Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Retró: rOtring Tikky

2014.08.27. 07:12 golyóstoll

Borús az ég, és szemerkél az eső, nyoma sincs már a múlt heti kánikulának és strandidőnek. Akaratlanul is eszembe jutott a szívbemarkoló érzés, ami éveken át komoly stresszt okozott: nyakunkon a szeptember, hamarosan kezdődik az iskola. 

Nem kellett sokáig gondokoznom, hogy melyik írószer illik leginkább az évnek ehhez a részéhez. Semmi sem vésődött úgy bele az emlékezetembe, mint amikor kisdiákként a borús, sötét őszi-téli hónapokban a gyengén megvilágított íróasztalom fölé görnyedve elkeseredettem próbáltam megoldani a házi feladatot, vagy megírni a kiadott fogalmazást, kezemben a rOtring művek által gyártott barna Tikky töltőceruzával.

tikkyspecial-500.jpg

Egy kis történelem

A rOtring cég elődjét egy Wilhelm Riepe nevű úriember alapította 1928-ban, Hamburgban. Riepe úr elsődleges célja az volt, hogy minél jobban használható műszaki rajzeszközöket alkosson meg. Kezdetben kizárólag műszaki rajzoláshoz használatos tollakat készítettek Tiku GmbH, majd Riepe-werke néven, például a legendás Tintenkuli nevű töltőtollat, amelynek hegye a hagyományos töltőtollaktól eltérően egy kis fémcső volt. Gyakorlatilag ebből fejlődött ki a műszaki rajzolók rémálma, a csőtoll. Később a cég vezetését Erich Barthe és Helmuth Riepe vette át, akik a kínálatot kibővítették az igen népszerűvé vált RapidoGraph termékcsaláddal.

A termékek között megjelentek a körzők, a különféle sablonok, majd 1979-től a Tikky márkanéven forgalmazott töltőceruzák is, amelyek olyannyira népszerűek lettek, hogy a köznyelvben sokan ma is a rotringceruza (szélsőséges esetben rotlingceruza) szót használják töltőceruza helyett. Véleményem szerint figyelemre méltóak még a rOtring által készített töltőtollak, amelyeket sajnos már nem gyártanak, de kiváló minőségű, igényes és strapabíró termékek voltak, így sok típus ma is komoly népszerűségnek örvend (pl. rOtring 600).

1998-ban a Newell-Rubbermaid konszern Sanford nevű írószer részlege megvásárolta a rOtring céget (hozzájuk tartozik többek közt a Parker, a PaperMate, a Sharpie és a Waterman is), és gyökeres átalakítást hajtottak végre. A termékeik túlnyomó részének gyártását beszüntették, néhány, kifejezetten műszaki rajzoláshoz szükséges írószer megtartásával jelenleg is próbálják újraépíteni a márkát.

A Tikky ceruzákról

A Tikky töltőceruzák gyártását a rOtring 1979-ben kezdte meg, de ezen a márkanéven a mai napig találunk termékeket a boltok polcain. Fontos tehát tisztába tenni, hogy a Tikky-ből eddig három generáció létezik:

tikky1.jpg

rOtring Tikky 1. generáció, alias Tikky special (1979-1996)

Az első generációs Tikky ceruza egy vékony, könnyű műanyagből készült írószer, amelynek fogórésze erősen hullámos formájú. A műanyag kemény, nehezen karcolódik, lehet rajza érezni a minőséget. Nem túl kellemes emlék, de gyerekkoromban gyakran annyira görcsösen szorítottam a ceruzát, hogy a hullámok kipirosodott nyomokat okoztak a középső ujjamon.

Némelyiken a fogórész fölött körben piros karikát találunk (rot ring = piros gyűrű), másokról ez hiányzik. Magát a műanyag testet több színben is gyártották, és elvétve a Parker Jotter-hez hasonlóan márványos mintákkal is lehet találkozni. A párhuzam nem véletlen, véleményem szerint a Tikky a ceruzák között olyan, mint a Jotter a tollak között: egyszerű, letisztult külsejű, és rendkívül népszerű.

Ha lecsavarjuk a ceruza elején levő fémsapkát, látható, hogy a mechanika teljesen sárgarézből készült, némelyik korai modellen a menet műanyag, a későbbi típusokon viszont az is fémből van. A szétszedésre egyébként normál körülmények között ritkán van szükség, ugyanis a mechanika rendkívül megbízható.

tikkymenet-500.jpg

A klipszen típustól függően rOtring, rOtring Germany, vagy rOtring W.Germany mintát találunk. A tolltesten többféle felirat lehetséges, leggyakoribb a Tikky special, illetve rOtring T, valamint a ceruzabél vastagsága (0,35, 0,5 vagy 0,7), de előfordulnak fineliner F feliratos példányok is.

A nyomógombként funkcionáló kupak tönnybire domború, de némelyik korai típuson lapos volt. Alatta kicsi szükségradírt találunk, melynek hátuljában vékony fémrudacska van beszúrva, amivel szükség esetén a mechanikát megtisztíthatjuk a beletört hegydaraboktól. (Ez a mai gyártású töltőceruzák nagy részénél már hiányzik.)

A magas minőséget talán megfelelően szemlélteti, hogy az iskolában gyakran azzal szórakoztunk, hogy kinek a ceruzája áll bele a fából készült padba, ha ráejtjük. (Tudom, állatság, nem kell semmit mondanotok...) Nem emlékszem, hogy bármelyik Tikky-nek származott volna ebből bármilyen baja, mikor becsengettek, szépen írtunk velük tovább...

 

tikky2.jpg

rOtring Tikky 2. generáció, alias Tikky II (1997-2007)

Biztosan sokan találkoztak ezzel a típussal, nekem teljesen kimaradt az életemből, mert sosem tetszett igazán, sőt, egyenesen taszítónak találtam a formáját. Akit kérdeztem, mindenki azt mondta hogy igen jól használható, kényelmes, megbízható írószer volt.

Fogásra vastagabb mint az első generációs Tikky, és a hullámos fogórész is megmaradt, bár a hullámok nem olyan mélyek, így talán egy picit kényelmesebben meg lehet fogni. De a klipszet szerintem sikerült nagyon elrontani. Nem tudom jól leírni, de olyan szögletesen jellegtelen lett az egész.

A tolltest végén ekkor kezdték szabvány színekkel jelölni a ceruzabél vastagságát. A 0,35 mm-es változat sárga, a 0,5 mm-es barna, a 0,7 mm-es pedig kék színű folttal van jelezve. Ezt a korábbi Tikky-n csak a gyártás vége felé, a drágább változatokon láthattuk, mégpedig a fém kupak végén található műanyag színéből.

 

tikky3.jpg

rOtring Tikky 3. generáció (2008-)

A ma is gyártott változat a közelmúltban jelent meg a rOtring kínálatában. Vastagsága saccra megegyezik a Tikky II-ével, azonban a fogórész kényelmes, kemény tapintású de mégis csúszásmentes gumi bevonatot kapott, melyből helyenként kilátszanak műanyag négyzetek. Többféle színű műanyagból készítik, és hasonló formátumú golyóstoll is kapható.

Szerencsére a klipszet lecserélték, így a ceruza visszakapta megtépázott eleganciáját. Egy kicsit furcsa, hogy a kupak felőli végén a műanyag ferde, és lekerekített háromszög keresztmetszetű, de ettől eltekintve összességében korrektül néz ki.

A mechanikára nem lehet egy rossz szót sem mondani. Rendkívül precízen teszi a dolgát, akárcsak az elődei. Vélhetően még évtizedekig kiszolgálat volna, sajnos azonban ceruza halálát váratlan (?) módon a gumi fogórész megsemmisülése okozta, mely 8 évnyi napi használatot követően elérett és szétesett. Nyugodjék békében.

Sajnos a mechanikáról nem tudok nyilatkozni, mert az elején található fémsapkát nem sikerült róla lecsavarnom, így egyelőre nem sikerült szétszednem. 

A képek és információk egy része Dennis B. Smith kiváló Leadholder oldaláról, illetve erről az oldalról származik. További részletek, és sokkal több érdekesség a Tikky ceruzákról ezen a blogon található.

7 komment

Címkék: vélemény ceruza rotring iskolakezdés tikky töltőceruza

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr326630655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor Mónus 2018.01.25. 23:39:58

Hagy osszam meg a témához kapcsolódó élményeimet:
A Tikky 1 már alsó tagozatban is nagy barátom volt, csak akkoriban mindent elhagytam. Kiváló köpőcső volt órán ha szétszedtük. A cső hullámos része nagyon jó hangot adott a pad peremén! A kupakkal a radírba süteményforma-szerűen lehetett lyukat fúrni. Az elejét letekerve és megpörgetve a padon búgócsigaként is teljesített. Még baleset is volt az osztályba, amiből intő született, mert fegyvernek sem volt utolsó. Szerencsére pár megrágott példány maradt még emlékül. Amikor forgalomba jött a II, akkor a zsebpénzemből egyből vettem kettőt...aztán még ki tudja mennyit. Minden színben akartam birtokolni. Aztán kiválasztódott egy sárga példány. Kb 20 éve koptatom, ha nem is napi, de heti szinten alaposan. A radírja már megkövült:) A gumikúp a tű mögött tökéletesen teljesít. Persze elgyengültem és vettem pár III-as modellt is, de a gumibevonat nem jött be, felsérült, foszlik le. Begyűjti a koszt, ráadásul a tintapacákat is szívja, amit a tolltartóban összeszed. Ügyefogyott egy dolognak érzem. vastagabb is mint a kettes. A lecsavarható feje is ócska szerintem. A hármasok a fiók alján végezték, nem tudták kiütni az elődjüket:)

golyóstoll 2018.01.29. 14:53:21

@Viktor Mónus: Teljesen igazad van! A fenébe, a köpőcsövet, mint felhasználási módot el is felejtettem :)

vargal9 2018.11.25. 19:14:28

Lehet kapni itt-ott egy Sakota nyomósirón-t többféle színben, teljesen így néz ki, annyi különbséggel, hogy a belső szerkezete műanyag és semmi márkajelzés nincs rajta.

vargal9 2018.11.25. 19:16:43

Mármint, teljesen úgy néz ki mint az 1. generációs

golyóstoll 2018.11.25. 21:59:18

@varga9: És tényleg! :)
www.abctoner.hu/sakota-nyomosiron-0-5-mm.html
Mondjuk ilyen áron nem várnék pazar minőséget.

vargal9 2018.11.26. 20:24:44

Van nekem itthon 4, szerintem írni még pont tud.

segélyvonókészülék 2019.08.20. 14:53:40

Ikonikus darab.
Viktor leírása pontosan lefedi, mire is használtuk általánosban.
Én is elhagytam mindet, ill. a szüleim feladták eme - a célra feleslegesen jó - írószer további vásárlását, szóval aztán mindenféle betéttördelő vicik-vacakkal kellett beérni (na jó, volt néha pár Staedler cerka is, azok szintén elég minőségi cuccok).
Aztán nyolcadikban osztálykarácsonyra kihasználtam az utsó alkalmat, és attól, aki engem húzott a kalapból, egy Tikky egyes "rotlingot" kértem, és kaptam.
Na, az azóta is megvan, és őrzöm, mint a Szent Grált. Mivel az ábrázoló geometria felaldatok korszaka óta gyakorlatilag nem írtam ceruzával, így nem fenyegeti komoly veszély.
Jóval ritkábban lehetett találkozni a Tikky 1 golyóstoll változatával, amit aztán a szórvány írószerbolti maradékból mégis sikerült pár példányban beszereznem. Jelenleg azt hiszem egy van, szintén biztos helyen. Azzal írni elég fárasztó számomra, ha sokat kell (pár éve már szinte semmit sem kell írni kézzel, hát, kezdem is elfelejteni).
A Tikky2 számomra is a klipsz miatt ellenszenves, azt teljes mértékben eltévelyedésként aposztrofáltam, és totális bojkott alá vontam. Sokat hordom zsebben az írószert, ha nem a gombnál kezdődik a klipsz, tulajdonképpen felejtős is az egész, érthető praktikus okokból (erre faragott rá a Parker Dimonith, vagy mi, sosem bírom helyesen leírni) tollam is.
A Tikky 3 már ismét rendes klipsszel készült, abból vettem egy tollat, nekem tetszik, bár közelében sincs az első változatnak.
süti beállítások módosítása