Golyóstoll blog

Golyóstollakkal, tollbetétekkel, és egyéb irodaszerekkel foglalkozó blog azoknak, akiknek nem mindegy, mivel írnak.

Friss topikok

  • golyóstoll: @Teréz_Pitykéz: Sajnos nem ismerek olyan zseléstollat, ami ebből a szempontból lényegesen jobb len... (2023.08.22. 22:03) Teszt: United Office Gel (LIDL)
  • golyóstoll: @Liu: Köszi a jelzést. Már én is találkoztam vele, de most a teljesség kedvéért bekerült az írásba... (2023.08.14. 22:50) Teszt és történet: ICO 70, ICO Scripto
  • golyóstoll: @Liu: www.volf-concorde.cz/eshop/163/kulickove-pero-concorde-classic-stribrne-4barevne.html?cookie... (2023.08.14. 22:45) Teszt: ICO Kaméleon
  • golyóstoll: Sic transit gloria mundi... (2023.03.10. 22:24) rOtring múzeum
  • bgakos: Kicsit vékony nekem a Jotter, nem kellemes vele írni, tudjátok esetleg, mennyivel vastagabb az XL ... (2023.01.05. 13:33) Teszt és történet: Parker Jotter

Ajánló: Mad Men (Reklámőrültek)

2015.05.19. 20:59 golyóstoll

Nem is tudom, hogy kezdjek hozzá ehhez a bejegyzéshez, hiszen olyasmiről lesz szó, ami abszolút nem vág a blog profiljába: egy TV sorozatról. Méghozzá egy olyan TV sorozatról, amelyet jó szívvel tudok ajánlani minden olvasónak, aki egy kicsit is kedveli a régmúlt idők hangulatát. Röviden összefoglalva, a Mad Men az amerikai Madison Avenue-n tömörülő egyik reklámcég dolgozóinak életébe és munkájába enged betekintést, és az 1960-as évek elején kezdődik. 

Az írás apropója, hogy a sorozatból tegnapelőtt adták le az USA-ban az utolsó részt, így hét évad után elrendezték a szálakat, és pontot tettek a szereplők (többségének) sorsára. Nyilván ez csak egy szórakoztató műsor, amelynek kevés hatása van az ember életére, de azért be kell valljam, nagyon élveztem minden részt. Hiányozni fognak a remekül felépített, szimpatikus, vagy éppen karizmatikusan ellenszenves szereplők, az érdekes történet, és ami a legfontosabb, a korhű kellékek és díszletek felhasználásával kialakított, hihetetlenül egyedi hangulat.

mad_men_logo.jpg

Természetesen butaság lenne egy filmet a kellékek miatt megnézni, még akkor is, ha esetleg tollakról van szó. Azt már a blog szerzője is tényleg betegnek súlyosnak találná. Azonban ha figyelmesen nézünk egy műsort, amelynek készítői igen komoly energiát fektettek a korhű, valóban az adott időszaknak megfelelő elemek kiválasztására, óhatatlanul is észre fogjuk venni őket. Egy hosszú interjú is megjelent, amelyben a vezető kellékes, Scott Buckwald mesél munkájáról, és a kihívásokról, amelyekkel a forgatás során találkozott.

Az sem lehet véletlen, hogy a Mad Men hatására az amerikai TV nézők körében újra divatba jött több, a '60-as évekre jellemző ruhastílus, lakberendezési tárgy, és mindenféle egyéb használati elem, például a főszereplő által igen gyakran forgatott Dorothy Thorpe "roly-poly" koktélpohár. 

Azonban mivel mégiscsak egy golyóstoll blogról van szó, nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy az írószerek tekintetében is nagyon érdekesre sikeredett a sorozat. Az egyik amerikai "kolléga", George Fox ír blogjában arról, hogy milyen dolgokat bocsátott első körben a stáb rendelkezésére, majd további két írásban mutatja be azokat, amelyeket visszakapott (spoiler: többet kapott vissza, mint amennyit küldött). Természetesen a tollak mind antik darabok, amelyeket valóban akkor használtak Amerikában, amikor a sorozat játszódik.

don_draper-parker_jotter.jpg

Köztudott, hogy a filmekben rengeteg reklámcélú termékelhelyezés van, hiszen ez remek lehetőség a különböző cégeknek alattomosan a vásárlók életébe csempészni termékeiket. Lássuk be, ha a sorozatbeli Don Draper-nek megfelel a Parker Jotter, akkor nyilván nekünk is tökéletes választás. A Mad Men esetén a Cross cég kötött megállapodást a sorozatot gyártó TV csatornával, amelynek értelmében - ahogy én láttam - főleg a vezetők asztalára kerültek Cross "desk set"-ek, amelyeket azonban szinte sosem használt senki. (Talán egy alkalomra emlékszem, bár megmondom őszintén, inkább a történetet figyeltem.)

Végezetül, hadd búcsúzzam méltó módon az utóbbi évek szerintem legjobb sorozatától a zárószámmal, és kedvenc idézetemmel:

 "Make it simple, but significant." - Don Draper

Ha esetleg nézted/nézed a sorozatot, és felismerted valamelyik írószert, írd meg a hozzászólások között! Ha annyira tetszett, hogy nem volt időd a tollakat figyelni, írd meg azt is! :-)

5 komment

Címkék: ajánló film

A bejegyzés trackback címe:

https://golyostoll.blog.hu/api/trackback/id/tr237473842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egellib8 2015.05.19. 21:46:35

Nagyon szeretem figyelni a filmeket, sorozatokat, hogy milyen tollat használnak bennük a szereplők.
Nem Mad Men (sajnos ezt a sorozatot nem nézem), de például:
Elementary- Zebra Z-Grip (lehet hogy más a neve az USA-ban), Bic Crystal
The Good Wife- Zebra F-701, Parker
Blacklist- Parker Jotter, Zebra F-301
CSI:Las Vegas- Zebra F-301
Big Bang Theory- Zebra Z-Grip

golyóstoll 2015.05.19. 21:57:09

@egellib8: Dettó! :-)

The Good Wife-ot kiegészíteném picit:

Kalinda - Zebra F-701
Will - Sheaffer Sentinel
Cary - Parker Jotter
Alicia - Sheaffer Prelude Mini

Ha valami más sorozat is beugrik, ne tartsd magadban. Már régóta tervezem, hogy összeszedem ezeket egy blogposztban...

egellib8 2015.05.19. 22:21:16

A külön blogposzt izgalmasan hangzik. :)

Nem sorozat, de:

Az Angyalok és démonokban a film legelején, amikor a CERN-ben lévő képkockákat mutatják, kutatók Zebra F-301-et használnak.

Az Így jártam anyátokkal egyik részében pedig Barney használ ugyanilyen tollat.

egellib8 2015.05.20. 09:04:08

Még eszembe jutott pár:
A Suits és a good wife epizódjaiban a "lótifuti" toll szerintem az uniball signo 207.
A mentalista néhány epizódjában szerintem a zebra teleszkópos tollját használták (lehet, hogy faber castell, vagy parker volt, annyira nem mutatták közelről).
A castle sorozat női főszereplóje fém parker jottert, néha bic cristalt használ.
A suits egyik epizódjában Donna bic négyszínű tollat használt.

Good wife:
Cary és Will is használt online druckkugelschreiber tollhoz hasonló formájú tollat (gondolom nem az volt)
Cary csavaros tollat használt az első évadokban. Van parker jotterből ilyen kialakítású?

golyóstoll 2015.05.20. 11:44:38

@egellib8:

A Mentalistában Patrick a 7. évadban legalább egy alkalommal uni Jetstream-et használt.

Csavaros Jotter-ról nem tudok, még prototípusról sem. Úgy rémlik, hogy Cary az LG-s irodájában használt Jottert. De nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Sheaffer szponzorálta a sorozatot, ezért az is lehet, hogy nála is Sheaffer Sentinel volt, mert elég nehéz megkülönböztetni :-)

Diane asztalán is rémlik valami piros műanyag toll, de azt nem tudtam megállapítani, hogy mi lehet.
süti beállítások módosítása