stb. Arról nem beszélve, hogy ennyi pénzért valószínűleg silány, nem túl tartós betétet kapsz.

Az ár önmagában nem egyenlő a minőséggel. Van 200 Ft-ért is gyenge toll, és van 100 Ft-ért is jó minőségű (pl. BIC Cristal). Általában viszont a magasabb árú termékek között nagyobb eséllyel találsz jól használható típusokat.

Inkább vegyél 2-3 darab minőségi írószert, mint 10 darab vacakot. Egy jó toll - ha cseréljük benne a betétet - évekig kiszolgálja az embert (és természetesen a gyerekeket is, ha megtanítjuk hogy vigyázzon rá). Egy jó tollal nem kínlódás megtanulni írni, és később még többet írni. Egy gagyi (kényelmetlen, pacázó, beszáradó) tollat használni kínszenvedés, ami elveszi az ember kedvét az írástól.

Ne vegyél 500 Ft feletti árú tollat. Nem arról van szó, hogy a drágább írószer rossz lenne, sőt, 500 és 1000 Ft között igazán jó darabokat lehet kapni. Ezeket viszont máshol lényegesen olcsóbban, 2-300 Ft-tal kevesebbért megvásárolhatod. Különösen igaz ez a több ezer forintos tollakra (pl. Parker Jotter, bár lehet, felesleges ilyet venni az iskolába), itt az árkülönbségből már kijön egy második, középkategóriás toll.

A sajátmárkás írószerek többyire olcsó tömegtermékek. Ha lehet, maradj az ismert márkáknál. Ilyen helyeken biztosan találsz BIC, Faber-Castell, PAX, Pelikan, Pentel, Pilot, Schneider, Stabilo, uni-ball, Zebra, stb. által gyártott termékeket. Ugyanígy kerülendő a noname írószer. Most láttam ezt a csodatollat sajátmárkás változatban... Brrrrr...

Nézd meg, nincs-e a termék gazdaságosabb kiszerelésben. Tapasztalataim szerint különösen a Pilot tollaknál jellemző, hogy ki van rakva 1 darabos bliszterben (papírkártya+áttetsző műanyag csomagolás), és ugyanazon vagy hasonló áron 1+1 darab ajándék kiszerelésben is. Ha nem figyelsz oda, dupla áron vásárolsz.

Ha kérdésed van, szólj hozzá az íráshoz, vagy nézz körül a blogon!

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény hipermarket iskolakezdés tanszervásár

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr755460992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása