Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • Antolion: Csak egy érdekesség: lehet, hogy véletlen, de a méltán ismert s 16 évadot megért CSI-sorozatban a ... (2024.04.02. 22:52) Teszt: Zebra F-301
  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum

Retró: rOtring 600 Newton roller

2014.03.28. 18:38 golyóstoll

Retró rOtring roller, no meg korán reggel ritkán rikkant a rigó! Kicsit bajban voltam a mai bejegyzés címének kiválasztásával, mégpedig két okból. Az egyik, hogy ez nem annyira régi toll, mint az eddigiek a sorozatban, hiszen valamikor a 2000-es években fejezték be a gyártását. A másik, hogy nem tudom pontosan a nevét. Mindenesetre egy igen különleges típusról van szó, amelynek ma a rollertoll változatát vesszük szemügyre.

Rotring600Newton3-500.jpg

A rOtring márkáról Magyarországon általában mindenkinek a "rotringceruza", azaz a töltőceruza, vagy a csőtoll jut eszébe. Kevesen tudják, hogy a cég a méltán híres ceruzái mellett kiváló minőségű, és ehhez képest korrekt árú töltőtollakat és golyóstollakat is gyártott.

Először is, mi az a rOtring 600 Newton?

Nos, legjobb tudomásom szerint pontosan ilyen nevű típus nem létezik, mert vagy 600, vagy Newton, viszont a legtöbben ezen a néven ismerjük azt a tollat, amiről a mai írás szól. Hogy a dilemmámat megértsétek, lássunk néhány képet:

rotring600rollerball-500.jpgrOtring 600 rollertoll (kép: penoftheday.wordpress.com)

Ez a csúnya vasdarab az eredeti rOtring 600 sorozat rollertoll változata. A legkönnyebben a kupakról lehet felismerni, és megkülönböztetni a többitől. 1989-től gyártották Németországban, de mikor a rOtring cég beolvadt a Sanford márkái közé, megszüntették a típust. Azóta a gyűjtők egyik nagy kedvence, az Ebay-en igen komoly pénzt kérnek érte, de természetesen felbukkannak reálisabb áron is, no meg olcsó, használt példányokat is lehet találni. 

Az igazán fanatikusok egyébként a felirat színe, a klipsz mélyedései, a fogórész mintája, illetve a kupakban található műanyag betét alapján meg tudják saccolni a különböző típusok gyártási idejét, vagy legalábbis azt, hogy melyik sorozatban készült.

rotringnewtonfp-500.jpgrOtring Newon töltőtoll (kép: rakuten.com)

Ez a rOtring Newton nevű típus, amely már a Sanford cégcsoport szülötte, igazából egy teljesen mezei toll, rajta egy nagy hagyományokkal rendelkező régi cég logójával. Kinézetre hasonló ugyan a rOtring 600-hoz, de a hasonlóság csak látszólagos. A ferde vonalak, illetve az anyagválasztás miatt látható, hogy egy teljesen másik termékről van szó. Egyébként ha jól tudom már ezt sem gyártják.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a töltőtollról tettem be képet, egyszerűen ez volt a legjobb, amit találtam. 

 parkerfacetfp-500.jpgParket Facet töltőtoll (kép: sweetcouch.com)

Ez pedig a Parker Facet, ami 2008-tól egy pár évig volt kapható, bár én például sosem találkoztam vele bolti forgalomban. A Sanford ugyanis nem csak a rOtring, hanem a Parker tulajdonosa is, és gondolom, hogy a cégcsoporton belül nem akart konkurens termékeket megtartani, így a rOtring egy ideje már csak töltőceruzákat gyárt, a Newton pedig a Parkerhez került át, kis módosításokkal, illetve töltőtollak esetében Parker féle tollheggyel.

Rotring600Newton1-500.jpg

És akkor felmerül a kérdés, hogy ez vajon micsoda? Hasonlít a 600-ashoz is, meg kicsit a Newtonhoz is, szóval olyan, mint valami köztes típus. Nos, ezért hívja mindenki rOtring 600 Newton-nak. Többek között azért is kakukktojás, mert még a Sanford előtti időkben tervezték, de már a Sanford fennhatósága alatt gyártották, 1998-tól. Állítólag az eredeti rOtring 600 nem volt elég népszerű, ezért hogy vonzóbbá tegyék, módosításokat végeztek a típuson, és ez lett az eredmény.

Van élet a rOtring 600 után?

A jó hírem, hogy a rOtring 600-as töltőceruza változatát ismét gyártják. Ez persze nem teljesen igaz, mert ha jól tudom, Japánban egy másik cég licenc alapján folyamatosan gyártotta őket, úgyhogy mondjuk inkább azt, hogy az európai és amerikai piacon ismét elérhetők. Apró szépséghiba viszont, hogy bár ezek az új 600.as töltőceruzák még mindig jó minőségűek, de már csupán halvány árnyékai az eredeti daraboknak.

levengerltechfp-500.jpgLevenger L-Tech Stealth töltőtoll (kép: clickypost.com)

A rOtring 600 töltőtollak és golyóstollak gyártását azonban nem indították újra. Vannak olyan cégek, akik ezt meglovagolták, és saját hasonmásokat kezdtek gyártani (pl. Levenger L-Tech, Retro51 Hex-o-matic), de egyik sem lett igazán népszerű.

Bővebben a tollról

Ahogy említettem tehát, ez nem rOtring 600, és nem rOtring Newton, hanem valahol a kettő között áll. Ez számomra abban nyilvánul meg, hogy elveszítette a 600-as néhány stílusjegyét, például a mintás fogórészt, illetve a kupakon levő forgatható gyűrűt, de megtartotta azt a szögletes, nehéz, szerszám jelleget, ami igazán egyedivé teszi.

Ha alaposabban megnézzük ezt a formát, észrevehetjük, hogy pont úgy néz ki, mintha valaki megformázott volna egy kellemes, lekerekített testű kupakos rollertollat, majd utána egy szamurájkarddal minden vonalat kiegyenesített volna rajta. Sokan mondják, hogy ezt a formát a Bauhaus irányzat ihlette, ami biztosan így is van, de nekem, mint a műveszetekben kevésbé jártas haladónak erről a szóról leginkább egy barkácsáruház jut eszembe.

Be kell valljam, mikor először láttam képen, finoman szólva sem nyerte el a tetszésemet, és azt gondoltam, hogy teljesen hibbant aki ilyen rusnyaságot megvesz. Mindez akkor foszlott szét, mikor először a kezembe fogtam, és rájöttem, hogy a fura külső az egyik legjobban összerakott tollat rejti, amit valaha használtam. Talán az egyetlen hátránya az árán kívül, hogy mivel teljesen fémből van, érthető módon elég súlyos darab.

Rotring600Newton2-500.jpg

Az eredeti rOtring 600-asok kétféle színben (fekete és ezüst) és azon belül egyszínű és aranyozott (rOtring 600G) változatban voltak kaphatóak. Az átdolgozott 600 Newton viszont egy újfajta bevonattal is megvásárolható volt, ez pedig a Lava. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy valamilyen különleges módszerrel apró szemcséket visznek fel a toll sárgaréz testére, amitől szürkésfekete színű, érdesen csillámos lesz a felülete. Valaki egyszer elmésen megjegyezte, hogy komoly fantáziára utal, hogy azt a borítást, aminek tapintása leginkább a nedves kőhöz hasonlít, lávának nevezték el. Bármennyire is haragszom a Sanfordra amiatt, amit a rOtringgal és a Parkerrel művelt, ez a bevonat szerintem remekül sikerült.

Bár a tollhoz van egy eredeti, Németországban gyártott rOtring rollerbetétem, ezt a mai napig nem bontottam fel. A jó hír, hogy bármilyen szabványméretű rollerbetéttel működik, így például a Pilot G2-be valóval is, jelenleg épp egy Pilot V-Ball RT betét van benne. Emiatt az írásminta elkészítésének nem látom különösebb értelmét, de azt elárulom, hogy írás közben a toll kicsit farnehéz, a fogórész tapintása különleges, nagyon kényelmes, és egyáltalán nem csúszik.

Rotring600Newton4-500.jpg

Annak ellenére, hogy nagyon megkedveltem a rOtring 600 formavilágát, és ezt a különleges bevonatú rollertollat is, nem mehetünk el amellett, hogy egy igen értékes, gyűjtői darabról van szó. Sajnos emiatt nincs szívem gyakrabban használni, nehogy valamilyen sérülés érje. Nem hiszem hogy komolyabb baja lenne, ha esetleg leejteném, de az ilyen kincseket jobban szeretem eredeti állapotában megőrizni. 

5 komment

Címkék: retró parker rotring 600 newton rollertoll facet

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr495881920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirkkapitany 2016.08.03. 11:42:35

nagyon szeretem a 600-ast az ormótlansága ellenére. valahogy pont eltalálták a súly-egyensúly arányát. egyetlen negatívum, hogy a töltőtoll hegyét nem tudtam kiszedni tisztításnál. utánaolvastam és valószínűleg nem is lehet. egy golyóstoll azért hiányzik a gyűjteményből.

golyóstoll 2016.08.03. 13:12:34

@kirkkapitany: A golyóstoll sajnos nekem is hiányzik... :-(

kirkkapitany 2016.08.03. 14:22:17

@golyóstoll: a budafoki úton az sng üzletben talán még mindig van 600-as new old stock, töltőtoll és ceruza. ott sikerült beszereznem aranyhegyű változatot díszdobozban, a 80-as évekbeli áron. szerintem kisöpörték a rektárt.
sokszor jártam arrafelé és azt mondták hogy a golyóstollat is fogják újra gyártani japánban, lesz belőle. ez úgy 2 éve volt, azóta sem olvastam sehol a dologról. a 2 mm-es töltőceruzát imádom, a golyóstoll nagyon hasonló lehet méretben, és fogásban.

golyóstoll 2016.08.03. 14:38:50

@kirkkapitany: No, majd elnézek arra egyszer. Köszi a tippet.

Én a Hungaropen mintaboltjában láttam elképesztő mennyiségű 600-as töltőtollat, közte aranyhegyűt is. Meg mindenféle egyéb ritkaságokat, mint pl. 400, Freeway, Renaissance, Initial, meg olyanok, amit még életemben nem láttam. Sajnos a mintabolt már bezárt, pedig rengeteg békebeli Rotring termékük volt. Talán valamelyik viszonteladóra sikerült rásózni, és egyszer felbukkan valahol. (Remélem nem a szeméttelepen...)

A Japánban gyártott 600-asok, ha lesz is egyszer golyóstoll, nyilván már nem fogják ugyanazt az érzést hozni. A ceruzák sem ugyanazok...

kirkkapitany 2016.08.03. 20:21:07

ha esetleg tudsz róla, hogy máshol nyitnak, remélem megosztod velünk :-)
van pár olyan darab, ami hiányzik a gyűjteményből.
süti beállítások módosítása